Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Механізм (апарат) держави

Читайте также:
  1. Акт відновлення Української держави (30 червня 1941 року).
  2. Акт проголошення незалежності української держави (1941р.) та його значення.
  3. Антиінфляційна політика держави
  4. Антиінфляційні заходи держави
  5. Антимонопольна політика держави
  6. В) держави.
  7. Вдосконалення методики економічного обґрунтування механізму управління на підприємстві
  8. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.
  9. Відношення держави до дітей з обмеженими можливостями здоров'я
  10. Внутренняя политика российского самодержавия во второй половине XVIII в.

Механізм держави – це система спеціальних органів і установ, з допомогою яких здійснюється державне управління суспільством і захист його основних інтересів. Саме через нього держава здійснює свої внутрішні і зовнішні функції. Складовими частинами державного механізму виступають:

1. Органи державної влади (державні посадові особи) – законодавчі, виконавчі та судові органи та їх апарат, котрі наділені державно-владними повноваженнями та утримуються за рахунок державного бюджету. Вони укомплектовані державними службовцями – особами, які наділені спеціальними повноваженнями щодо здійснення державно-владних повноважень.

2. Позавлавдні державні установи і організації, котрі здійснюють інші функції держави, зокрема:

а) державні організації, до повноважень яких входить здійснення охоронної діяльності (збройні сили, поліція, служба безпеки тощо);

б) державні установи, котрі здійснюють діяльність щодо здійснення функцій держави в соціальній, культурній, освітній, науковій сферах (державні лікарні, навчальні заклади, науково-дослідні інститути, бібліотеки);

в) державні підприємства, котрі здійснюють господарську діяльність (виробництво товарів, надання послуг, торгівля, посередницька діяльність), спрямовану на отримання прибутку та задоволення різноманітних потреб суспільства.

В свою чергу, державні органи класифікуються за різними підставами. Найістотніше значення має їх поділ за змістом і характером діяльності. За цим критерієм державні органи поділяються на:

а) законодавчі органи – це представницькі органи, що формуються шляхом виборів й наділені правом видавати закони – нормативні акти вищої юридичної сили. В Україні єдиним законодавчим органом є Верховна Рада України;

б) виконавчі органи – це органи, що наділені виконавчо-розпорядчими повноваженнями й здійснюють державне управління в країні. В Україні до органів виконавчої влади належать Кабінет Міністрів України, Уряд Автономної Республіки Крим, міністерства і відомства, місцеві державні адміністрації;

в) судові органи – це державні органи, покликані вчиняти правосуддя. В Україні до судових органів належать Конституційний Суд України і суди загальної юрисдикції.

За способом утворення і тримання повноважень державні органи поділяються на: а) виборні; б) призначувані; в) такі, що успадковуються. Наприклад, в Україні Верховна Рада і Президент обираються шляхом прямих виборів, тоді як Прем’єр-міністр призначається Президентом за згодою Верховної Ради України.

За часом функціонування державні органи поділяються на постійні й тимчасові; за територією поширення їх повноважень – на загальні (центральні) і місцеві; за своїм складом – на одноособові і колегіальні.

Система державних органів, їх владна компетенція і структура визначаються, як правило, в конституції й інших законодавчих актах.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав