Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Раздел 1. 2 страница

Читайте также:
  1. A. Раздел специальной психологии, изучающей психическое развитие у умственно отсталых людей и возможности его коррекции.
  2. B) созылмалыгастритте 1 страница
  3. B) созылмалыгастритте 1 страница
  4. B) созылмалыгастритте 2 страница
  5. B) созылмалыгастритте 2 страница
  6. B) созылмалыгастритте 3 страница
  7. B) созылмалыгастритте 3 страница
  8. B) созылмалыгастритте 4 страница
  9. B) созылмалыгастритте 4 страница
  10. CONTRATO DE LICENÇA E SERVIÇOS 2 страница

- за використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням - у розмірі використаної готівки.

Приймання готівки касами підприємств проводиться за прибутковими касовими ордерами (Додаток Е), підписаними головним бухгалтером або уповноваженою особою. Про приймання грошей видається квитанція за підписами головного бухгалтера або уповноваженою особою і касира завірена печаткою (штампом) касира або відбитком касового апарата.

Видача готівки з кас підприємств проводиться за видатковими касовими ордерами або за належно оформленими платіжними (розрахунково - платіжними) відомостями (Додаток Є).

Для того щоб зробити остаточний висновок про стан роботи по здійсненню розрахунково-касових операцій підприємства розглянемо

таблицю 2.1.

Таблиця 2.1

Рух грошових коштів в 2009 році в ТОВ «Агрофірма «Лиманський», тис.грн

Стаття Надходження Видаток
І. Рух коштів у результаті операційної діяльності Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування   -
Коригування на: амортизацію необоротних активів   Х
Прибуток (збиток) від не операційної діяльності    
Витрати на сплату відсотків   Х
Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах   -
Зменшення (збільшення): оборотних активів -  
Збільшення (зменшення): поточних зобов’язань -  
Грошові кошти від операційної діяльності   -
Сплачені: Відсотки Х  
Чистий рух коштів до надзвичайних подій   -
Чистий рух коштів від операційної діяльності   -
ІІ. Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності Реалізація: фінансових інвестицій - Х
необоротних активів   Х
Придбання: фінансових інвестицій Х -
необоротних активів Х  
Чистий рух коштів до надзвичайних подій -  
Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності -  
ІІІ. Рух коштів у результаті фінансової діяльності Надходження власного капіталу - Х
Погашення позик Х  
Чистий рух коштів до надзвичайних подій -  
Чистий рух коштів від фінансової діяльності -  
Чистий рух коштів за звітний період   -
Залишок коштів на початок року   Х
Залишок коштів на кінець року   Х

 

Отже, залишок коштів на початок 2009 року становив 66 тис. грн, а на кінець року – 296 тис. грн, протягом року спостерігається збільшення прибутку від звичайної діяльності до оподаткування, що становить 2653 тис. грн, оборотних активів – 3761 тис. грн.

Отже, ТОВ «Агрофірма «Лиманський» має рахунки в установах банків і здійснює касові операції з готівкою, встановлено ліміт залишку готівки в касі, який установлюється підприємством самостійно на підставі розрахунку. Розрахунок залишку ліміту готівки в касі підписується головним бухгалтером та керівником підприємства і затверджується внутрішнім наказом (розпорядженням підприємства). Розрахунок ліміту готівки в касі проводиться на підставі середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси протягом трьох будь-яких місяців поспіль з останніх дванадцяти, що передують терміну встановлення (перегляду) ліміту каси. Підприємства, що розпочинають свою діяльність, на перші три місяці їх роботи ліміт каси встановлюють відповідно до прогнозних розрахунків з подальшим переглядом за фактичними показниками діяльності. Ліміт касових залишків за необхідності протягом року може бути переглянутий.

 

РОЗДІЛ 3

Грошові надходження ТОВ «Агрофірма «Лиманський». Формування і розподіл прибутку

 

Підприємство як господарюючий суб'єкт для здійснення своєї гос­подарської діяльності повинно мати як відповідні обсяги основних виробничих фондів, так і обігових активів, а в їх складі — грошових коштів, їх формування проводиться за рахунок різних джерел. Згідно з Господарським кодексом України джерелами формування майна підприємств і грошових коштів є: грошові та матеріальні внески зас­новників; доходи від реалізації продукції та інших видів діяльності підприємств; доходи від випуску і продажу цінних паперів; доходи від здачі майна в оренду; надходження від роздержавлення та приватизації власності; безкоштовні та благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств і громадян; кредити банків і інші джерела.

Грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів. Відшкодовуючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і грошові фонди, вони створюють економічні умови для нового циклу виробництва і реалізації продукції, удосконалення та розширення власного господарства, збільшення власного капіталу.

Основним видом доходів підприємств, одержаних у процесі їх виробничої діяльності, є виручка (дохід)від продажу продукції, това­рів, послуг і від інших видів діяльності. Вона являє собою суму гро­шових коштів, отриманих підприємством від продажу продукції, то­варів, послуг в оцінці за діючими цінами (тарифами). У підприєм­ствах торгівлі, громадського харчування, матеріально-технічного по­стачання замість категорії «виручка» від продажу продукції, послуг використовується категорія «товарообіг».

Виручка від реалізації продукції - це сума коштів, які надійшли на рахунок підприємства за реалізовану продукцію. Вона є основним джерелом грошових доходів і фінансових ресурсів підприємств.

Продаж продукції та надходження виручки — це остання завер­шальна стадія кругообігу коштів підприємства.

Планування обсягу реалізації і надходження виручки від реалізації фінансова служба підприємства здійснює з залученням відповідної інформації, якою володіють інші функціональні підрозділи – планово-економічний відділ, відділ збуту, бухгалтерія.

На ТОВ «Агрофірма «Лиманський» використовують два методи розрахунку планового обсягу виручки від реалізації товарної продукції - метод поасортиментного (прямого) розрахунку та метод укрупненого розрахунку, виходячи з плану виробництва продукції в цілому.

Фінансовий результат діяльності підприємства складається з:

- фінансових результатів від основної діяльності:

- фінансових результатів від фінансових операцій;

- фінансових результатів від іншої звичайної діяльності;

- фінансових результатів від надзвичайних подій.

Визначаються фінансові результати шляхом визначення доходів та відповідних витрат підприємства.

Валовий дохід - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній економічній зоні, так і за їх межами.

Чистий дохід, який створюється на підприємстві, поділяється на дві частини. Одна з них вилучається в дохід бюджету через механізм цін, друга залишається на підприємстві й визначається як різниця між вартістю продукції та витратами на її виробництво. Ця частина чистого доходу є чистим доходом підприємства.

Прибуток - це та частина додаткової вартості продукту, що реалізується підприємством, яка залишається після покриття витрат виробництва. Водночас прибуток - це підсумковий показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємства як суб'єкта господарювання. Тому прибуток відбиває його результати і зазнає впливу багатьох чинників.

На формування прибутку як фінансового показника роботи підприємства, що відбивається в бухгалтерському обліку, в офіційній звітності суб'єктів господарювання, впливає встановлений порядок визначення фінансових результатів діяльності; обчислення собівартості продукції (робіт, послуг); загальногосподарських витрат; визначення прибутків (збитків) від фінансових операцій, іншої діяльності.

Планування прибутку є складовою фінансового планування та найважливішою ділянкою фінансово-економічної роботи на підпри­ємствах. Від того, як достовірно визначений плановий прибуток, буде залежати успішна господарсько-фінансова діяльність підприємства.

Розрахунок планового прибутку повинен бути економічно обгрун­тований, що дозволить здійснювати своєчасне та повне фінансування інвестицій, приросту власних обігових активів, своєчасних розрахун­ків із бюджетом по податках тощо. Отже, правильне планування при­бутку на підприємствах має велике значення у забезпеченні їх ефек­тивної роботи.

Отриманий підприємством прибуток може бути використаний для задоволення різноманітних потреб. По-перше, він спрямовується на формування фінансових ресурсів держави, фінансування бюджетних видатків. По-друге, прибуток є джерелом формування фінансових ресурсів самих підприємств і використовується ними для забезпечення господарської діяльності.

Отже, отриманий підприємством прибуток є об'єктом розподілу. У розподілі прибутку можна виділити два етапи. Перший етап - це розподіл загального прибутку. На цьому етапі учасниками розподілу є держава й підприємство. У результаті розподілу кожний з учасників одержує свою частку прибутку. Другий етап - це розподіл і використання прибутку, що залишився в розпорядженні підприємства після здійснення платежів до бюджету. На цьому етапі можуть створюватися за рахунок прибутку цільові фонди для фінансування відповідних витрат. На обсяг прибутку, який залишався в розпорядженні підприємства, впливає: абсолютна сума отриманого балансового прибутку, платежі в бюджет, здійснювані за рахунок прибутку.

При відносно стабільних цінах і прогнозованих умовах господарю­вання прибуток планується на рік у рамках поточного фінансового плану. Але нестабільність цін, що існує в умовах ринку, ускладнює річне планування, і підприємства можуть складати більш чи менш реальні плани по прибутку на квартал.

Прибуток, що залишився в розпорядженні підприємства, не дорівнює чистому прибутку. Використання чистого прибутку підприємство може здійснювати через попереднє формування цільових грошових фондів або спрямовуючи кошти безпосередньо на фінансування витрат. За рахунок чистого прибутку підприємство формує цільові фонди, кошти яких спрямовують на фінансування певних витрат, задоволення відповідних потреб.

Ціна – грошовий вираз вартості товару. Це грошова сума, яку одержують за конкретний товар.

Собівартість продукції – це грошова форма витрат на підготовку її виробництва, виготовлення і збут. Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання усіх ресурсів підприємства, а значить, і рівень техніки, технології та організації виробництва.

Проаналізуємо формування фінансових результатів підприємства у таблиці 3.1. Вони проводяться на основі Форми №2 «Звіт про фінансові результати».

 

 

Таблиця 3.1

Формування фінансових результатів в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району, тис. грн

 

Показники 2007 р. 2008 р. 2009 р.
Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)      
Податок на додану вартість 1621,6    
Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 8979,3    
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) 6828,4    
Валовий прибуток (збиток) 2150,9    
Інші операційні доходи 1617,8    
Адміністративні витрати 646,1   -
Інші операційні витрати 156,7    
Фінансові результати від операційної діяльності 2965,9   -2767
Інші доходи 33,2   -
Фінансові витрати -   -
Фінансовий результат від звичайної діяльності 2566,6    
Чистий прибуток (збиток) 2528,7    

 

На основі даної таблиці можимо зробити висновок, що ТОВ «Агрофірма «Лиманський» протягом трьох років отримує прибутки від своєї діяльності. Це є позитивним явищем.

Абсолютна сума прибутку, отримана підприємством, у тім числі прибуток від основної діяльності, є дуже важливими показниками. Однак вони не можуть характеризувати рівень ефективності господарювання.

Щоб зробити висновок про рівень ефективності роботи підприємства, отриманий прибуток необхідно порівняти зі здійсненими витратами.

Співвідношення прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами характеризує таке поняття, як рентабельність. У найширшому, найзагальнішому розумінні рентабельність означає прибутковість або дохідність виробництва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих видів її. Рентабельність безпосередньо пов'язана з отриманням прибутку. Однак її не можна ототожнювати з абсолютною сумою отриманого прибутку. Рентабельність - це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках.

Рівень різних видів рентабельності відобразимо в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

Основні показники рентабельності в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району,%

Показники 2007 р. 2008 р. 2009 р. Відхилення (+,-)
Обсяг чистого прибутку       -1236
Рентабельність продукції 37,1 37,5 29,3 -8,2
Рентабельність активів 9,1 11,2 6,4 -4,8
Рентабельність власного капіталу 14,2 18,8 11,1 -7,7
Рентабельність основного капіталу 10,2 12,9 6,7 -6,2
Операційна рентабельність реалізованої продукції   33,3 - -
Чиста рентабельність реалізованої продукції 28,2 28,5 24,9 -3,6
Валова рентабельність продажу     15,1 -8,9

 

Аналізуючи дані таблиці 3.2, зробимо висновок, що ТОВ «Агрофірма «Лиманський» за рахунок отримання прибутків має рівень рентабельності, який у 2009 році порівняно з 2008 роком зменшився, що є негативним явищем. Так, наприклад, рівень рентабельності продукції в 2009 році складає 0,78 %, а власного капіталу – 59 %. Валова рентабельність продажу зменшилася на 8,9 та становить 63 %.

Отже, грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів. Відшкодовуючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і грошові фонди, вони створюють економічні умови для нового циклу виробництва і реалізації продукції, удосконалення та розширення власного господарства, збільшення власного капіталу.

 

 

РОЗДІЛ 4

Оборотні активи та джерела їх формування

 

Управління оборотними активами підприємства пов’язане з конкретними особливостями формування його операційного циклу. Операційний цикл представляє собою період повного обороту всієї суми оборотних активів, у процесі якого відбувається зміна окремих їх видів.

Оборотні активи як натурально-речовинна категорія — це сукупність матеріально-речовинних цінностей і грошових коштів, які беруть участь у створенні продукту, цілком споживаються у виробничому процесі і повністю переносять свою вартість на виробничий продукт упродовж операційного циклу або дванадцяти місяців з дати балансу (сировина, матеріали, готова продукція).

Рух оборотних активів підприємства в процесі операційного циклу проходить чотири основних стадії, послідовно змінюючи свої форми.
На першій стадії грошові активи (у формі короткострокових фінансових вкладень) використовуються для придбання сировини та матеріалів, тобто вхідних запасів матеріальних оборотних активів. На другій стадії вхідні запаси матеріальних оборотних активів у результаті безпосередньої виробничої діяльності перетворюються в запаси готової продукції. На третій стадії запаси готової продукції реалізуються споживачам і до настання їх оплати перетворюються в дебіторську заборгованість. На четвертій стадії дебіторська заборгованість знову трансформується в грошові активи, частина яких до їх виробничої потреби може зберігатися у формі високоліквідних короткострокових фінансових вкладень.

Найважливішою характеристикою операційного циклу, що суттєво впливає на обсяг, структуру й ефективність використання оборотних активів, є його тривалість. Вона включає час від моменту витрати підприємством коштів на придбання вхідних запасів матеріальних оборотних активів до надходження грошей від дебіторів за реалізовану їм продукцію.

Отже, в наступній таблиці проаналізуємо структуру оборотних активів в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» за допомогою ф.№1 «Баланс».

Таблиця 4.1

Склад та структура оборотних активів в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району, тис.грн

Елементи (склад) оборотних активів 2007 р. 2008 р. 2009 р. 2009р.у% до:
тис.грн % тис.грн % тис.грн % 2007р. 2008р.
Виробничі запаси 1759,7 41,5   32,7   12,6 48,2 51,6
Поточні біологічні активи 1670,1 39,4   17,1   12,4    
Незавершене виробництво 497,7 11,7   10,0   9,5    
Готова продукція 99,3 2,3   0,4   24,1    
Товари 2,4 0,06   0,3 - - - -
Дебіторська заборгованість 213,3 5,0   33,3   10,9   43,7
Інша поточна дебіторська заборгованість 1,1 0,03   0,3   29,5    
Грошові кошти 0,5 0,01   5,9       22,3
Всього оборотних активів 4244,1 100,0   100,0   100,0    

 

Як бачимо, склад оборотних активів протягом досліджуваного періоду збільшується і становлять в 2009 році 6708 тис. грн. Що стосується наявного збільшення розміру грошового виразу оборотних активів – ми не можемо достовірно свідчити про позитивні зрушення, так як, в першу чергу, даний факт зумовлений реальним зростанням купівельних (а як наслідок, і облікових) цін на запаси та індексом інфляції до попередніх років.

Досліджуване господарство має майже достатню кількість оборотних активів, однак розмір грошових коштів є невеликим, тому його необхідно підвищити, оскільки даний актив має абсолютну ліквідність.

Джерела формування власних обігових активів державних підпри­ємств при їх організації визначаються вищою організацією. Ними є, як правило, кошти бюджету, кошти інших однотипних підприємств, централізовані кошти вищих органів управління.

Протягом подальшої роботи підприємств поповнення їх обігових активів може здійснюватися за рахунок власних фінансових ресурсів (прибутку), залучених, позикових та інших джерел (додаткових вне­сків підприємств, дотацій з бюджетів, благодійних внесків юридич­них та фізичних осіб).

Власні кошти підприємства - кошти, отримані підприємством протягом звітного періоду внаслідок звичайної діяльності, а також амортизаційні відрахування з матеріальних та нематеріальних необоротних активів, нараховані протягом звітного періоду. Вони спрямовані на створення обігових активів на підприємствах та зараховуються до статутного фонду (статутний ка­пітал).

Склад та структура джерел формування обігових активів не с постійною величиною. Вони залежать від стану економіки підпри­ємств, особливостей формування запасів і затрат і можуть змінюва­тися з часом. Однак збільшення частки власних активів та зменшен­ня частки кредитів банку в джерелах формування обігових активів підвищує ефективність їх використання та рівень рентабельності під­приємства. Тому встановлення економічно-обґрунтованого співвідношення між власними та позиковими джерелами формування обі­гових активів є однією з найважливіших умов підвищення ефектив­ності їх використання та рентабельності підприємства.

Проаналізуємо наявність власних оборотних та позикових коштів на даному підприємстві (таблиця 4.2, 4.3).

 

 

Таблиця 4.2

Наявність та динаміка власних оборотних коштів в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району,тис.грн

Показники 2007 р. 2008 р. 2009 р. Відхилення (+,-) 2009р. від:
2007р. 2008р.
1. Статутний капітал 5468,2     7921,8  
2. Резервний капітал 940,1     3118,9  
3. Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) 8932,5     -5043,5  
Разом власний капітал 153240,8     -131902,8  
Незавершене будівництво - -   - -
Основні засоби 3690,8     452,2  
Разом необоротні активи 3690,8     3426,2  

 

Наявність власних оборотних коштів в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» за останні три роки збільшується. Незавершене виробництво відсутнє в 2007 та2008 роках. Основними джерелами формування оборотніх активів є власний капітал, що в 2009 році складає 21338 тис.грн та основні засоби- 4143 тис. грн.

Таблиця 4.3

Склад та структура позикових коштів в ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району

Показники 2007 р. 2008 р. 2009 р. Відхилення
тис.грн % тис.грн % тис.грн % тис.грн %
Забезпеченість витрат і платежів - - - - - - - -
Довгострокові зобов’язання - - - - - - - -
Кредиторська заборгованість 1,0 1,2   14,3   85,2   70,9
Інші поточні зобов’язання 79,9 98,8   85,7   14,8   -70,9
Всього залучених коштів 80,9 100,0   100,0   100,0    

 

На основі даної таблиці, можимо сказати, що розмір наступного джерела формування обігових активів – позикових коштів також збільшується і в 2009 році складає 189 тис.грн. Найбільш питому вагу займає кредиторська заборгованість – 85,2% (161 тис.грн), найменшу – інші поточні зобов`язання – 14,8 % (28 тис. грн.) в 2009 році.

Планова потреба в оборотних засобах у господарстві встановлюється шляхом її нормування, що передбачає встановлення норм по кожному виду оборотних засобів, що відображає нормативний рівень запасів матеріальних цінностей відносно потреби.

В ТОВ «Агрофірма «Лиманський» поліпшити використання оборотних коштів підприємств і підвищення ефективності виробництва можна шляхом:

1) скорочення виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей у зв'язку з переходом на оптову торгівлю та прямі економічні зв'язки з постачальниками;

2) прискорення обертання оборотних коштів за рахунок реалізації непотрібних, залежалих товарно-матеріальних цінностей.

 

 

РОЗДІЛ 5

Фінансове забезпечення формування та відтворення основних засобів

 

Підвищення ефективності використання основних засобів підприємств є одним з основних питань у період переходу до ринкових відносин. Від вирішення цієї проблеми залежить фінансовий стан підприємства, конкурентоспроможність його продукції на ринку. Основні засоби - це матеріальні цінності, що використовуються у виробничій діяльності підприємства понад один календарний рік з початку введення їх в експлуатацію.

Основні засоби підприємства включають основні виробничі засоби й невиробничі основні засоби.

Виробничі основні засоби є частиною основних засобів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму. Вартість основних виробничих засобів переноситься на вироблений продукт поступово, частинами, у міру використання. Поновлюються основні виробничі засоби через капітальні інвестиції.

Невиробничі основні засоби - це житлові будинки та інші об'єкти соціально-культурного й побутового обслуговування, які не використовуються у господарській діяльності і перебувають на балансі підприємства. На відміну від виробничих основних засобів невиробничі основні засоби не беруть участі в процесі виробництва і не переносять своєї вартості на вироблений продукт. Відтворюються вони тільки за рахунок прибутку, який залишається в розпорядженні підприємства.

За використанням основні засоби поділяються на діючі та недіючі.

Діючими є основні засоби, які приймають участь у роботі підприємства на даний час. Недіючими, в свою чергу, є основні засоби, які не використовуються в даний період в господарській діяльності у зв'язку із тимчасовою консервацією або очікуванням часу введення їх в експлуатацію.

За ознакою належності основні засоби поділяються на власні та орендовані.

Власні основні засоби являються безпосередньо власністю підприємства і мають джерело свого утворення (внесок засновника до Статутного капіталу, заборгованість перед постачальниками, цільове фінансування і цільові надходження).

Основні засоби, які використовуються на підприємстві, але не є його власністю, називаються орендованими. Потрібно зауважити, що з метою виключення можливості подвійного обліку одних і тих же засобів, у орендодавця орендовані основні засоби обліковуються на балансовому, а у орендаря на позабалансовому рахунку.

За натурально-речовими ознаками основні засоби поділяють на окремі види:

1. Будинки. До цієї групи відносяться будинки основних, допоміжних і обслуговуючих цехів, а також адміністративні будинки підприємств.

2. Споруди. Сюди входять підземні і відкриті гірські вироблення, нафтові і газові шпари, гідротехнічні й інші спорудження.

3. Передавальні пристрої. Це пристрої, за допомогою яких відбувається передача, наприклад, електричної чи іншої енергії до місць її споживання.

4. Машини й устаткування. У цю групу входять усі види технологічного устаткування, а також первинні і вторинні двигуни. У даній групі виділяються дві підгрупи:

а) силові машини й устаткування;

б) робочі машини й устаткування.

5. Транспортні засоби. У їхній склад входять усі види транспортних засобів, у тому числі: внутріцеховий, міжцеховий і міжзаводський транспорт, річковий і морський флот рибної промисловості, трубопровідний магістральний транспорт.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 13 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.019 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав