Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутнісна характеристика конкурентоспроможності підприємства, стан розгляду проблеми у фахових дослідженнях

Читайте также:
  1. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  2. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  3. II. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИЗНИ
  4. II. Характеристика отдельных типов половых гормонов.
  5. II. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЯТИ СОЦИЕТАЛЬНЫХ ГРУПП
  6. II. Характеристика распределения населения по доходу.
  7. III. Характеристика подготовки по специальности
  8. III. ХАРАКТЕРИСТИКА ПОНЯТИЙ СОЦИАЛЬНАЯ ОБЩНОСТЬ И СОЦИАЛЬНЫЕ СВЯЗИ
  9. III. ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНДАРТОВ ВТОРОГО ПОКОЛЕНИЯ ПО ИНФОРМАТИКЕ
  10. III. Характеристика стандартов второго поколения по физике

Организация производства на хлебопекарных предприятиях новых видов хлебобулочных изделий осуществляется по СТБ 1212-2000 «Разработка и постановка продукции на производство».

Организация технологического процесса:

1.Технологический процесс на хлебопекарных предприятиях должен осуществляться в соответствии с разработанным технологическим планом на каждый сорт изделия и линию.

2. Технологический план является документом, составленным на основе утверждённой рецептуры, технологической инструкции, действующей нормативной документации и плановых норм выхода на каждый сорт изделия. Технологический план содержит результаты расчётов производительности оборудования по каждой технологической линии по всем сортам изделий, вырабатываемой на ней, производственную рецептуру по стадиям технологического процесса, расход сырья, а также все технологические параметры от тестоприготовления до выхода готовой продукции и аппаратурное обеспечение выполнения рецептуры и параметров процесса.

3. Технологический план ежегодно разрабатывается лабораторией и утверждается главным инженером предприятия.

 

 

 

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Сутнісна характеристика конкурентоспроможності підприємства, стан розгляду проблеми у фахових дослідженнях

Питання визначення конкурентоспроможності та системи чинників її забезпечення є надзвичайно важливим для утримання певних сегментів ринку та загалом ефективного функціонування промислових підприємств. Завдання підвищення конкурентоспроможності підприємств завжди були в полі зору як зарубіжних, так і вітчизняних вчених, однак багато питань теоретичного, методологічного, а також практичного характеру на сьогодні залишаються не вирішеними внаслідок несистемного та епізодичного характеру їх дослідження.

Конкурентоспроможність підприємства досліджувалася багатьма вченими, починаючи з робіт А. Сміта, Д. Рікардо, Дж. С. Мілля, К. Маркса, Ф. Еджоурта, К. Вікселя, Дж. Робінсон, Дж. Кейнса, Й. Шумпетера, А. Лернера та закінчуючи працями їх послідовників. Серед сучасних наукових підходів щодо визначення конкурентоспроможності промислових підприємств та підвищення її рівня слід виділити наукові праці Азоєва Г.Л., Градова А.П., Гринчуцького В. І., Зав’ялова П. С., Макконнелла К., Маршалла А., Портера М., Райзберга Б. А., Спірідонова І. А., Фатхутдінова Р. А., Юданова А. Ю., та інших.

На думку багатьох вчених, конкурентоздатність – це сукупність виробничих, соціальних, управлінських чинників, які складають потенціал суб’єкта, що є необхідною умовою виготовлення продукту і відображає статичний стан підприємства, а конкурентоспроможність – це сукупність виробничих, соціальних, управлінських чинників систем та їх взаємодії у часі і просторі, що є достатньою умовою виробництва (реалізації) продукту і відображає динамічний стан реалізації потенціалу шляхом задоволення потреб споживачів.

Конкурентоспроможність підприємства можна трактувати як перевагу його продукції перед аналогічною у конкурентів. Вченими питанням конкурентоспроможності підприємства приділено чимало уваги.

Так, Азоєв Г. А. конкурентоспроможність підприємства розглядає як результат його конкурентних переваг у всьому спектрі проблем управління. На думку Зав’ялова Ф. Н. та Райзберга Б. А., конкурентоспроможність – це здатність фірми, компанії конкурувати на ринках з виробниками й продавцями, кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку [1].

На думку Фатхутдінова Р. конкурентоспроможність – це потенційна здатність об’єкта або суб’єкта управління конкурувати у майбутньому на конкурентних ринках, що забезпечена зниженням прояву стратегічних неконкурентоспроможних чинників і посиленням впливу стратегічних ексклюзивних конкурентних переваг об’єкта на основі проведення комплексної стратегічної діагностики об’єкта, параметрів ринку і конкурентів, розробки стратегій. Автор також дає неповне визначення конкурентоспроможності і зводить її лише до здатності фірми випускати конкурентоспроможну продукцію і мати певні переваги стосовно інших підприємств даної галузі всередині країни та за її межами [2].

Скударь Г. М. подає конкурентоспроможність як відносну характеристику, що віддзеркалює відмінності процесу розвитку даного виробника від виробника-конкурента як за ступенем задоволення своїми товарами чи послугами конкретної суспільної потреби, так і за ефективністю виробничої діяльності.

Круглов М. І. визначає конкурентоспроможність як систему економічних категорій, елементами якої є конкурентоспроможність продукції і фінансова конкурентоспроможність. На думку Бєлєнького П.Ю. конкурентоспроможність підприємства є показником узагальнюючим, який відображає дієвість всього комплексу механізмів господарювання і до дослідження проблем його забезпечення слід підходити комплексно з урахуванням всіх факторів і механізмів.

Н. Тарнавська, Р. Сивак та Г. Нагорняк конкурентоспроможність підприємства розглядають як комплексне багатофакторне поняття з огляду на її складові частини: конкурентоспроможності виробничого потенціалу, інтелектуального капіталу, виробництва, цінних паперів, колективу, життєвого циклу конкурентних переваг тощо.

С. М. Клименко, Т. В. Омельяненко та іншими вченими конкурентоспроможність підприємства визначається як потенційна або реалізована здатність економічного суб’єкта до ефективного довготривалого функціонування у релевантному зовнішньому середовищі і ґрунтується на конкурентних перевагах підприємства, визначає здатність його витримувати конкуренцію на певному ринку та відображає його позицію відносно конкурентів.

На нашу думку, конкурентоспроможність підприємства не слід відділяти від конкурентоспроможності його продукції – це взаємообумовлені поняття, особливо коли йдеться про зовнішній ринок, на якому аналогічної продукції більше, ніж на внутрішньому ринку і де Україна займала останні місця за рівнем конкурентоспроможності бізнесу серед 102 країн світу. Іншими словами, під конкурентоспроможністю підприємства слід розуміти таку його здатність, яка забезпечує, в умовах конкурентного ринку, проведення ефективної фінансово-господарської діяльності і отримання прибутків.

Конкурентоспроможність підприємства це поняття відносне, оскільки

на рівні певного регіону воно може мати певні переваги, а в цілому по країні воно може бути неконкурентоспроможним. Через те конкурентоспроможність підприємства слід розглядати як відносну здатність, використовуючи ринкові і ресурсні можливості, забезпечувати свою прибуткову діяльність, виходячи з реальних і потенційних можливостей задовольняти постійно зростаючі конкретні потреби споживачів у порівнянні з підприємствами-конкурентами на певному ринку.

На нашу думку, найбільш повне визначення поняття «конкурентоспроможність» підприємства дає О. Туровець. Дане визначення ґрунтується не лише на тому, що конкурентоспроможність забезпечується якісними характеристиками товарів, а й на тому, за яких умов виготовляються ці товари та функціонує підприємство.

Таблиця 1.1

Визначення поняття «конкурентоспроможність підприємства»

Автор Визначення конкурентоспроможності підприємства
Фатхутдінов Р.А. [49, с. 21] Здатність організації виготовляти конкуренто-спроможний товар чи послугу.
Должанський І.З. [24, с. 15] Здатність виробляти й реалізовувати швидко, дешево, якісно, продавати в достатній кількості при високому технологічному рівні обслуговування.
ПортерМ. [38, с. 28] Здатність вести успішну конкурентну боротьбу шляхом використання своїх конкурентних переваг.
ЄрмоловМ. [57] Відносна характеристика, яка відображає відмінність процесу розвитку даного виробника від виробників-конкурентів як за ступенем задоволення своїми товарами або послугами конкретної суспільної потреби, так і за ефективністю виробничої діяльності
Машина Ю.В. [57] Комплекс споживчих і вартісних (цінових) характеристик підприємства, що визначають його успіх на ринку, тобто переваг саме цього підприємства над іншими.
Глахов А.В. [58] Здатність підприємства (потенційна та (або) реальна) витримати конкуренцію
Туровець О. [58] Сукупність виробничо-технічних, і організаційно-економічних характеристик, які дозволяють проектувати, виготовляти та збувати товари, більш привабливі для споживача.
Маркова В.Д., Кузнєцова С.А. [59] Положення на ринку яке дозволяє підприємству долати сили конкуренції і приваблювати покупців.
Яновський А.М. [57] Можливість підприємства випускати конкуренто-спроможну продукцію і адаптуватися до умов зовнішнього середовища, що швидко змінюються.

 

Конкурентоспроможність продукції і конкурентоспроможність підприємств-виробників продукції співвідносяться між собою як частина і ціле. Можливість компанії конкурувати на певному товарному ринку безпосередньо залежить від конкурентоспроможності товару і сукупності економічних методів діяльності підприємства, що впливають на результати конкурентної боротьби.

Конкурентоспроможність товару є складовою частиною конкуренто-спроможності підприємства загалом. Конкурентоспроможність товару – це ступінь реального чи потенційного задоволення ним конкретної потреби в порівнянні з аналогічним товаром, представленим на даному ринку [43, с.33].

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 56 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав