Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Наявність у системі каналів прямого і зворотного зв'язку.

Дотримання цих вимог має забезпечувати умови ефективного

рівня функціонування органів управління національною безпекою. Розглянемо детально ці вимоги.

1. У системі управління національною безпекою кореляція вияв­ляється в організації взаємодії як державних органів управління між со­бою, так і організації взаємодії з недержавними суб'єктами забезпе­чення національної безпеки, при якій діяльність одного структурного елементу (наприклад, системи управління національною безпекою в ін­формаційній сфері) позначається на інших елементах системи. Якщо в організаційній структурі управління, наприклад, є структурний еле­мент (наприклад, система недержавного управління), дії якого не впли­вають на інші елементи національної безпеки, то такий елемент не ре­алізує жодну з цілей функціонування системи управління національ­ною безпекою і е зайвим в системі управління.

2. Другою вимогою до системи управління національною безпекою є динамічність, тобто здатність під впливом зовнішніх і внутрішніх збу­рень залишатися якийсь час в певному незміненому якісному стані, тобто зберігати суттєво важливі характеристики свого існування. Цей стан називається станом гомеостазису — тип динамічної рівноваги, притаманний для складних систем (технічних, біологічних і соціаль­них), що саморегулюються, який полягає у підтримці суттєво важливих для збереження системи параметрів у допустимих межах через ме­ханізм зворотного зв'язку.

Будь-які дії навколишнього середовища чинять збурюючу дію на си­стему, прагнучи порушити її. У самій системі також можуть з'являтися збурення, які прагнуть зруйнувати її зсередини. Яскравим прикладом були вибори Президента України у 2004—2005 роках, коли під час голо­сування деякі політичні сили прагнули відокремити певні регіони від Україні, тим самим здійснивши посягання на територіальну цілісність держави і порушивши баланс системи управління державною безпе­кою. До зовнішніх збурень слід віднести зміни геополітичною ситуації, непередбачувані дії суб'єктів зовнішньої політики. Прикладом, підви­щення світової ціни на нафту, спричинило підйом Росією, яка постачає нафту в Україну, ціни па бензин в травні 2005 року з 2.90 грн. за 1 л 95 бензину до 3.20 грн.., що вплинуло на систему управління національ­ною безпекою в енергетичній та економічній сфері.

Під впливом таких зовнішніх і внутрішніх збурень орган управління будь-якого рівня вимушений перебудовуватися, пристосовуватися до умов, що змінилися.

З метою забезпечення швидкої перебудови системи в умовах зміни навколишнього середовища:

• у системі управління має бути елемент, що фіксує факт появи збу­рення;

• система повинна володіти мінімально допустимою інерційні стю, щоб своєчасно ухвалювати управлінські рішення,

• у системі управління повинен бути елемент, що фіксує факт впоряд­кування стану системи відповідно до умов, що змінилися.

Відповідно до цих вимог у структурі управління, зокрема в Раді націо­нальної безпеки і оборони України, має бути відділ вдосконалення структури управління.

3. Під управляючим параметром у системі управління слід розуміти такий її параметр (елемент), за допомогою якого можна управляти діяльністю всієї системи і її окремими складовими. Таким параметром (елементом) в системі управління є суб'єкт управління національною безпекою конкретного рівня. Він відповідає за діяльність підлеглого йому підрозділу, сприймає управляючі сигнали керівництва ор­ганізації, організовує їх виконання, несе відповідальність за виконання всіх управлінських рішень, організовує зворотні зв'язки та оптимізацію системи відповідно до поставлених завдань.

При цьому суб'єкт управління має володіти необхідною компетен­цією, а умови роботи — дозволяти виконати дане доручення. Отже, умову наявності управляючого параметра можна вважати виконаною, якщо зовнішню інформацію сприймає суб'єкт управління національ­ною безпекою конкретного рівня (стратегічного, тактично-галузевого тощо), який організовує роботу з виконання доручення, розподіляє за­вдання відповідно до посадових інструкцій за наявності умов, необ­хідних для виконання доручень.

Недотримання даної вимоги, тобто наявність управляючого пара­метру, призводить до ухвалення суб'єктивних управлінських рішень і так званого вольового стилю керівництва. У сфері національної безпеки таке управління здебільшого характеризується нехтуванням національ­них інтересів і відстоювання власних корпоративних інтересів. Система суб'єктів управління, що відстоюють замість національних інтересів власні, називається компрадорською буржуазією.

Відтак чітка робота уможливлюється за умови прозорої і такої, що відповідає необхідності, реалізації національних інтересів ор­ганізаційної структури та розподілу обов'язків між керівниками підрозділів, наявності посадових інструкцій і інших документів, що ре­гламентують їх діяльність.

4. Наступною вимогою, що висувається до системи управління націо­нальною безпекою, є наявність контролюючого параметра, тобто та­кого елементу, який постійно контролював би стан суб'єкта управління, не чинячи при цьому управлінського впливу на нього. Таким ме­ханізмом є демократичний цивільний контроль, внутрішньовідомчий, міжвідомчий, галузевий та міжгалузевий контроль.

Контроль суб'єкта управління припускає контроль за обробкою будь-якого управляючого сигналу, поданого на вхід даної системи. Функцію контролюючого параметра в системі управління, як правило, реалізує один із співробітників апарату управління. Окрім цього, необхідно ши­роко залучати, відповідно до чинного законодавства, громадян, гро­мадські організації до здійснення контролю за забезпеченням націо­нальної безпеки. Будь-які управлінські рішення в системі управління повинні проходити тільки через елемент, що виконує функції контро­люючого параметра.

5. Наявність прямих і зворотних зв'язків в системі забезпечується чіткою регламентацією діяльності апарату управління з прийому та пе­редачі інформації при підготовці управлінських рішень. Прикладом, акт тероризму 11 вересня 2001 року в СІНА став можливим через недо­тримання у системі національної безпеки США такої вимоги як на­явність зворотних зв'язків, оскільки інформація про акт тероризму, що готується, була як у співробітників Секретної Служби і ЦРУ, так і ФБР, але вона не була оцінена на належному рівні, відтак не були вжиті за­ходи зі зміни параметрів функціонування системи управління, яка на момент вчинення даного функціонувала в межах звичайних пара­метрів. Отже, сконцентруємо увагу на наступних ключових моментах. 1. Система управління національною безпекою — 1) система, в якій ре­алізуються функції управління національною безпекою; 2) система управління, об'єктом якої є національна безпека. Характерними ри­сами системи управління національною безпекою є:

• процес забезпечення національної безпеки, який має просторові і часові обмеження;

• складові, які сприймають вхідні дані, взаємодіють із навколишнім середовищем, здійснюють прямий і зворотний зв'язок і чинять вплив як один на одного, так і на усю систему;

• зв'язки між елементами та зовнішнім середовищем;

• наявність суб'єктів управління національною безпекою;

• існування комплексу методів управління національною безпекою;

• наявність засобів управління.

Найбільш загальна модель системи управління національною безпе­кою відображена у взаємодії двох елементів: управляємо! частини си­стеми — об'єкта управління (особа, суспільство, держава) і управляючої частини системи (суб'єкта управління).

2. Розглядаючи систему управління національною безпекою конкрет­ного рівня, ми завжди повинні фіксувати і порівнювати її системні ха­рактеристики. Це дозволяє краще зрозуміти цю систему і визначити до якого класу складності вона належить.

3. Щоб удосконалювати систему управління з використанням комп'ю­терної техніки, організаційне проектування необхідно доводити до та­кого рівня, при якому забезпечується чіткість розподілу обов'язків керівників і виконавців.

4. Необхідно закріпити персональну відповідальність керівників і ви­конавців. При проектуванні системи управління потрібно чітко фіксу­вати, хто і що робить у системі управління, хто за що відповідає.

5. Необхідне інформаційне опрацьовування системи на рівні управ­лінських рішень.

6. Дослідження і проектування системи управління мають бути безпе­рервним процесом. У системі управління необхідно передбачати відділ або групу співробітників, які повинні постійно опрацьовувати техно­логію підготовки нових рішень, створення нової організаційної струк­тури, обумовлених новими цілями (зміна пріоритетів внутрішньої та зовнішньої політики, коригування національних інтересів).

7. Має існувати чітка система ієрархічних нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини в сфері управління національно без­пекою. Одним з рівнів даної системи є Положення про конкретні відділи, конкретні посадові інструкції, в яких закріплена персональна відповідальність при ухваленні управлінських рішень.

Відтак, розглянемо структуру системи управління національною без­пекою.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав