Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Підвищення конкурентоздатності підприємства за рахунок зниження витрат шляхом застосування безтарного методу зберігання борошна

Читайте также:
  1. I. Сфера застосування
  2. II. Усний рахунок. Повторення вивченого матеріалу.
  3. IV. Вимоги до зберігання вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  4. VІІ. Організації контролю застосування СУР
  5. А. Підвищення стійкості будівель і споруд.
  6. Акти застосування норм права, їх ознаки та види
  7. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  8. Аналіз витрат на виробництво продукції
  9. Аналіз витрат на гривню товарної продукції
  10. Аналіз динаміки та структури операційних витрат страхових компаній

В умовах посиленої конкуренції на ринках товарів, послуг і праці великого значення набуває підвищення продуктивності праці на підприємствах, яке виявляється передусім у зростанні маси продукції, що виробляється за одиницю часу за незмінності її якості, або в зростанні якості і конкурентоспроможності за незмінності її маси, що виробляється за одиницю часу, зменшенні затрат праці на одиницю продукції. Це веде до зміни співвідношення затрат живої та уречевленої праці. Зростання продуктивності праці означає, що частка затрат живої праці в продуктах зменшується, а частка затрат уречевленої праці зростає. При цьому загальна сума праці, яка міститься в кожній одиниці продукту зменшується. Зростання продуктивності праці сприяє скороченню часу виробництва й обігу товару, зростанню маси і норми прибутку.

Важливою особливістю показника продуктивність праці є його динамічність. Він постійно змінюється під дією величезної кількості чинників. Одні з них сприяють підвищенню продуктивності праці, інші – навпаки, її зниженню. Крім цього, на рівень та динаміку продуктивності праці впливають також умови, в яких відбувається процес праці, об’єктивні або суб’єктивні причини, які можуть підсилювати дію того чи іншого чинника, або послаблюють його.

Силами під впливом яких змінюється рівень продуктивності праці є технічний прогрес, удосконалення організації виробництва, управління і праці, тощо.

Хлібопекарна промисловість є матеріалоємною. Тому важливу роль в забезпеченні ритмічної та безперебійної роботи відіграє складське господарство, забезпечення зберігання необхідних запасів сировини, а також збереження їх якості.

З метою зниження експлуатаційних витрат складські приміщення повинні бути раціонально розміщені, знаходитися поблизу виробничих, допоміжних цехів та ділянок, повинні бути зручними для збереження вантажів, внутріскладського та внутрізаводського транспортування всіх видів сировини, матеріалів.

На хлібопекарних підприємствах існує два види складів борошна: тарні, де борошно зберігається в мішках та безтарні. Безтарні склади являють собою металеві бункери місткістю до 40 т. борошна. В ці склади борошно поступає безпосередньо з млинів або реалізаційних баз в спеціальних автоборошновозах вантажопідйомністю 8 т.

На ВАТ „Поліссяхліб” є безтарні склади, але вони не використовуються. Для зберігання борошна застосовують тарний метод, який є більш трудомістким.

Пропонується за рахунок використання безтарного методу зберігання і транспортування борошна - використання контейнерів, частково замінити ручну працю на цій ділянці. Безтарне перевезення, прийом, зберігання та внутрізаводське транспортування борошна з використанням механічних засобів дозволяють це зробити.

Таких контейнерів на Хлібокомбінаті 3 шт.: для зберігання жита, борошна першого та борошна вищого ґатунків. Тому що саме на такій сировині працює підприємство.

За рахунок використання контейнерів безтарного зберігання борошна можливим є вивільнення 2 вантажників з 3 чоловік, зайнятих на цій ділянці, тобто часткова заміна ручної праці. Приріст продуктивності праці на цій ділянці знайдемо за формулою:

, (3.6)

де Э – економія чисельності, чол.;

Т – чисельність робітників, зайнятих на цій ділянці, чол.

Тобто приріст складе:

.

Питома вага робітників цієї ділянки в загальній чисельності промислово-виробничого персоналу ВАТ „Поліссяхліб” складає 7%.

Приріст продуктивності праці по підприємству в цілому в результаті реалізації конкретних заходів можна обчислити за формулою:

, (3.7)

де - питома вага робітників конкретної ділянки в загальній чисельності промислово-виробничого персоналу, %.

Згідно формули (3.7) приріст продуктивності праці по підприємству за рахунок використання цього методу складе:

.

Для того щоб почати використовувати на підприємстві замість тарних безтарні склади зберігання борошна необхідно 3 тис. грн., згідно розрахунків термін окупності цих коштів буде 6 місяців. Необхідні кошти для закладення фундаменту під контейнери, відповідно буде потреба в будівельних матеріалах, робочій силі, будівельній техніці (підйомний кран). Перелік витрат на монтаж установок безтарного зберігання борошна наведений в таблиці 3.15.

Таблиця 3.15

Статті витрат на монтаж контейнерів для

безтарного зберігання борошна

№ з/п Статті витрат Вартість, грн.
1. Будівельні матеріали  
2. Орендна плата за користування підйомними механізмами  
3. Заробітна плата робітників  

 

Річна заробітна плата вивільнених таким чином 2 робітників зайнятих на цій ділянці, враховуючи нарахування на фонд заробітної плати обходиться підприємству:

(700 *2 + 1400 * 0,375) * 12 = 23100 (грн.).

Нарахування на заробітну плату складають 37,5%:

­ на соціальне страхування;

­ на випадок безробіття;

­ від нещасних випадків;

­ на випадок втрати працездатності.

Ефект від впровадження безтарного методу буде:

Ефект = 23100 – 3000 = 20100 (грн.).

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав