Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ТАНАТОЛОГІЯ

 

Поняття про танатологію. Значення вчення про смерть для судової медицини. Діалектична єдність та протилежність процесів життя і смерті. Термінальний стан і його судово-медичне значення, церебральна смерть. Зв'язок трансплантології з реаніматологією. Констатація факту смерті, її первинні ознаки та їх визначення, уявна смерть. Правові, морально-етичні та медичні аспекти трансплантації органів та тканин. Створення їх «банків». Концепції смерті.

Діагностика клінічної і біологічної смерті, ймовірні та абсолютні ознаки смерті. Зміни, які наступають в органах і тканинах після смерті. Переживання тканин, методи його визначення. Судово-медичне значення суправітальних реакцій.

Ранні трупні ознаки: охолодження тіла, трупне висихання, трупні плями: стаді: і термін їх розвитку, методи дослідження. Трупне заклякання, механізм розвитку і засоби виявлення.

Пізні трупні ознаки. Процес гниття трупа, його суттевість; вплив різноманітних факторів на розвиток процесів гниття, значення ентомофауни трупа. Гниття окремих органів і тканин.

Природна консервація трупів: муміфікація, жировоск, торф'яне дубління, промерзання. Засоби штучної консервації трупів. Пошкодження і знищення трупів комахами, тваринами.

.Судово-медичне значення трупних ознак та застосувати біохімічних, біофізичних, ентомологічних та інших-методів для встановлення часу смерті.

СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ТРУПА.

Огляд трупа на місці його виявлення; правова регламентація огляду місця події. Організація огляду, його учасники. Стадії огляду: статична, динамічна. Завдання лікаря-спеціаліста під час огляду трупа на місці його виявлення. Порядок та. методика огляду трупа. Допомога слідчому у виявленні, описі, вилученні та пакуванні речових доказів біологічного походження для подальшого їх дослідження в лабораторії. Документація, яка складається під час огляду місця події.

Категорії трупів, які підлягають судово-медичній експертизі /дослідженню/. Правила і техніка судово-медично.го дослідження трупів. Правова регламентація судово-медичної експертизи трупів. Питання, які вирішуються під час дослідження трупів. Різниця між патологоанатомічним та судово-медичним дослідженням трупа.

Питання, які вирішуються судово-медичним експертом при різних видах насильної смерті: встановлення пошкоджень, які були заподіяні зовнішніми факторами, різниця між зажиттєвими та післясмертними ушкодженнями, можливість смертельно поранених до самостійних дій тощо.

Особливості дослідення трупів невідомих осіб /антропометрия, словесний портрет, особливі прикмети, дактилоскопія, фотосуміщення та ін./, розчленованих, скелетованих трупів та кісткових останків. Особливості розтину при підозрі на ураження радіоактивними речовинами, бойовими отруйними речовинами, при захворюванні на особливо небезпечні інфекції та СНІД.

Особливості дослідження ексгумованих трупів.

Методи ідентифікації трупів невідомих осіб.

Питання, які вирішуються під час дослідження трупів у випадках насильної смерті.

Поняття про причину смерті. Встановлення причини та генезу смерті. Судово-медична класифікація смерті. Смерть насильна та ненасильна. Рід насильної смерті: вбивство, самогубство, нещасний випадок. Роль та межі компетенції судово-медичного експерта при встановленні роду насильної смерті. Поняття про еутаназію.

Документація, яка складається при судово-медичному дослідженні трупів. Принципи побудови судово-медичного діагнозу та експертних висновків. Лікарське свідоцтво про смерть.

Особливості судово-медичного дослідження трупів новонароджених. Питання, які вирішуються під час дослідження трупів новонароджених.

Встановлення новонародженості, доношеності, зрілості., живонародженості, життєздатності та довготривалості життя після пологів. Особливості техніки дослідження трупів новонароджених. Причини смерті плодів і новопароджених: до, під час та після пологів. Дітовбивство: активне та пасивне. Значення результатів інструментальних та лабораторних методів дослідження /гістологічного, рентгенологічного, біохімічного тощо /.

Особливості дослідження трупів раптово померлих осіб. Поняття про раптову смерть та її фактори ризику. Основна мета та завдання, які вирішуються під час судово-медичного дослідження трупів раптово померлих. Причини та генез раптової смерті у різних вікових групах. Особливості методики дослідження трупів раптово померлих.

Діагностика раптової смерті серцево-судинної системи, органів дихання, травлення, центральної нервової та сече-статевої системи; при вагітності, в родах та інфекційних хворобах.

Раптова смерть у дитячову віці. Основні причини, діагностика, синдром раптової смерті.

Додаткові методи дослідження – гістологічне, гістохімічне, ангіографічне, біохімічне, бактеріовірусологічне тощо.

Раптова смерть при особливих обставинах: на фоні травми, під час лікувальних процедур,заняття спортом..

Визначення танатогенезу при поєднанні різних нозологічних форм захворювань та травми: встановлення основної причини смерті, її діагностика. Значення аналізу раптової смерті.для підвищення. якості лікувально-профілактичної допомоги населенню.

 




Дата добавления: 2015-02-22; просмотров: 80 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав