Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Електроустановок

Читайте также:
  1. Електроустановок за нормальних режимів роботи
  2. Організація безпечної експлуатації електроустановок
  3. Система засобів і заходів безпечної експлуатації електроустановок.

ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК

11.1. Оперативне обслуговування й огляд діючих

електроустановок

Експлуатація електроустановок з погляду техніки безпеки поділяється на два види робіт – оперативне обслуговування електроустановок і провадження ремонтних робіт.

Оперативне обслуговування включає: чергування й огляд електроустановок; оперативні переключення; ремонтні роботи у порядку обслуговування, затвердження правилами техніки безпеки.

Персонал, що працює з електроустановками, повинен мати кваліфікаційну групу з електробезпеки.

При огляді електроустановок визначають несправності устаткування і споруд, перевіряють наявність і справність засобів захисту, первинних засобів гасіння пожежі, сигналізації, цілісність заземлювальних шин, наявність попереджувальних написів, справність огороджень, дверних замків і т.ін.

Електроустановки можуть оглядатися одноосібно адмі-ністративно-технічним персоналом, що має групу V (установки вище 1000 В) і IV (установки до 1000 В), і оперативним персоналом, який має групу III, що обслуговує вказану установку.

Робітники, що оглядають електроустановку, повинні мати при собі діелектричні рукавички, а в темних приміщеннях – електричний ліхтар. При огляді електроустановки напругою вище 1000 В одним робітником забороняється заходити за огородження, у камери розподільних пристроїв, опиратися на конструкції, поручні й огородження.

Огляд здійснюється з порога чи стоячи перед бар’єром. Входити при потребі в камери за огородження дозволяється, якщо в проходах відстань від підлоги складає: до нижніх фланцевих ізоляторів – не менше 2 м, а до неогороджених струмоведучих частин – не менше 2,75 м (при напрузі до 35 кВ) і 3,5 м (при напрузі 110 кВ). У випадках, коли ці відстані менше, вхід за огородження дозволяється тільки в присутності другої особи, що має групу III, при цьому не наближаючись до струмоведучих частин на відстань менш: 0,7 м – в установках напругою до 15 кВ; 1,0 м – до 35 кВ; 1,5 м – до 110 кВ; 2,0 м – до 150 кВ; 2,5 м – до 220 кВ.

При виявленні замикання на землю забороняється наближатися до місця замикання в закритих розподільних пристроях менш ніж на 4-5 м і 8-10 м – у відкритих. На більш близьку відстань дозволяється наближатися для вимкнення електроустановки, ліквідації замикання і надання допомоги потерпілому тільки при наявності захисних засобів.

Включення і вимкнення роз'єднувачів ізолюючою штангою необхідно виконувати в діелектричних рукавичках. Заміняти запобіжники слід при знятій напрузі, у виняткових випадках – під напругою, але зі знятим навантаженням, за допомогою ізолюючих кліщів, у запобіжних окулярах і діелектричних рукавичках. Під навантаженням допускається заміняти запобіжники закритого типу в електроустановках до 1000 В.

Двері приміщень електроустановок повинні защіпатися. Усі ключі повинні знаходитися на обліку в оперативного персоналу і видаватися під розписку в оперативному журналі.

11.2. Безпека при роботі з частковим чи повним зняттям




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав