Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розпорядок дня

Правильний режим дня школяра — це доцільно організований розпорядок добової діяльності, який відповідає віковим особливостям і передбачає повторюваний щодня автоматизм життєвих процесів. При цьому надзвичайно важливо, щоб усі елементи режиму проводилися строго послідовно й у той же час. Це сприяє виробленню стійких умовних рефлексів, причому коженпопередній етап денного ритму є умовним сигналом для виконаннянаступного. У зв'язку з цим учні, які дотримуються режиму дня, швидше залучаються до роботи, швидше засинають і менше втомлюються.У задачу побудови режиму дня входить правильна організація сну,харчування, організація зміни видів діяльності, чергування праці тавідпочинку.

У добовому бюджеті часу учнів виділяються такі основні компоненти:навчальні заняття в школі та вдома, сон, позашкільні заняття: музика,читання художньої і науково-популярної літератури, заняття (іноземною мовою та ін.), самообслуговування, виконання правил особистої гігієни,прийом їжі, перебування на свіжому повітрі, заняття фізкультурою і спортом.

35.Вимоги охорони праці до організації робіт учнів по самообслуговуванню.

У процесі самообслуговування учні можуть виконувати:

прибирання класів, кабінетів, лабораторій наприкінці кожного дня (учні 5 - 11 кл.);

-генеральне прибирання класів, кабінетів, лабораторій кожного тижня і місяця (учні 9 - 11 кл.).

Тривалість самообслуговування для учнів 2 - 4-х класів у загальноосвітньому навчальному закладі не повинна перевищувати 1 години на тиждень, а для учнів 5 - 11-х класів – 2 годин на тиждень.

Тривалість одноразових заходів із самообслуговування не повинна перевищувати для учнів 2 - 4-х класів 30 хвилин, 5 - 9-х класів – 45 хвилин, 10 - 11-х класів – 1,5 години. Роботу необхідно проводити в спеціальному одязі. Будь-яке прибирання має бути лише вологим із подальшим провітрюванням приміщень. У навчальному приміщенні необхідно передбачити місце для зберігання прибирального інвентарю, спецодягу та мила. Миття підлоги з обов»язковим використанням швабри дозволяється школярам віком від 10 років.

Допускається участь учнів (чергових класів) у накриванні обідніх столів (за умови використання санітарного одягу). Перебування учнів у виробничих приміщеннях харчоблоку забороняється.

Учні 2 - 4 класів можуть брати участь у прибиранні території школи, доглядати за квітами, учні 5 - 11 класів – брати участь у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева).

Прибирання класів, майстерень, навчальних кабінетів проводиться після закінчення останнього уроку, а спортивних залів – після кожного уроку і після закінчення уроків, занять секцій. Мати в спортивному залі чистять пилососом не рідше ніж один раз на тиждень, вологе протирання чохлів здійснюють щоденно.

Для очищення взуття від бруду перед входом у школу повинні бути встановлені скребачки, решітки, які необхідно протягом дня декілька разів очищати.

Змінне взуття у школярів є одним із ефективних засобів зменшення кількості пилу в приміщеннях школи. У гардеробі слід передбачити спеціальне місце для зберігання взуття.

До спортивного залу учні допускаються тільки в спортивному одязі та взутті.

37. Вимоги охорони праці до організації предметних екскурсій з учнями шкіл

1. Перед проведенням екскурсії роблять перекличку учнів класу і відмічають присутніх. Для керівництва кожною групою призначається дорослий або вожатий загону. Другу перекличку проводять після прибуття на місце екскурсії, третю - перед відправленням у зворотний шлях, четверту - після повернення з екскурсії.

5. Вирушаючи на екскурсію з дітьми, учитель повинен мати при собі похідну аптечку першої допомоги.

III. Вимоги безпеки під час проведення екскурсії

1. Ознайомтесь зі стендом у кабінеті біології, де зображені місцеві отруйні рослини, отруйні і небезпечні тварини.

2. Вирушаючи на екскурсію, одягайте одяг, що відповідає сезону і погоді, на ноги взувайте міцне взуття, панчохи або шкарпетки. Під час екскурсії не ходіть босоніж.

3. Візьміть із собою питну воду у флязі або пляшці, щоб не пити води з відкритих водоймищ, де звичайно трапляються мікроби – збудники захворювань.

4. Не пробуйте жодної із зібраних рослин на смак: пам'ятайте, що це може призвести до отруєння, а також зараження шлунково-кишковими хворобами.

5. Під час проведення екскурсії забороняється використовувати отруйні речовини: хлороформ, сірчаний ефір для зморювання комах.

6. Не витягуйте рослин руками. Для цього користуйтесь лопатками, розпушувачами і захистіть руки рукавицями.

7. Забороняється розпалювати багаття під час екскурсій, щоб уникнути лісових пожеж і опіків учнів.

IV. Вимоги безпеки після закінчення екскурси

Після екскурсії з біології необхідно:

1. Зібрати всі експонати, назбирані під час екскурсії.

2. Експонати переглянути, чи немає отруйних рослин.

3. Перевірити зовнішній вигляд кожної дитини, чи немає ніяких по-шкоджень.

4. Зібрати весь інвентар (розрихлювачі, лопатки).

5. Оглянути відкриті місця тіла, чи немає укусів шкідливих комах,кліщів.

6. Після підведення підсумків діти миють руки з милом.

V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

У випадку травми необхідно негайно звернутись до вчителя за допо­могою.

Вчитель надає першу медичну допомогу, а у разі необхідності органі­зовує виклик швидкої допомоги за тел. 03.

39. Вимоги охорони праці до організації туристичних походів з учнями шкіл.

І. Загальні положення

1. Для проведення екскурсій обов'язково повинен бути визначенийкерівник групи (з розрахунку 1 дорослий на 10 дітей), який відповідає, згідно з наказом, за збереження та здоров'я дітей.

2. Проведення екскурсій, культпоходів виконується тільки у світлу пору доби і за сприятливих породних умов.

3. Якщо для перевезення учнів до місця екскурсії використовується громадський транспорт, посадку здійснюють групами під керівництвом дорослого. При цьому в транспортні засоби входять спочатку учні, а потім особа, яка керує ними. У такому самому порядку здійснюється й висадка дітей з транспортного засобу.

9. Не можна дітям пити під час екскурсій воду з відкритих водоймищ, тому кожному з них треба заздалегідь запропонувати взяти з дому питну воду у фляжці або пляшці.

10. Вирушаючи на екскурсію з дітьми, учитель повинен мати при собі похідну аптечку першої допомоги.

11. Розкладати вогнище дозволяється у відведених для цього місцях і тільки керівнику групи. Дітям розпалювати багаття категорично заборо- няється. Дрова для вогнища не слід рубати, потрібно збирати сухе гілля, уламки стовбурів, хмиз.

12. Необхідні в лісі речі найкраще скласти в рюкзак. Оптимальна маса рюкзака для хлопців - 8-12 кг, для дівчат - 6-8 кг.

13. На екскурсію (похід) слід брати лише найнеобхідніші речі, бо надмірна маса рюкзака призведе до передчасної втоми, до незадоволення мандрівкою

II. Вимоги безпеки перед початком проведення екскурсії, походу

1. Перед початком екскурсії керівник групи зобов'язаний провести бесіду з дітьми ознайомити їх з правилами поведінки і техніки безпеки під час екскурсії, дороги до об'єкта екскурсії (музею, театру, кінотеатру) і дороги після відвідування приміщення, де проходив захід.

2. Перед початком екскурсії необхідно зробити перекличку учнів класу і відмітити присутніх. Для керівництва кожною групою дітей призна- чається дорослий. Другу перекличку проводять після прибуття на місце екскурсії, третю - перед відправленням у зворотній цілях, четверту – після повернення з екскурсії.


40. Вимоги охорони праці до організації сільськогосподарських робіт з учнями шкіл.

1. Перед тим, як направляти учнів на трудове навчання й літні практичні роботи в сільськогосподарське підприємство, вчитель трудового навчання, якому доручено керувати групою учнів під час виконання сільськогосподарських робіт, проводить вступну бесіду з метою пов'язати вивчений теоретичний матеріал з наступним трудовим навчанням і літніми практичними роботами.

3. Первинний, позаплановий і цільовий інструктажі з питань охорони праці проводять безпосередньо керівники виробничих дільниць (бригадири, завідувачі фермами, майстернями тощо)

5. За несвоєчасне проведення інструктажу з охорони праці посадова особа, несе відповідальність згідно з чинним законодавством.

6. Під час проведення трудового навчання і літніх практичних робіт всі учні повинні користуватися засобами індивідуального захисту в залежності від виду робіт (на польових станах, у тваринницькій фермі, у виробничому приміщенні тощо).

7. Для переодягання учнів слід використовувати спеціальні приміщення (гардероб, санітарно-побутова кімната тощо).

9. Місця виконання робіт повинні бути обладнані місцевим і загальним освітленням, що відповідає вимогам ДБН В.2.5-28-2006)

11. Віконні шибки і скло електричних світильників треба очищати в міру їх забруднення, але не рідше одного разу на 3 місяці, або за графіком відповідальної особи за електрогосподарство. Залучати учнів до очищення світильників не дозволяється.

12. Виробничі, санітарно-побутові й допоміжні приміщення обладнують вентиляцією. Температура, вміст пилу, пари, газів та інших шкідливих речовин у повітрі робочої зони повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88 "Общие и санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны".

38. Вимоги до організації туристичних екскурсій з учнями шкіл.

1. Проходження учнями медичного огляду (висновок може підписати тільки лікар).

2. Дотримання встановлених вимог при формуванні туристичних груп для подорожей відповідних категорій.

3. Наявність документації на проведення походів та екскурсій (маршрутний лист, експедиційне посвідчення або путівка, маршрутна книжка).

4. Оформлення наказу по школі про організацію походу, подорожі (призначення керівників та заступників, затвердження плану, маршруту та кошторису подорожі).

5. Інструктування з мір безпеки керівників та учнів походу, подорожі.

6. Оснащення груп медичними аптечками.

7. Організація контролю адміністрації школи за ходом туристичних походів та екскурсій.

8. Дотримання заходів безпеки при купанні.

36. Вимоги охорони праці до організації літньої трудової практики учнів.

1. До виконання сільськогосподарських робіт під час трудового навчання й літніх практичних робіт допускають учнів, які пройшли медогляд відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій.

2. Під час визначення видів робіт для учнів необхідно керуватися Переліком важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх,

5. Якщо місце роботи знаходиться на відстані понад 3 км від місця проживання учнів або від навчального закладу, слід організувати підвезення учнів до місця роботи і назад з дотриманням усіх вимог безпеки дорожнього руху.

6. Початок робочого дня встановлюють залежно від конкретних умов, щоб робота проходила в години найменшої інсоляції.

Розпорядок дня (з урахуванням місцевих кліматичних і погодних умов) погоджується з місцевими органами санітарного нагляду.

регламентацію часу роботи, тобто за умови загальної тривалості робочого дня не більш як 4 години після кожних 50 хв роботи має бути перерва 10 хв;

7. Слід уникати тривалого перебування учнів в одноманітній незручній позі, а також виконання однієї й тієї самої роботи. Тому їхню працю треба організовувати так, щоб окремі операції учні виконували протягом дня по черзі.

Для відпочинку учнів під час перерви слід виділяти спеціальні місця, які захищені від дії прямих сонячних променів. Відстань від місць відпочинку до місця роботи не повинна перевищувати 50 м.

10. Для організації відпочинку й прийняття їжі учням, зайнятим на практичних роботах у сільськогосподарському виробництві, необхідно відводити спеціальні місця, які мають бути обладнані відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

11. Зміна видів робіт або операцій має здійснюватися з дозволу керівника з обов'язковим проведенням інструктажу з безпеки на робочому місці.

12. Систематичний контроль за безпечними умовами праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, а також за станом здоров'я учнів, які працюють під час трудового навчання та літніх практичних робіт у сільськогосподарському виробництві, покладається на керівників навчальних закладів, відділів освіти, сільськогосподарських підприємств.

 

 

34 Охорона праці під час проведення навчальних занять (за фахом) з охорони праці під час проведення навчальних занять у кабінеті інформатики

І. Загальні положення

До роботи на ЕОМ допускаються учні, які засвоїли правила техніки безпеки і мають відповідний стан здоров'я та навички роботи.

Тому треба працювати:

- на відстані 60-70 см, допустимо не менше 50 см від екрана, дотри­- муючись правильного положення тіла, не сутулячись, не нахиляючись; учням, які носять постійно окуляри, - бути в окулярах. тривалість безперервної роботи для дітей не повинна перевищувати 25 хв., для дорослих - 2 год. Робота за ЕОМ вимагає пильної уваги, чітких дій і самоконтролю. Тому не можна працювати при недостатньому освітленні; при поганому самопочутті (в цьому випадку треба звернутися до лікаря).

II. Вимоги роботи перед початком роботи:

- спокійно, без поспіху, заходьте в кабінет і займайте відведене вам місце; візуально оглянувши пристрої ПК, переконайтесь у відсутності явних пошкоджень; сідайте так, щоб екран дисплея знаходився на відстані 60-70 см від очей, перпендикулярно лінії погляду; розташовуйте на столі зошит, навчальний посібник так, щоб вони не перешкоджали роботі ПК.

III. Вимоги безпеки під час роботи на ЕОМ:

- дбайливо поводьтесь з технікою; чітко виконуйте всі правила, зазначені вище, а також поточні реко-­ мендації вчителя; плавно натискайте на клавіші, без різких ударів;

- працюйте на клавіатурі чистими руками; ніколи не намагайтесь самостійно^ усувати неполадки в роботі
апаратури; слідкуйте за справністю апаратури і з появою незвичного звуку чи мимовільного відключення апаратури негайно припиніть роботу та негайно повідомте про це вчителя.

Суворо забороняється:

- торкатися місць під'єднання кабелів; торкатися проводів живлення і пристроїв заземлення; працювати на комп'ютері при знятому кожусі будь-якого пристрою;

- під'єднувати та від'єднувати з'єднувачі електроживлення при поданій напрузі; вмикати і вимикати апаратуру без дозволу викладача; порушувати порядок ввімкнення і вимкнення апаратурних блоків; класти диски, книги, зошити на монітор і клавіатуру; працювати у вологому одязі і вологими руками:

IV. Вимоги безпеки після закінчення роботи:

- виконайте поточні рекомендації вчителя;

- вимкніть пристрої ПК;

- від'єднайте ПК від електромережі (вчитель);

- приведіть робоче місце в належний порядок.

 


 

41 Вимоги охорони праці до організації робіт, які пов’язані з переміщенням вантажів вручну.

1.7. Робітники, зайняті ручним переміщенням вантажів, повинні проходити наступні інструктажі з охорони праці:

а) вступний - при прийнятті на роботу;

б) первинний - на робочому місці;

в) повторний - не рідше одного разу на 3 міс.;

г) позаплановий

д) цільовий - при виконанні разових робіт.

1.8. Вантажно-розвантажувальні роботи варто виконувати, як правило, механізованим способом за допомогою підйомно-транспортного устаткування і засобів малої механізації.

За відсутності засобів механізації допускається переміщати вантажі вручну з дотриманням норм, встановлених чинним законодавством.

1.9. Чоловікам старше 18 років дозволяється переносити вручну вантаж масою не більше 50 кг при рівній і горизонтальній поверхні.

1.10. Жінки, що виконують вручну навантажувально-розвантажувальні роботи чи перенесення вантажів, можуть переносити:

а) вантажі масою до 10 кг - підйом і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину);

б) вантажі масою до 7 кг - підйом і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни. При цьому сумарна маса вантажу, переміщуваного протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати:

- з робочої поверхні - 350 кг;

- з підлоги - 175 кг.

1.29. Складувати матеріали, що розвантажуються, дозволяється тільки в місцях, відведених для цього в проекті провадження робіт. Не допускаються складувати вантажі в охоронних зонах діючих повітряних і кабельних ліній електропередачі й інших комунікацій.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Робітник, зайнятий ручним переміщенням вантажів, перед початком роботи повинен:

- одягти спецодяг, засоби індивідуального захисту;

- одержати від майстра (виконроба) інструктаж про безпечні методи і прийоми праці та про послідовність виконання виробничого завдання;

- оглянути робоче місце, забрати непотрібні предмети і матеріали, звільнити проходи;

- у темний час доби перевірити освітлення робочого місця і проходів до нього;

- перевірити наявність і справність інструмента і пристосувань.

 

43 Вимоги охорони праці при роботи на комп’ютері для учнів, співробітників навчальних закладів

4.2. Для підключення переносної електроапаратури застосовуютьгнучкі проводи в ізоляції

4.4. Штепсельні з'єднання та електророзетки для напруги 12 Вта 36 В за своєю конструкцією мають відрізнятися від штепсельнихз'єднань для напруги 127 В та 220 В і бути пофарбовані в колір,який візуально відрізняється від кольору штепсельних з'єднань,розрахованих на напругу 127 В та 220 В.

4.6. Перед початком навчання вчитель (викладач) повиненвізуально перевірити непошкодженість захисного заземлення в тихкабінетах інформатики, у яких це заземлення виконано відкритимпроводом.

4.7. Слід вимикати кабель живлення електрообладнання зелектромережі, якщо воно залишається непрацюючим на тривалий час -добу і більше.

4.8. У разі несправності електрообладнання, його складовихчастин слід звернутися до працівників сервіс-центрів, не починатиповторне вмикання або ремонт самостійно.

5. Організація безпечної роботи в кабінеті інформатики

5.3. Позакласні заняття з інформатики проводяться вприсутності вчителів (викладачів).

5.4. Учителі (викладачі) стежать за виконанням учнями вимогбезпеки під час навчання в кабінеті інформатики.

5.6. Відповідно до ДСанПіН 5.5.6-009-98 (v0009588-98)безперервна робота учнів з екраном відеомонітора не маєперевищувати:

для учнів I класу (6 років) - 10 хв. за одну навчальну

годину;

для учнів II-V класів - 15 хв. за одну навчальну годину;

для учнів VI-VII класів - 20 хв. за одну навчальну годину;

для учнів VIII-IX класів - 25 хв. за одну навчальну годину;

для учнів X-XII класів та студентів вищих навчальних закладів

I та II рівнів акредитації на першій годині занять - 30 хв., на

другій годині - 20 хв.

 

 

45 Вимоги охорони праці при використання технічних засобів навчання

1.1. До використання технічних засобів навчання допускаються особи віком не молодше 18 років, які пройшли інструктаж з охорони праці, медичний огляд і не мають протипоказань за станом здоров'я, що мають один кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки. До використання проекційної апаратури та інших технічних засобів навчання учні не допускаються.

1.2. Особи, допущені до використання технічних засобів навчання, повинні дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, розклад навчальних занять, встановлені режими праці та відпочинку.

1.6. Дотримуватися порядку використання технічних засобів навчання, правила особистої гігієни, тримати в чистоті робоче місце.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Встановити проекційну електричну апаратуру з протилежного боку від виходу з приміщення.

2.2. Заземлити корпус електричного приладу, що має клему Земля».

2.3. Переконатися в цілісності електричного шнура та вилки приладу, а також справності лінз об'єктиву та наявності захисного кожуха.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Не підключати демонстраційний електричний прилад до електричної мережі вологими руками.

3.2. Включити демонстраційний електричний прилад і переконається в його нормальній роботі, а також роботі вентилятора, що охолоджує

3.3. Під час демонстрації кінофільмів, діафільмів, слайдів і р. у приміщенні повинно бути присутні не більше 50 чол., яких необхідно розсаджувати попереду демонстраційного приладу.

3.4. Щоб уникнути засліплення очей потужним світловим потоком, не знімати захисний кожух під час роботи демонстраційного електричного приладу.

3.5. Щоб уникнути опіків рук не торкатися захисного кожуха демонстраційного електричного приладу під час його роботи.

3.6. Не залишати працюючі технічні засоби навчання без нагляду.

 

47 Заходи по запобіганню травматизму в навчально-виховних закладах.

1.7.2. Навчання і перевірка знань з питань охорони праці та система інструктажів

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності працівників, проводяться відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

1.7.3. Контроль за станом умов і охорони праці

Контроль за станом умов і охорони праці в закладі спрямований на досягнення таких цілей:

- виявлення і усунення недоліків, пов’язаних з використанням технічних засобів, інвентарю, оснащення, інструментів, матеріалів, засобів колективного та індивідуального захисту;

- координація діяльності структурних підрозділів щодо охорони праці;

- управління ризиками, тобто факторами, які істотно впливають на підвищення рівня травматизму та розроблення заходів щодо їх усунення.

Внутрішній безперервний контроль за станом охорони праці здійснюється:

- керівником закладу;

- службою охорони праці (у т.ч. на громадських засадах);

- відповідальними особами;

- керівниками структурних підрозділів;

- громадським інспектором з охорони праці, уповноваженими від трудового колективу, представниками профспілки.

Види контролю:

- оперативний адміністративно-громадський контроль, Тижні охорони праці;

- епізодичний (стан виконання наказів по закладу, проведення розслідувань нещасних випадків, перевірка стану умов і охорони праці в структурних підрозділах, стан пожежної безпеки, виробничої санітарії, техніки безпеки);

- внутрішній аудит;

- зовнішній контроль, який здійснюється органами державного нагляду.


 

48 Заходи по запобіганню дитячого дорожньо-транспортного травматизму

1. Покласти персональну відповідальність за безпеку життєдіяльності дітей під час навчально-виховного процесу, за достовірне та своєчасне оформлення і ведення документації з даного питання, своєчасне інформування відділу освіти на керівників навчальних закладів.

2. Керівникам Карапишівської ЗОШ І-ІІІ ст., Миронівського НВК, Грушівської ЗОШ І-ІІ ст., Миронівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 про проведену роботу згідно аналізу кожного випадку травматизму надати інформацію до відділу освіти.

3. Керівникам закладів освіти.

3.2. Згідно аналізу випадків травматизму під час навчально-виховного процесу:

· посилити контроль та організувати позапланові інструктажі з техніки безпеки з учнями

3.3. Поставити на контроль роботу по забезпеченню здорового способу життя та профілактики усіх видів травматизму.

3.4. Забезпечити виконання санітарно-гігієнічних вимог у закладах освіти.

3.5. Приділити максимальну увагу удосконаленню форм роботи з батьками щодо забезпечення життя і здоров`я дітей у позаурочний час.

3.6. Посилити контроль за веденням журналів інструктажів з охорони праці й техніки безпеки та журналів обліку випадків травматизму.

3.8. Розробити безпечні маршрути руху учнів в кожному закладі освіти та узгодити їх з батьками, перевізниками та органами ДАІ.

3.10. Розслідувати, оформляти нещасні випадки та повідомляти про них відділ освіти згідно Положення про розслідування нещасних випадків під час навчально-виховного процесу.

 

 

46 Вимоги охорони праці до збереження хімічних речовин

5.1. Кислоти, луги та інші хімічні речовини, що надходять долабораторії, необхідно обліковувати і зберігати у спеціальнихприміщеннях з дотриманням відповідних умов і запобіжних заходів,передбачених 5.2. Вогненебезпечні та вибухонебезпечні речовини слідзберігати за межами основних приміщень, у спеціальних приміщенняхз вентиляцією та природним освітленням. У відділах їх можна матитільки в кількостях, потрібних для роботи на один день.

5.3. У приміщенні, де зберігаються хімічні речовини, повиннібути ящик з сухим піском, вода й аварійні розчини длянейтралізації кислот і лугів.

5.7. Тверді реактиви у вигляді порошків або кристалів повиннізберігатися у банках з притертими пробками.

5.10. Легкозаймисті та горючі рідини необхідно доставляти зіскладу в закритому посуді, з матеріалу, що не б'ється, поміщеномув футляр.

5.13. Облік і видачу особливо отруйних речовин повиненпроводити працівник, призначений наказом по лабораторії.

5.14. Реактиви та інші шкідливі хімічні речовини відпускаютьпідрозділам лабораторії з дозволу керівника лабораторії напідставі письмової вимоги.

5.15. Відповідальність за зберігання реактивів та іншиххімічних речовин у відділах лабораторії покладається на одного ізспеціалістів підрозділу.

5.16. Реактиви, що розкладаються під дією світла, потрібнозберігати в посуді з темного скла в шафі з непроникними для світластінками або в картонних коробках.

5.17. Реактиви, які роз'їдають скло (фтористоводнева кислотата її солі), зберігають у тарі з ебоніту, поліетилену, пластмасиабо у скляному посуді, покритому всередині шаром парафіну.

5.21. Великі ємкості з кислотами потрібно зберігати успеціальному ізольованому приміщенні.

5.22. Для розливання кислот та їдких лугів необхіднообов'язково застосовувати скляні сифони з грушами або спеціальніштативи, що нахиляються.

5.23. Під час роботи з хімічними речовинами і при їхзберіганні необхідно враховувати їх взаємодію між собою та зіншими матеріалами, щоб запобігти виникненню пожеж або іншихнебезпечних явищ.

 

44 Вимоги охорони праці до перевезення учнів на транспорті.

Перевезення організованих груп дітей

63. Перевезення організованих груп дітей повинно здійснюватися із забезпеченням високого рівня безпеки та надійності транспортного обслуговування.

64. Максимальна кількість дітей для перевезення автобусом не повинна перевищувати кількості місць для сидіння, визначеної технічною характеристикою та реєстраційними документами транспортного засобу.

65. Організовані групи дітей повинні перевозитися досвідченими водіями, які мають стаж керування транспортним засобом не менш як п'ять років.

67. До початку перевезення організованих груп дітей замовник послуг і перевізник:

1) визначають маршрут перевезення організованих груп дітей, як правило, такий, за яким уже здійснюються регулярні перевезення;

2) встановлюють зупинки автобуса:

технічні - одна на перші 50 кілометрів і не менше однієї - на кожні наступні 100 кілометрів маршруту;

для відпочинку - на п'ять хвилин через кожну годину руху і на 30 хвилин - через кожні п'ять годин руху (допускається поєднання 30-хвилинного відпочинку з перервою на обід);

для приймання їжі - через три-п'ять годин руху;

для ночівлі;

3) складають схему маршруту та встановлюють розклад руху.

68. Перевезення організованих груп дітей здійснюються тільки у світлу пору доби і за сприятливих погодних умов.

69. Схема маршруту та розклад руху оформляються в трьох примірниках і затверджуються замовником послуг за погодженням з перевізником та територіальним підрозділом Державтоінспекції.

Один примірник схеми маршруту і розкладу руху видається водію, інші зберігаються у замовника послуг та перевізника.

 

42 Основи організації безпечної експлуатації електроприладів в закладах освіти.

Підвищена вологість приміщення збільшує небезпеку ураження. Аналіз нещасних випадків, пов'язаних з дією електричного струму, дозволяє виявити їх основні причини, які можна об'єднати у такі групи:

— випадкове доторкання до струмопровідних частин, що перебувають під напругою;

— несправність захисних засобів, якими потерпілий доторкається до струмопровідних частин;

— поява напруги на металевих частинах електрообладнання (огорожах, карнизах, кожухах) у результаті пошкодження ізоляції струмопровідних частин електрообладнання, замикання фази на землю і т. ін.;

— поява напруги на відключених частинах електрообладнання в результаті помилкового включення обладнання, замикання струмопровідних частин, розряд блискавки та ін.;

— виникнення крокової напруги на поверхні землі або підлоги, на якій стоїть людина, в результаті замикання проводу на землю, несправності заземлення.

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ ДЛЯ ПРИСТРОЇВ

Вимоги електробезпеки для пристроїв та обладнання школи включають: ізоляцію струмопровідних частин, захисне заземлення, замулення, захисне автоматичне вимикання, малу напругу, вирівнювання потенціалів, електричне розділення, загороджувальні пристрої, запобіжну сигналізацію, блокування, знаки безпеки, засоби індивідуального захисту та інші.

Ізоляція — захист струмоведучих елементів обладнання, що забезпечує її нормальну роботу і захист від ураження електричним струмом. У нормальних виробничих умовах опір ізоляцію мережі, опір заземлення та петлі фаза-нуль слід перевіряти не менше одного разу на рік. Опір ізоляції силових і освітлювальних електропроводів має бути не менше 0,5 МОм. Захисне заземлення — навмисне електричне з'єднання металічних неструмоведучих частин електрообладнання, які можуть опинитися під напругою із заземляючим пристроєм. Контроль за справністю електроприладів, автоматики захисту, заземлюючих пристроїв здійснює відповідальний за електрогосподарство школи.


 

49 Заходи по запобіганню побутового травматизму з учнями, співробітниками навчально-виховних закладів

Побутовий травматизм - це ушкодження, які діти отримали вдома: у квартирі, у дворі чи в саду. Ушкодження при цьому найрізноманітніші, але найнебезпечніші з них це опіки полум’ям, хімічними речовинами і падіння з висоти.

Ситуація, що склалася з травматизмом побутового характеру,бумовлена низкою причин, серед яких є формальна організаціяпроведення інструктажів та роботи з боку деяких керівників та

посадових осіб навчальних закладів щодо створення безпечних умовпраці, навчання безпечній поведінці дітей у побуті. Негативно

впливає і поступове скорочення та недостатня чисельністьпрацівників служб безпеки життєдіяльності, структура тапідпорядкованість їх не відповідає нормативним документам, вони є

не самостійними, а включені до підрозділів, які в більшостівиконують зовсім не сумісні функції.

Основними причинами нещасних випадків з дітьми у побутізалишається: порушення або незнання Правил поведінки на воді.Правил дорожнього руху, протипожежної та електробезпеки, низьканервово-психологічна стійкість дітей, поширення негативнихтенденцій і антисоціальних проявів серед дорослих і підлітків,тиск неякісної, відверто шкідливої продукції засобів масовоїінформації, загальне падіння культури населення, соціальнерозшарування і зниження моральності, втрата ідеалів, посиленнятенденцій безнадії і зневіри у молоді, що навчається,безвідповідальне та неуважне ставлення батьків і дорослих доособистої безпеки та безпеки дітей.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.033 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав