Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Задачі управління охороною праці.

Читайте также:
  1. А. Задачі для самоконтролю
  2. Адміністративно-правове забезпечення управління у сфері транспорту і зв’язку
  3. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.
  4. Атестація робочих місць та оцінювання умов праці.
  5. В яких випадках органи державного нагляду за охороною праці притягають роботодавців до сплати штрафу?
  6. Види інструктажів з питань охорони праці.
  7. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.
  8. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.
  9. Вимоги безпеки праці.
  10. Вихідні дані для задачі 4

На будь-якому рівні управління охороною праці вирішуються насту-пні основні задачі:

- навчання безпечним методам праці;

- забезпечення безпеки устаткування і виробничих процесів;

- забезпечення належного утримання приміщень і споруд;

- створення належних санітарно-гігієнічних умов праці;

- забезпечення працівників засобами індивідуального і колективного за-хисту;

- організація лікувально-профілактичного обслуговування працівників;

- здійснення професійного добору.

Для вирішення зазначених задач необхідно:

- встановити єдиний порядок щодо планування, організації та контролю за охороню праці (умови праці, безпека праці, дотримання технологічних норм, правил експлуатації машин, механізмів тощо);

- мати достовірну інформацію і своєчасно доводити її до пра-цівників підприємств щодо стану умов праці, причин і наслідків ава-рій та нещасних випадків на робочих місцях, ефективності заходів профілактики безпеки праці;

 

- використовувати економічні методи для підвищення зацікавленості працівників щодо впровадження у виробництво безпечної техніки, технології, в дотримуванні вимог правил, норм та інструкцій з охоро-ни праці;

- застосовувати заходи впливу, направлені на підвищення особистої відповідальності працівників і спеціалістів щодо забезпечення безпе

ки праці, робочих – за дотриманням вимог інструкцій при виконанні тих чи інших робіт.

Навчання, інструктаж і перевірка знань працівників з питань охоро-ни праці здійснюється відповідно НПАОП 0.00-4.12-05.

Планування роботи з охорони праці поділяється на *перспективне, *поточне та *оперативне. Перспективне планування вміщує найбільш важливі, трудомісткі і довгострокові заходи з охорони праці, виконання яких вимагає сумісної роботи кількох підрозділів підприємства. Можливість виконання заходів перспективного плану повинна бути підтверджена розрахунком матеріально-технічного забезпечення і фінансових витрат. Основною формою перспективного плану з охорони праці є комплексний план покращення стану охорони праці на підприємстві. виза в италию

Поточне планування здійснюється у межах календарного року через розробку відповідних заходів у розділі „Охорона праці" колективного договору. Оперативне планування роботи з охорони праці здійснюється за підсумками контролю стану охорони праці в структурних підрозділах і на підприємстві в цілому. Оперативні заходи передбачають усунення виявлених недоліків і зазначаються безпосередньо поточними управлінськими рішеннями керівника підприємства.

Функція СУОП щодо організації та координації робіт передбачає управління охороною праці на всіх рівнях управління і всіх стадіях виробничого процесу, визначення обов'язків, прав, відповідальності та порядку взаємодії осіб, що приймають участь в процесі управління, а також прийняття та реалізацію управлінських рішень. Контроль за станом охорони праці. Дійове управління охороною праці можна здійснювати тільки при наявності повної, своєчасної і достовірної інформації про стан охорони праці. Одержати таку інформацію, виявити можливі відхилення від норм безпеки, а також перевірити виконання планів та управлінських рішень можна тільки на підставі регулярного та об'єктивного контролю. Тому контроль стану охорони праці є найбільш відповідальна функція управління охороною праці. доставка mcdonalds Киев

До основних форм контролю за станом охорони праці належать:

- оперативний контроль;

- контроль, що проводиться службою охорони праці підприємства; - громадський контроль;

- адміністративно-громадський трьохступеневий контроль;

- відомчий контроль вищих органів.

Необхідно зазначити, що крім контролю, здійснюється державний нагляд за охороною праці. Оперативний контроль з боку керівників робіт і підрозділів підприємства проводиться, згідно із затвердженими посадовими обов'язками. Служба охорони праці контролює виконання вимог безпеки праці у всіх структурних підрозділах та службах підприємства.

У справі створення здорових та безпечних умов праці значна роль відводиться громадському контролю, який здійснюється комісією з питань охорони праці підприємства. Адміністративно-громадський трьохступеневий контроль проводиться на трьох рівнях:

Перший рівень: Керівник виробничої дільниці (майстер) щоденно перевіряє стан охорони праці на виробничій дільниці.

Другий рівень: Керівник підрозділу спільно з спеціалістами відповідних служб (механік, електрик, технолог) два рази в місяць перевіряють стан охорони праці згідно з затвердженим графіком.

Третій рівень:

Щомісячно (згідно із затвердженим графіком) комісія підприємства під головуванням керівника (*головного інженера) перевіряє стан охорони праці на підприємстві. До складу комісії входять: *керівник служби охорони праці, *голова комісії з охорони праці профкому, *керівник медичної служби, *працівник пожежної охорони та *головні спеціалісти підприємства (технолог, механік, енергетик). Результати роботи комісії фіксуються в журналі трьохступеневого контролю і розглядаються на нараді. За результатами наради видається наказ по підприємству.

Облік, аналіз та оцінка показників охорони праці та функціонування СУОП направлені на розробку та прийняття управлінських рішень керівниками усіх рівнів управління (від майстра дільниці до керівника підприємства. Суть даної функції полягає у системному обліку показників стану охорони праці, в аналізі причин недотримання вимог нормативно-правових документів з охорони праці, а також в розробці заходів, направлених на усунення виявлених недоліків. Аналізуються матеріали:

- про нещасні випадки та профзахворювання;

- результати всіх видів контролю за станом охорони праці;

- дані паспортів санітарно-технічного стану умов праці в цеху (на дільниці);

- матеріали спеціальних обстежень будівель, споруд, приміщень,обладнання та ін. Робота з оцінки виробничих умов, ідентифікації небезпек, оцінки та регулювання ризиків передбачає проведення комплексного аналізу по таким основним показникам:

1) Коефіцієнт частоти травматизму Кч - кількість нещасних випадків або профзахворювань, які сталися на підприємстві у відповідний період часу, на 1000 працюючих. (див. Л3, розділ „Методи дослідження травматизму).2) Коефіцієнт тяжкості травматизму Кт - середня тривалість непрацездатності одного потерпілого, яка виражена в робочих днях (див. там же).3) Коефіцієнт додержання працівниками інструкцій з охорони праці (Ко), який визначають як співвідношення між кількістю працюючих із додержанням інструкцій з охорони праці та загальної чисельності працівників.4) Коефіцієнт технічної безпеки обладнання (Кбо) – співвідношення кількості по ССБП показників безпеки, яким відповідає обладнання, до загальної кількості показників ССБП даного обладнання.5) Коефіцієнт безпеки технологічних процесів (Ктп) – співвідношення кількості показників безпеки по всьому обсягу технічної документації на ці технологічні процеси, що задовольняються, до загальної кількості таких показників.

6) Коефіцієнт додержання допустимих рівнів шкідливих факторів (Кс), який обраховується як співвідношення між кількістю шкідливих факторів, що знаходяться на допустимому рівні і загальною кількістю шкідливих факторів, діючих на даному підприємстві.

7) Коефіцієнт виконання планових робіт з охорони праці (Кп), який визначають як відношення кількості фактично виконаних заходів з охорони праці до загальної кількості запланованих на відповідний період часу заходів з охорони праці.

Аналіз може проводитися також за іншими кількісними та якісними показниками, які найбільше відповідають особливостям технології і організації виробництва на підприємстві. В результаті аналізу та оцінки стану охорони праці вносяться доповнення та уточнення до оперативних, поточних та перспективних планів роботи з охорони праці, а також — по стимулюванню діяльності структурних підрозділів та працівників за досягнуті показники з охорони праці.

26. методи управління в суоп. В системі управління охороною праці використовують організаційно-розпорядливі, соціально-психологічні та економічні методи управління.Організаційно-розпорядливі методи враховують виконання праців-никами своїх посадових обов’язків з охорони праці, видання та виконан-ня наказів, розпоряджень і ін. Це методи прямої дії. Будь-який регламен-тований документ або усний наказ, розпорядження повинні обов’язково виконуватись. Правомірність, оперативність і силу цих дій визначають відповідні норми, правила, стандарти, інструкції та інші нормативні акти. Ефективність організаційно-розпорядливих методів ґрунтується на сві-домій дисципліні працівників.Соціально-психологічні методи передбачають: виховну роботу; на-вчання і пропаганду з охорони праці; особистий приклад керівників під-розділів, їх відношення до виконання вимог охорони праці; встановлення контролю, підвищення дисципліни; створення здорового психологічного клімату в колективі; моральне стимулювання, застосування адміністра-тивних, дисциплінарних заходів тощо.Економічні методи — це управління, з одного боку, з застосуванням матеріальних стимулів за плідну роботу щодо поліпшення умов та підви-щення безпеки праці, з іншого — про впровадження економічних санкцій за порушення умов праці.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав