Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Коваленко О.О.

Читайте также:
  1. Коваленко Евгений Вячеславович
  2. Коваленко И.В.

Юридичний факультет

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“ ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ”

 

за вимогами кредитно-модульної системи навчання

 

 

програма курсу, робочий план, плани та завдання до практичних занять і до самостійної роботи студентів, питання до модульних контролів, теми завдань до індивідуальної науково-дослідницької роботи студентів.

 

Харків – 2013

 

Укладач: кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін, господарського та трудового права Коваленко Олена Олександрівна.

 

 

Рецензенти:

доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри державно-правових дисциплін та міжнародного права Процевський Олександр Іванович;

доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри трудового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук Іншин Микола Іванович,.

 

Методичні рекомендації з курсу Основи охорони праці для студентів юридичного факультету. – Х.: ХНПУ імені Г.С.Сковороди, 2013. – 37 с.

 

 

 

© Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С.Сковороди

 

 

© Коваленко О.О.

 

Вступ

Сучасний стан охорони праці в Україні можна охарактеризувати як такий, що викликає серйозне занепокоєння. Створення безпечних умов праці – це невід'ємна частина соціально-економічного розвитку держави, складова державної політики, одна з найважливіших функцій органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, підприємств. Впродовж останніх 10 років в Україні намітилася позитивна тенденція до зниження рівня виробничого травматизму. Загальний травматизм зменшився в 4 рази, смертельний - в 2 рази.

Проте, ситуація з охорони праці в Україні характерна тим, що стан з травматизмом та смертельними випадками значно не змінюється, а набуває деякої „стабілізації” у порівнянні з минулими роками. Але кількість травмованих і загиблих викликає стурбованість про майбутнє нашої країни В Україні, де немає війни, гинуть і травмуються люди. Суперечливою є зараз ситуація, у якій зараз опинилися підприємства - з одного боку, треба підвищувати рівень випуску виробів, а з іншого, - складність економічних умов не дає можливості суттєво поліпшити стан умов та безпеки праці. Рівні побутового та невиробничого травматизму також викликають серйозні занепокоєння.

Останнім часом показники травматизму і загибелі людей в Україні загрозливо зростають та в декілька разів перевищують аналогічні показники у розвинених країнах світу. Різні отруєння, дорожньо-транспортні пригоди, випадкові та навмисні пошкодження, пожежі, нещасні випадки на воді, аварії і травмування на виробництві та в побуті в минулому році забирають життя людей. В таких умовах проблема зниження виробничого і побутового травматизму віднесена Президентом України до категорії особливої державної і суспільної значимості, а її розв'язання - до пріоритетних завдань національної безпеки. Проблема охорони праці є загальносвітовою, над нею працюють всі члени міжнародної спільноти.

Загальносвітові втрати від професійних захворювань і травм зберігаються на неприпустимо високому рівні. За останні десятиріччя умови праці, особливо виробнича гігієна и техніка безпеки, істотно покращилися в багатьох країнах, однак в цілому світова ситуація в сфері охорони праці все ще залишається важкою. Глибокий вплив на трудове життя, на умови праці має глобалізація.
Появлення нових технологій, розширення торгівлі и зміни фінансово- економічних режимів прискорило темпи глобалізації. Дійсно, вона зробила світові ринки більш відкритими, однак її благотворна роль в занадто переоцінюється. Істинні результати глобалізації мають двоїстий характер: деякі держави змогли добитися переваг в ринковій економіці, інші стали ще більш маргінальними, дезінтегрованими і знедоленими. Ані ринкові механізми, ані економічне зростання на глобальному рівні не можуть гарантувати соціальну справедливість, зайнятість і розвиток для всіх. В той час як індустріально розвинені країни удосконалюють управління системами соціального забезпечення при високих рівнях зайнятості населення, в країнах з перехідною економікою проблеми соціальної підтримки загострилися настільки, що набули критичного значення як в повсякденній боротьбі людей за виживання, так і в підтримці соціальної и політичної стабільності в суспільстві. Тиск світової конкуренції, вимушує роботодавця розглядати профілактику травматизму и охорону праці працівників не як інтегральну компоненту управління якістю, а як додаткову перепону на шляху до збуту продукції.

Федерація професійних спілок України оцінює сучасний стан охорони праці в Україні, як критичний. Таку оцінку ФПУ оприлюднила у документах для останнього засідання ради (грудень 2012).Про такий стан речей Федерація уже неодноразово наголошувала у національній профспілковій доповіді Президенту України (квітень, 2010), в матеріалах, поданих Верховній Раді України до парламентських слухання (листопад, 2010), у проекті Стратегії поліпшення стану охорони праці в Україні, Концепції Загальнодержавної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012-2016 роки та проекті самої програми.

Критичний стан охорони праці в Україні підтверджується даними державної статистичної звітності, науковими дослідженнями Інституту праці АМН України та матеріалами членських організацій ФПУ про: незадовільні умови праці; високу захворюваність працюючого населення; значні показники виробничого травматизму; явно недостатнє фінансування заходів і засобів з охорони праці; неповне виконання та недостатня ефективність державної політики у сфері охорони праці та здоров’я працівників.

Все це обумовлює необхідність вивчення молодим поколінням – студентами ВНЗ питань охорони праці, формування у випускників ВНЗ переконання щодо важливості цих питань і їх пріоритетності щодо результатів трудової діяльності, що, відповідно до Закону України «Про охорону праці», є одним з основних принципів державної політики у галузі охорони праці. Мета вивчення навчальної дисципліни “Основи охорони праці” — формування у майбутніх фахівців свідомого та відповідального ставлення до питань особистої безпеки і оточення, вміння розпізнавати й оцінювати потенційні небезпеки у побутових і виробничих умовах, визначати шлях надійного захисту від них та оперативно ліквідовувати їх наслідки у різноманітних сферах побутової та виробничої діяльності, формування знань з охорони праці у професійній діяльності. Навчальна дисципліна “Основи охорони праці” передбачає опанування системою знань і умінь, необхідних для вирішення однієї з основних проблем сучасності — збереження життя і здоров’я окремої людини в умовах побуту та виробництва.

Методичні рекомендації з дисципліни «Основи охорони праці» підготовлені таким чином, щоб допомогти студентам в оволодінні знаннями з цього предмету. Вони умовно поділені на дві частини: методичні рекомендації щодо аудиторної роботи та самостійної роботи.

Вивчення основ охорони праці ґрунтується на навчальній програмі курсу, яка містить необхідний обсяг питань, які студент повинен розглянути та усвідомити. При чому, вивчення питань повинно проходити послідовно – за структурою побудови тем у межах навчальної програми.

Оволодіння знаннями з курсу «Основи охорони праці» провадиться у формах: слухання лекцій, участь у практичних заняттях, самостійна та індивідуальна робота студентів.

У ході вивчення дисципліни необхідно використовувати рекомендовані нормативно-правові акти та літературу до тем, але студент не обмежується у їх виборі і може використовувати будь-які інші джерела.

Підготовка до практичних занять передбачає обов’язкову попередню самостійну роботу за теоретичними питаннями, визначеними у змісті теми та розділі до самостійної роботи з кожної теми. Оволодіння темою є успішним у випадку засвоєння студентом сутності ключових слів, можливості відповісти на поставлені до кожної теми питання та вирішити практичні завдання. До вирішення практичних завдань слід переходити тільки за умови первинного вивчення теоретичного матеріалу.

Успішне оволодіння знаннями з дисципліни передумовою до формування професійної культури юриста та складовою показника його високої кваліфікації

 

РОБОЧИЙ ПЛАН

з курсу “Основи охорони праці ”

для студентів 4-го курсу юридичного факультету

денної форми навчання

ХНПУ ім. Г.С.Сковороди

№ п/п Теми Лекції Заняття Самост. робота Індивід. робота
Модуль 1. Теоретичні, правові та організаційні основи охорони праці
1. Теоретичні основи охорони праці        
2. Правові та організаційні основи охорони праці        
  Модульний контроль 1        
Модуль 2. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії
3. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії          
  Модульний контроль 2        
Модуль 3. Основи технічної безпеки
4. Основи виробничої безпеки        
5. Основи пожежної безпеки        
  Модульний контроль 3        
  Підсумковий модуль        
 
    Всього 54 години = 1,5 кредити        
               

 

 

ЗМІСТ НОРМАТИВНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
«ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ»

Модуль 1. Теоретичні, правові та організаційні основи охорони праці

Тема 1. Теоретичні основи охорони праці

Охорона праці як соціально-економічний чинник та галузь науки. Основні етапи розвитку охорони праці. Сучасний стан охорони праці в Україні та за кордоном. Предмет, структура, зміст, мета дисципліни «Основи охорона праці» та зв'язок з іншими дисциплінами. Основні терміни та визначення в галузі охорони праці. Основні принципи державної політики України у галузі охорони праці. Характеристика ЄДСЗР. Класифікація вражаючих факторів небезпеки.

Тема 2. Правові та організаційні основи охорони праці

Конституційні засади охорони праці в Україні. Законодавство України про охорону праці. Закон України «Про охорону праці». Гарантії прав працівників на охорону праці, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Охорона праці жінок, неповнолітніх, інвалідів. Права та обов'язки працівників і роботодавців щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Обов’язкові медичні огляди працівників певних категорій. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці. Фінансування охорони праці. Система державного управління охороною праці в Україні. Компетенція та повноваження органів державного управління охороною праці. Органи державного нагляду за охороною праці, їх основні повноваження і права. Громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці. Структура, основні функції і завдання управління охороною праці в організації. Служба охорони праці підприємства. Основні завдання, функції служби охорони праці. Громадський контроль за станом охорони праці в організації. Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці, їх обов'язки і права. Комісія з питань охорони праці підприємства. Основні завдання та права комісії. Регулювання питань охорони праці у колективному договорі. Кольори, знаки безпеки та сигнальна розмітка. Стимулювання охорони праці. Принципи організації та види навчання з питань охорони праці. Навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників під час прийняття на роботу і в процесі роботи. Спеціальне навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки. Навчання з питань охорони праці посадових осіб. Інструктажі з питань охорони праці. Порядок проведення інструктажів для працівників. Стажування (дублювання) та допуск працівників до самостійної роботи.

Модуль 2. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії

Тема 3. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії

Основи фізіології праці. Роль центральної нервової системи в трудовій діяльності людини. Втома. Гігієна праці, її значення. Чинники, що визначають санітарно-гігієнічні умови праці. Загальні підходи до оцінки умов праці та забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці. Робоча зона та повітря робочої зони. Мікроклімат робочої зони. Заходи та засоби нормалізації параметрів мікроклімату. Склад повітря робочої зони: джерела забруднення повітряного середовища шкідливими речовинами (газами, парою, пилом, димом, мікроорганізмами). Гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин. Контроль за станом повітряного середовища на виробництві. Заходи та засоби попередження забруднення повітря робочої зони. Вентиляція. Види вентиляції. Природна вентиляція. Системи штучної (механічної) вентиляції, їх вибір. Природне, штучне, суміщене освітлення. Класифікація виробничого освітлення. Основні вимоги до виробничого освітлення. Джерела, класифікація і характеристики вібрації. Типові заходи та засоби колективного та індивідуального захисту від вібрацій. Шум. Методи та засоби колективного та індивідуального захисту від шуму. Інфразвук та ультразвук. Джерела та параметри інфразвукових та ультразвукових коливань. Основні методи та засоби захисту від ультразвуку та інфразвуку. Джерела, особливості і класифікація електромагнітних випромінювань та електричних і магнітних полів. Захист від електромагнітних випромінювань і полів. Особливості інфрачервоного (ІЧ), ультрафіолетового (УФ) та лазерного випромінювання, їх нормування, прилади та методи контролю. Засоби та заходи захисту від ІЧ та УФ випромінювань. Специфіка захисту від лазерного випромінювання.

Виробничі джерела, іонізуючого випромінювання, класифікація і особливості їх використання. Типові методи та засоби захисту персоналу від іонізуючого випромінювання у виробничих умовах. Санітарно-захисні зони підприємств. Вимоги охорони праці до розташування виробничого і офісного обладнання та організації робочих місць.

 

Модуль 3. Основи технічної безпеки

Тема 4. Основи виробничої безпеки

Загальна характеристика системи «людина – машина – навколишнє середовище» (ЛМС),Загальні вимоги безпеки до технологічного обладнання та процесів. Технічні засоби безпеки Безпека під час експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки. Безпека при експлуатації балонів та автоклавів. Безпека на транспорті Дія електричного струму на організм людини. Електричні травми. Чинники, що впливають на наслідки ураження електричним струмом. Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом. Умови ураження людини електричним струмом. Безпечна експлуатація електроустановок: електрозахисні засоби і заходи. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом. Захист від статичної та атмосферної електрики.

Тема 5. Основи пожежної безпеки

Поняття про пожежу. Основні причини пожеж та їх негативні наслідки. Горіння, його характеристика та різновиди. Розвиток пожежі. Класи пожеж.Дії працівників на випадок пожежі та надання першої допомоги потерпілим. Забезпечення пожежної безпеки на виробничих об’єктах.. Вогнестійкість будівель, споруд та шляхи її підвищення. Евакуація людей з приміщень при пожежах

 

 

Методичні рекомендації для практичних занять

та самостійної роботи студентів

 

Модуль 1. Теоретичні, правові та організаційні основи охорони праці

Тема 1. Теоретичні основи охорони праці

2 години

Ключові слова: охорона праці, предмет охорони праці, об’єкт охорони праці, основні етапи розвитку охорони праці, методи охорони праці, праця, аварі, катастрофа, надзвичайна ситуація, Єдина державна система запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного і природного характеру і реагування на них, вражаючий фактор

Дана тема є базовою для подальшого вивчення навчальної дисципліни основи охорони праці. Студенти повинні усвідомити що представляє собою охорона праці як галузь людської діяльності та як соціально-технічна дисципліна; у чому полягає їх мета та яке вирішальне значення на сьогоднішньому етапі розвитку людства вони мають.

Необхідно з’ясувати що розуміється під предметом, методом та об’єктом вивчення охорони праці. При цьому слід акцентувати увагу на вивченні понять: система «людина-машина-життєве середовище», праця, виробниче середовище, умови праці, небезпека, вражаючий фактор, ГДК шкідливої речовини, аварія катастрофа, надзвичайна ситуація,

Особливу увагу слід приділити вивченню основних етапів розвитку охорони праці, стану охорону праці в Україні та за кордоном, принципів державної політики України в галузі охорони праці.

Після ретельного вивчення цієї теми студенти повинні знати теоретичний матеріал до цієї теми та вміти використовувати свої знання на практиці.

 

 

Зміст

1. Охорона праці, її предмет, об’єкт, методологічні основи

2. Основні етапи розвитку охорони праці. Роль вітчизняної науки. Зв’язок охорони праці з іншими дисциплінами

3. Стан охорони праці, виробничого травматизму і професійної захворюваності в Україні та інших державах. Невиробничий травматизм

4. Принципи державної політики України в галузі охорони праці

5. Основні поняття охорони праці.

 

Нормативно-правові акти та література

 

1. Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод: Збірка документів Ради Європи, ратифікованих Україною. – К. – «Фенікс», 2006. – С. 46-59.

2. Європейська конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів // Офіційний Вісник України. – 2007. – № 74. – С. 2788.

3. Європейська соціальна хартія (переглянута) // Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 51.

4. Загальна декларація прав людини (1948 р.). – Права людини: Міжнародні договори України, декларації, документи / упор. Ю. К. Качуренко. – К.: Наук. думка, 1992.

5. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27. – Ст. 218.

6. Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 36. – Ст. 361.

7. Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 50. – Ст. 540.

8. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. з наступними змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1971. – № 50. – Ст. 375.

9. Конвенція МОП № 155 «Про безпеку і гігієну праці та виробниче середовище» (1981 р.) // Міжнародне законодавство про охорону праці: конвенції та рекомендації МОП. – Київ, 1997. – Т. 1. – С. 46.

10. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_004/ed20060313.

11. Конституція України від 28.06.1996 р.// rada.gov.ua.

12. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.). – Права людини: Міжнародні договори України, декларації, документи / упор. Ю. К. Качуренко. – К.: Наук. думка, 1992.

13. Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 403/2011

14. Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 400/2011

15. Положення про Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 408/2011

16. Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Деякі питання Державної служби України з надзвичайних ситуацій.Президент України; Указ, Положення від 16.01.2013 № 20/2013

17. Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру. Кабінет Міністрів України; Постанова, Положення від 03.08.1998 № 1198

18. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23.09.1999 № 1105-XIV //http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14

19. Про охорону праці: Закон України від 14.10.1992 № 2694-XII // rada.gov.ua.

  1. Типова навчальна програма нормативної дисципліни "Основи охорони праці" для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей і напрямів підготовки за освітньо-кваліфікаційними рівнями "молодший спеціаліст" та "бакалавр" http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.43392.0
  2. Амелічева Л. П. Забезпечення безпеки праці як умови трудового договору: дис....канд. юрид. наук. – К., 2008. – 209 с.

22. Бабічев В.В., Сорокін Г.Ф. Охорона праці та технічна безпека. – К., 1996. – 224 с.

  1. Бедрій Я.І. Охорона праці: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2002. -322 с.
  2. Бедрій Я.І., Джигерей В.С., Кидасюк А.І. та ін. Охорона праці: Навч. посібник. – Львів: Афіша, 1997. – 258 с.

25. В. Г. Грибан, О. В. Негодченко - Охорона праці. Н/п Дніпропетровськ, 2009

  1. Гаращенко Л. П. Охорона праці працівників за законодавством Європейського Союзу // Часопис Київського університету права. – 2006. – № 3. – С. 97 – 102.
  2. Гармонізація трудового законодавства України із законодавством Європейського Союзу: Монографія / Н. М. Хуторян, Ю. В. Баранюк, С. В. Дріжчана, Л. П. Гаращенко, І. П. Лаврінчук, О. В. Макогон, М.П. Стадник, Г. І. Чанишева; Відп. ред. Н. М. Хуторян. – К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2008. – 304 с.
  3. Гейц И. В. Охрана труда: Учебно-практическое пособие. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2004. – 560 с.
  4. Голощапов С. А. Правовые вопросы охраны труда в СССР. – М.: Юрид. лит., 1982.
  5. Гончарова Г. С. Охорона праці: конспект лекцій. – Х.: УкрДЮА, 1994. – 24 с.
  6. Демченко В., Капіца Ю., Корбут В. та ін. Посібник з адаптації законодавства України про охорону праці до законодавства ЄС. – К., 2000. – 61 с.
  7. Деркач В. Охорона праці – категорія економічна // Охорона праці. – 1995. – № 1. – С. 3-5.
  8. Донна Гомьен, Девид Харрис, Лео Зваак. Европейская конвенция о правах человека и Европейская социальная хартия: право и практика. – М.: Изд-во МНИМП, 1998.
  9. Дроздовський О. А. Процедурні кодекси та нормативи МОП з безпеки праці та охорони здоров’я на виробництві як основи превентивного захисту здоров’я у різних сферах зайнятості // Актуальні проблеми трудового права та права соціального забезпечення: до 80-ти річчя проф. P. I. Кондратьева: Збірник наукових праць. – Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління і права, 2007. – С. 151-155.
  10. Ершов В. А. Правовое регулирование охраны труда / В.А. Ершов – М.: Гросс-Медиа: РОСБУХ, 2008. – 184 с.

36. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. 2010.

  1. Жоравович Д. Вплив міжнародних норм про працю на вітчизняне трудове право // Право України. – 2001. – № 3. – С. 69 – 71.
  2. Зацарний В. В., Арламов О. Ю., Бородін В. Ф. Шляхи усунення розбіжностей між вимогами законодавства України в сфері охорони праці та вимогами конвенцій Міжнародної організації праці // Інформаційний бюлетень з охорони праці. – 2000. – № 1. – С. 13-17.
  3. Ізуїта П. О. Правове регулювання охорони праці в умовах ринкової економіки: дис. на здобут. наук. ступ. к.ю.н. – Х., 2008. – 177 c.
  4. Кашкин Ю. С. Трудовое право Европейского Союза: учебное пособие / Ю. С. Кашкин. – М.: Волтерс Клуверс, 2009. – 304 с.
  5. Киселев И. Я. Сравнительное трудовое право: Учебник. – М.: ТК Велби Изд-во «Проспект», 2005. – 360 с.
  6. Кодекс законів про працю України: Науково-практичний коментар. – Х.: Консум, 2003. – 832 с.
  7. Козак З. Я. Правове регулювання охорони праці: навч. посібн. / З. Я. Козак. – Львів, 2003. – 168 с.
  8. Козак З. Я. Систематизація конвенцій і рекомендацій МОП з безпеки та гігієни праці: сучасний стан і перспективи розвитку // Актуальні проблеми юридичної науки: Збірник тез міжнародної наукової конференції «Сьомі осінні юридичні читання» (м. Хмельницький, 28-29 листопада 2008 року): Частина друга: “Конституційне право. Адміністративне право. Фінансове право. Інформаційне право. Земельне право. Аграрне право. Екологічне право. Природоресурсне право. Трудове право. Право соціального забезпечення». – Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління та права, 2008. – С. 315-316.
  9. Козак З. Я. Сфера договірного регулювання за трудовим правом / З. Я. Козак // Вісник ЛНУ ім. І.Франка. – 2002. – Сер. юрид. – Вип. 37. – С. 343-348.
  10. Миленький М. Про деякі аспекти адаптації національного законодавства до законодавства ЄС з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища // Охорона праці. – 2000. – № 8. – С. 11-14.
  11. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю / Б. С. Стичинський, І. В. Зуб, В. Г. Ротань. – 2-ге вид., доп. та пер. – К.: А.К.С., 2000. – 1072 с.
  12. Науково-практичний коментар до Закону України «Про охорону праці». – К.: Основа, 1997. – 528 с.
  13. Науменко І., Кузнєцов В. «Охорона праці», «Безпека життєдіяльності» – предмети близнюки чи самостійні навчальні дисципліни? // Охорона праці. – 1996. – № 4. – С. 3-4.
  14. Огородник О. Г. Охорона праці як правова форма забезпечення здорових і безпечних умов праці. – Проблеми права: науково-практичний збірник. Випуск 2. / За ред. к.ю.н., доцентів Я. І. Безуглої, Т. І. Ковальчук. – Чернігів: Юрист, 1998. – С. 17-21.
  15. Основоположні конвенції з охорони праці Міжнародної організації праці // Інформаційний бюлетень з охорони праці. – 2000. – № 4. – С. 19-20.
  16. Охорона праці: Європейські міжнародні стандарти та законодавство України (порівняльний аналіз): Наук.-практ. посіб. / За заг. ред. В. С. Венедиктова. – Х.; К.: Вид. дім «Райдер», 2006. – 680 с.
  17. Оцінка чинного законодавства про охорону праці та напрями його удосконалення. – Донецьк: ІЕП НАН України, 2000. – 150 с.
  18. Паэгле В. Э. Охрана труда как социально-правовая система и управление ею. – Рига: Зинатне, 1985. – 176 с.
  19. Полікарпов І., Доманцев Н., Яцишин Б. Вплив міжнародних стандартів на стан охорони праці / І. Полікарпов, Н. Доманцев, Б. Яцишин // Охорона праці. – 2000. – № 9. – С. 28-29.
  20. Раданович Н. М. Національна імплементація міжнародних договорів щодо прав людини: загальнотеоретичне дослідження (на матеріалах впровадження Конвенції про захист прав і основних свобод людини): автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук: спеціальність 12.00.01. «Теорія та історія держави і права», «Історія політичних і правових вчень» / Н. М. Раданович. – ЛНУ. – Львів, 2000.
  21. Реус О. С. Проблеми правового регулювання охорони праці та їх вирішення // Актуальні проблеми розвитку законодавства про працю та соціальне забезпечення: Тези доповідей і наукових повідомлень учасників Міжнародної науково-практичної конференції; м. Харків, 22-23 квітня 2009р. / За ред. В. В. Жернакова. – Харків: Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого, 2009. – С. 182-185.
  22. Трудове право України: Академічний курс: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко, В. Я. Бурак, З. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. – 536 с.
  23. Удосконалення правової бази з охорони праці // Інформаційний бюлетень з охорони праці. – 2000. – № 4. – С. 32-35.
  24. Черняева Д. В. Новая концепция охраны труда // Труд за рубежом. – 2006. – № 1. – С. 56-75.
  25. Шамшина І. Щодо концепції законодавства України про охорону праці // Право України. – 1998. – № 4.
  26. Шамшина І. І. Правові проблеми регулювання відносин у сфері охорони праці в сучасних умовах: Автореф. дис….канд. юрид. наук: 12.00.05 / Нац. ун-т. внутр. справ. – Х., 2002. – 19 с.
  27. Юрченко В. Проблеми законодавства про охорону праці // Охорона праці. – 2001. – № 6. – С. 3-5.

 

 

Завдання до практичних занять

 

1. На підприємстві “Промінь” сталася виробнича аварія, внаслідок якої: працівник П. отримав опіки 2-го ступеня, працівник Н. отримав травму руки, працівник Г. одразу загинув на робочому місці, працівник С. отруївся шкідливими випаровуваннями, внаслідок чого спочатку погіршилось його самопочуття, знизилася працездатність і через 3 місяці він помер.

Визначте, які види вражаючих факторів впливали на вказаних працівників: шкідливі чи небезпечні? Дайте обґрунтовану відповідь та поясніть різницю між ними.

 

2. Наведіть приклад будь-якого потенційного джерела небезпеки, яке може призвести до небезпечної ситуації, зазначивши вражаючі фактори, які вона може породити і які, в свою чергу, можуть призвести до утворення нових небезпечних ситуацій.

 

3. Охарактеризуйте міжнародні стандарти прав людини у сфері охорони праці, визначте їх зміст та визначте чи відповідає їм законодавство України у цій сфері.

 

Методичні рекомендації та завдання до самостійної роботи студентів за темою 1. Теоретичні основи охорони праці

 

Питання до самостійної роботи

1. Стан охорони праці, виробничого травматизму і професійної захворюваності в Україні та інших державах. Невиробничий травматизм

2. Основні поняття охорони праці.

 

 

Самостійна робота за темою 1. Теоретичні основи охорони праці передбачає розгляд студентами вищезазначених питань, які не розглядалися під час аудиторної роботи, за літературою, вказаною до теми. Студент не обмежується у виборі літературних джерел і може використовувати будь-які інші джерела.

Для більш глибокого засвоєння матеріалу по даній темі слід спробувати вирішити завдання до практичних занять, але це необхідно робити тільки за умови первинного вивчення теоретичного матеріалу. Оволодіння темою є успішним у випадку засвоєння студентом сутності ключових слів та можливості відповісти на поставлені за цією темою питання.

 

Тема 2. Правові та організаційні основи охорони праці

2 години

 

Ключові слова: нормативно-правові основи з охорони праці, Міжнародна організація праці, право на охорону праці, державне управління охороною праці, охорона праці на виробництві, навчання з охорони праці. Інструктаж з охорони праці, державний нагляд за охороною праці, громадський контроль за охороною праці.

 

Вивчення цієї теми базується на загальному розумінні нормативно-правових основ з охорони праці Студенти повинні усвідомити які нормативно-правові акти регулюють охорону праці і який вони мають зміст.

Студентам слід акцентувати увагу на правах та обов’язках працівників і роботодавців щодо охорони праці, відповідальності за порушення вимог щодо охорони праці.

Окрему увагу слід приділити вивченню управління охороною праці на виробництві, навчанням та інструктажу з питань охорони праці, державному нагляду і громадському контролю за охороною праці, економічним методам управління охороною праці

Оволодіння знаннями з цієї теми слід вважати успішним у разі можливості студента характеризувати особливості правового регулювання охорони праці в Україні.

 

Зміст

1. Нормативно-правові основи з охорони праці

2. Права та обов’язки працівників і роботодавців щодо охорони праці

3. Відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці

4. Державне управління охороною праці

5. Управління охороною праці на виробництві

6. Навчання та інструктажі з питань охорони праці

7. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці

8. Економічні методи управління охороною праці

Нормативно-правові акти та література

 

1. Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод: Збірка документів Ради Європи, ратифікованих Україною. – К. – «Фенікс», 2006. – С. 46-59.

2. Європейська конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів // Офіційний Вісник України. – 2007. – № 74. – С. 2788.

3. Європейська соціальна хартія (переглянута) // Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 51.

4. Загальна декларація прав людини (1948 р.). – Права людини: Міжнародні договори України, декларації, документи / упор. Ю. К. Качуренко. – К.: Наук. думка, 1992.

5. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27. – Ст. 218.

6. Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 36. – Ст. 361.

7. Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 50. – Ст. 540.

8. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. з наступними змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1971. – № 50. – Ст. 375.

9. Кодекс цивільного захисту України Верховна Рада України; від 2.10.2012 № 5403-VI

10. Конвенція МОП № 155 «Про безпеку і гігієну праці та виробниче середовище» (1981 р.) // Міжнародне законодавство про охорону праці: конвенції та рекомендації МОП. – Київ, 1997. – Т. 1. – С. 46.

11. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_004/ed20060313.

12. Конституція України від 28.06.1996 р.// rada.gov.ua.

13. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.). – Права людини: Міжнародні договори України, декларації, документи / упор. Ю. К. Качуренко. – К.: Наук. думка, 1992.

14. Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України.Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 403/2011

15. Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 400/2011

16. Положення про Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 408/2011

17. Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Деякі питання Державної служби України з надзвичайних ситуацій.Президент України; Указ, Положення від 16.01.2013 № 20/2013

18. Про безпеку і гігієну праці та виробниче середовище: Конвенція №155 Міжнародної організації праці 22.06.1981 // rada.gov.ua.

19. Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру. Кабінет Міністрів України; Постанова, Положення від 03.08.1998 № 1198

20. Про заборону та негайні заходи ліквідації найгірших форм дитячої праці: Конвенція МОП №182 від 17.06.1999 р. // Конвенції та рекомендації ухвалені Міжнародною організацією праці (1965-1999 р.): В 2 т. – Женева: Міжнародне бюро праці. - С. 1542-1545.

21. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23.09.1999 № 1105-XIV //http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14

22. Про загальну середню освіту: Закон України від 27 червня 1999 р. №722/ 99 // Урядовий кур’єр. – 1999. - №125-126.

23. Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання: Закон України N 15/98-ВР від 14.01.1998 // rada.gov.ua

24. Про мінімальний вік для прийому на роботу: Конвенція №138: Ухв. Генеральною Конференцією МОП 06.06.1973 р. // Конвенції та рекомендації, ухвалені Міжнародною Організацією Праці (1965-1999): В 2-х т. – Женева: Міжнародне Бюро Праці, 1999. – Т.2. - С. 988-994.

25. Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 21. – Ст. 252.

26. Про охорону дитинства: Закон України від 26.04.2001 р. №2402-III // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - №30. – ст.142. зі змінами та доповненнями

27. Про охорону праці: Закон України від 14.10.1992 № 2694-XII // rada.gov.ua.

28. Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду від 06.11.1992 р. №9 // Збірник найважливіших нормативно-правових актів України про працю/ Укладачі: Жигалкін П., Ярічевська Л., Ярічевський В. та ін. – Харків: Торнадо, 2001. – С. 595-612.

29. Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. // Урядовий кур’єр. – 2002. - № 44.

  1. Типова навчальна програма нормативної дисципліни "Основи охорони праці" для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей і напрямів підготовки за освітньо-кваліфікаційними рівнями "молодший спеціаліст" та "бакалавр" http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.43392.0

 

  1. Амелічева Л. П. Забезпечення безпеки праці як умови трудового договору: дис....канд. юрид. наук. – К., 2008. – 209 с.

32. Бабічев В.В., Сорокін Г.Ф. Охорона праці та технічна безпека. – К., 1996. – 224 с.

  1. Бедрій Я.І. Охорона праці: Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2002. -322 с.
  2. Бедрій Я.І., Джигерей В.С., Кидасюк А.І. та ін. Охорона праці: Навч. посібник. – Львів: Афіша, 1997. – 258 с.

35. В. Г. Грибан, О. В. Негодченко - Охорона праці. Н/п Дніпропетровськ, 2009

  1. Гаращенко Л. П. Охорона праці працівників за законодавством Європейського Союзу // Часопис Київського університету права. – 2006. – № 3. – С. 97 – 102.
  2. Гармонізація трудового законодавства України із законодавством Європейського Союзу: Монографія / Н. М. Хуторян, Ю. В. Баранюк, С. В. Дріжчана, Л. П. Гаращенко, І. П. Лаврінчук, О. В. Макогон, М.П. Стадник, Г. І. Чанишева; Відп. ред. Н. М. Хуторян. – К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2008. – 304 с.
  3. Гейц И. В. Охрана труда: Учебно-практическое пособие. – М.: Издательство «Дело и Сервис», 2004. – 560 с.
  4. Голощапов С. А. Правовые вопросы охраны труда в СССР. – М.: Юрид. лит., 1982.
  5. Гончарова Г. С. Охорона праці: конспект лекцій. – Х.: УкрДЮА, 1994. – 24 с.
  6. Демченко В., Капіца Ю., Корбут В. та ін. Посібник з адаптації законодавства України про охорону праці до законодавства ЄС. – К., 2000. – 61 с.
  7. Деркач В. Охорона праці – категорія економічна // Охорона праці. – 1995. – № 1. – С. 3-5.
  8. Донна Гомьен, Девид Харрис, Лео Зваак. Европейская конвенция о правах человека и Европейская социальная хартия: право и практика. – М.: Изд-во МНИМП, 1998.
  9. Дроздовський О. А. Процедурні кодекси та нормативи МОП з безпеки праці та охорони здоров’я на виробництві як основи превентивного захисту здоров’я у різних сферах зайнятості // Актуальні проблеми трудового права та права соціального забезпечення: до 80-ти річчя проф. P. I. Кондратьева: Збірник наукових праць. – Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління і права, 2007. – С. 151-155.
  10. Ершов В. А. Правовое регулирование охраны труда / В.А. Ершов – М.: Гросс-Медиа: РОСБУХ, 2008. – 184 с.

46. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. 2010.

  1. Жоравович Д. Вплив міжнародних норм про працю на вітчизняне трудове право // Право України. – 2001. – № 3. – С. 69 – 71.
  2. Зацарний В. В., Арламов О. Ю., Бородін В. Ф. Шляхи усунення розбіжностей між вимогами законодавства України в сфері охорони праці та вимогами конвенцій Міжнародної організації праці // Інформаційний бюлетень з охорони праці. – 2000. – № 1. – С. 13-17.
  3. Ізуїта П. О. Правове регулювання охорони праці в умовах ринкової економіки: дис. на здобут. наук. ступ. к.ю.н. – Х., 2008. – 177 c.
  4. Кашкин Ю. С. Трудовое право Европейского Союза: учебное пособие / Ю. С. Кашкин. – М.: Волтерс Клуверс, 2009. – 304 с.
  5. Киселев И. Я. Сравнительное трудовое право: Учебник. – М.: ТК Велби Изд-во «Проспект», 2005. – 360 с.

52. Коваленко О.О. Правові можливості молоді щодо реалізації права на працю // Збірник наукових праць: Серія Право. - Харків: ХНАДУ, 2007 р. - №8. - С. 27-30.

  1. Кодекс законів про працю України: Науково-практичний коментар. – Х.: Консум, 2003. – 832 с.
  2. Козак З. Я. Правове регулювання охорони праці: навч. посібн. / З. Я. Козак. – Львів, 2003. – 168 с.
  3. Козак З. Я. Систематизація конвенцій і рекомендацій МОП з безпеки та гігієни праці: сучасний стан і перспективи розвитку // Актуальні проблеми юридичної науки: Збірник тез міжнародної наукової конференції «Сьомі осінні юридичні читання» (м. Хмельницький, 28-29 листопада 2008 року): Частина друга: “Конституційне право. Адміністративне право. Фінансове право. Інформаційне право. Земельне право. Аграрне право. Екологічне право. Природоресурсне право. Трудове право. Право соціального забезпечення». – Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління та права, 2008. – С. 315-316.
  4. Козак З. Я. Сфера договірного регулювання за трудовим правом / З. Я. Козак // Вісник ЛНУ ім. І.Франка. – 2002. – Сер. юрид. – Вип. 37. – С. 343-348.

57. Корольчук М.С. Психофізіологія діяльності. К.: Ельга, Ніка-центр, 2003.– 400с.

58. Микитюк О.М., Злотін О.З. Бровдій В.М. Екологія людини. Підручник. – Х.:ХДПУ, ОВС, 2000.

  1. Миленький М. Про деякі аспекти адаптації національного законодавства до законодавства ЄС з питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища // Охорона праці. – 2000. – № 8. – С. 11-14.
  2. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю / Б. С. Стичинський, І. В. Зуб, В. Г. Ротань. – 2-ге вид., доп. та пер. – К.: А.К.С., 2000. – 1072 с.
  3. Науково-практичний коментар до Закону України «Про охорону праці». – К.: Основа, 1997. – 528 с.
  4. Науменко І., Кузнєцов В. «Охорона праці», «Безпека життєдіяльності» – предмети близнюки чи самостійні навчальні дисципліни? // Охорона праці. – 1996. – № 4. – С. 3-4.
  5. Огородник О. Г. Охорона праці як правова форма забезпечення здорових і безпечних умов праці. – Проблеми права: науково-практичний збірник. Випуск 2. / За ред. к.ю.н., доцентів Я. І. Безуглої, Т. І. Ковальчук. – Чернігів: Юрист, 1998. – С. 17-21.
  6. Основоположні конвенції з охорони праці Міжнародної організації праці // Інформаційний бюлетень з охорони праці. – 2000. – № 4. – С. 19-20.
  7. Охорона праці: Європейські міжнародні стандарти та законодавство України (порівняльний аналіз): Наук.-практ. посіб. / За заг. ред. В. С. Венедиктова. – Х.; К.: Вид. дім «Райдер», 2006. – 680 с.
  8. Оцінка чинного законодавства про охорону праці та напрями його удосконалення. – Донецьк: ІЕП НАН України, 2000. – 150 с.
  9. Паэгле В. Э. Охрана труда как социально-правовая система и управление ею. – Рига: Зинатне, 1985. – 176 с.
  10. Полікарпов І., Доманцев Н., Яцишин Б. Вплив міжнародних стандартів на стан охорони праці / І. Полікарпов, Н. Доманцев, Б. Яцишин // Охорона праці. – 2000. – № 9. – С. 28-29.

69. Процевський О.І. Новий зміст права на працю – основа реформування законодавства про працю України // Економіка і право: Збірник наукових праць. – Харків: ХДАДТУ, 1999. - № 2. - С. 140-149.

70. Процевський О.І. Правові можливості громадян при реалізації права на працю // Збірник наукових праць. Серія “Право”. – Харків: ХНАДУ, 2004. - Вип. 4. - С. 5-8.

  1. Раданович Н. М. Національна імплементація міжнародних договорів щодо прав людини: загальнотеоретичне дослідження (на матеріалах впровадження Конвенції про захист прав і основних свобод людини): автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук: спеціальність 12.00.01. «Теорія та історія держави і права», «Історія політичних і правових вчень» / Н. М. Раданович. – ЛНУ. – Львів, 2000.
  2. Реус О. С. Проблеми правового регулювання охорони праці та їх вирішення // Актуальні проблеми розвитку законодавства про працю та соціальне забезпечення: Тези доповідей і наукових повідомлень учасників Міжнародної науково-практичної конференції; м. Харків, 22-23 квітня 2009р. / За ред. В. В. Жернакова. – Харків: Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого, 2009. – С. 182-185.
  3. Трудове право України: Академічний курс: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко, В. Я. Бурак, З. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. – 536 с.
  4. Удосконалення правової бази з охорони праці // Інформаційний бюлетень з охорони праці. – 2000. – № 4. – С. 32-35.
  5. Черняева Д. В. Новая концепция охраны труда // Труд за рубежом. – 2006. – № 1. – С. 56-75.
  6. Шамшина І. Щодо концепції законодавства України про охорону праці // Право України. – 1998. – № 4.
  7. Шамшина І. І. Правові проблеми регулювання відносин у сфері охорони праці в сучасних умовах: Автореф. дис….канд. юрид. наук: 12.00.05 / Нац. ун-т. внутр. справ. – Х., 2002. – 19 с.
  8. Юрченко В. Проблеми законодавства про охорону праці // Охорона праці. – 2001. – № 6. – С. 3-5.

 

Завдання до практичних занять

4. Ув’язнений Петренко за розпорядження начальника виправно-трудової колонії був залучений до роботи по розбиранню кам’яної кладки у приміщенні на території виправного закладу. Відповідні роботи мали виконуватись з використанням електроінструментів на висоті 5-ти метрів. Петренко, який раніше працював будівельником, вимагав забезпечити його захисними окулярами, гумовими рукавицями, будівельним шоломом і страховим поясом.

Не отримавши відповідні засоби, Петренко відмовився виконувати роботу, за що був покараний і поміщений в карцер без виведення на роботу упродовж 20 діб. Петренко, посилаючись на КЗпП України, поскаржився прокурору. Проте останній стверджував, що трудове право не поширюється на ув’язнених і що дії начальника цілком законні.

Чи правомірна відповідь прокурора? Чи є скарга Петренка обґрунтованою?

 

5. Обговорюючи проект колективного договору, представник профспілкової організації заперечував проти положення, яке надавало право роботодавцю встановлювати оплату праці нижче від норм, визначених генеральною угодою для працівників, що зайняті у шкідливих і важких умовах праці, але не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці, на період подолання фінансових труднощів підприємства. Він обґрунтував свої вимоги тим, що відповідне право суперечить Конституції України та Закону України «Про колективні договори і угоди».

Представник же роботодавця наполягав, щоб таке положення було записане у колективному договорі, адже, у зв’язку з дуже складною фінансово-економічною ситуацією підприємство не може гарантувати виплату працівникам заробітної плати вище, ніж розмір мінімальної заробітної плати.

Крім цього, представник роботодавця наполягав на невключені до тексту нового колективного договору положень, що встановлювали додаткові пільги з охорони праці та раніше містились у колективному договорі, термін дії якого закінчувався. Представник профспілкової організації заперечував проти такої позиції, вважаючи, що при укладенні нових колективних договорів та угод не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод найманих працівників.

Як вирішити цю конфліктну ситуацію? Яка Ваша думка щодо правомірності вимог представників роботодавця та найманих працівників?

 

6. За угодою про співпрацю між взуттєвою фабрикою та середньою школою передбачалось, що учні старших класів за їх бажанням можуть працювати на фабриці у вільний від навчання час. Списки бажаючих працювати затверджувалися директором школи і це дозволяло їм у дні роботи на фабриці пропускати останні два уроки.

Тривалість роботи учнів за цією ж угодою встановлювалась 6 годин на день. Оплата праці здійснювалася за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників. У рахунок коштів, виділених для оплати відпусток учням, фабрика зобов’язувалася побудувати для школи плавальний басейн.

Оцініть вказані дії на їх відповідність чинному законодавству України.

7. Здійснюючи перевірку дотримання трудового законодавства на приватному підприємстві «Ватра» правовий інспектор праці виявив, що на роботу було прийнято декілька осіб молодше 16-ти років без отримання на це дозволу їхніх батьків.

У відповідь на вказане порушення юридичний відділ підготував довідку, де зазначалося, що міжнародними актами МОП мінімальним віком для прийняття на роботу є 15 років. А тому при прийнятті на роботу осіб молодше 16-ти років без згоди їхніх батьків керувались ст. 81 КЗпП України, якою передбачено, що у разі суперечності законодавства України та міжнародного договору необхідно застосовувати правила міжнародного договору.

Проаналізуйте наведену ситуацію та заперечення юридичного відділу підприємства.

 

8. У листопаді 2012 року К. звернулася в суд з позовом до підприємства «Ранок» про поновлення на роботі та виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу. В обґрунтування своїх вимог вона зазначила, що працювала на підприємстві прибиральницею офісних приміщень. Після закінчення у 2009 році відпустки по догляду за дитиною тривалий час перебувала у відпустці без збереження заробітної плати. З 10 вересня 2010 року вона збиралася стати до роботи, проте без її згоди була переведена на іншу ділянку роботи – прибирання у гарячих пекарський цехах. Позивачка відмовилася від виконання нових обов’язків, оскільки за станом здоров’я має протипоказання до такої роботи. У зв’язку з тим, що її не допускали до попередньої роботи, вона неодноразово зверталася до органів прокуратури. На думку К., внаслідок таких звернень ставлення керівництва підприємства до неї стало упередженим, і наказом від 1 жовтня 2012 року її було звільнено з роботи за п. 4 ст. 40 КЗпП України. Вважає звільнення з таких підстав незаконним, оскільки її не допускали до виконання обов’язків. Крім того, вона є вдовою і сама виховує дитину 7-ми років. Посилаючись на зазначене, К. просила поновити її на роботі та стягнути заробітну плату за час вимушеного прогулу.

Як суд повинен вирішити справу?

 

9. Батьки неповнолітнього Н. звернулись до сервісного центру з вимогою про звільнення їх сина, якого прийняли як учня радіомайстра. Свою вимогу батьки обґрунтували тим, що їх син Н. потрапив під вплив друзів, які не хочуть вчитися в школі. Н. закінчив лише 9 класів, тому повинен не працювати, а вчитись у школі.

Директор сервісного центру відмовився звільнити Н. з роботи, пославшись на те, що він має нахил до радіосправи, сумлінно відноситься до роботи і має намір навчатися у вечірній школі. Батьки Н. звернулись з письмовою скаргою на завідуючого радіомайстернею до прокурора.

Дайте від імені прокурора письмову відповідь батькам Н.

 

10. Громадянин З. Організував виробництво гігієнічних терок з пемзи, на якому кожен день, крім вихідних використовував працю 12-річного Ч. і 14-річного К.. Кожен із них здавав кожен день по 300-400 одиниць продукції, розпиленої й відшліфованої самостійно.

Чи відповідають дії З. нормам чинного законодавства щодо праці неповнолітніх? З якого віку дозволено реалізовувати право на працю в Україні та за міжнародними стандартами? Які обмеження щодо використання праці неповнолітніх встановлено законодавством? Що таке найгірші форми дитячої праці та чи можна віднести до таких працю Ч. та К.? Які наслідки застосування праці Ч. та К. очікують З.?

 

11. Мешканка м. Сніжне Н. оформила опіку над 11 дітьми і разом із чоловіком створила дитячу шахтарську бригаду. Діти працювали у самовільно викопаній подружжям вугільній розробці. Для кожного з дітей, залежно від віку та фізичного розвитку вони встановили норми видобутку вугілля.

Чи відповідають дії Н. нормам чинного законодавства щодо праці неповнолітніх? З якого віку дозволено реалізовувати право на працю в Україні та за міжнародними стандартами? Які обмеження щодо використання праці неповнолітніх встановлено законодавством? Що таке найгірші форми дитячої праці та чи можна віднести до таких працю дітей у вказаних обставинах.? Які наслідки застосування такої дитячої праці очікують Н.?

 

12. На міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій дотриманню прав молоді в Україні виникла дискусія. Доповідач Л. зазначив, що сьогоднішній стан дотримання прав та свобод неповнолітніх вимагає створення спеціальної системи ювенального правосуддя. На що доповідач Д. заперечив, що ювенальна юстиція не допоможе покращити життя неповнолітнім, тому що Україна не готова до такого інституту і його введення тільки погіршить боротьбу зі зловживаннями щодо прав неповнолітніх, адже довгий час зусилля зосереджуватимуться на організаційних моментах, а не на вирішенні проблем неповнолітніх.

А Ви як думаєте? Хто з доповідачів правий і чому? Дайте обґрунтовану відповідь.

 

13. Працівник Р., який працював на виплавці свинцю, 20 серпня 2013 р. подав заяву про негайне звільнення за власним бажанням за ст.38 КЗпП, мотивуючи своє бажання звільнитися тим, що роботодавець постійно порушує законодавство про охорону праці, не надає молоко, не забезпечує засобами індивідуального захисту тощо. Роботодавець заперечував звільненню з 20 серпня, зазначаючи, що на підставі чинного законодавства Р. повинен відпрацювати ще 2 тижня.

Проаналізуйте ситуацію та дайте обґрунтоване рішення щодо неї.

 

 

Методичні рекомендації та завдання до самостійної роботи студентів

за темою 2. Правові та організаційні основи охорони праці.

 

Питання до самостійної роботи

1. Характеристика КЗпП України щодо охорони праці.

2. Характеристика Закону України «Про охорону праці».

3. Характеристика Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» щодо охорони праці

4. Характеристика Кодексу цивільного захисту щодо охорони праці

5. Навчання та інструктажі з питань охорони праці

6. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці

7. Економічні методи управління охороною праці

 

 

Самостійна робота за темою 2. Правові та організаційні основи охорони праці передбачає розгляд студентами вищезазначених питань, які не розглядалися під час аудиторної роботи, за літературою, вказаною до теми. Студент не обмежується у виборі літературних джерел і може використовувати будь-які інші джерела.

Для більш глибокого засвоєння матеріалу по даній темі слід спробувати вирішити завдання до практичних занять, але це необхідно робити тільки за умови первинного вивчення теоретичного матеріалу. Оволодіння темою є успішним у випадку засвоєння студентом сутності ключових слів та можливості відповісти на поставлені за цією темою питання.

 

 

Питання до модульного контролю за модулем 1. Теоретичні, правові та організаційні основи охорони праці

1. Охорона праці як галузь людської діяльності та як соціально-технічна дисципліна.

2..Предмет, об’єкт, методи охорони праці.

3. Загальна характеристика міждисциплінарного характеру охорони праці.

4. Основні етапи розвитку охорони праці.

5. Стан охорони праці, виробничого травматизму і професійної захворюваності в Україні та інших державах. Невиробничий травматизм

6. Поняття праці та обґрунтування необхідності її охорони

7. Поняття вражаючих виробничих факторів та їх класифікація..

8. Поняття аварії, катастрофи та відмінності між ними.

9. Поняття надзвичайної ситуації та критерії її класифікації.

10. Єдина державна система запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного і природного характеру і реагування на них (далі ЄДСЗР).

11. Рівні ЄДСЗР

12. Нормативно-правові основи з охорони праці.

13. Конституція України – правова основа з регулювання охорони праці.

14. Міжнародні стандарти у галузі охорони праці.

15. Загальна характеристика Закону України «Про охорону праці».

16. Права на охорону праці під час укладання трудового договору та їх характеристика

17. Права працівників на охорону праці під час роботи та їх характеристика.

18. Права працівників на пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці та їх характеристика.

19. Обов’язки працівників щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

20. Обов’язки роботодавців щодо охорони праці та їх характеристика.

21. Охорона праці жінок.

22. Охорона праці неповнолітніх.

23. Охорона праці інвалідів.

24. Відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці

25. Органи державного управління охороною праці

26. Компетенція Кабінету Міністрів України у сфері охорони праці

27. Компетенція Держгірпромнагляду України у сфері охорони праці

28. Компетенція міністерств та центральних органів державної виконавчої влади України у сфері охорони праці

29. Компетенція Ради міністрів Автономної Республіки Крим та місцевих державних адміністраційУкраїни у сфері охорони праці

30. Система управління охороною праці на виробництві

31. Задачі управління охороною праці на виробництві.

32. Планування робіт з охорони праці.

33. Методи управління охороною праці.

34. Основні функції служби з охорони праці на підприємстві.

35. Повноваження служби з охорони праці на підприємстві.

36. Комісія з питань охорони праці на підприємстві.

37. Навчання з питань охорони праці

38. Інструктажі з питань охорони праці

39. Стажування, дублювання і допуск працівників до роботи

40. Професійний добір та його медичне забезпечення

41. Державний нагляд за охороною праці

42. Громадський контроль за охороною праці

43. Економічні методи управління охороною праці

44. Застосування матеріальних і моральних стимулів охорони праці

45. Відшкодування підприємствам і громадянам збитків, завданих порушенням вимог щодо охорони праці

Модуль 2. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії

Тема 3. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії

Години

Ключові слова: праця, фізична робота, розумова робота, динаміка працездатності, монотонна праця, гіпокінезія, гігієна праці, виробнича санітарія, мікроклімат виробничого середовища, вентиляція, освітлення виробничих приміщень, шум, вібрація, електромагнітне випромінювання, інфрачервоне випромінювання, іонізуюче випромінювання, ультрафіолетове випромінювання, інфразвук, ультразвук, електротравма, санітарно-гігієнічні вимоги.

 

Основною метою вивчення цієї теми є отримання теоретичних знань про основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії.

Оволодіння знаннями з цієї теми має стати підґрунтям для формування практичних навичок щодо запобігання, ліквідації та захисту людини від дії шкідливих факторів виробництва та побуту.

Зміст

1. Фізіологічні основи праці

2. Поняття та основні завдання гігієни праці та виробничої санітарії

3. Мікроклімат виробничого середовища та його значення для здоров’я і працездатності людини

4. Вплив інфрачервоного, іонізуючого та електромагнітного випромінювання

5. Вплив шуму, ультра- та інфразвуку, вібрації на організм людини

6. Основні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення виробництв

Нормативно-правові акти та література

 

1. Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод: Збірка документів Ради Європи, ратифікованих Україною. – К. – «Фенікс», 2006. – С. 46-59.

2. Європейська конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів // Офіційний Вісник України. – 2007. – № 74. – С. 2788.

3. Європейська соціальна хартія (переглянута) // Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 51.

4. Загальна декларація прав людини (1948 р.). – Права людини: Міжнародні договори України, декларації, документи / упор. Ю. К. Качуренко. – К.: Наук. думка, 1992.

5. Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27. – Ст. 218.

6. Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 36. – Ст. 361.

7. Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 50. – Ст. 540.

8. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. з наступними змінами і доповненнями // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1971. – № 50. – Ст. 375.

9. Кодекс цивільного захисту України Верховна Рада України; від 2.10.2012 № 5403-VI

10. Конвенція МОП № 155 «Про безпеку і гігієну праці та виробниче середовище» (1981 р.) // Міжнародне законодавство про охорону праці: конвенції та рекомендації МОП. – Київ, 1997. – Т. 1. – С. 46.

11. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод // http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_004/ed20060313.

12. Конституція України від 28.06.1996 р.// rada.gov.ua.

13. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966 р.). – Права людини: Міжнародні договори України, декларації, документи / упор. Ю. К. Качуренко. – К.: Наук. думка, 1992.

14. Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України.Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 403/2011

15. Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 400/2011

16. Положення про Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України. Президент України; Указ, Положення від 06.04.2011 № 408/2011

17. Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Деякі питання Державної служби України з надзвичайних ситуацій.Президент України; Указ, Положення від 16.01.2013 № 20/2013

18. Про безпеку і гігієну праці та виробниче середовище: Конвенція №155 Міжнародної організації праці 22.06.1981 // rada.gov.ua.

19. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності: Закон України від 23.09.1999 № 1105-XIV //http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14

20. Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання: Закон України N 15/98-ВР від 14.01.1998 // rada.gov.ua




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.087 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав