Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ДОКУМЕНТАЦІЇ У БУДІВНИЦТВІ

Читайте также:
  1. Організація охорони праці при будівництві осушувальної системи
  2. Термін проведення експертизи проектної документації з питань охорони праці, як правило, не повинен перевищувати _________ календарних днів.

 

В.1 Проектно-технологічна документація (ПТД) згідно ДБН А.3.1-5- 2009, містить:

проекти організації будівництва (ПОБ) та проекти виконання робіт (ПВР).

ПОБ має містити ситуаційні рішення з організації і функціонування будівельного майданчика, разом з питаннями забезпечення виконання робіт.

ПВР має містити конкретні проектні рішення із забезпечення безпеки праці, які визначають технічні засоби і методи робіт і забезпечують виконання нормативних вимог безпеки праці

Не допускається заміняти проектні рішення витягами з норм і правил без­пеки праці, які рекомендується зазначати тільки як обґрунтування для розробки цих відповідних рішень.

В.2 Вихідними даними для розроблення проектної документації з безпеки
праці є:

· вимоги законодавчих, нормативних документів з безпеки праці;

· типові рішення із забезпечення виконання вимог безпеки праці;

· довідники, посібники, каталоги засобів захисту працюючих;

· методичні документи із запобігання травматизму, опрацьовані, зокрема, на основі досвіду зведення будівельних об'єктів;

· інструкції заводів-виробників будівельних матеріалів і виробів із забезпе­чення безпеки праці в процесі їхнього застосування;

· інструкції заводів-виробників машин і устаткування, що застосовуються під час виконання робіт.

В.3 Під час розроблення проектної документації щодо організації
будівельних майданчиків, ділянок робіт, робочих місць необхідно виявляти

· небезпечні виробничі фактори, визначати і зазначати в проектно-технологічній;

· документації зони їхньої дії.

В.4 У проекті виконання робіт слід зазначити рішення щодо:

· додержання технології монтажу конструкцій та обладнання;

· зменшення обсягів та трудомісткості робіт, які виконуються в умовах виробничої небезпеки;

· безпечного розміщення машин і механізмів;

· організації робочих місць з використанням технічних засобів безпеки. Крім цього мають бути зазначені:

· номенклатура та необхідна кількість пристроїв, пристосувань та засобів індивідуального та колективного захисту працівників;

· засоби освітлення будівельного майданчика, робочих місць, проходів та проїздів, а також засоби сигналізації та зв'язку;

· вимоги до санітарно-побутового обслуговування працівників.

В.5 Вимоги з безпеки праці мають ураховуватись і бути зазначені у календарному плані виконання робіт, будівельному генеральному плані об'єкта (БГП) і у технологічних картах (організаційно-технологічних схемах) на виконання робіт, пояснювальній записці.

В.6 Організаційні заходи із забезпечення безпеки виконання робіт мають містити:

· визначення робіт, які виконуються за нарядами-допусками;

· спільні заходи генпідрядника (субпідрядника, підрядника) та замовника на виконання робіт на території діючих підприємств або поблизу будівель та комунікацій;

· спільні заходи генпідрядника та субпідрядника (підрядника) із забезпечення безпеки виконання сумісних робіт.

В.7 Під час опрацювання календарного плану виконання робіт необхідно передбачати таку послідовність виконання робіт, щоб кожна із робіт, що виконується, не була джерелом виробничої небезпеки для робіт, що виконуються одночасно або наступних робіт.

Строки виконання робіт і потребу в трудових ресурсах необхідно визначати зарахуванням забезпечення безпечного ведення робіт і часу на дотримання заходів для безпечного виконання робіт (тимчасове кріплення елементів будівельних конструкцій в проектному положенні, улаштування укосів або кріплення стін виїмок у ґрунті, улаштування тимчасових захисних огорож під час виконання робіт на висоті тощо).

Під час одночасного виконання робіт декількома організаціями на одному будівельному майданчику (будівлі) строки і місця їх виконання (як у плані, так і по вертикалі) необхідно погоджувати під час розроблення календарного плану.

В.8 Під час опрацювання будівельного генерального плану слід визначити небезпечні зони поблизу місць переміщення вантажів підйомно-транспортним устаткуванням, будинку або споруди, що будується, повітряних ліній електропередач, а також місць зберігання вибухонебезпечних та горючих матеріалів, шкідливих речовин тощо.

На БГП також слід позначити місця розміщення санітарно-побутових приміщень, автомобільних та пішохідних доріг, що визначаються з урахуванням небезпечних зон, джерел освітлення, огородження території будівельного майданчика.

Будівельний майданчик і ділянки, що огороджуються всередині майданчика, слід забезпечити не менше двох в'їздів-виїздів (виключення – будівництво об'єктів в умовах ущільненої забудови). Разом з тим ширина воріт для проїзду автомобілів має бути не менше 4,5 м, а для залізничного транспорту – 4,9 м (якщо немає інших обмежень, то ширина воріт для автомобільного транспорту може призначатись за спрощеною схемою – ширина транспортного засобу плюс 1,5 м).

В.9 Автомобільні та пішохідні дороги слід, по можливості, розташувати за межами небезпечних зон. У разі, якщо вони розташовані у зоні переміщення вантажів краном, їх слід обладнати сигнальним огородженням, попереджувальними написами та дорожніми знаками про в'їзд у небезпечну зону.

Автомобільні дороги мають проектуватись кільцевими; за необхідності слід передбачати петльові об'їзди або майданчики для розвороту транспортних засобів розміром неменше 12 х 12 м (наприклад, на тупикових дорогах).

Максимальна відстань внутрішньомайданчикових автомобільних доріг від будівель має бути не більше ніж 25 м Забезпечувати вільний під'їзд до будівель та місць складування матеріалів, конструкцій, обладнання.

Ширина проїзної частини автомобільних внутрішньомайданчикових доріг має становити 3,5 м при однобічному русі і 6,0 м при двобічному; для транзитних доріг, відповідно 4,5 і 8,0 м.

Радіуси закруглення внутрішньомайданчикових автомобільних доріг слід мати (в плані) не менше ніж 12 м; під час перевезення довгомірних конструкцій – 30,0 м.

Якщо ширина будівель більше ніж 18 м проїзди слід забезпечити з двох поздовжніх сторін, якщо, ширина більше ніж 100 м – з усіх сторін.

В.10 Санітарно-побутові та виробничі приміщення, майданчики для відпочинку працівників, автомобільні та пішохідні дороги необхідно розташовувати за межами небезпечних зон і відносно об'єктів, що виділяють пил, шкідливі пари, гази – на відстані не менше ніж 50 м з підвітряної сторони переважаючого напрямку.

Входи в побутові приміщення з боку залізничних колій необхідно влаштовувати з урахуванням розташування всієї залізничної колії на відстані не менше,ніж 7,0 м від зовнішньої стіни будинку.

В.11 Освітлення будівельного майданчика та ділянок виконання робіт проектується відповідно до вимог проектування електричного освітлення будівельних майданчиків. Крім того, має бути передбачено робоче, охоронне, евакуаційне та аварійне освітлення. Розрахунок освітлення зазначається у пояснювальній записці відповідно до вимог ДБН В.2.5-28 та ГОСТ 12.1.046.

В.12 Огородження території будівельного майданчика І ділянок виконання робіт має відповідати вимогам ГОСТ 23407, а також характеристиці об'єкта та специфіці будівельно-монтажних робіт.

В.13 Для запобігання впливу на працюючих шкідливих виробничих факторів, шкідливих речовин у повітрі робочої зони тощо необхідно:

· визначати ділянки робіт, на яких можуть виникнути шкідливі виробничі фактори, що обумовлені визначеною технологією і умовами виконання робіт;

· визначати засоби захисту працюючих;

· передбачати, за необхідності, спеціальні заходи з очищення від шкідливих речовин технологічних стоків та викидів, а також збереження небезпечних та шкідливих речовин;

· передбачати необхідні заходи захисту під час використання приладів, що містять радіоактивні ізотопи і є джерелами іонізуючих випромінювань, а також під час застосування лазерів.

В.14 Для запобігання падінню конструкцій, виробів чи матеріалів з висоти під час переміщення їх краном або у разі втрати стійкості під час монтажу чи складування в проекті слід зазначати:

· засоби контейнеризації і тара для переміщення штучних і сипких матеріалів, бетону та розчину з урахуванням характеру вантажу, що переміщується, і зручності подавання його до місця робіт;

· вантажозахоплювальні пристрої (вантажні стропи, траверси, монтажні захвати) — з урахуванням маси та габаритів вантажу, що переміщується, умов стропування і монтажу;

· способи стропування, що забезпечують подачу елементів під час складування та монтажну проектному або близькому до проектного положенні;

· пристосування (піраміди, касети) для стійкого зберігання елементів конструкцій;

· порядок і способи складування виробів, матеріалів, обладнання;

· способи остаточного закріплення конструкцій;

· способи тимчасового закріплення елементів, що розбираються, під час демонтажу конструкцій будинків і споруд;

· способи видалення відходів будівельних матеріалів і сміття;

· необхідність улаштування захисних перекриттів (настилів), суцільних козирків, огороджень під час виконання будівельно-монтажних робіт^по одній вертикалі.

В. 15 Для запобігання падінню працюючих з висоти в проектах слід передбачити:

· скорочення обсягів верхолазних робіт за рахунок застосування конвеєрного чи збільшеного складання, великоблочного чи безкранового методу монтажу;

· першочергове улаштування постійних огороджувальних конструкцій (стін, огороджень балконів і прорізів тощо);

· застосування огороджувальних пристроїв, що відповідають конструктивним і об'ємно-планувальним рішенням об'єкту, що споруджується, і задовольняють вимогам безпеки праці;

· визначення місця і способів кріплення страхувальних канатів і запобіжних поясів.

Крім цього, у заходах слід визначити:

· засоби підмощування, призначені для виконання конкретного виду робіт чи окремої операції;

· засоби піднімання працівників на робочі місця.

В.16 Для запобігання небезпечному впливу електричного струму на працюючих слід передбачити:

· улаштування тимчасових електроустановок, вибір трас і визначення напруги тимчасових силових і освітлювальних електромереж, способів огородження струмопровідних частин і розташування розподільчих систем і приладів;

· заземлення металевих частин електроустаткування, які можуть випадково опинитися під напругою;

· захисні заходи під час виконання робіт у приміщеннях з підвищеною небезпекою та особливо небезпечних, а також під час виконання робіт в аналогічних умовах поза приміщеннями;

· заходи безпечного виконання робіт в охоронних зонах повітряних ліній електропередач;

· складування матеріалів, конструкцій, обладнання за допомогою вантажопідіймальних кранів за межами охоронної зони повітряних ЛЕП.

В.17 Під час виконання робіт із застосуванням машин, механізмів чи устаткування в ПВР слід передбачити:

· визначення типів машин, місця їхнього розташування, режиму роботи відповідно до технології та умов будівництва;

· заходи, що запобігають впливу шкідливих і небезпечних факторів на машиніста і працюючих поблизу людей;

· використання технічних засобів для обмеження пересування або кута повороту машини і засобів зв'язку машиніста з працюючими (звукової сигналізації, радіо- і телефонного зв'язку) під час виконання машинами робіт в умовах обмеженого простору і огляду робочої зони;

· визначення небезпечних зон на будгенплані;

· особливі умови встановлення машини в зоні призми обвалення, на насипний ґрунт або на спеціальні конструкції.

В.18 Якщо в процесі будівництва (реконструкції) будинків і споруд у небезпечні зони поблизу місць переміщення вантажів кранами, будинків, що споруджуються, можуть потрапити громадські або виробничі будівлі та споруди, транспортні чи пішохідні дороги та інші місця можливого перебування людей, необхідно вживати заходів, що запобігають виникненню там небезпечних зон, у тому числі:

а) поблизу місць переміщення вантажу краном:

· баштові крани мають бути оснащені додатковими засобами обмеження зони їхньої роботи щоб запобігати виникненню небезпечних зон у місцях перебування людей;

· швидкість повороту стріли крана у бік межі робочої зони має бути обмежена до мінімальної за відстані від вантажу, що переміщується, до межі зони менше ніж 7 м;

· переміщення вантажів на ділянках, розташованих на відстані менше ніж 7 м від межі небезпечних зон, необхідно здійснювати із застосуванням запобіжних або страхувальних пристроїв, що запобігають падінню вантажу;

б) на ділянках поблизу будівель, що споруджуються (реконструюються):

· по периметру будівлі необхідно встановити захисний екран, висота якого дорівнює або є більше висоти можливого знаходження вантажу, що переміщується вантажопідіймальним краном;

· зона роботи крана має бути обмежена так, щоб вантаж, що переміщується, не виходив за контури будинку в місцях розташування захисного екрана.

Будівельні машини слід розміщувати так, щоб забезпечувався достатній для огляду робочої зони і маневрування простір за умови дотримання відстані безпеки поблизу незакріпленої виїмки, штабелів вантажів, устаткування.

Робочі місця необхідно розташовувати на стійких і міцних конструкціях з урахуванням розташування небезпечних зон.

Вони мають бути забезпечені засобами колективного захисту, необхідною технологічною оснасткою, засобами малої механізації, механізованим інструментом, пристосуваннями для безпечного виконання робіт.

В.21 Робочі місця і проходи до них на висоті 1,3 м та більше і відстані менше ніж 2 м від межі перепаду по висоті слід захищати захисними огорожами, які повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.4.059.

Якщо таких огорож немає змоги улаштувати, роботи на висоті слід виконувати з використанням запобіжного пояса (ГОСТ 12.4.089).

В.22 Огорожі під час зведення надземної частини будинку мають задовольняти таким вимогам:

· можливості багаторазового використання;

· зручності встановлення і демонтажу;

· надійності вузла кріплення огорожі до елементів будівельних конструкцій.

На робочих місцях, розташованих на відстані 2 м і більше від межі перепаду по висоті, замість захисної огорожі слід улаштовувати сигнальне огородження (ГОСТ 23407) зі знаками безпеки (ГОСТ 12.4.026).

Для проходу на робочі місця, розміщені на висоті, необхідно влаштовувати сходи, перехідні містки.

Ширина проходів до робочих місць має бути не менше ніж 0,6 м, а висота проходів у просвіті не менше ніж 1,8 м.

Сходи, що установлюються на проходах з ухилом понад 20°, слід улаштовувати огородженням.

В.25 Під час улаштування засобів підмощування необхідно застосовувати типові інвентарні конструкції.

Нетипові засоби підмощування повинні застосовуватись у тому випадку, якщо вони виготовлені за проектом, затвердженим у визначеному порядку.

В.26 Способи стропування конструкцій, що переміщуються, мають унеможливлювати ковзання вантажу, який переміщується.

Розрахунок стропів виконується відповідно до Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів (НПАОП 0.00-1.01).

В.27 Під час розроблення заходів пожежної безпеки при виконанні будівельно-монтажних робіт необхідно додержуватись вимог ДБН В. 1.1-7-2002, 1.2-7-2008.

В.28 У технологічних картах крім технології та організації будівельно-монтажних робіт, номенклатури технологічного оснащення та засобів захисту, необхідно зазначати небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які можуть виникати під час виконання конкретних видів робіт, та передбачати вживання заходів із запобігання їх дії на працюючих. Технологічне оснащення має бути зручним і забезпечувати безпеку виконання робіт.

8.29 У технологічних картах та схемах на виконання окремих видів робіт під час визначення методів та послідовності їх виконання треба брати до уваги небезпечні зони, які виникають в ході робіт.

Під час виконання робіт в небезпечних зонах у технологічній карті слід передбачати заходи захисту працюючих.

8.30 У технологічних картах на виконання земляних робіт слід зазначити:

· способи забезпечення стійкості ґрунту під час улаштування котлованів і траншей (виїмок);

· заходи безпеки під час установлення і обслуговування будівельних машин, розміщення матеріалів і конструкцій, а також ґрунту у безпосередній близькості від бровок траншей і котлованів;

· безпечна крутість незакріплених укосів виїмок або заходи і засоби застосування кріплень;

· заходи забезпечення стійкості укосів у зв'язку із сезонними кліматичними змінами;

· заходи, які забезпечують збереження, цілісність та незмінність положення існуючих комунікацій.

В.31 Виконання робіт у виїмках з вертикальними стінами без кріплень визначені у 10.2.4 цих норм.

За необхідності виконання робіт у виїмках більш глибоких, а також за наявності обмежених виробничих умов у насичених водою ґрунтах слід установлювати кріплення.

Улаштування виїмок глибиною 3,0 м і більше слід здійснювати відповідно до проекту кріплень (розрахунок елементів кріплень зазначається в пояснювальній записці).

В.32 Під час виконання земляних робіт у разі перетину діючих комунікацій необхідно вжиття заходів, які забезпечують незмінність положення і збереження існуючих комунікацій. У такому разі спосіб розробки ґрунту необхідно узгоджувати з організацією, що експлуатує ці комунікації.

В.33 Під час розміщення вантажопідіймального устаткування та транспортних засобів поблизу неукріплених укосів виїмок необхідно дотримувати вимог НПАОП 0.00-1.01 (табл. 7).

В.34 У технологічних картах на виконання бетонних робіт слід вирішувати зазначені питання:

· стійкість та міцність як окремих елементів, так і в цілому опалубки під час їх збирання, експлуатації та розбирання;

· безпечне виконання арматурних робіт;

· колективні засоби захисту працюючих під час застосування блочних, дрібно-штучних (системних) та інших видів опалубок;

· методи доставляння бетону до місць його укладання;

· безпечне установлення та використання маніпулятора з гідравлічним приводом стріли-розподілювача бетону та іншого устаткування.

В.35 У технологічних картах на виконання монтажних робіт слід зазначати заходи із запобігання падінню працюючих з висоти, а також падінню конструкцій та виробів або матеріалів під час переміщення їх краном або у разі втрати стійкості під час монтажу чи складування.

В.36 У технологічних картах на виконання кам'яних робіт слід передбачати заходи із запобігання руйнуванню конструкцій, що зводяться, засоби підмощування та уловлювання предметів, які падають, що забезпечується:

· зазначенням граничної висоти вільно поставлених кам'яних стін (без укладання перекриттів та покриттів);

· улаштуванням тимчасових кріплень стін, що зводяться, висотою, більшою ніж гранично допустима;

· улаштуванням захисних козирків для уловлювання предметів, що падають.

В.36.1 Під час виконання кам'яної кладки за низьких температур у технологічних картах слід містити заходи із запобігання обвалення кладки на період відтавання, для чого в технологічних картах зазначається:

· гранична висота кладки стін і стовпів, яка допускається на період відтавання;

· тимчасові кріплення для розвантаження несучих конструкцій і простінків;

· способи підсилення стін, стовпів та інших конструкцій;

· час витримки окремих елементів конструкцій (арок, склепінь) за мінусових температур – на розчинах з хімічними домішками або без них до їх розпалублення.

В.37 У технологічних картах на виконання опоряджувальних робіт повинні бути зазначені заходи:

· безпечної організації робочого місця, що містять необхідні засоби підмощування та улаштування огорож;

· максимальної механізації робіт пов’язаних із застосуванням шкідливих речовин;

· безпеки під час роботи з легко займистими та горючими матеріалами;

· індивідуальний та колективний захист працюючих.

В.38 У проектах розбирання (руйнування) будинків і споруд для забезпечення безпеки праці має бути визначено:

· розміри небезпечної зони за прийнятого методу розбирання (руйнування);

· послідовність виконання робіт, що унеможливлює самовільне обвалення конструкцій;

· заходи із запобігання пилоутворенню під час руйнування будівель і споруд.

В.39 У пояснювальній записці слід зазначити:

· розрахунок небезпечних зон;

· розрахунок освітлення території будівельного майданчика, ділянок виконання робіт і робочих місць, вибір типів світильників;

· розрахунок кріплення стінок виїмок;

· опис методів та послідовності виконання робіт;

· перелік вантажозахоплювальних пристосувань, монтажної оснастки, інвентарю, тари, сходів;

· перелік засобів захисту працюючих;

· перелік заходів із забезпечення безпеки працюючих у небезпечних зонах.

 

 


Навчально-методичне видання

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.02 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав