Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Додаток 2

Читайте также:
  1. Граматичний додаток до білету № 11
  2. Граматичний додаток до білету № 14
  3. Граматичний додаток до білету № 23
  4. Граматичний додаток до білету № 26
  5. Граматичний додаток до білету № 4
  6. Граматичний додаток до білету № 8
  7. Додаток 1
  8. Додаток 1
  9. Додаток 1
  10. Додаток 1

1. Положення про розробку інструкції з охорони праці для користувачів ПЕОМ

Загальні відомості

Інструкція з охорони праці є нормативним актом, що міс­тить обов'язкові для дотримання працівниками вимоги з охоро­ни праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства або в інших місцях, де за дорученням власника чи уповноваженого ним органу виконуються ці робо­ти, трудові чи службові обов'язки.

Стислий зміст інструкції з охорони праці підприємства наведено в додатку А.

При складанні інструкції з охорони праці потрібно взяти за основу працю користувачів персональних електронно- обчислювальних машин (ПЕОМ) (бухгалтерів, економістів, менеджерів, товарознавців, юристів тощо).

У розділі "Загальні положення" необхідно звернути увагу на те, що до самостійної роботи на ПЕОМ допускаються особи, які пройшли попередній медичний огляд і не мають відповідних протипоказань, навчання користування ПЕОМ, вступний та пер­винний інструктажі й перевірку знань з охорони праці та питань пожежної безпеки. У подальшому вони проходять повторний інструктаж один раз на шість місяців, а періодичні медичні огляди - один раз на два роки.

На користувача ПЕОМ можуть впливати такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори: фізичні:

Ø підвищений рівень шуму на робочому місці (від венти­ляторів блоку живлення процесорів та аудіоплат);

Ø підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може статися через тіло людини;

Ø підвищений рівень статичної електрики;

Ø недостатня концентрація негативних іонів у повітрі робочої зони;

Ø підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

Ø підвищена напруженість електричного поля;

Ø пряме та відбите від екранів блискання;

Ø несприятливий розподіл яскравості в полі зору;

Ø недостатня освітленість на робочому місці;
хімічні:

Ø підвищений вміст у повітрі робочої зони пилу, озону, оксидів азоту;

психофізіологічні:

Ø фізичні перевантаження статичної (опорно-м'язова система) та динамічної (кисті рук) дії;

Ø нервово-психічні перевантаження, перенапруження зо­рового аналізатора, розумове перенапруження, монотонність праці, емоційні перевантаження.

Робоче місце користувача ПЕОМ оснащується робочим столом, стільцем із можливістю регулювання відповідних його параметрів, підставкою для ніг. Основне обладнання - апаратне забезпечення (дисплей, клавіатура, системний блок тощо).

Розміщення робочих місць з ПЕОМ у підвальних примі­щеннях, на цокольних поверхах заборонено.

Площа на одне робоче місце має становити не менше ніж 6,0 кв. м, а об'єм - не менше ніж 20,0 куб. м.

Приміщення повинні мати природне та штучне освітлення. Природне освітлення має здійснюватися через світлові прорізи, орієнтовані переважно на північ чи північний схід і забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче 1,5 %.

Сонячні бліки на.екрані дисплея усувають за допомогою регулювання жалюзі, завісів, встановлених на вікнах. Штучне освітлення повинне бути загальнорівномірне. Освітленість по­верхні робочого столу повинна складати 200-500 лк (екрану - 200 лк). За необхідності допускається використовувати як до­повнення до загального, місцеве освітлення.

Приміщення мають бути обладнані системами опалення, кондиціонування повітря або припливно-витяжною вентиляцією. Температура у приміщеннях 21—23 °С у холодну пору року і 22-24 °С - у теплу пору року; відносна вологість повітря 40-60 %, швидкість руху повітря 0,1-0,2 м/с.

Для захисту від зарядів статичної електрики в приміщеннях необхідно використовувати нейтралізатори (лампа Чижевського) та зволоження повітря (в опалювальний сезон) з допомогою зво­ложувачів.

Для зниження напруги електричних і статичних полів на моніторі рекомендують використовувати захисні фільтри, котрі заземлюються.

Для захисту користувачів від шкідливої дії низькочастотних магнітних полів рекомендується проводити повний внутрішній захист моніторів (з боку як екрану, так і корпусу), тому що при- екранні захисні фільтри неефективні.

М'яке рентгенівське випромінювання (напруга на аноді 20-22 кВ) та висока напруга на струмопровідних ділянках схеми викликають іонізацію повітря зі створенням позитивних іонів, котрі вважаються несприятливими для людини. Тому оптималь­ною кількістю іонів (п4) в 1 куб. см повітря в зоні дихання ко­ристувача вважається 1500-3000 (мінімальною необхідною - 400, максимальною допустимою - 50 000).

Організація робочого місця користувача ПЕОМ має від­повідати ергономічним вимогам і забезпечувати підтримання оптимальної пози:

Ø робочі місця потрібно так розташувати відносно світових прорізів, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва;

Ø висота робочої поверхні робочого столу має регулюва­тись в межах 680... 800 мм, а ширина і глибина – забезпечувати можливість виконання операцій у зоні досяжності моторного поля (ширина - 600-1 400 мм, глибина - 800... 1000 мм);

Ø розташувати дисплей на робочому місці необхідно так, щоб поверхня екрана знаходилася у центрі поля зору не ближче ніж 600 мм від очей користувача. Рекомендується розміщувати елементи робочого місця так, щоб витримувалась приблизно од­накова відстань від очей ОКН до екрана, клавіатури, тримача (пюпітра) для документів;

Ø висота поверхні сидіння має регулюватися в межах 400...500 мм, а ширина і глибина становить не менше ніж 400 мм;

Ø робоче місце має бути обладнане підставкою для ніг завширшки не менше ніж 300 мм, що регулюється за висотою в ме­жах 150 мм і за кутом нахилу опорної поверхні підставки до 20°;

Ø раціональною робочою позою може вважатися таке положення тіла, при якому ступні працівника розташовані гори­зонтально на підлозі або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані у горизонтальній площині, верхні частини рук - вертикальні, кут ліктьового суглоба коливається у межах 70-90°, зап'ястки зігну­ті під кутом не більше ніж 20°, нахил голови - у межах 15-20°.

Основними критеріями оцінки придатності до роботи з ПЕОМ мають бути показники стану органів зору: гострота зору, показники рефракції, акомодації, стану бінокулярного апа­рату ока тощо. При цьому необхідно враховувати також стан організму загалом.

Жінки, котрі працюють з ПЕОМ, повинні проходити огляд у лікаря акушера-гінеколога один раз на два роки.

Жінки з часу встановлення вагітності та в період грудно­го годування дитини до виконання робіт, пов'язаних з викорис­танням ПЕОМ, не допускаються.

До загальних протипоказань відносяться органічні захво­рювання центральної нервової системи; хронічні форми психіч­них захворювань; злоякісні пухлини; всі захворювання системи крові; гіпертонічна хвороба III стадії; хронічні захворювання легенів; тяжка ступінь бронхіальної астми; виразкова хвороба шлунку; цироз печінки.

У розділі "Вимоги безпеки перед початком роботи" виклад інструкції потрібно розпочати з того, що необхідно увімкнути систему кондиціонування повітря в приміщенні. По­тім перевірити надійність встановлення апаратури на робочому столі. Дисплей має стояти не на краю стола. Повернути дисплей так, щоб на нього було зручно дивитися - під прямим кутом (а не збоку) і трохи зверху вниз; при цьому екран має бути нахи­леним на 15-20° від вертикалі в сторону від оператора.

Оглянути загальний стан апаратури, перевірити справ­ність електропроводки, з'єднувальних шнурів, штепсельних ви­лок, розеток, заземлення (чи занулення).

Щоденно перед початком роботи при вимкненій настіль­ній системі прибирати ледь змоченою мильним розчином бавов­няною ганчіркою пил з поверхонь апаратури. Екран дисплея та захисний екран (за наявності) протирати ваткою, змоченою у спирті. Не дозволяється використовувати рідинні або аеро­зольні засоби для очищення поверхонь.

Відрегулювати освітленість робочого місця. Відрегулю­вати та зафіксувати висоту сидіння стільця, зручний для опера­тора нахил його спинки, висоту підлокітників.

Усі кабелі, що з'єднують системний блок (процесор) з іншими пристроями, потрібно вставляти та виймати тільки при вимкненому комп'ютері.

Увімкнути апаратуру комп'ютера в такій послідовності: стабілізатор напруги, дисплей, системний блок, принтер (якщо передбачається друкування).

Відрегулювати яскравість свічення екрана дисплея, мінімаль­ний розмір точки свічення, фокусування, контрастність. Не варто робити зображення занадто яскравим, щоб не втомлювало очі.

Рекомендується:

Ø яскравість знака (яскравість фону) - 80-120 кд/м2;

Ø контраст - не більше 3:1;

Ø мінімальний розмір точки свічення (пікселя) 4 не більше 0,3 мм для монохромних зображень;

Ø модуляція щодо яскравості растру - не більше 0,4 для монохромних зображень і не більше 0,7 для багатоколірних зображень.

При виявленні будь-яких несправностей роботу не розпо­чинати, повідомити про це керівника.

У розділі "Вимоги безпеки під час роботи" положення інструкції потрібно розробляти виходячи з того, що користувачі ПЕОМ будуть виконувати роботу, яка пов'язана з обліком інформації одержаної з комп'ютера за попереднім запитом, або тієї, що надходить з нього; супроводжується перервами різної тривалості, пов'язана з виконанням іншої роботи і характеризу­ється як робота з напруженням зору, невеликими фізичними зусиллями, нервовим напруженням середнього ступеня та вико­нується у вільному темпі.

Виходячи з цього, необхідно передбачити: при 8-годин- ному робочому дні: перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви); додаткові перерви для відпочинку тривалістю 15 хв. через кожні дві години.

Необхідно стійко розташувати клавіатуру на робочому столі, не допускаючи її хитання. Встановити її в зручному для користувача положенні та відрегулювати кут нахилу.

Оскільки в конструкції клавіатури не передбачено простору для опори долонь, то її потрібно розташувати на відстані не менше 100 мм від переднього краю стола в оптимальній зоні моторного по­ля. Під час роботи на клавіатурі сидіти прямо, не напружуватися.

Під час регламентованих перерв із метою зниження нервово-емоційного напруження, втоми зорового аналізатора, кистей рук, усунення негативного впливу гіподинамії та моно- тонії рекомендується виконувати спеціальні вправи та само­масаж кистей рук та очей, а також у спеціально обладнаному приміщенні проводити сеанс психофізіологічного розвантаження.

Для зняття статичної електрики рекомендується час від часу доторкатися до металевих поверхонь (батарея центрального опалення тощо) та вмивати лице і руки теплою водою.

Для зниження напруженості праці необхідно рівномірно розподіляти і чергувати характер робіт відповідно до їх складності.З метою зменшення негативного впливу монотонії доцільно застосовувати чергування операцій введення тексту та числових даних (зміна змісту роботи), пошук та виправлення помилок і введення даних (зміна змісту та темпу роботи) тощо.

З метою профілактики негативного впливу на здоров'я ОКН виробничих факторів необхідно дотримуватися режимів праці та відпочинку: після кожної години роботи за дисплеєм необхідно робити перерву для відпочинку тривалістю 10 хв.

Не дозволяються сторонні розмови, подразнюючі шуми.

Забороняється:

Ø працювати без належного освітлення;

Ø закривати вентиляційні отвори апаратури будь-якими предметами, оскільки це може привести до їх перегріву;

Ø працювати з дисплеєм, у якого під час роботи з'яв­ляються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екра­ні тощо;

Ø залишати без нагляду включене обладнання;

Ø допускати до роботи на обладнанні осіб без дозволу керівника.

У розділі "Вимоги безпеки після закінчення роботи" рекомендується розмістити такі положення.

Закінчити та записати у пам'ять комп'ютера файл, що знаходиться в роботі.

Вимкнути принтер (якщо він увімкнений), вимкнути дисплей і процесор. Вимкнути стабілізатор, якщо комп'ютер пі­дключений до мережі через нього. Штепсельні вилки витягнути з розеток. Накрити клавіатуру пластмасовою кришкою для запо­бігання попадання в неї пилу.

Прибрати робоче місце. Оригінали та інші документи покласти в ящик стола.

Ретельно вимити руки теплою водою з милом.

Вимкнути кондиціонер, освітлення і загальне електро­живлення підрозділу.

Рекомендується в спеціально обладнаному приміщенні провести сеанс психофізіологічного розвантаження і зняття: вто­ми з виконанням спеціальних вправ аутогенного тренування.

У розділі "Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях" реко­мендується розмістити такі вимоги:

Ø при раптовому припиненні подавання електроенергії вимкнути ПЕОМ у такій послідовності: периферійні пристрої, дисплей, системний блок, стабілізатор напруги і витягнути штепсельні вилки з розеток;

Ø при виявленні ознак горіння (дим, запах гару), вимкнути апаратуру, знайти джерело займання і вжити заходів щодо його ліквідації, повідомити керівника робіт;

Ø у разі виникнення пожежі негайно повідомити пожеж­ну частину, вжити необхідних заходів для евакуації людей і приступити до гасіння первинними засобами пожежогасіння.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав