Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суб"єкти і об"єкти охорони праці.

Читайте также:
  1. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  2. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  3. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  4. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  5. Аналіз стану охорони праці в господарстві
  6. Аналіз стану охорони праці. Загальна характеристика.
  7. Атестація робочих місць та оцінювання умов праці.
  8. В чому суть комплексного підходу до вирішення завдань і проблем в галузі охорони праці на підприємстві?
  9. В який термін з дня прийняття на роботу працівник повинен пройти навчання з охорони праці?
  10. В яких випадках достроково переглядаються інструкції з охорони праці, що діють на підприємстві?

 

Як суб‘єкт так і об‘єкт СУОП визначаються рівнем системи. На державномурівні суб‘єктом управління виступає Кабінет Міністрів, а об‘єктами

управління є діяльність галузевих міністерств, обласних та місцевихдержавних адміністрацій по забезпеченню безпечних і здорових умов праці

на підприємствах, в установах та організаціях. На галузевому рівні

суб‘єктом управління є відповідне галузеве міністерство, а об‘єктамиуправління – діяльність підприємств, установ та організацій галузі по

забезпеченню на них безпечних і здорових умов праці. Суб‘єкт управління

на регіональному рівні – відповідна державна адміністрація, а об‘єкт

управління – діяльність підприємств, установ та організацій, щорозташовані на території даного регіону по забезпеченню на них безпечних

і здорових умов праці.

Суб'єктом управління в СУОП підприємства є керівник (головний інженер),а в цехах, на виробничих дільницях і в службах — керівники відповідних

структурних підрозділів і служб. Об'єктом управління в СУОП підприємства

є діяльність структурних підрозділів та служб підприємства по

забезпеченню безпечних і здорових умов праці на робочих місцях,виробничих дільницях, у цехах та на підприємстві в цілому. Типова СУОП

підприємства функціонує наступним чином.

 


 

4. Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів,спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесітрудової діяльності. виза польша
Виробнича санітарія - система організаційних і технічних заходів і засобів, яківиключають або зменшують вплив на працюючих шкідливих виробничихфакторів.
Техніка безпеки - система організаційних і технічних заходів і засобів, яківиключають вплив на працюючих небезпечних виробничих факторів.
Безпека праці - це стан умов праці, при якому виключається вплив на працюючихшкідливих і небезпечних виробничих факторів. служба доставки Киев
Умови праці – сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу,які впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі її трудовоїдіяльності.
Пожежна безпека - стан об’єкта, при якому виключається можливість пожежі абопри її виникненні забезпечуються умови для її локалізації, ліквідації, захистулюдей і матеріальних цінностей.
Роботодавець - власник підприємства, установи, організації або уповноваженийним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, іфізична особа, яка використовує найману працю.
Працівник - особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконуєобов'язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).
Шкідливий виробничий фактор – виробничий фактор, вплив якого можепризвести до погіршення стану здоров’я, зниження працездатності працівника.
Небезпечний виробничий фактор – виробничий фактор, дія якого за певнихумов може призвести до травм або іншого раптового погіршення здоров’япрацівника.

 

 

5. Небезпечним називається виробничийфактор, вплив якого на працюючого в певних умовах призводить до травми або іншого раптового різкого погіршення здоров'я. Якщо ж виробничий фактор призводить до захворювання або зниження працездатності, то його вважають шкідливим (ГОСТ 12.0.002-80).
Залежно від рівня і тривалості впливу шкідливий виробничий фактор може стати небезпечним.
У ГОСТ 12.0.003-74 * "ССБТ. Небезпечні і шкідливі виробничіфактори. Класифікація "наводиться класифікація елементів умов праці, які виступають в ролі небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Вони поділяються на чотири групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.
До фізичних небезпечних і шкідливих виробничих факторіввідносяться: рухомі машини і механізми, рухомі частини виробничого обладнання, що пересуваються вироби (матеріали, заготовки), що руйнуються конструкції, що обрушуються гірські породи, підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони; підвищена або знижена температура поверхонь обладнання, матеріалів; підвищена або знижена температура повітря робочої зони; підвищені рівні шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвукових коливань; підвищений або знижений барометричний тиск і його різка зміна; підвищені або знижені вологість, рухливість, іонізація повітря; підвищений рівень іонізуючих випромінювань; підвищене значення напруги в електричній ланцюга; підвищені рівні статичної електрики, електромагнітних випромінювань, підвищена напруженість електричного, магнітного полів; відсутність або нестача природного світла; недостатня освітленість робочої зони; підвищена яскравість світла; знижена контрастність; прямий і відбитий блискіт; підвищена пульсація світлового потоку; підвищені рівні ультрафіолетової та інфрачервоної радіації; гострі кромки, задирки і шорсткість на поверхні заготовок, інструментів та обладнання; розташування робочого місця на значній висоті відносно землі (підлоги); невагомість.
До хімічних небезпечних та шкідливих виробничих факторівналежать хімічні речовини, які за характером впливу на організм людини поділяються на токсичні, дратівливі, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні, що впливають на репродуктивну функцію. Шляхами проникнення в організм людини вони діляться на проникаючі через органи дихання, шлунково-кишковий тракт, шкірні покриви і слизові оболонки.
До біологічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів відносяться патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, рикетсії, спірохети, гриби, найпростіші) і продукти їх життєдіяльності, а також макроорганізми (рослини і тварини).
До психофізіологічних небезпечних і шкідливих виробничих факторів відносяться фізичні (статичні та динамічні) і нервово-психічні перевантаження (розумове перенапруження, перенапруження аналізаторів, монотонність праці, емоційні перевантаження).
Один і той же небезпечний і шкідливий виробничий фактор за природою своєї дії може ставитися одночасно до різних груп.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 244 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав