Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ТЕМА 9. Припинення трудового договору

Читайте также:
  1. I. Изменение трудового договора
  2. I. Общие основания прекращения трудового договора
  3. III. Расторжение трудового договора по инициативе работодателя
  4. IV. Прекращение трудового договора по обстоятельствам, не зависящим от воли сторон
  5. Аналіз умов праці за показниками важкості і напруженості трудового процесу та працездатності людини
  6. Аналіз умов праці за показниками важкості і напруженості трудового процесу та працездатності людини
  7. В яких випадках рішення про тимчасове припинення чинності нормативно-правового акту з охорони праці може бути скасоване органом, який його прийняв?
  8. Важкості та напруженості трудового процесу
  9. Виды трудового договора.
  10. Виникнення та припинення права власності та інших речових прав у міжнародному приватному праві

Поняття припинення й розірвання трудового договору. Підстави припинення трудового договору. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Розірвання трудового договору з ініціативи осіб, які не єстороною трудового договору. Відсторонення від роботи. Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Порядок оформлення звільнення. Трудова книжка та її оформлення. Строки розрахунку із звільненим працівником. Вихідна допомога.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Тема стосується особливостей припинення трудового договору за різних підстав та гарантій для працівника, на які він при цьому може розраховувати. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою запобігання незаконних звільнень з роботи, правильної кваліфікації підстав звільнення.

Ключові слова: трудовий договір, контракт, трудова функція, трудова книжка, суміщення професій, сумісництво, переведення та переміщення, випробувальний строк, відсторонення від роботи, прогул, вимушений прогул, припинення трудового договору, розірвання трудового договору, звільнення, вихідна допомога, поновлення на роботі

 

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

підстави припинення трудового договору;

порядок припинення трудового договору за ініціативи працівника;

порядок припинення трудового договору за ініціативою роботодавця;

вміти:

правильно визначити підстави припинення трудового договору;

відрізняти припинення трудових відносин від відсторонення від роботи.

 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: заява про звільнення за власним бажанням, наказ про звільнення з посади.

 

ТЕМА 10.Робочий час та час відпочинку

Поняття та види робочого часу. Поняття та види режиму робочого часу. Облік робочого часу. Робота понад встановлену тривалість робочого дня (надурочні роботи, чергування). Право на відпочинок та його гарантії. Поняття і види часу відпочинку. Щорічні відпустки працівників та їх види. Відпустки без збереження заробітної плати. Відпустки цільового призначення: учбові, творчі, соціальні.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати норму тривалості робочого часу та часу відпочинку. В рамках цієї теми вивчається поняття та види робочого часу, право на відпочинок та його гарантії, поняття і види часу від­починку, щорічні відпустки працівників та їх види, відпустки без збереження заробітної плати, відпустки цільового призна­чення.

Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою вирішення спірних питань, які виникають при наданні відпусток, при оплаті понаднормових робіт та робіт у святкові та вихідні дні.

Ключові слова: робочий час, нормативи робочого часу, робочий день, робоча зміна, робочий тиждень, режим робочого часу, графік роботи, облік робочого часу, надурочна робота, ненормований робочий час, чергування.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття та види робочого часу;

норму тривалості робочого часу;

поняття та види відпусток;

гарантії при наданні відпусток

вміти:

відрізняти скорочений робочий час від неповного;

визначати категорії осіб, яким надається додаткова відпустка.

 

ТЕМА 11.Оплата праці

Поняття, функції і принципи оплати праці. Методи правового регулювання оплати праці. Тарифна система оплати праці. Системи оплати праці. Поняття заробітної плати та її структура. Мінімальна заробітна плата. Форми виплати заробітної плати. Строки, періодичність і місце виплати заробітної плати. Гарантії в оплаті праці для працівників при відхиленні від нормальних умов праці. Обмеження відрахувань із заробітної плати. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про оплату праці. Відповідальність за порушення законодавства про оплату праці. Поняття гарантій та види гарантій. Поняття та види компенсацій. Порядок надання гарантійних і компенсаційних виплат і їх розмір.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Тема стосується особливостей правового регулювання такого важливого інституту як оплата праці. Приділяється увага таким питанням як системи оплати праці, поняття заробітної плати та її структура, мінімальна заробітна плата, форми виплати заробі­тної плати, гарантії в оплаті праці для працівників при відхиленні від нормальних умов праці. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою уникнення спірних питань, які виникають при виплаті заробітної плати

Ключові слова: заробітна плата, мінімальна заробітна плата, тарифна система оплати праці, тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники), премії, індексація заробітної плати, вихідна допомога, гарантійні виплати, гарантійні доплати, компенсаційні виплати.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття заробітної плати та її елементи;

форми виплати заробітної плати;

строки та періодичність виплати заробітної плати;

вміти:

орієнтуватись у законодавстві щодо мінімальної заробітної плати;

визначити розмір гарантійних та компенсаційних виплат.

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4

Відповідальність у трудовому праві. Трудові спори

ТЕМА 12 Дисципліна праці. Дисциплінарна відповідальність за порушення трудового законодавства

Поняття дисципліни праці та методи її забезпечення. Внутрішній трудовий розпорядок підприємств, установ, орга­нізацій. Поняття та види дисциплінарної відповідальності.

Поняття та склад дисциплінарного проступку. Порядок притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності. Строки і порядок застосування дисциплінарних стягнень, по­рядок їх зняття. Оскарження дисциплінарних стягнень.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати правове регулювання дисципліни праці та відповідальність за її порушення. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою виявлення незаконних звільнень та порушень при застосуванні доган до працівників.

Ключові слова: трудова дисципліна, внутрішній трудовий розпорядок, заохочення працівника, дисциплінарна відповідальність, дисциплінарний проступок, дисциплінарне стягнення, обов’язки власника, обов’язки працівників, статути і положення про дисципліну.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття дисципліни праці та методи її забезпечення;

види дисциплінарної відповідальності;

види дисциплінарних стягнень та порядок їх застосування;

вміти:

відрізняти загальну дисциплінарну відповідальність від спеціальної;

правильно застосовувати дисциплінарне стягнення.

 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: пояснювальна записка, наказ про застосування догани, наказ про звільнення.

 

ТЕМА 13.Матеріальна відповідальність сторін трудового договору

Поняття та функції матеріальної відповідальності працівників, її відмінності від майнової відповідальності осіб в інших галузях; права. Трудове майнове правопорушення та його елементи. Випадки, що виключають матеріальну відповідальність працівни­ків. Види матеріальної відповідальності. Обмежена матеріальна відповідальність та її випадки. Поняття, зміст і порядок укладення договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Поняття, зміст і порядок укладення договору про повну колективну (бригадну) матеріальну відповідальність. Порядок визначення розміру заподіяної шкоди. Строки притягнення працівників до матеріальної відповідальності. Обставини, які підлягають урахуванню при визначенні розміру шкоди та його зменшенню. Порядок покриття шкоди.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Ця тема продовжує вивчення юридичної відповідальності в трудовому праві. Її засвоєння дозволяє правильно застосовувати матеріальні стягнення при заподіянні шкоди іншій стороні трудового договору, при дотримання всіх гарантій, передбачених чинним трудовим законодавством.

Ключові слова: матеріальна відповідальність, умови матеріальної відповідальності, пряма дійсна шкода, протиправна дія (бездіяльність), вина, відшкодування збитку.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

підстави та умови матеріальної відповідальності;

види матеріальної відповідальності;

випадки повної матеріальної відповідальності;

матеріальну відповідальність роботодавця

вміти:

відмежовувати матеріальну відповідальність за трудовим правом від матеріальної відповідальності за цивільним правом;

правильно визначати вид матеріальної відповідальності працівника.

 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: договір про повну матеріальну відповідальність працівника.

 

ТЕМА 14.Охорона праці

 

Поняття охорони праці та її зміст. Основні принципи державної політики в галузі охорони праці. Правове регулювання організації охорони праці на виробництві. Правовий статус служби охорони праці на підприємстві. Навчання, інструктаж і перевірка знань працівників з питань охорони праці.

Розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Розслідування нещасних випадків невиробничого характеру. Порядок відшкодування власником підприємства, установи, організації шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ним трудових обов’язків. Моральна шкода, її поняття та порядок відшкодування. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці.

 

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Тема стосується особливостей правового регулювання охорони праці. Основним обов’язком роботодавця є забезпечення належних та безпечних умов праці. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою запобігання порушень при дотриманні безпеки праці, а також сприяння отриманню гарантій у разі нещасних випадків на виробництві.

Ключові слова: охорона праці, правила по техніці безпеки та виробничій санітарії, служба охорони праці на підприємстві, комісія з питань охорони праці, економічне стимулювання охорони праці, нещасний випадок на виробництві, професійне захворювання

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття охорони праці;

основні права працівника;

гарантії для окремих працівників;

порядок розслідування нещасних випадків на виробництві;

вміти:

орієнтуватись у відносинах з приводу охорони праці.

 

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: акт про нещасний випадок на виробництві.

 

 

ТЕМА 15. Трудові спори

Поняття трудових спорів. Види трудових спорів. Причини й обставини виникнення трудових спорів. Принципи розгляду трудових спорів. Індивідуальні трудові спори. Органи, що розглядають індивідуальні трудові спори. Особливості розгляду окремих видів трудових спорів. Порядок, строки, виконання рішень КТС по індивідуальних трудових спорах. Особливості виконання судових рішень по трудових спорах.

Поняття колективних трудових спорів, їх предмет, сторони. Порядок мирних процедур розв'язання колективних трудових спорів. Правове положення незалежного посередника. Правове положення Національної служби посередництва і примирення. Прими­рна комісія, її склад і компетенція. Трудовий арбітраж, його склад і компетенція. Право на страйк і його обмеження. Здійснення права на страйк. Гарантії та правове положення працівників у зв'язку з проведенням страйку. Відповідальність за порушення законодавства про колективні трудові спори.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати особливості розгляду як індивідуальних так і колективних трудових спорів, а також причини їх виникнення. Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів з метою сприяння правильного вирішення трудових спорів та запобігання їх виникнення.

Ключові слова: трудові спори, індивідуальний трудовий спір, колективний трудовий спір, комісії по трудових спорах, примирна комісія, трудовий арбітраж, незалежний посередник, страйк.

 

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття та види трудових спорів;

органи, що розглядають індивідуальні та колективні трудові спори;

порядок вирішення індивідуальних та колективних трудових спорів;

вміти:

орієнтуватись у відносинах з приводу вирішення трудових спорів.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: позовна заява, проект рішення суду по трудовому спору.

 

 


4. Структура навчальної дисципліни

І семестр

№ теми Назви тем Всього годин Кількість годин за видами занять Самост.р. / індив.р. Використання ТЗН та інших дидактичних засобів Взаємозв'язок з іншими навчальними дисциплінами
З НПП
Всього Лекції Семінари Практ.заняття Модульний контроль
  Предмет, метод та система трудового права               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Теорія держави та права
  Джерела трудового права               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України
  Суб’єкти трудового права               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України
  Трудові правовідносини               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення
  Колективний договір та угоди               Мультимедійна презентація, рольова гра Цив та сім право, Констит право України, Міжнар приватне право, Право інтелектуальної власності
  Правове регулювання зайнятості та працевлаштування               Мультимедійна презентація Право соціального забезпечення
  Поняття, зміст та види трудового договору               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України, Теорія держави та права
  Зміна змісту трудового договору.               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України,
  Модульний контроль                  
  Усього за семестр                  
  Форма підсумкового контролю Залік    

ІІ семестр

№ теми Назви тем Всього годин Кількість годин за видами занять Самост.р. / індив.р. Використання ТЗН та інших дидактичних засобів Взаємозв'язок з іншими навчальними дисциплінами     Взаємозв'язок з іншими навчальними дисциплінами
З НПП
Всього Лекції Семінари Практ.заняття Модульний контроль
  Поняття, зміст та види трудового договору               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Теорія держави та права Цив та сім право, Констит право України, Теорія держави та права
  Зміна змісту трудового договору.               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України Цив та сім право, Констит право України, Теорія держави та права
  Припинення трудового договору               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України Цив та сім право, Констит право України, Теорія держави та права
  Робочий час та час відпочинку               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення
  Оплата праці               Мультимедійна презентація, рольова гра Цив та сім право, Констит право України, Міжнар приватне право, Право інтелектуальної власності Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення
  Дисципліна праці. Дисциплінарна відповідальність               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Теорія держави та права Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення
  Матеріальна відповідальність               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України   Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення
  Охорона праці               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України Цив та сім право, Констит право України
  Трудові спори               Мультимедійна презентація Цив та сім право, Констит право України, право соціального забезпечення Цив та сім право, Констит право України
  Модульний контроль               Мультимедійна презентація, рольова гра Цив та сім право, Констит право України, Міжнар приватне право, Право інтелектуальної власності  
  Усього за семестр                    
  Форма підсумкового контролю Екзамен      


5. Теми семінарських занять

ЗМІСТОВИЙ Модуль і

ТЕМА 1. Предмет, метод, та система трудового права.

Функції та принципи трудового права.

Семінарське заняття – 2 год.

План:

1. Поняття та предмет трудового права.

2. Метод та функції трудового права.

3. Характеристика та особливості джерел трудового права.

4. Загальні та галузеві принципи трудового права.

5. Система трудового права

 

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: трудове право, предмет трудового права, принципи трудового права, система трудового права, система трудового законодавства, трудові правовідносини, трудова правоздатність, трудова дієздатність.

 

Рекомендована література до Теми 1: 1.1., 1.3.-1.15., 1.22., 134., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.30., 2.33., 2.45., 2.47., 3.1., 3.3.

ТЕМА 2.Джерела трудового права

 

Семінарське заняття – 2 год.

План:

1. Поняття джерел трудового права та їх види.

2. Особливості джерел трудового права.

3. Нормативні акти як джерела трудового права.

4. Міжнародно-правові договори як джерела трудового права.

5. Локальні нормативні акти як джерела трудового права.

6. Сфера дії трудового законодавства.

7. Акти судової влади як джерела трудового права.

 

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: джерела трудового права, нормативно-правові акти, нормативно-правовий договір, локальні акти, колективний договір, роботодавець, працівник, єдність та диференціація.

 

Рекомендована література до Теми 2: 1.1., 1.3.-1.15., 1.22., 134., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.26., 2.28., 2.30., 2.33., 2.45., 2.47., 2.54., 2.51., 2.61., 2.73., 2.78., 2.80., 3.1., 3.3.

ТЕМА 3. Суб’єкти трудового права.

 

Семінарське заняття – 4 год.

План:

1. Поняття і класифікація суб’єктів трудового права.

2. Працівник і роботодавець - як суб’єкти трудових правовідносин

3. Поняття та повноваження трудових колективів, їх класифікація.

4. Поняття профспілок, їх завдання і функції.

5. Інші суб’єкти трудового права

6. Поняття трудових правовідносин, їх зміст

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: роботодавець, найманий працівник, професійна спілка, трудовий колектив, трудова правосуб’єктність, гарантії діяльності профспілок, колективний договір, сторони колективного договору, угода з соціально-економічних питань, колективні переговори.

 

Рекомендована література до Теми 3: 1.1., 1.3.-1.15., 1.22., 1.34., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.30., 2.33., 2.45., 2.47., 3.1., 3.3.

ТЕМА 4.Трудові правовідносини

Семінарське заняття – 2 год.

План:

1. Поняття трудових правовідносин.

2. Елементи складу трудових правовідносин.

3. Підстави виникнення трудових правовідносин.

4. Зміст трудових правовідносин.

5. Інші відносини в сфері праці.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: роботодавець, найманий працівник, професійна спілка, трудовий колектив, трудова правосуб’єктність, гарантії діяльності профспілок, колективний договір, сторони колективного договору, угода з соціально-економічних питань, колективні переговори.

 

Рекомендована література до Теми 4: 1.1., 1.3.-1.15., 1.22., 1.34., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.26., 2.28., 2.30., 2.33., 2.45., 2.47., 2.54., 2.51., 2.61., 2.65., 2.73., 2.78., 2.80., 3.1., 3.3.

Змістовий модуль 2.

ТЕМА 5. Колективний договір

Семінарське заняття – 4 год.

План:

1. Поняття та сторони колективних угод.

2. Сфера укладення та дії колективних угод.

3. Зміст та структура колективних угод.

4. Загальна характеристика, поняття та сторони колективного договору.

5. Зміст та структура колективного договору

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: роботодавець, найманий працівник, професійна спілка, трудовий колектив, трудова правосуб’єктність, гарантії діяльності профспілок, колективний договір, сторони колективного договору, колективна угода, колективні переговори.

Рекомендована література до Теми 5: 1.1., 1.3.-1.15., 1.22., 134., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.26., 2.28., 2.30., 2.33., 2.45., 2.47., 2.54., 2.51., 2.61., 2.73., 2.78., 2.80., 3.1., 3.3.

 

ТЕМА 6.Правове регулювання зайнятості та працевлаштування

Семінарське заняття – 2 год.

План:

1. Правове регулювання зайнятості.

2. Поняття підходящої роботи.

3. Порядок визнання особи безробітної.

4. Бронювання робочих місць.

5. Відповідальність за невиконання законодавства про зайнятість.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: зайняті особи, безробітні, підходяща робота, служба зайнятості, бронювання робочих місць, квота робочих місць.

 

Рекомендована література до Теми 6: 1.1., 1.3.-1.15., 1.22., 134., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.26., 2.28., 2.30., 2.33., 2.38., 2.45., 2.47., 2.54., 2.51., 2.61., 2.73., 2.78., 2.80., 3.1., 3.3.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІІ

 

ТЕМА 7.Поняття, зміст та види трудового договору.

Семінарське заняття – 4 год.

 

План:

1. Поняття, зміст та значення трудового договору.

2. Відмінність трудового договору від цивільно-правових угод (договори підряду, доручення) про виконання особистою працею окремих завдань.

3. Сторони трудового договору.

4. Види умов трудового договору та їх правове значення.

5. Класифікація трудового договору за формою, строками, змістом, суб’єктами.

6. Випробування при прийнятті на роботу.

7. Загальний порядок укладання трудового договору та оформлення прийняття на роботу. Трудова книжка.

8. Види трудового договору

 

 

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: трудовий договір, контракт, трудова функція, трудова книжка, суміщення професій, сумісництво, переведення та переміщення, випробувальний строк, відсторонення від роботи, прогул, вимушений прогул, припинення трудового договору, розірвання трудового договору, звільнення, вихідна допомога, поновлення на роботі

 

 

Рекомендована література до Теми 7: 1.1., 1.3.-1.15., 1.18., 1.22., 134., 2.1., 2.4.-2.8., 2.10., 2.12., 2.21.,. 2.24., 2.25., 2.26., 2.28., 2.30., 2.33., 2.45., 2.47., 2.54., 2.51., 2.61., 2.73., 2.78., 2.80., 3.1., 3.3., 3.4., 3.7.

ТЕМА 8. Зміна змісту трудового договору.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.028 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав