Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ІІІ. Підбиття підсумків роботи

Читайте также:
  1. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  2. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  3. Безпека праці під час роботи з комп’ютерними та мультимедійними засобами
  4. важкої фізичної роботи.
  5. Взаєжмозв’язок американських і європейських традицій соціальної роботи поч..ХХ ст..
  6. Взаєжмозв’язок американських і європейських традицій соціальної роботи поч..ХХ ст..
  7. Вибір приміщення і організація робочого місця. Враховуючи характер роботи та фізіологічні характеристики людини, вибирається робоче приміщення та конструкція робочого місця.
  8. Види норм, що використовуються при організації роботи виконавців
  9. Виділення вологи та тепла людиною при виконанні роботи
  10. Визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за статутом, характером і змістом його роботи

До кого звернені ці слова – до Бога, до сонця, а може, і зовсім до якогось екзотичного ідола чи кумира?! – поза контекстом визначити досить складно, а те, що ви бачите, ми знаходимо у повісті братів Стругацьких «Пікнік на узбіччі». Але, зрештою, до кого звертатися чи не звертатися з молитвами, вирішувати кожному індивідуально і аж ніяк не у межах школи, а тим більше, не у рамках уроку, нехай навіть і заключного.

Але що у цій ситуації здається дійсно значущим, то це те, що ми ще раз, як мені здається, змогли переконатися, що слово точно не вмирало і не вмерло. А якщо воно і втратило божественну сутність, то це не перешкодило йому, не відвертаючи і не ховаючи голову ані у пісок, ані у хмари, мужньо повідати людині правду про трагедію, яка сталася з нею (з людиною) в останнє століття другого тисячоліття, що тільки-но минуло... Тим самим, можливо, – як знати?! – запобігаючи остаточній розв’язці та мимовільно стаючи – чи не єдиним?! – гарантом майбутнього!

Ну а якщо вже без сакральності обійтися і справді не можна, то на закінчення хотілося б скористатися уривком з Нобелівської лекції все того ж Гюнтера Ґрасса, тому що, як і йому (у цю мить круглий плакат знову повертається тією стороною, на якій зображено „камінь Сізіфа”), „мені у моєму безбожництві... залишається лише схилити коліна перед святим, який дотепер завжди допомагав мені, святим, який вкочує на гору важенні брили. Отже, я благаю: святий Сізіфе, який завдяки милості Камю отримав Нобелівську премію, будь ласка, подбай про те, аби камінь не залишився лежати нагорі, щоб ми ще могли звалити його на себе і котити його далі, і бути, як і ти, щасливі нашим каменем, аби історія про тяжкий хрест нашого існування, яку ми розповідаємо, не мала кінця” і аби – насамперед! – нехай навіть і „тяжкий хрест нашого існування” також ніколи „не мав кінця”!..


Додаток № 2

Конспект уроків

за новелою Ф. Кафки „Перевтілення” [1]

Спільна мета*: сприяти аналітико-синтетичній діяльності учнів, розвивати їхню пізнавальну самостійність, уяву та творчі здібності, вміння обґрунтовувати й обстоювати власні погляди.

Обладнання: репродукція картини Е. Мунка „Крик”, декоративне оздоблення дошки, музичні твори композиторів-сучасників Ф. Кафки А. Шонберга, А. Берга, А. Веберна і К. Пендерецького.

Урок 1

Учитель виразно читає вірш Ф. Ґарсіа Лорки „Повернення з прогулянки” (а періодично, протягом уроку, починає лунати дивна музика композиторів-експресіоністів; якщо ця музика буде линути весь час, то проведення уроків буде проблематичним):

Убитий небом,

Серед форм, які прямують до землі,

І форм, які відшукують кристал,

Я запущу своє волосся.

З обтятим деревом, що не співає,

Із хлоп'ям, чиє обличчя біле, як яйце.

Із звірятками, яким розбито голови,

І з водою в лахах сухих стебел.

З усім, що повила глухоніма утома,

І з метеликом, утопленим в чорнильниці.

Стикаючись із власним обличчям, одмінним щодня.

Убитий небом!

Учитель: Дивний вірш, чи не так? Та ще й важкий для розуміння... Але щось, певно, ви збагнули? Що саме? Як це стосується нашого уроку, тема якого вам добре відома?

Так, якщо не безпосередньо, то, принаймні, опосередковано настрій вірша Лорки виражає певною мірою те, що ми відчуваємо, читаючи новелу Кафки „Перевтілення”.

А що саме ми відчуваємо?

Неабияке здивування і майже шок, тому що ось так, без будь-якої видимої причини герой новели, прокинувшись уранці, бачить, що він перетворився на велетенську комаху.

Що ж сталося? І найголовніше – чому так сталося і який у цьому сенс, якщо, звичайно, такий мав місце?

Ці питання і стануть предметом розгляду під час нашого спілкування.

(Наступний етап уроку організація такої оригінальної інтерактивної форми, як ток-шок.)

Отже, запросимо до участі в ток-шоці ведучих, а також когось, хто знає всю історію Грегора Замзи не з чужих слів.

(Ведучі ставлять стілець-„крісло” і запрошують зайняти місце у ньому... учителя.

Ведучі призначаються заздалегідь і отримують випереджувальне наступне завдання: підготувати декілька питань, які при нагоді можна було б задати Грегору Замзі, але учитель не повинен знати зміст цих питань.

Розмову з „перевтіленим” у Замзу учителем починають ведучі. Потім вони залучають до цього напівімпровізованого „інтерв’ю” інших учнів. Підсумовують бесіду спочатку теж ведучі, а потім їм на допомогу приходить учитель, „виходячи з ролі” героя Ф. Кафки*.)

Учитель: Дякую усім за цікаві питання, а ведучим за майже професійне ведення нашого ток-шоку. А тепер спробуймо поглибити висновки, до яких ви дійшли, підсумувавши бесіду з „Грегором Замзою”. Та спершу маю до вас кілька запитань:




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав