Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Індивідуальні дієти

Читайте также:
  1. Індивідуальні завдання
  2. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАСОБИ ЗАХИСТУ
  3. Індивідуальні засоби захисту шкіри, призначення, класифікація
  4. Колективні та індивідуальні засоби захисту в електроустановках
  5. Педагог ВШ як індивід, особистість, суб’єкт діяльності, індивідуальність.

 

Існують різні види індивідуальних дієт, що показані хворим з певними варіантами перебігу тих чи інших захво­рювань. Страви у стаціонарі для таких хворих готують ок­ремо, під пильним контролем палатного лікаря та дієтлікаря.

Наводимо декілька прикладів такого харчування.

1. Індивідуальну дієту призначають хворим після вели­ких оперативних втручань на органах травного каналу.

Перші 24 – 36 год. цим хворим не дають ні їсти, ні пити. Дозволяють тільки змочувати губи та полоскати рот; по­чинаючи з 2—3-ї доби, хворим дають багато рідини: розве­дені фруктові соки, морси, неміцні м'ясні бульйони; на 4—

5-й день хворим можна давати напіврідкі слизисті каші, супи на неміцному м'ясному бульйоні з протертим м'ясним суфле, фруктові та молочні киселі, протертий сир; з 5 – 6-го дня після операції хворого переводять на дієту, відпо­відну до його основного захворювання.

2. При алергічних захворюваннях застосовують так зва­ні елімінаційні дієти, коли з харчування повністю виклю­чають продукти, відомі своєю алергенністю: цитрусові, го­ріхи, шоколад, какао, риба, ікра з неї, курячі яйця, суниці, полуниці.

Варіантами елімінаційної дієти є такі: безмолочна (коли у хворого алергія на молоко та різні вироби з нього); беззлакова (агліадинова), коли у хворого алергія на продукти харчування, виготовлені зі злакових.

3. При хворобах, що супроводжуються підвищеною кро­воточивістю, у період загострення таких хвороб, як гемофі­лія, тромбоцитарна пурпура, призначають так звану гема­тологічну дієту: усі страви подають у протертому, напів­рідкому вигляді, негарячими; з дієти виключають екстрак­тивні речовини, цитрусові, какао, рибу; дають багато мо­лочних продуктів, особливо сиру, оскільки вони вміщують багато солей кальцію, які мають кровоспинну дію зобов'язана палат

Розвантажувальні дієти. Ціль їхпризначення у забезпеченні мягкого впливу на уражений орган чи систему, полегшення та покращення їх функції, здатності нормалізувати обмін речовин, виведенню з організму продуктів обміну, підвищити ефективність основних дієт. Розвантажувальні дієти призначають на 1-2 дні, не частіше 1 –2 разів на тиждень з урахуванням характеру звороби та її переносимості. Існують різні розвантажувальні дієти: чайна, яблучна, кефірна, дієта з сухофруктів, картопляна, салатна, молочна-сирна, м’ясна-рибна, вівсяна. Наприклад, яблучна дієта призначається при гіпертонічній хворобі, недостатності кровообігу, нефритах, захворюваннях печінки, жовчних шляхів – 5 разів на день по 300 грамів спілих чи печених ябук – всього 1,5 кг на день. При нефриті та захворюваннях серцево-судинної системи можна добавити50-100 г цукру.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 14 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав