Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Підбір та опрацювання літератури

Читайте также:
  1. Quot;Ізборнік Святослава 1076 року" - видатна пам’ятка давньоруської літератури.
  2. ІІ. Опрацювання теми уроку
  3. Матеріал для самостійного опрацювання
  4. Матеріал для самостійного опрацювання
  5. Мова агіографічної літератури (житія Бориса і Гліба та Феодосія Печерського 1074 р.).
  6. на державну реєстрацію прав автора (ПА) на твори науки, літератури і мистецтва.
  7. ПОШУК ТА ОПРАЦЮВАННЯ ДЖЕРЕЛ
  8. Розвиток української літератури на межі ХХ-ХХІ ст.
  9. Розвиток української літератури у ХІХ ст.

У процесі підготовки до написання будь-якої наукової роботи важливе місце займає підбір та опрацювання літератури. Оскільки при складанні плану автор роботи вже дещо ознайомився з літературою по досліджуваній темі, тепер необхідно скомпонувати її таким чином, щоб до кожного підрозділу було підібрано, як мінімум, 4-7 джерел. Це робиться з метою здійснення аналізу різних точок зору на один предмет дослідження, що в свою чергу дозволить виявити та відобразити в роботі дискусійні моменти та сформулювати позицію автора. При цьому наведення різних поглядів не повинно викладатися у вигляді механічної суми різних поглядів, а формулювати авторську оцінку різних аспектів проблеми.

Суттєву допомогу у пошуку літератури надає студенту науковий керівник та працівники бібліотек. Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного) у обласній або університетській бібліотеці. Особливу увагу слід звернути на автореферати дисертацій вітчизняних і зарубіжних вчених, які спеціально займалися досліджуваною проблематикою (вітчизняних вчених шукаємо на сайті Бібліотеки ім. Вернадського. Напр.: якщо тема курсової роботи «Закон серед інших нормативних актів» необхідно звернути увагу на автореферат Дутка Г.І. тема «Закон у системі нормативно-правових актів України» і т.д.).

Корисну інформацію можна віднайти в таких журналах як: «Право України», «Публічне право», «Правоведение», «Юридична Україна», «Юридичний вісник», «Підприємництво, господарство і право», «Вісник Академії правових наук України» та ін. Крім того, важливо використовувати нормативно-правові акти, що стосуються предмету дослідження, а якщо робота виконується з дисципліни історія держави і права України чи історія держави і права зарубіжних країн відповідні першоджерела. Використані в роботі джерела мають обов’язково включати достатню кількість публікацій останніх років. Також, доцільно провести пошук джерел за темою дослідженням в електронних бібліотеках (RELP, Бібліотека ім. Вернадського і т.д.).

Вивчення наукової літератури – це серйозна робота, тому статтю або монографію необхідно читати з олівцем в руках, роблячи при цьому виписки з вказівкою на автора, повний назву праці та її вихідні дані (видавництво, рік видання, загальна кількість сторінок, номер сторінки з якої взято посилання). В такому випадку, при необхідності посилання на те чи інше джерело при написанні роботи, не буде витрачатися час на пошук реквізитів. При цьому рекомендується розпочати опрацювання з основної літератури (підручників, статей), потім монографій, авторефератів дисертацій, нормативних актів.

Вивчаючи літературу важливо не просто накопичувати думки інших дослідників, а обдумувати отриману інформацію, що в свою чергу дозволить сформулювати власну позицію на предмет дослідження.

Всю зібрану інформацію можна записувати або накопичувати в комп’ютері в режимі WORD. При цьому для зручності можна створити окремі папки відповідно до заголовків розділів. Далі наявну інформацію можна опрацьовувати, систематизувати, редагувати, що значно підвищує ефективність роботи.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав