Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Будова скелету

Читайте также:
  1. Будова Національної системи соціально-психологічної служби України
  2. Будова ока, вуха
  3. Забезпечення функціонування та побудова СУОП в організації.
  4. Загальна характеристика скелету
  5. Перебудова станцій і роз'їздів при введенні на лінії безупинного схрещення поїздів
  6. Побудова та зміст інструкцій
  7. Призначення та будова механізму автозчепу
  8. Типи і будова вогнегасників

 

Скелет людини складається зі скелетів голови, тулуба, кінцівок (верхніх і нижніх)

Скелет голови, або череп, складається з двох відділів: мозкового та лицьового. До мозкового відділу черепа входять найбільші непарні кістки - потилична і лобова та парні -тім'яна і скронева. Через великий отвір потиличної кістки порожнина черепа з'єднується з каналом хребта. Кістки основи черепа мають дрібні отвори, крізь які проходять кровоносні судини і черепно-мозкові нерви.

Скелет лицьового відділу черепа складається з 15 кісток, найбільшими з яких є парні виличні, верхньощелепні та непарна нижньощелепна кістки. Нижня щелепа - єдина рухома кістка черепа.

Скелет тулуба складається з хребта і грудної клітки. Хребет утворюють 33-34 хребці: 7 шийних, 12 грудних, 5 поперекових, 5 крижових хребців, що зрослися в одну кістку - крижі, і 4-5 куприкових хребців. Кожний (крім першого шийного) хребець має тіло, дугу і відростки

 

34.Вікові особливості нервової системи

 

1.1 Особливості нервової системи в дітей віком

.Найважливішим і характерним показником розвитку різних періодів дитинства є становлення центральної нервової системи. Після удосконаленням функцій аналізаторів йде розвиток складної, властивою лише людині психічної і психомоторной діяльності. У цьому особливо виражені зміни протягом першого роки життя, коли кожний місяць супроводжується якісно новими, суттєвими показниками розвитку, що дозволяє досить саме і об'єктивно диференціювати ці регіони невеликі етапи життя, що організувати неможливо здійснити жодних інших вікових періодах. Так, поява першої усмішки у відповідь розмова дорослих відбувається у віці 1 міс., на чотири міс. дитина стійко постає на ніжки при сторонньої підтримці, поява белькотіння (проголошення окремих складів) - в 6 міс., реагування на елементарні запитання з вказуванням у своїй на предмети, про які запитують, - 9 міс.; самостійна стійка опора на ніжки - в партії 11 міс. іт.д..

З яким віком поступово (перші прості осмислені слова в партії 11 міс) розвивається говірка; до 3 років мовної запас сягає 1200 - 1500 слів, дитина починають розуміти сенс розмови про подіях, які пов'язані з його особистим досвідом, каже складними фразами.

Характерним показником вікової динаміки дитини першого роки життя є зникнення в нього специфічних рефлексів, про рефлексів зворотного розвитку (примітивних, фізіологічних рефлексів новонароджених). Вони обумовлені діяльністю переважноталамо-паллидарной системи через незрілості кори мозку і в міру дозрівання останньої піддаються зворотному розвитку. Кожен із рефлексів (Робінсона, Моро,Магнуса - Клейна, пошуковий,ладонно-ротовой, "призахіднього сонця", "лялькових очей",хоботковий, плавання, повзання, автоматичної ходьби та інших.) зникає у визначені вікові інтервали, і до кінця першого роки життя дитина набуває неврологічний статус,ужо практично ідентичний дорослому.

У дошкільному віці відбувається подальше ускладнення і диференціювання психічного розвитку. Більше виражено вплив гальмівних процесів. Дитина активно сприймає світ довкола себе, засвоює моральні поняття і її уявлення обов'язки, виявляє великий інтерес про дітей. Багато дітей починають читати і писати, легко опановують елементами іноземних мов.

У шкільному періоді триває розвиток складних форм поведінки, формуються індивідуальні особливості. У підлітків дедалі більше виявляються особливості поведінки, пов'язані з гормональної перебудовою. Мислення відрізняється схильністю до абстрагуванню і узагальнення.

У вікові періоди дитинства закономірно, з чітко визначеними кількісними показниками змінюються функціональні характеристики різних органів прокуратури та систем (наприклад, частота та глибина дихання, пульс, артеріальний тиск, електрична активність мозку та інших.), відзначаються зрушення в кількісні показники низки біохімічних величин крові, (залишкового азоту, сечовий кислоти, амінокислот і білків, цукру, ферментів, ліпідів,мукополісахаридів, гормонів та інших.) і виділення цих речовин з сечею.

З яким віком змінюються потреби дитини на їжі

1.2 Зміни нервової системи у процесі старіння

Вікові зміни нервової системи визначають найважливіші прояви старіння цілісного організму людини (зрушення в психічних та реакціях), зниження розумової і м'язової працездатності, репродуктивної здібності, адаптацію середовищі ідр..

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав