Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Підрядні порівняльні речення

Читайте также:
  1. БАГАТОКОМПОНЕНТНЕ БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ РЕЧЕННЯ
  2. Безсполучникові складне речення з неоднорідними частинами
  3. Закон заперечення в діалектиці
  4. ПОНЯТТЯ ПРО БЕЗСПОЛУЧНИКОВЕ СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ
  5. Розділові знаки в безсполучникових складних реченнях
  6. Розділові знаки у складнопідрядних реченнях
  7. Складнопідрядні багатокомпонентні речення
  8. Складнопідрядні речення з підрядними з'ясувальними
  9. СМИСЛОВІ ВІДНОШЕННЯ МІЖ ЧАСТИНАМИ СКЛАДНОСУРЯДНОГО РеЧЕННЯ

Підрядні порівняльні речення вказують на місце або напрям дії, про яку йдеться в головному реченні і відповідають на питання як? як саме? подібно до чого?

Вони пояснюють усе головне речення і приєднуються до нього сполучниками як, ніби, неначе, мов, немов, немовби, немовбито (Хмари насувалися, наче великі хвилі).

Підрядні порівняльні речення можуть бути неповними (Ніби від землетрусу, здригнулася вся земля).

23. Складнопідрядні речення з підрядними допустовими – це речення, в яких підрядна частина виражає думку, протилежну тому, чого можна було б сподіватися або очікувати, виходячи зі змісту головної частини. Підрядні допустову частини відповідають на питання незважаючи на що? і поєднуються з головною за допомогою сполучних слів і сполучників хоч, хоча, хай, на те, що; займенникові та прислівникові елементи з часткою не (хто не, що не, який не, як не, скільки не): Кажуть, у степу є криниці, скільки не пий – дна не дістанеш.

З-поміж допустових підрядних розрізняють:

узагальнено-допустові;

реально-допустові;

ймовірно-допустові;

ірреально-допустові.

У підрядній частині узагальнено-допустової семантики суперечлива умова доведена до крайнього вияву, що не впливає на висловлене в головній частині: Сама скрипка, скільки б не водити смичком, звуків ніяких не даватиме. Як правило, такі частини поєднуються з головною сполучними словами із заперечною часткою не: скільки не, скільки б не, хто б не, що б не та ін.

У підрядній частині реально-допустових конструкцій умова, про яку говориться, є реальним фактом: Стефан, хоч був на слово досить гострий, змовчав.

У підрядній частині ймовірно-допустових конструкцій мова йде про факт, що здійснюється або здійснюватиметься у майбутньому, або про факти не реалізовані: Хоч як ми не поспішали, але догнати Івана Онисимовича не змогли.

У складнопідрядних реченнях з підрядними ірреально-допустовими мова йде про факти уявні, внаслідок чого зміст речення в цілому стає гіпотетичним: Хоч би з мене дерево стало, то я б усіми вітами над морем махала й листям би шуміла.

24. Складнопідрядні речення з підрядними наслідковими – це такі речення, в яких підрядна частина і вказує на наслідок дії або стану головної і поєднується з нею нерозчленованим сполучником так що. Підрядні частини наслідку не відповідають ні на які питання і відносяться до всього змісту головної частини: Листя горобини з зеленого стало жовтим, а подекуди й червоним, так що його важко було відрізнити від ягід.

Складнопідрядні речення з підрядними способу дії – це такі речення, в яких підрядна частина вказує на ступінь або спосіб дії або ознаки в головній частині і відповідають на питання як? Яким способом? В якій мірі? На скільки? Умій жити так, щоб у тебе з другом була єдність духу, ідеалів.

За особливостями співвідношення змісту головної та підрядної частин способу дії виділяють кілька різновидів останніх, в яких семантика способу дії синтезується з іншими типами обставинної семантики:

1) складнопідрядні речення з підрядними способу дії з відтінком наслідку: Хто як постеля, так і виспиться;

2)складнопідрядні речення з підрядними способу дії з відтінком порівняння: Летять, мов сила незрима їх підганяє, птахи із вирію.

Складнопідрядні речення з підрядними способу дії із семантикою міри і ступеня дії, вияву рівня ознаки: Математику знав Марко в значно більшому обсязі, ніж вимагає того середня школа.

Підрядні частини способу дії приєднуються до головної частини за допомогою сполучників і сполучних слів як, мов, немов, наче, неначе, ніби, ніж, аніж, чим.

25. Складнопідрядні речення з підрядними супровідними – це такі конструкції, в яких підрядна частина містить у собі додаткове повідомлення з приводу висловленого в головній частині. До такої частини не можна поставити питання: Весною не було довго дощів, що турбувало всіх.

У супровідних підрядних частинах сполучне слово що співвідноситься зі змістом усієї головної частини. У складнопідрядних реченнях з підрядними супровідними неможливий зв'язок між сполучним словом і відповідним займенником у складі головної частини.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав