Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розглянемо залежність адсорбції від властивості твердої поверхні і природи розчинника.

Читайте также:
  1. Види, властивості та одиниці вимірювання іонізуючого випромінювання
  2. Вплив структури та умов експлуатації на властивості ТІМ
  3. Джерела, властивості та види іонізуючого випромінювання
  4. З якого параметру ви починаєте вивчати властивості пульсу?
  5. Зуботехнічні матеріали та їх властивості
  6. Інституційні та нормативні властивості тоталітаризму
  7. Нижче розглянемо категорії працівників, які можуть користуватися правом на скорочену тривалість робочого тижня.
  8. Передумови виникнення, сутність і відмітні властивості тоталітаризму.
  9. Пожежовибухонебезпечні властивості речовин і матеріалів. Сутність та види горіння.
  10. Пожежонебезпечні властивості речовин

Фактори, що впливають на швидкість хімічних реакцій.

Природареагуючих речовин. Велику роль відіграє характер хімічних зв'язків і будова молекул реагентів. Реакції протікають у напрямку руйнування менш міцних зв'язків та утворення речовин з більш міцними зв'язками. Так, для розриву зв'язків у молекулах H2 і N2 потрібні високі енергії; такі молекули мало реакційноздатні. Для розриву зв'язків у сільнополярних молекулах (HCl, H2O) потрібно менше енергії, і швидкість реакції значно вище. Реакції між іонами в розчинах електролітів протікають практично миттєво

Концентрація. Зі збільшенням концентрації (числа частинок в одиниці об'єму) частіше відбуваються зіткнення молекул реагуючих речовин - швидкість реакції зростає.

Поверхня зіткнення реагуючих речовин. Для гетерогенних систем (коли речовини знаходяться в різних агрегатних станах), чим більше поверхня зіткнення, тим швидше протікає реакція. Поверхня твердих речовин може бути збільшена шляхом їх подрібнення, а для розчинних речовин - шляхом їх розчинення.

Температура. При підвищенні температури на кожні 10 ° C швидкість реакції зростає в 2-4 рази. (ПравилоВант-Гоффа)це правилоє наближенимізастосовне лишедляорієнтовної оцінкивпливу температури нашвидкістьреакцій, що протікаютьпритемпературах, близьких докімнатної.

 

10) Броунівський рух відкрив англійськийботанікБроун, який виявив за допомогою мікроскопа безперервний рух дрібних частинок квіткового пилку, зважених у воді. Броунівський рух проявляється в хаотичному і безперервному русі частинок дисперсної фази під дією ударів молекул розчинника (дисперсійного середовища), що знаходяться в стані інтенсивного теплового руху.

Осмотичним тиском називається тиск, що спостерігається в розчинах і визначається зіткненням частин розчиненої речовини,що находяться в хаотичному русі.

Дифузія – направлений процес, здійснюється із чистого розчинника (за більшою концентрацією молекул розчинника) в розчин (з меншою кількістю концентрації).

Електроосмос
Направлене переміщення рідини в пористому тілі під дією прикладеної різниці потенціалів

Електрофорез
Направлене переміщення частинок дисперсної фази під дією прикладеної різниці потенціалів

 

 

Розглянемо залежність адсорбції від властивості твердої поверхні і природи розчинника.

Якщо краплина розтікається по поверхні або утворює з неї гострий крайовий кут це значить що поверхня на якій адсорбціює рідина називається гідрофітною.

Якщо розчинник не змочує поверхню абсорбенту і на поверхні залишається місце для адсорбції розчиненої речовини то ця поверхня називається гідрофобною

Молекулярна адсорбція – це самочинний процес перерозподілу компонентів системи між поверхневим шаром і об’ємною фазою. Це процес концентрування або накопичення газуватої чи розчиненої речовини на межі розподілу фаз. Газ або розчинена речовина називається адсорбтивом, або адсорбатом, а рідина чи тверде тіло, що адсорбує їх, – адсорбентом

Іонна адсорбція адсорбція електролітів вимагає окремого розгляду, тому що адсорбент може по різному адсорбувати іони, на які розпадається молекула електроліту в розчині.

На адсорбції іонів істотно позначається природа адсорбенту. Іони, здатні поляризуватися, сорбуються звичайно тільки на поверхнях, що складаються з полярних молекул або іонів. Тому іонну адсорбцію часто називають полярною адсорбцією. Поверхні, що мають певний заряд, адсорбують протилежно заряджені іони. Протилежно заряджені іони безпосередньо не адсорбуються, але під дією сил електростатичного притягання залишаються поблизу адсорбованих іонів, утворюючи з ними на поверхні ПЕШ (подвійний електричний шар).

Іонообмінна адсорбція
Цей вид адсорбції дуже поширений у природі, а також у різних галузях промисловості. Це очистка питної води, технічних вод промислового призначення, пом’якшення води, очистка харчових продуктів від радіонуклідів, іонів важких металів, інших шкідливих домішок і т.і.

Якщо на поверхні твердого тіла вже є адсорбовані іони або іони, що утворилися внаслідок часткової дисоціації поверхні, то в разі контакту цього сорбенту з електролітом завжди спостерігається обмінна адсорбція. Відбувається обмін іонів між подвійним електричним шаром (ПЕШ) і дисперсійним середовищем. Внаслідок такої адсорбції адсорбент віддає еквівалентну кількість своїх іонів того самого знака розчину електроліту. До обміну здатні тільки певні іони, тобто характерна вибірність адсорбції.

 

12) I-й закон термодинаміки

Енергія не зникає безслідно і не виникає з нічого. А лише переходить із однієї форми в іншу строго еквівалентних кількостях

Ізохорний процес – проходить при постійному об’ємі. При ізохорному нагріванні, внутрішня енергія збільшується, робота дорівнює нулю, тому об’єм = 0, а тепло поглинається.

Ізобарнийпроцес - проходить при постійному тиску.При ізобарному нагріванні температура збільшується, внутрішня енергія збільшується, газ здійснює роботу, тепло поглинається.

Ентальпія(H) – це нова функція стану, яка дорівнює сумі внутрішньої енергії і роботі розширення. H=U+pV

 

13) У молекулі поверхневого шару невикористані сили щеплення є джерелом надлишкової енергії і називаються вільною поверхневою енергією. Вільна енергія поверхні одиниця поверхні називається поверхневим натягом.

Розчини, що значно зменшують поверхневий натяг даної речовини називається поверхнево -активними.

Розчини, що збільшують поверхню натягу речовини називають поверхнево –неактивними

Класичним визначенням енергії Ґіббса є вираз

де — внутрішня енергія, — тиск, — об'єм, — абсолютна температура, — ентропія.

 

Розчином називають гомогенну термодинамічну стійку систему, яка складається з двох або більшої кількості незалежних компонентів, співвідношення між якими можуть змінюватися у широких межах.

Розчином називають гомогенну термодинамічну стійку систему, яка складається з двох або більшої кількості незалежних компонентів, співвідношення між якими можуть змінюватися у широких межах.

Хімічні компоненти, при змішуванні яких утворюється розчин та які можна виділити з нього у чистому вигляді, називають компонентами розчину. Речовина, що при розчиненні не змінює свого агрегатного стану, або входить до складу розчину у більшій кількості, називають розчинником. У природі найпоширенішим розчинником є вода. Другим компонентом розчину є розчинена речовина (одна або кілька). Частинками р.р. є окремі молекули або йони розміром не менше 1 нм, які рівномірно розподілені між молекулами розчинника.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав