Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Витрати виробництва. Валовий дохід і прибуток.

Читайте также:
  1. D. зменшується, бо витрати на капітал збільшуються; Верно
  2. Витрати води на зовнішнє пожежогасіння через гідранти
  3. Витрати на охорону праці ботанічному саду Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка
  4. Держава та її економічні функції. Господарський механізм у системі регулювання суспільного виробництва.
  5. Економічні потреби людей. Економічні інтереси. Суспільний процес виробництва.
  6. Закон спадної продуктивності змінного фактора виробництва. Сутність, графічна інтерпретація
  7. зміни обсягів виробництва.
  8. Капітал, витрати, ціна і прибуток
  9. Капітальні вкладення й експлуатаційні витрати

Альтернативні витрати (вартість) це витрати, що є наслідком альтернативного використання даного ресурсу; вартість втрачених можливостей, втрачений дохід від альтенативного використання даних ресурсів.

Бухгалтерський прибуток – це весь прибуток, що отримала фірма в грошовій формі, розраховується як різниця між валовим доходом і валовими витратами.

Бухгалтерські витрати - виражені в грошовій формі поточні витрати фірми на виробництво і реалізацію продукції.

Валовий дохід підприємства - маса вироблених матеріальних і реалізованих благ і послуг у грошовому виразі за певний період (місяць, квартал, рік і т.д.).

Валовий прибуток — частина валового доходу підприємства, яка залишається в нього після відрахування усіх обов'язкових платежів.

Валові витрати підприємства (TC) - сума постійних та змінних витрат.

Витрати виробництва - затрати фірм на виплату заробітної плати найманим працівникам, придбання сировини і матеріалів, палива та енергії, амортизацію основного капіталу тощо.

Внутрішні витрати – це витрати на виробництво із власних ресурсів підприємства.При розрахунку внутрішніх витрат підраховують можливий дохід на власні ресурси при альтернативному їх використані за мінімального ступеня ризику: для праці це буде заробітна плата за даною спеціальністю по найму; для капіталу –відсоток по депозиту; для землі – рента.

Граничний дохід підприємства (МR) - це приріст валовогодоходу з приростом обсягів виробництва на одиницю.

Граничні витрати (MC) – це приріст валових витрат з приростом обсягів виробництва на одиницю.

Економічний прибуток – це надлишок бухгалтерського прибутку над нормальним, розраховується як різниця між валовим доходом і економічними витратами.

Економічні витрати – це всі витрати, що несе підприємство, включають зовнішні та внутрішні витрати.

Закон спадної віддачі – продукт кожної додаткової одиниці фактора виробництва зменшується, якщо інші фактори залишаються сталими.

Змінні витрати(VC)— витрати, що змінюються разом із зміною обсягу виробництва продукції, включають витрати на сировину, матеріали, заробітну плату найманих робітників; поділяються на пропорційні та непропорційні.

Зовнішні витрати – це витрати підприємства в грошовій формі.

«Золоте правило бізнесу» (правило рівноваги виробника) - підприємство повинне виробляти такий обсяг виробництва, при якому його граничні витрати дорівнюють граничному доходу: МС = МR.

Мінімізація витрат виробництва – підприємство повинне виробляти такий обсяг виробництва, при якому його граничні витрати дорівнюють середньо валовим витратам: МС = АТС.

Нормальний прибуток – це такий мінімальний розмір прибутку, що здатен утримувати підприємство в даній сфері діяльності. Фактично він дорівнює внутрішнім витратам.

Постійні витрати(FC)— витрати підприємства, які безпосередньо не залежать від обсягу виробництва продукції в певних межах; до них належать видатки на управління, страхування, охорону підприємства, утримання і експлуатацію обладнання, будівель і споруд тощо.

Прибуток бухгалтерський - різниця між виручкою фірми від реалізації продукції і грошовими (реально оплаченими) затратами фірми на її виробництво і реалізацію.

Рентабельність — узагальнюючий показник економічної ефективності виробництва, що характеризує співвідношення між результатами виробничо-господарської діяльності і затратами на виробництво продукції, тобто показує доходність, прибутковість.

Рентабельність виробництва — показник, що характеризує ефективність використання виробничих фондів і визначається як відношення балансового прибутку до середньорічної вартості основних виробничих фондів і нормованих оборотних коштів.

Середні витрати – це витрати на одиницю продукції.Розраховують середньо перемінні(AVC), середньо постійні (AFC),середньо валові (ATC).

Середній дохід підприємства (АR) – це дохід на одиницю продукції.

Чистий прибуток — це прибуток, що поступає в розпорядження підприємства після сплати податку на прибуток та інших обов'язкових платежів; використовується для формування фондів нагромадження і споживання підприємства.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 61 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав