Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Конкуренція і ціноутворення.

Читайте также:
  1. Конкуренція та її види. Методи конкуренції. Предмет і об’єкт .
  2. Конкуренція: суть, види, функції
  3. Методи прямого ціноутворення.
  4. Монополії та конкуренція
  5. Проаналізуйте базові моделі ціноутворення.

Біржа — відображає сукупність економічних відносин,організаційно оформлений, регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами (фондова біржа) або оптова торгівля товарами за стандартними зразками (товарна біржа).

Еластичність попиту - ступінь зміни обсягу попиту на певну продукцію під впливом зміни ціни на неї.

Еластичність пропозиції - ступінь зміни обсягу пропозиції на певну продукцію під впливом зміни ціни на неї.

Інфраструктура ринку - система державних, приватних і громадських інститутів (організацій і установ), технічних засобів, що обслуговують інтереси суб'єктів ринкових відносин, забезпечуютьрух товарів та грошей,створюють умови для функціонування ринкуз метою підвищити ефективність взаємодії суб’єктів ринку

Комплементарні блага – товари доповнювачі.

Конкуренція - економічне суперництво між товаровиробниками, постачальниками і покупцями товарів за найвигідніші умови реалізації своїх інтересів.

Конкуренція досконала (вільний ринок) - умови ринку, на якому існує безліч покупців і продавціводнотипної продукції, жоден із яких не має впливу на ціну, доступ фірми на ринок євільним.

Конкуренція монополістична - умови ринку, які передбачають диференціацію продукту, пов'язану або з особливостями самого продукту (якість, марка, упаковка), або з місцезнаходженням продавців чи з особливими послугами, що супроводжують продаж товару.

Конкуренція олігополістична - умови рину, на якому однорідну продукцію (або близькі субститути) продають декілька (два-три) продавців.

Кон'юнктура - сукупність ознак, що характеризують поточний стан економіки в певний період.

Кон'юнктура ринку — визначене в часі та просторі певне співвідношення попиту і пропозиції, що формується як сукупність товарно-грошових пропорцій під впливом конкретної комбінації діючих чинників.

Монополія – один продаю (дослівно), наявність єдиного продавця на ринку продукції.

Монопсонія –один купую (дослівно), наявність єдиного покупця на ринку продукції.

Невидима рука (англ. іnvisible arm) – концепція, що запроваджена в економічну теорію А. Сміттом з метою описати парадокс “лесефер” ринкової економіки. Суть погляду А. Смітта полягає в тому, що кожна людина, прагнучи задоволення своєї власної вимоги, задовольняє власні потреби, проте в ринковій економіці немовби керована “невидимою рукою” з тим, щоб зрештою сприяти вигоді всіх і кожного. Ця концепція пояснює, чому ринкові операції стають самокерованими.

Олігополія – не багато, декілька продавців на ринку продукції. Олігопсонія - наявність небагато покупців на ринку продукції.

Попит – платоспроможна потреба.

Попит — представлена на ринку потреба в життєвих засобах, що визначається кількістю тих чи інших товарів і послуг, які споживачі можуть придбати за певними цінамита іншими конкретними обставинами, що склалися на ринку.

Пропозиція –готовність, можливість продавця, виробника постачати на ринок певну кількість тих чи інших товарів і послуг за певними цінами та іншими конкретними обставинами, що склалися на ринку.

Ринкова рівновага – це стан ринку при якому обсяги попиту дорівнюють обсягам пропозиції

Ринковий механізм - механізм взаємозв'язку основних елементів ринку, а саме:економічних інтересів суб’єктів ринку до максимізації результатів діяльності за умови їх конкуренції та вільного руху ціняк наслідок взаємодії попиту та пропозиції.

Ринок – це місце (територія), де здійснюються торгові угоди.

Ринок - цілісна система економічних відносин і зв'язків між покупцями і продавцями, що будуються на основі вільного руху цін;сукупність економічних відносин, що виникають між суб'єктами економіки з приводу обміну результатами виробництва, товарного і грошового обігу та розподілу умов виробництва (виробничих факторів) на умовах конкуренції тавільного руху цін.

Ринок монополізований - ринок, на якому діє один, або незначна кількість виробників (покупців) однотипного товару, що не має субститутів, що мають можливість своїми діями впливати на ціну,і де утрудненовходження на ринок нових фірм.

Ринок регульований - ринок, який контролюється і регулюється державою за допомогою спеціальних заходів.

Субститути – товари замінники.

Фондова біржа - установа, яка зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до законодавства країни, статуту і правил біржі.

Ціна попиту - гранично максимальна ціна, за якою покупці ще згодні брати даний обсяг товару.

Ціна пропозиції - гранично мінімальна ціна, за якою продавці ще готові продатиданий обсяг товару.

Ціна рівноваги - ціна, за якою обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав