Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Позичковий капітал у системі товарних відносин. Банки.

Читайте также:
  1. D. зменшується, бо витрати на капітал збільшуються; Верно
  2. Банки. Активные и пассивные операции банков
  3. Банки. Принципы банковской деятельности
  4. В ринковій системі господарювання.
  5. Взаєморозрахунки в системі
  6. Відносини власності в економічній системі суспільства
  7. Відповідальність посадових осіб підприємства в системі управління охороною праці.
  8. Держава та її економічні функції. Господарський механізм у системі регулювання суспільного виробництва.
  9. Для якої з фірм слід запропонувати відділ маркетингу, організований на основі типів або груп покупців? Фірма невелика за обсягом капіталів, контактує з однотипною клієнтурою.
  10. Загальні обов’язки посадових осіб підприємства в системі управління охороною праці.

Банк – фінансова установа, яка акумулює тимчасово вільні грошові кошти (вклади), надає їх у тимчасове користування у формі кредиту (позики), виступає посередником у взаємних платежах і розрахунках між підприємствами, установами або окремими особами, регулює грошовий обіг у країні, включаючи випуск (емісію) нових грошей.

Банківський кредит — це форма кредиту, за якою банк надає клієнтові у тимчасове використання частину власного або залученого грошового капіталу на умовах повернення та платності у вигляді банківського відсотка.

Банківський прибуток – різниця між процентами на вкладений капітал і виплатою процентів за позиками.

Державний кредит — система економічних відносин між державою в особі її органів влади чи управління, з одного боку, та фізичними і юридичними особами — з іншого, за яких держава виступає як позичальник, кредитор чи гарант

Дисконтування — це метод визначення поточної вартості (ціни) будь-якого капітального ресурсу з урахуванням надання ним майбутнього прибутку при існуючій ставці банківського відсотка.

Іпотечний кредит — довгострокова позика під заставу нерухомого майна.

Комерційний кредит — надається одним підприємцем іншому у вигляді продажу товарів із відстрочкою платежу.

Кредит — це система відносин з приводу акумуляції та використання тимчасово вільних грошових засобів на основі повернення та платності у формі позичкового відсотка.

Кредитна система — це система кредитних відносин, принципів і форм кредитування (функціональна структура) та сукупність кредитно-фінансових установ, які створюють, акумулюють і надають грошові засоби на засадах кредитування (інституціональна структура).

Лізинговий кредит — відносини між юридичними особами, що виникають з приводу оренди майна і супроводжуються укладанням лізингової угоди, в якій лізинговою компанією є банк, що на замовлення орендаря купує обладнання і надає його в оренду.

Ліквідність активів — здатність активів фірми до використання їх як безпосередніх засобів платежу або до швидкого їх перетворення в грошову форму без втрати поточної (реальної) вартості.

Ломбардний кредит — короткостроковий кредит під заставу рухомого майна, яке можна швидко реалізувати.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) — міжнародна валютно-кредитна організація, що регулює міждержавні валютно-кредитні відносини.

Міжнародний кредит — це рух міжнародного капіталу, наданого державою, банком, іншою юридичною чи фізичною особою однієї країни іншій країні, банкові, юридичній чи фізичній особі іншої країни на певний строк на умовах повернення та платності.

Норма (рівень) процента – відношення позичкового проценту до суми позичкового капіталу.

Норма банківського прибутку – відношення чистого прибутку до власних коштів банку.

Норма обов’язкових банківських резервів – відсотків від депозитів комерційних банків, що зберігаються у ЦБ в формі резервів

Облікова ставка – відсоток по кредитам, що надається ЦБ комерційним банкам.

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений строк, з виплатою фіксованого щорічного відсотка.

Ощадний сертифікат банку - цінний папір, письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів, яке засвідчує право вкладника на одержання після закінчення встановленого строку депозиту й відсотків по ньому.

Пасивні банківські операції пов'язані з акумуляцією ресурсів, залученням грошових ресурсів (утворення депозитів. випуск та розміщення власних цінних паперів).Банк є боржником.

Позичковий капітал – грошовий капітал, який надається в позику господарському суб’єкту на певний час, на умовах повернення, за плату у вигляді процента.

Позичковий процент – вартість послуги, яка надається кредитором позичальнику (клієнтові), у вигляді надання йому за плату певної суми грошей на обумовлений строк.

Споживчий кредит — надається банком приватним особам для придбання предметів особистого споживання довгострокового користування.

Трастові (довірчі) операції — операції банків щодо управління майном клієнта та виконання інших послуг в інтересах і за дорученням клієнтів.

Факторингові операції — придбання банком (факторинговою фірмою) права вимагати виплати за фінансовими зобов'язаннями, скупленими в різних осіб

Фіктивний капітал – акції, облігації та інші цінні папери, які обертаються на фондовій біржі.

Центральний банк - державний інститут, головна ланка кредитної системи країни, відповідальний за пропозицію грошей і кредитну кон'юнктуру, збереження офіційних золотовалютних резервів, здійснює контроль над фінансовою системою, особливо комерційними банками.

Цінні папери - грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають відносини між особою, яка їх випустила, та їхнім власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав