Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні терміни та визначення в галузі охорони праці.

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Оголошення теми та мети уроку, визначення мети учнями
  3. Аксіоми, закони, визначення й одиниці вимірювання інформації.
  4. Аналіз психолого-педагогічних підходів до визначення понятійного апарату дослідження
  5. будь-якої галузі знання.
  6. В чому суть концепції Дж. Фон Неймана організації обчислювального процесу в ОМ? Які основні пристрої ОМ згідно з концепцією Дж. Фон Неймана?
  7. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  8. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  9. Види і форми оплати праці.
  10. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація

Праця - це цілеспрямована діяльність людини, в процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ, необхідних для задоволення своїх потреб.

Виробнича система «Людина - машина - виробниче середовище» складається з людини-оператора (групи операторів) і машини (технічних пристроїв), за допомогою якої оператор здійснює трудову діяльність. Ос­новою трудової діяльності людини-оператора є взаємодія з предметом праці, машиною і зовнішнім середовищем через інформаційну модель та органи управління.

Виробниче середовище - це середовище, в якому людина здійснює свою трудову діяльність. Воно може містити комплекс підприємств, ор­ганізацій, установ, засобів транспорту, комунікацій тощо. Виробниче се­редовище характеризується, передусім, параметрами, які є специфічними для кожного виробництва і визначаються його призначенням (вид проду­кції, енергоємність тощо).

Крім цих параметрів, є такі, що визначають умови праці та її безпеку: загазованість, запиленість, освітленість робочих місць, рівень шуму та ві­брації, іонізуючої радіації, електромагнітного випромінювання, наявність небезпечного обладнання, засобів захисту працівників, ступінь напруже­ності праці, психологічний клімат та багато інших.

Таким чином, умови праці - це сукупність факторів виробничого сере­довища і трудового процесу, які впливають на стан здоров’я і працездат­ність людини у процесі праці. Умови праці можуть бути оптимальними, до­пустимими, шкідливими, травмонебезпечними (екстремальними).

Небезпека - це явища, процеси, об ’єкти, властивості, здатні за пев­них умов завдати шкоди здоров ’ю чи життю людини або системам, що забезпечують життєдіяльність людей.

До матеріальних збитків, пошкодження здоров’я, смерті або іншої шкоди призводить конкретний вражаючий фактор.

Під вражаючим фактором розуміють такі чинники виробничої си­стеми, які за певних умов завдають шкоди працюючому, призводять до матеріальних збитків. За своїм походженням вражаючі фактори можуть бути фізичні, в тому числі енергетичні (електромагнітне, акустичне, іоні­зуюче випромінювання тощо), хімічні (луги, кислоти та інші сполуки, що можуть проявити шкідливу дію), біологічні (мікроорганізми, віруси, гри­бки, комахи), психофізіологічні (фізичні перевантаження, розумові, емо­ційні перевантаження).

Залежно від наслідків впливу конкретних вражаючих факторів на орга­нізм людини вони в охороні праці поділяються на шкідливі та небезпечні.

Шкідливими факторами прийнято називати такі чинники на виро­бництві, які призводять до погіршення самопочуття, зниження стану здоров ’я і працездатності і навіть до смерті як наслідку захворювання. Захист людини від цих факторів покликана здійснювати виробнича сані­тарія.

Виробнича санітарія - це система організаційних заходів і техніч­них засобів, що запобігають дії на працюючих шкідливих виробничих фа­кторів.

З метою захисту людей від впливу шкідливих речовин установлю­ються гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин.

Небезпечними факторами називають такі чинники виробництва, які призводять до травм, опіків, обморожень, інших пошкоджень органі­зму або окремих його органів і навіть до раптової смерті. Технічна без­пека - це система організаційних заходів і технічних засобів, що запобі­гають дії на працюючих небезпечних виробничих факторів.

Небезпечні обставини - це ті обставини, які розкривають дії, стан чи ознаки небезпечного фактора і умови, за яких він діяв на людину (небез­печні умови).

Небезпечні умови можна поділити на такі групи:

а) недоліки конструкцій машин, технологічного обладнання і процесів;

б) низька кваліфікація працюючого, відсутність відповідного конт­ролю за дотриманням правил з охорони праці;

в) відсутність огороджень небезпечної зони і сигналізації про на­ближення до небезпечної зони;

г) неправильно організоване робоче місце, низький рівень робочої дисципліни.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | <== 10 ==> | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав