Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Організаційно-економічна характеристика підприємства

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. Cучасні моделі розвитку підприємства: їх суть та характеристика
  3. I. Общая характеристика делового имиджа (габитарного)
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  6. III. Характеристика внутренних вод Африки.
  7. VI. Характеристика сельского хозяйства
  8. А.Общая характеристика класса рептилий.
  9. Аварии на воде? Последствия? Характеристика? Виды поражений при ЧС на воде?
  10. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.

 

Товариство з обмеженою відповідальністю, створене відповідно до Господарського кодексу України, до Законів України «Про власність», «Про зовнішньо - економічну діяльність», «Про інвестиційну діяльність» шляхом об'єднання грошових та майнових вкладів учасників з метою отримання прибутку.

Товариство здійснює вільний вибір видів підприємницької діяльності, самостійно формує програми діяльності, вибирає постачальників та споживачів продукції робіт і послуг, встановлює ціни відповідно до чинного законодавства.

Для здійснення підприємницької діяльності Товариство залучає і використовує матеріально-технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів-використання яких не заборонено чинним законодавством.

Товариство є юридичною особою, має відокремлене майно, яке відображене на самостійному балансі Товариства, круглу печатку і кутовий штамп за зразками, що затверджуються директором Товариства, власний товарний знак та інші реквізити юридичної особи. Товариство є повноправним суб'єктом цивільно-правових відносин, може виступати стороною будь-яких угод, крім тих, які заборонені чинним законодавством України, стороною та іншими учасниками цивільно-процесуальних і господарсько-процесуальних відносин, що виникають при порушенні судового провадження з питань, які зачіпають інтереси Товариства.

Товариство відкриває поточний та інші рахунки (в т.ч. валютні) в банках України, а також в банках інших держав, якщо це дозволено чинним законодавством.

Товариство може створювати дочірні підприємства, відособлені підрозділи з правом відкриття рахунків (філії, представництва), виступати учасником господарських товариств, добровільних об'єднань підприємств та інших організаційно-правових об'єднань, в яких допускається участь суб'єктів підприємницької діяльності. Право передбачене цим пунктом товариство може реалізувати як в Україні, так і за її межами.

Товариство може мати у своєму складі юридичні особи. Товариство на підставах та в порядку, передбачених чинним законодавством України,
може випускати власні цінні папери. Сфера діяльності Товариства не обмежується ніякими географічними межами, крім випадків передбачених чинним законодавством України та міжнародними угодами.

Місцезнаходження Товариства (юридична адреса): Україна, місто Хмельницький, вул. Чорновола, 31.

Головною метою діяльності товариства є одержання законного прибутку шляхом спільної виробничої і комерційної діяльності членів Товариства і задоволення потреб суспільства у послугах.

Товариство є багатогалузевим та здійснює свою діяльність у будівництві промисловості, торгівлі, матеріально-технічному постачанні, в сфері послуг та в інших галузях як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках.

Предметом діяльності Товариства є:

- виробництво залізбетоних виробів, виробів з деревини, дверних полотен;

- електрозварювальні роботи;

- токарні, фрезерні роботи;

- ремонт, перемотування електродвигунів;

- виготовлення закладних деталей;

- транспортні послуги по доставці бетону та розчину, залізобетону;

- розпиловку деревини;

- опорядження деревини високоякісними фарбами та лаками;

- реалізація товарної арматури;

- реалізація стикованої арматури за зниженими цінами;

- реалізація сіток кладки, каркасів ростверок;

- автотранспортні послуги: автовишка, автомобільний кран, автоміксер, перевезення вантажів до 30 т., поставляє на будови розчин вапняний, цементно-вапняний, цементний всіх марок, бетони всіх марок;

- випробувальна лабораторія: виконує випробування будівельних матеріалів, виробів та конструкцій на замовлення сторонніх організацій.

Товариство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність

згідно чинного законодавства України.

Майно Товариства становлять основі фонди та оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Товариства. Товариство є власником:

- майна, переданого йому Учасниками у власність;

- одержаних ним коштів;

- вступних, членських та додаткових внесків Учасників Товариства;

- майна, набутого ним на підставах, не заборонених чинним законодавством.

Товариство самостійно визначає напрями використання чистого прибутку, що залишається після внесення платежів, установлених чинним законодавством. Відрахування до бюджету проводяться у порядку і розмірах, передбачених чинним законодавством.

Товариство створює страховий фонд, до якого щорічно відраховує не менш як 5% від чистого прибутку, поки він не досягне 25% від розміру Статутного фонду. Товариство не відповідає по зобов'язанням держави і Учасників, а держава і Учасники не відповідають по зобов'язанням Товариства. У випадку, якщо належного Товариству майна не вистачає для покриття боргів і немає можливості для фінансового оздоровлення, Товариство може бути визначено банкрутом за рішенням суду або господарського суду.

Органи управління Товариством є Збори Учасників і Дирекція. У Товаристві діє Ревізійна комісія. Вищим органом Товариства є Загальні Збори Учасників, які далі іменуються «Збори». Збори складаються з Учасників або призначених ними представників - далі «Представники». Учасник має право передавати свої повноваження на Збори іншому Учаснику.

Збори вважаються повноважними, якщо на них присутні Учасники (представники), що володіють у сукупності більш як 60% голосів, а з питань, які потребують одностайності - всі Учасники.

Службові особи Дирекції можуть брати участь у Зборах з правом дорадчого голосу.

Учасники Товариства зобов'язані:

- робити внески в порядку і розмірах, передбачених даним Статутом;

- робити додаткові внески в розмірах, способом і в порядку прийнятими рішенням зборів;

- виконувати прийняті у встановленому порядку зобов'язання по відношенню до Товариства, згідно установчих документів;

- не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність Товариства;

- сприяти Товариству у здійсненні ним статутної діяльності;

Трудові відносини в Товаристві регулюються законодавством про працю з урахуванням особливостей, передбачених даним Статутом.

Товариство визначає порядок найму і звільнення працівників, форми в системи оплати праці, правила внутрішнього розпорядку, керуючись при цьому чинним законодавством. Товариство вносить в державний бюджет відрахування по соціальному страхуванню згідно діючого законодавства.

Товариство веде оперативний бухгалтерський і статистичний звіт і облік в порядку, встановленому діючим законодавством України. Звернення стягнення на частку Учасника у Товариству по його власних зобов'язанням не допускається. Учасники несуть відповідальність за зобов'язаннями Товариства в межах своїх вкладів. Учасники, які не повністю внесли свої вклади, відповідають за зобов'язаннями Товариства також у межах внесеної частини вкладу.

Перевірка фінансової та господарської діяльності Товариства здійснюється державними органами в межах їх компетенції. Товариство зобов'язане проводити ревізію своєї фінансово-господарської діяльності не менш одного разу на рік. Ревізії та перевірки не повинні порушувати нормальний режим роботи Товариства.

Директор має право вимагати від працівників, допущених до конфіденційної інформації та комерційної таємниці, дотримуватися встановленого порядку і правил їх охорони. Товариство має право не надавати стороннім організаціям і фізичним особам інформацію яка складає комерційну таємницю (крім випадків, встановлених законодавством України).

Під структурою будь-якого підприємства заведено розуміти його внутрішній устрій, який характеризує склад підрозділів і систему зв’язків, підпорядкованості та взаємодії між ними. При цьому розрізняють виробничу і організаційну структуру. Виробнича структура характеризується наявністю цехів, а організаційна функціональними структурними підрозділами апарату управління див. рис 2.1).

На ТДВ «Хмельницькзалізобетон» виробнича структура представлена наявністю трьох виробничих цехів. Цех - це адміністративно відокремлена частина підприємства, в якій виконується комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації.

Цех №1:

- збірний залізобетон - 88 тис.м3

- блоки СП - 4,2 тис.м3

- борт, поребрик - 1 тис.м3

- бруківка - 3,7 тис.м2

- товарний бетон - 90 тис.м3

Цех №2:

- збірний залізобетон - 69 тис.м3

- блоки СП - 12 тис.м3

- товарний розчин - 55 тис.м2

- товарний бетон - 33 тис.м3

Цех №3:

- столярні вироби - 3 тис.м2

- пиломатеріали - 4 тис.м3

- струганий погонаж - 600 тис.м/п

В справі будівництва потрібно працювати з справжніми професіоналами, саме таким є підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон», який понад 50 років пропонує свої послуги на ринку будівництва. За цей період підприємство пройшло всі етапи становлення та розвитку:

- з 1997 року якість продукції підтверджено сертифікатами відповідності на продукцію в системі Укр.-СЕПРО;

- у 2007 році видано сертифікат на систему управління якістю на відповідність вимогам ДСТУ ISO9001-2001;

- на підприємстві діє акредитована лабораторія, яка забезпечує високий рівень якості сировини та готової продукції;

- з 2008 року вперше у Захїдній Україні впроваджується екструзійна технологія виготовлення попередньо напружених плит перекриття за фінською технологією фірми ELEMATIC.

Підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон» тримає курс на запровадження нових, прогресивних сучасних технологій, удосконалення управлінських та виробничих процесів для досягнення максимальної якості продукції та задоволення потреб споживача.

 

 


 


 

Організаційну структуру створює сукупність управлінських підрозділів підприємства. ТДВ «Хмельницькзалізобетон» очолює директор. Він здійснює керівництво підприємством у цілому, розпоряджається в межах чинного законодавства його майном. Укладає договори. Відкриває в банках розрахункові рахунки. Бухгалтерія здійснює облік виробництва, контроль за використанням засобів, складає баланси, здійснює розрахунки з робітниками та службовцями. Виробничий відділ відповідає за забезпечення виконання планів підприємства, тобто виробляє потрібну кількість продукції, забезпечує ритмічну роботу для кожного цеху. Виконавчим органом, який здійснює керівництво її поточною діяльністю, є її директор.

Схема структури бухгалтерії зазначена на рис. 2.2.

Головний бухгалтер
Бухгалтерія

 


Рис 2.2 Схема структури бухгалтерії ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

Таблиця 2.1 Основні економічні показники діяльності на ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

Показники Одиниця виміру 2009 рік 2010 рік Відхилення, (+;-) Темп росту, %
Дохід від реалізації продукції Тис. грн. 78,301 91,070 + 12,769 + 116,307
Чистий дохід від реалізації продукції Тис. грн. 65,251 75,892 + 10,641 + 116,307
Витрати на оплату праці Тис. грн. 11,094 12,096 + 1,002 + 109,031
Матеріальні затрати Тис. грн. 42,212 49,570 + 7,358 + 117,431
Відрахування на соціальні заходи Тис. грн. 4,158 4,158 + 0 + 100
Інші операційні витрати Тис. грн. 1,924 4,363 + 2,439 + 226,767
Інші операційні доходи Тис. грн.     + 41,1 + 80,64
Єдиний податок (10%) Тис. грн. 25,5 41,5 + 16,0 +162,7
Середньооблікова чисельність робітників Чол.     - 11 +0,911
Собівартість реалізованої продукції Тис. грн. 54,996 63,465 + 8,469 + 115,399
Чистий прибуток (збиток) Тис. грн. 1,783 2,544 + 0,761 + 70,086

 

 

Проаналізувавши основні економічні показники діяльності ТДВ «Хмельницькзалізобетон», ми бачимо що за 2010 рік дохід від реалізації продукції збільшився на 116,307%, або на 12,769 тис. грн. це відбулося за рахунок збільшення обсягу реалізованої продукції. За рік підприємство збільшило свій чистий прибуток з 1,783 до 2,544 тис. грн., або на 70,086% у відносному виражені.

Підприємство за 2009-10 pp. збільшило матеріальні витрати на 117,431%, що в абсолютному виразі становить 7,358 тис. грн. за рахунок збільшення випуску продукції.

Також зросли інші операційні витрати на 226,767%, що в абсолюті становить 2,439 тис. грн., але разом з тим зросли і інші операційні доходи, на 80,64%, що в абсолютному виражені становить 41,1 тис. грн.

За 2009-10 pp. зросла собівартість продукції на 9,7%), або 0,7 тис. грн., це відбулося в зв'язку з підвищенням цін на сировину і матеріали, а також у зв'язку з підвищенням розцінок за виконану роботу.

У 2010 році збільшились витрати на оплату праці до 1,002 тис. грн. в порівнянні з 11,094 тис. грн. у 2009 році, що у відносному відношенні складає 109,031%), це відбулось за рахунок збільшення розміру заробітної плати працівникам ТДВ «Хмельницькзалізобетон».

Середньооблікова чисельність працівників у 2010 році збільшилось з чоловік у 2009 році до чоловік, це відбулось завдяки створенню додаткових робочих місць.

Підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон» у 2010 році на 62,7% більше сплатила 10%-го єдиного податку, що у абсолютному виразі становить 41,5 тис. грн. в порівнянні з 25,5 тис. грн., що відбулось завдяки збільшенню випуску продукції. Також зросли на 14,0 тис. грн. у 2010 році відрахування на соціальні заходи, або на 62,8%.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав