Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Новизна винаходу.

Читайте также:
  1. I ПОДХОД. Неизмеряемость информации в быту (информация как новизна)
  2. В поняття норми і «якості виробів» входять і модна новизна їх, і сучасність матеріалів, і рівень промислового виготовлення.
  3. Новизна
  4. Новизна
  5. Художественное» - как выразительность, уникальность, новизна. Выразительность, информативность архитектурных объектов к концепции устойчивая архитектура.

Об'єкти, що не визнаються винаходом.

Згідно з ч. З ст. 6 Закону правова охорона згідно з цим Законом не поширюється на такі об'єкти технології:

— сорти рослин і породи тварин;

— біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тва­рин, що не належать до небіологічних та мікробіологічних про­цесів;

—топографії інтегральних мікросхем;

—результати художнього конструювання.

Більшість об'єктів із наведеного переліку охороняється як інші об'єкти інтелектуальної власності, а саме:

—результати художнього конструювання — Законом України «Про охорону прав на промислові зразки»;

—топографії інтегральних мікросхем — Законом України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем»;

—сорти рослин — Законом України «Про охорону прав на сор­ти рослин».

Умови патентоздатності винаходу

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону правова охорона надається винахо­ду (корисній моделі), що не суперечить^публічному порядку, прин­ципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоздатності.

Винахід відповідає умовам патентоздатності, якщо він є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним. Саме ці умови закріплені ч. 1 ст. 459 ЦК України та ч. 1 ст. 7 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі».

Новизна винаходу.

Винахід визнають новим, якщо він не є частиною рівня техніки. Відповідно до Закону при визначенні рівня техніки до уваги беруть усі відомості, які стали загальнодоступними у світі до дати подан­ня заявки, або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Та­ким чином, новизна винаходу залежить від того, на який момент часу вона визначається, які джерела інформації беруться до уваги і на якій території (в країні або за кордоном) розкриття винаходу порочить новизну.

Момент часу, на який визначається новизна винаходу. Згідно із Законом, рівень техніки, а таким чином і новизна винаходу, визна­чається на дату подання заявки або, якщо заявлено пріоритет, на дату її пріоритету.

Пріоритетпершість у поданні заявки. Патентні законодавст­ва всіх країн — учасниць Паризької конвенції, у тому числі і Закон України, містять положення стосовно умов надання конвенційно­го пріоритету. Відповідно до Паризької конвенції про охорону промислової власності дата подання заявки у патентне відомство або у відповідний орган країни — учасниці Паризької конвенції визнається датою, що визначає пріоритет наступних заявок на такий самий винахід (корисну модель), що подані тим самим заяв­ником або його правонаступником у інших країнах-учасницях. Пріоритетна пільга надається протягом 12 місяців із дати подання першої заявки на винахід (корисну модель). При цьому перша за­явка, на яку посилається заявник в обґрунтуванні свого пріорите­ту, повинна бути належним чином оформлена, тобто відповідати вимогам національного законодавства країни її подання.

Крім конвенційного, в Україні заявник має право просити вста­новити пріоритет за датою подання попередньої заявки на винахід (корисну модель), за умови дотримання таких вимог: заява про пріоритет із посиланням на дату подання і номер попередньої за­явки повинна бути подана не пізніше трьох місяців від дати подан­ня заявки до Установи; об'єкт, що заявляється, повинен бути роз­критий у матеріалах попередньої заявки; заявка має бути подана тим же заявником, що й попередня заявка.

Заявником може бути заявлено пріоритет кількох попередніх заявок щодо заявки в цілому чи окремого пункту формули винахо­ду (корисної моделі). При цьому строки, початковою датою яких є дата пріоритету, обчислюються від найбільш ранньої дати пріори­тету. Пріоритет поширюється лише на ті ознаки винаходу (корис­ної моделі), що зазначені в попередній заявці, пріоритет якої заяв­лено. Якщо деякі ознаки винаходу (корисної моделі) відсутні у формулі винаходу (корисної моделі), що викладена у попередній заявці, то для надання права пріоритету достатньо, щоб в описі по­передньої заявки були точно вказані ці ознаки.

Джерела інформації, що порочать новизну. До рівня техніки включаються відомості, що стали загальнодоступними до дати по­дання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Загальнодоступними вважаються відомості, що містяться у джерелі інформації, з яким будь-яка особа може ознайомитися самостійно або про зміст якого їй може бути повідо­млено законним шляхом. Інакше кажучи, джерела, що порочать новизну, повинні бути доступними невизначеному колу осіб.

До рівня техніки включаються будь-які відомості, що розкрива­ють суть винаходу, незалежно від того, яким чином вони стали за­гальнодоступними: публікація; усне розкриття суті; розкриття суті шляхом використання. До рівня техніки включають всі патенти (у тому числі того ж заявника), що внесені до Державного реєстру патентів України на винаходи, від дати їх пріоритету.

Важливою особливістю новизни як умови патентоздатності є те, що до рівня техніки при перевірці цієї умови включається зміст ще неопублікованих заявок (опис, формула, креслення). Так, до рівня техніки включають заявки, які надійшли до Установи з більш ранньою датою пріоритету, в тій редакції, в якій вони існували на дату пріоритету заявки, що розглядається, за дотриманням таких умов: заявка подана іншою особою, тобто іншим заявником; заяв­ка подана в Україні; заявка не відкликана, тобто вона згодом буде опублікована у встановленому порядку.

Територія, в межах якої розкриття винаходу порочить новизну. В Україні до винаходу ставиться вимога абсолютної світової но­визни: суть винаходу до дати подання заявки або до дати її пріори­тету не повинна бути розкрита ні в Україні, ні за її межами. Причо­му спосіб розкриття суті винаходу не має значення: будь-яка публікація, використання, що мало місце в Україні або за кордо­ном, перешкоджає видачі патенту.

Відповідно до Закону використання новизни як умови патен­тоздатності винаходу має особливість, пов'язану з наявністю пільги за новизною. Так, на визнання винаходу як такого, що відповідає умові патентоздатності «новизна», не впливає розкрит­тя інформації про нього винахідником або особою, яка одержала від винахідника прямо чи опосередковано таку інформацію протя­гом 12 місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заяв­лено пріоритет, до дати її пріоритету. При цьому обов'язок дове­дення обставин розкриття інформації покладається на особу, зацікавлену у застосуванні цього положення.

Винахід не визнають як такий, що відповідає умові новизни, якщо у рівні техніки виявлено засіб, якому властиві ознаки, що ідентичні або еквівалентні всім ознакам, що є в запропонованій заявником формулі винаходу. Ідентичними називають ознаки, що збігаються за функцією, яка ними виконується, і за формою їх ви­конання. Еквівалентними називають ознаки, що збігаються за функцією, яка ними виконується, і за результатом, якого досяга­ють при використанні заявленого винаходу. Висновок про відсутність новизни повинен базуватися лише на одному джерелі інформації, де описано знайдений найближчий аналог (прото­тип). Не дозволяється укладання так званого збірного прототипу, тобто об'єднання відомостей, наведених у різних джерелах інфор­мації (патентах, статтях, виступах тощо). Якщо винахід має хоча б одну ознаку, що відрізняє його від прототипу — робиться висновок про відповідність винаходу умові «новизна».




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав