Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Цивілізація класичної Греції – розквіт грецької культури

Читайте также:
  1. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  2. Антична цивілізація у Північному Причорномор’ї.
  3. Архітектура Стародавньої Греції Гомерівського періоду
  4. Братства та їх роль в поширенні освіти і культури в другій половині XV I -першій половині XVI I ст.
  5. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  6. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  7. Виникнення християнської культури
  8. Виховання естетичної культури особистості
  9. Виховання й шкільна освіта в державах Стародавньої Греції. Освіта епохи еллінізму
  10. Вступ до дисципліни. ВИТОКИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Поліс – вільне місто-держава, основа грецького світогляду.

Чому філософія – промати всіх наук?

Чому наука виникла саме у Класичній Греції?

 

Класичний період - доба найвищого розквіту давньогрецького суспільства, культури, філософії. Грека - Персидські війни змусили греків об’єднатися та створити союзи. Наймогутнішим став Делоський союз на чолі з Афінами. Своєї максимальної могутності і культурного розквіту Афіни досягли, коли на чолі держави став видатний полководець Перикл. Цей період відомий в історіографії як «Золоте століття Перикла». Але внутрішні протиріччя привели до Пелопоннеської війни (431 р до н.є.) в якої перемогла Спарта.

В період слабкості грецьких полісів розпочинає своє вивищення Македонія. Цар Філіпп ІІ Македонський послідовно завойовує Фессалію, Фокіду, Халкіду і Фракію. Антимакедонська коаліція зазнала нищівної поразки у битві при Херонеї 338 до н. е. В 337 до н.е. створено Коринфський союз грецьких держав на чолі із Македонією, скрізь введено македонські гарнізони і встановлено олігархічні режими.

Найдивовижною пам’яткою «золотого століття Перикла» став комплекс Афінського акрополю, який створили архітектори Іктін, Каллікрат, Мнесікл та скульптор Фідій. Він включав:

Парфенон (храм Афіни Діви) із статуєю Афіни Парфенос (447–438 до н.е.)

Пропілеї - урочисті ворота, вхід на Акрополь (437–432 до н.е.)

храм Ніки Аптерос (Безкрилої Перемоги) (між 449–420 до н.е.)

храм Ерехтейон (421–406 до н.е.)

бронзову статую Афіни Промахос

Не менш вражав комплекс Зевса Олімпійського.

У мистецтві цього часу втілився ідеал людини-героя, довершеної фізично та духовно. Більшість скульптур дійшла в римських копіях. Найвидатні з них рельєф Народження Афродіти Дискобол Дорифор. Найвидатні майстри давньогрецької пластики: Мирон, Поліклет Старший, Фідій.

В літературі склалися основні напрями. Найулюбленішими грецькими трагіками були Есхіл (525—456 до н.е.), Софокл (497—406 до н.е.), Евріпід (480—406 до н.е.). Грекі полюбляли й комедії, найулюбленішим автором був Арістофан (445—385 до н.е.).

В цей час формується класична грецька філософія.

Сократ, Платон та Аристотель найвідоміші вчені – філософи, уявлення яких не втратили актуальність. Саме вони заклали основи Європейської філософії. Їх наукові праці охоплювали широке коло питань від педагогіки до політики, від етики до світо уявлення.

Н аука виникла саме у Греції. Сучасні науки є лише частки філософій, які описують світ лише з одної точки зору – фізичних явищ чи хімічних процесів. У свою чергу філософія (любов до мудрості) спрямована на поєднання всіх напрямів та створення загального світо уявлення. Всі науки – лише частки філософії.

Надпровідними науковими центрами стають Афіни, Мілет. Найвідомішим навчальними центрами стають «Академія Платона» та «Аристотелівський ліцей».




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав