Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Пам’ятники в Україні

Читайте также:
  1. А)Ранній гуманізм в Україні
  2. Вибори в Україні
  3. Визначте причини проведення політики українізації в УРСР в 1920-ті – на початку 1930-х років та проаналізуйте її основні наслідки.
  4. Вимоги щодо новобудов викладені в розділі 8.4 Правил пожежної безпеки в Україні, (наказом МНС України від 19.10.04р. №126).
  5. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  6. Виникнення та розвиток друкарства в Україні
  7. Всі ці документи створюють єдине правове поле охорони праці в Україні.
  8. Генеза, особливості та періодизація молодіжного руху в сучасній Україні
  9. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
  10. Громадсько-культурний рух у Західній Україні в першій половині ХІХ ст. «Руська Трійця».

Велика Грецька колонізація (VII-IV ст.)

Понт Авксінський перетворюється в Понт Евксінський

Міф про Аргонавтів та Золоте Руно

 

Греція колонії Скіфи
Віно Ювелірні вироби Предмети розкоші Зброя Олійки та олія     Сіль Риба   Посередницька торгівля Хліб Коні Продукти скотарства

Ольвія (Óλβια щаслива) (Сабія, пізніше Борисфеніда, ще пізніше Ольвія чи Ольвіополіс) найважливіша грецька колонія в Нижньому Побужжі, в дельті Гіпаніса (Буга) та Борисфена (Дніпра), заснована вихідцями з Мілету в 647-646 р. до н.е. (селище Парутине, Миколаївська обл.).

Ольвія була рабовласницькою республікою.

Значного розвитку набули землеробство, скотарство, рибальство, виноградарство, якими займалися греки та вихідці з місцевих племен, що населяли городище і селища сільськогосподарської округи Ольвії.

В місті розвивалися ремесла: металообробне, гончарне, деревообробне, каменярське, кісткорізне, прядильно-ткацьке тощо.

Населення Ольвії підтримувало зв'язки з Афінами, Корінфом, Родосом, Пергамом, Александрією та Малою Азією.

В II-I ст. до н.е. Ольвію спіткала глибока економічна і соціальна криза. Місто потрапило під владу Скіфської держави, а потім Пантійського царя Мітрідата VI Євпатора. В ІІ ст. н.е. місто підпадає під владою Риму. В 251 р. у новозбудованій цитаделі розташовується римський гарнізон. В ІІІ ст. Ольвія була зруйнована готами. На поч. IV ст. напади гунів привели до остаточного знищення міста.

Систематичні розкопки розпочалися на початку ХХ ст. під керівництвом Б. Ф. Фармаковського, Л. М. Славіна.

 

Херсонес Таврійський (Χερσόνησος –півострів), старогрецьке місто-держава в південно-західній частині Криму (у межах Севастополя). Місто було засновано 422–421 рр. до н.е. греками з Гераклеї Понтійської.

Економічний і політичний розквіт Херсонесу Таврійського припадав на IV–II ст. до н.е. Основою його економіки було виноградарство, рибний промисел, ремесла і торгівля (збіжжям, а також худобою та рибою) з іншими грецькими містами, скіфами й таврами.

Херсонес був рабовласницькою республікою. Вищим органом влади були збори вільних громадян. Народні збори приймали закони і вирішували найважливіші питання.

Повсякденним життям міста керували виборна рада та колегії, які здійснювали спостереження за всією діяльністю жителів міста. Для командування військом обиралася колегія стратегів, пізніше їх замінили архонти.

В I ст. н.е. Херсонес втратив демократичну форму правління, потрапивши в залежність від Римської імперії і довго служив основним форпостом її політики в Північному Причорномор'ї.

 

Пантікапей (Παντικάπαιον, іран. рanti kapa - рибний шлях путь) місто засновано на березі Боспору Кіммерійського (Керченська протока) греками з Мілету в кінці VII ст.. до н.е. Акрополь розташовувався на горі, (суч. Мітрідат). Місто було обнесено системою укріплень, які не поступалися Афінам.

Колонії на берегах Боспору в 40-х роках VI об’єдналися у конфедерацію а з часом виникло й Боспорське царство. Воно чеканило власну срібну та золоту монету. Місто стало ключовим у «Шовковому шлях», мало торгові відношення не тільки з скіфами та греками а навіть з Індією та Кітаєм.

Розквіт Боспорського царства відноситься до періоду правління Левкона, його синів і внука Евмела (389-304 рр. до н.е.).

В 107 до н. е. в Пантікапеї спалахнуло повстання Савмака. Мітрідат VI направив з Сінопи війська. Савмак був полонений, а Боспорське царство перейшло під владу Мітрідата VI. Протягом трьох Мітридатових воєн Пантікапей боровся з Римом.

У перші століття нашої ери Пантікапей, як і все Боспорське царство, зазнав нападу остготів. Остаточно Пантікапей як столиця держави припинив своє існування в 370-ті н. е. під час нашестя гуна. місто продовжувало жити як торгово-ремісничий центр Північного Причорномор'я.

В околицях міста знаходився некрополь, який відрізнявся від некрополів інших еллінських міст. Крім звичайних у той час для еллінів ґрунтових поховань некрополь Пантікапея складався з довгих ланцюгів курганів, що простягаються уздовж доріг від міста в степ. З південного боку місто оздоблює найбільш значна гряда курганів Юз-Оба - сто пагорбів. Під їх насипами поховані представники варварської знаті - скіфські вожді, які здійснювали військово-політичний протекторат над містом. Кургани і зараз становлять одну з найяскравіших пам'яток околиць Керчі. Найбільш популярні такі з них, як Куль-Оба, Мелек-Чесменський, Золотий і особливо Царський курган




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав