Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Терміни і поняття.

Читайте также:
  1. Завдання 1. Охарактеризувати терміни з погляду запозичення, приналежності до певної галузі знань права, утворення.
  2. Завдання І. Вставити пропущені поняття.
  3. Загальні положення та основні терміни
  4. Загальні терміни
  5. ІV. Знати напам’ять терміни та поняття, які вивчаються протягом курсу.
  6. Ключові терміни: рівний – рівному.
  7. Нові поняття/терміни кодексу
  8. Основні (ключові) поняття, терміни та визначення
  9. Основні терміни і дефініції логістики.
  10. Основні терміни і поняття

Практичне заняття 3

Тема 9,10. Необоротні активи підприємства.

Фінансове забезпечення відтворення основних засобів та ефективність їх використання

 

Зміст практичної роботи: Дослідження структури основних засобів. Розрахунок рівнязабезпеченості підприємств основними фондами, визначення показників руху й ефективності використання основних виробничих фондів в сільськогосподарському підприємстві та обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності використання основних засобів аграрних підприємств.

Мета: Опанувати методику розрахунку структури основних фондів, забезпеченості господарств основними фондами, усвідомити їх зміст і вплив на економіку підприємств, освоїти методику визначення показників руху й ефективності використання основних виробничих фондів та набути навиків обґрунтування заходів щодо підвищення економічної ефективності використання основних засобів на підприємстві.

 

Терміни і поняття.

Необоротні активи -це матеріальні і нематеріальні ресурси, що належать підприємству, забезпечують його функціонування й термін корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року.

Основні виробничі фонди – знаряддя праці, виражені у вартісній формі, що беруть участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натурально-речову форму, а свою вартість передають частинами на заново створений продукт.

Строк корисного використання основного засобу – очікуваний період часу, протягом якого основні засоби будуть використовуватися підприємством, або обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує отримати від їх використання.

Амортизація – процес перенесення вартості основних фондів на вартість готової продукції з метою нагромадження коштів для повного їх відновлення.

Знос основних засобів – сума амортизації об’єкта основних засобів, накопичена з початку строку його корисного використання.

Фондозабезпеченість виробництва – показник, що визначається відношенням первісної вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення до площі сільськогосподарських угідь.

Фондоозброєність праці – частка від ділення вартості основних виробничих фондів с.-г. призначення на середньорічну кількість працівників.

Фондовіддача – узагальнюючий економічний показник використання основних фондів, який характеризується вартістю валової продукції, одержаної на 1 грн., основних фондів, використаних для її виробництва.

Фондомісткість – зворотний до фондовіддачі показник, що характеризується кількістю основних засобів, які припадають на 1 грн. валової продукції, виробленої за участю цих фондів.

Структура основних виробничих фондів – процентне співвідношення окремих складових елементів у загальній первісній вартості основних фондів.

Відновна вартість – це вартість відтворення основних засобів у нових (на момент їх переоцінки) умовах за сучасних способів виробництва і вартості ресурсів з урахуванням інфляційних процесів.

Первісна (балансова) вартість – вартість, за якою основні засоби обліковуються на балансі (за початковою, а після переоцінки – за відновною вартістю).

Залишкова вартість – це первісна (балансова) вартість за мінусом суми зношення основного засобу виробництва.

Ліквідаційна вартість – це вартість можливої реалізації основного засобу після завершення строку його корисного використання.

Оціночна (справедлива) вартість – це вартість, що визначена за цінами, які присутні на ринку на аналогічні засоби праці, без здійснення акту їх купівлі-продажу.

Ринкова вартість – це вартість, що формується при реальному здійсненні акту купівлі-продажу основного засобу.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 15 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав