Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

СЛОВА ЗАРАТУСТРИ

Читайте также:
  1. EXCEL –де үлкен мәтінде ұяшықты өзгертпей енсіз қалай орналастыруға болады? *Формат – Ячейка – Выравнивание – Переносить по словам
  2. I. Прочитайте текст и переведите его письменно на русский язык, используя словарь.
  3. I. Прочитайте текст и переведите его письменно на русский язык, используя словарь.
  4. I. Словари
  5. II. Терминологический словарь.
  6. IV Словари и энциклопедии
  7. V. УЧЕБНЫЙ СЛОВАРЬ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. VI. Подберите определения к следующим словам.
  9. VI. Прочитайте текст и переведите его письменно на русский язык, используя словарь.
  10. VI. Прочитайте текст и переведите его письменно на русский язык, используя словарь.

ПРО ТРИ ПЕРЕТВОРЕННЯ ДУХУ

Назву я вам три перетворення духу: як дух стає верблюдом, левом верблюд і, нарешті, дитиною лев. Однак у найсамотнішій пустелі стається друге перетворення: дух обертається тут у лева, він хоче здобути собі свободу і панувати у власній пустелі. «Всі цінності вже створені, і кожна створена цінність — це я сам. Воістину, «Я хочу» не сміє більше існувати!» Так каже дракон. Щоб здобути свободу, а також священне «ні» навіть перед обов'язком,— для цього, брати мої, потрібен лев. Дитина — це невинність і забуття, новий початок, гра, колесо, що крутиться само собою, перший порух, свята згода з усім.

ПРО КАФЕДРИ ЧЕСНОТ

Заратустрі похвалили одного мудреця, що вмів добре говорити про сон та доброчесність; І так казав мудрець:

— Шаноба й сором перед сном! Це передусім! І обминайте тих, хто спить погано й уночі не склеплює очей! Десять разів ти мусиш за день перебороти самого себе: це викличе добру втому, це — мак душі. Десять разів ти мусиш помиритися сам із собою, бо переборення — це прикрість, і погано спить непомирений. Мир із Богом і сусідом — цього вимагає добрий сон. А ще живи в мирі з сусідським чортом! Цього вимагає добрий сон. Так Заратустра мудреця того слухав і сміявся в душі. І сказав він до серця свого: — Дурнем здається мені цей мудрець із його сорока думками. Та я вірю, що він розуміється добре на сні.

ПРО ТИХ, ХТО ВІРИТЬ У ПОТОЙБІЧНИЙ СВІТ

П'янка це радість для страдника — відвернути погляд він страждань своїх і забутися. Як п'янку радість і самозабуття я сприймав колись світ. Таким я сприймав колись світ. Що ж сталося, брати мої? Я переборов себе, стражденного. Так я кажу тим, хто вірить у потойбічний світ. Страждання і неспроможність — ось що сотворило всі потойбічні світи, а також ота куца безумність щастя, що її зазнає лише найстражденніший. Я навчаю людей: не ховати більше голови у пісок небесних речей, а нести її вільно.

ПРО ТИХ, ХТО ЗНЕВАЖАЄ ПЛОТЬ

До тих, хто зневажає плоть, хочу я мовити слово своє. Не переучуватись і переучувати мають вони, а лише розпрощатись із власною плоттю — отож, заніміти. «Я — плоть і душа»,— так каже дитина. І чом би не брати прикладу з дітей? Та пробуджений, навчений мовить: — Я — тільки плоть і ніщо інше, а душа — просто слово для означення чогось у плоті. Плоть — це великий розум, множинність з однією суттю, війна і мир, отара й пастух. Твій невеличкий розум — теж знаряддя твоєї плоті. За твоїми думками і відчуттями, брате мій, стоїть могутній повелитель, незнаний мудрець — його звати «саме». У твоїй плоті живе він, він і є твоя плоть.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 9 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав