Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Католицизм: віровчення і культ

Читайте также:
  1. Aнaтoлий Виктopoвич Kapпoв, доктор психологических наук, профессор, декан факультета психологии Яpoславcкого государственного унивеpcитета им. П.Г. Демидова.
  2. C.) Обеспечение оптимальной трудовой подготовки учащихся в условиях развивающейся технологической культуры
  3. DSM-IV и учет влияния культуры
  4. I. Основы физической культуры.
  5. I. ТРАДИЦИОННЫЕ И ИННОВАЦИОННЫЕ КУЛЬТУРЫ
  6. I.1. Инновационный подход к системе освоения ценностей физической культуры и спорта.
  7. I.Социальные функции физической культуры и спорта.
  8. II. Природа культурного феномена. Формы ее существования. Мифология как исторический тип мышления.
  9. II. Проблемы культурно-исторического процесса. Эволюционизм и релятивизм.
  10. II.2. Функциональные различия, методологические несовпадения и пути интеграции в спорте и физической культуре.

Як один з поширеніших і наймасовіших напрямів християнства, католицизм оформився в наслідок першого великого розколу в ньому (1054 Р.). то був лише офіційний акт розділення християнства на католицьку і православну церкви. Атже, як відомо, фактичне розмежування православ’я на західну і східну традиції відбулося значно раніше – у 5 ст. у зв’язку з розпадом Римської імперії. На сучасному етапі католицизм об’єднує до 900 млн. віруючих, будучи поширеним переважно у Західній та Східній Європі, в більшості країн Південної Америки. Головними догматами католицизму, що відрізняють його від інших течій у християнстві, є догмат про філіокве – сходження Святого Духа не тільки від Бога – Отця, а й від Бога – Сина, прийнятий на Толедському соборі в 582 р. не менш значущим є прийнятий у 1439 р. на Флорентійському соборі догмат про чистилище. Сутність його полягає в тому що після смерті людини душа її потрапляє в чистилище – місце між пеклом і раєм, щоб на очищувальному огні звільнитися від гріхів. Потрапляють сюди душі грішників,що не отримали прощення в земному житті й не оптяжені смертними гріхами. У католицизмі особливим є вшанування Богоматері – Діви Марії. Ця традиція запозичина у давніх релігій, які шанували Богородицю як Богиню – матір, Богиню родючості. У християнстві Богородиця представлена Дівою Марією, яка зачала від Святого Духа Ісуса – Сина Божого. Дуже важливим у католицизмі є положення про особливу роль духовенства, за яким людина не може заслужити Божої милості без його допомоги, оскільки воно має значні переваги перед мирянами і володіє особливими правами та привілеями. Католицька догматика встановлює необхідність систематичної сповіді віруючих перед духовенством. Кожен католик повинен мати свого духівника і регулярно звітувати йому про свої думки і вчинки; без систематичної сповіді спасіння людської душі вважається неможливим. Особливо урочистими є католицькі богослужіння, супроводжувані органною музикою, хоровими і сольними співами. Відбуваються вони латинською мовою.

На відміну від інших напрямів у християнстві католицизм має міжнародний центр управління – Ватикан і главу церкви – Папу Римського. Ватикан є історичним спадкоємцем церковної держави – Папської області, яка сформувалася в 756 р. на невеликій території сучасної Італії. Вона проіснувала до 1870 р. потім у процесі обєднання Італії її включено до Італійської держави. Обирає папу Колегія кардиналів по життєво. За всю історію Римської католицької церкви було обрано 262 папи. Католицька церква постійно переймається проблемами сімї, дітей і батьків. У поглядах на людину акцент робиться не на її гріховності а на тому, що зближує її з Богом.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 | 8 | 9 | 10 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав