Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначення самогубства

Читайте также:
  1. II. Оголошення теми та мети уроку, визначення мети учнями
  2. Аксіоми, закони, визначення й одиниці вимірювання інформації.
  3. Аналіз психолого-педагогічних підходів до визначення понятійного апарату дослідження
  4. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  5. Визначення вимог до підготовки і умов атестації фахівця
  6. Визначення виробничої потужності і виробничої програми структурного підрозділу при різних варіантах організації виробництва
  7. Визначення водопоглинання
  8. Визначення Е.Р.С. та внутрішнього опору джерел живлення
  9. визначення збалансованих структур споживання для усього світу, що Земля зможе витримати протягом тривалого часу.
  10. Визначення інформаційного суспільства

Задамося питанням: "Що нам дає підставу розцінювати акт самознищення людини як самогубство? Форма діяння, при якій людина здійснює певні дії, що провокують свою власну смерть, або моральні установки, якими користувався людина в період вчинення або відмови від здійснення вчинку, що призвів до смерті? " Попросту, чи ми робимо висновок про самогубство за зовнішніми або внутрішніми ознаками, на підставі наявності факту самознищення чи на підставі попередніх смерті намірів і переконань.

Акт самогубства, як морально невиправданий вчинок є таким тільки в тому випадку, якщо людина навмисно і мимоволі викликає власну смерть, як засіб закінчення життю або що-небудь безособового (болі, переживань, спогадів), шляхом дії або утримання від дій (відмова від їжі, допомоги), крім тих випадків, коли це діяння відбувається з примусу і є самопожертвою в ім'я порятунку життя інших людей чи вірності Богу. Те, що ж є самопожертвою в ім'я послуху Богу, має узгоджуватись з загальновизнаною богословської точкою зору на розв'язання конфліктних ситуацій в яких потрібно вибирати між вірність Богові та життям.

Деякі також додають до цього визначення наступний ознака "смерть повинна відбутися відносно скоро".

Це визначення самогубства дає право стверджувати, що всі дії саморуйнування, яке не підпадають під його рамки, не можна називати самогубством, тобто визначати як морально невірний (гріховний) вчинок.

5. Біблійний аналіз визначення

Що ж говорить Біблія про самогубство? Постараємося це зрозуміти порівнявши дане визначення з тим, яке можна вивести на основі християнського богослов'я.

Потрібно сказати, що в Біблії немає прямих висловлювань, нормативного характеру, щодо самогубства. Богословське висновок відносно самогубства ми можемо зробити на підставі місць Святого Письма, які говорять в загальному про руйнування життя, тобто про вбивство. У Біблії міститься ясний заборона вбивства ближнього (Ісх.20: 13; Ісх.21: 12; Бит.9: 6). Ці тексти забороняють навмисне вбивство і отже, можна припустити, вбивство себе самого. Є так само закон, який обумовлює випадки ненавмисного вбивства (Ісх.21:12-14; Ііс.Н.20:3-6). У цьому випадку мимовільному вбивці пропонується піти у спеціально певне місто, щоб уникнути помсти родичів убитого. Тобто випадки ненавмисного вбивства Богом не засуджувалися. Подібну аналогію можна провести у випадку з ненавмисним актом самознищення.

Найбільш ясне вираження негативного ставлення до самогубства знаходимо до книги Іова (2:9,10; ср.7: 15). Навіть сильні страждання героя книги не спонукали його покінчити з собою, а висловлене ним при цьому бажання кінця життя визнається гріховним. Таке ставлення до вбивства людини грунтується на затвердження священність життя як Божественного дару. Однак ми зустрічаємо на сторінках Біблії два випадки самознищення, які, по видимому не засуджуються як самогубство (1Цар.31: 4; 2Цар.17: 23). Обидва вчинку самоліквідації є актом саморуйнування в умовах неминучості швидкої смерті. Обидва людини, цар Саул і повстав проти Давида Ахітофел, передбачаючи неминучу смерть від перемогли їх супротивників, покінчили з собою. У тому і іншому випадку вбили себе не було відмовлено у вчиненні похоронних і траурних обрядів, які не відбувалися для самовбивць. Тобто, згідно з Писанням акт самоліквідації в умовах "примусу", чи неминучої смерті, не розцінюється як самогубство, тобто не був гріховним. У стародавніх іудеїв існували усталені критерії за якими, згідно Талмуду, визначалася винність покійного в самогубство. Наведу посилання з Єврейської енциклопедії: "Самогубство вважалося релігійно забороненим діянням, що підлягає покаранню не земного, а небесного суду. Обряди, які символізують повагу до покійного, по відношенню до самогубців не відбуваються. Для обмеження траурних обрядів внаслідок самогубства потрібні наступні умови:

1. Сам факт повинен констатувати очевидцями, а не шляхом непрямих доказів;

2. Самогубство повинна бути вчинена в стані осудності: діяння малолітніх, божевільних або під впливом припадку шаленства не ставиться в провину;

3. Самогубство повинно бути навмисним. Намір вважається лише тоді доведеним, коли покійним було попередньо заявлено про свій намір. Понад те, якщо самогубство викликане критичними обставинами і представляє лише заміну одного виду смерті іншим, то воно вважається перепрошувальним і за таким вбивці обряди відбуваються повністю. (Талмуд: Шемахія II 1,2,3). [18]

У Новому Завіті, в 15-й главі Євангелія від Іоанна містяться вірші, які виражають Біблійне ставлення до акту самопожертви: "Ось що я наказую Я вам: любіть один одного, як Я полюбив вас. Немає більше від тієї любові, як хто свою душу поклав за друзів ". Сам автор цих слів, Господь Ісус Христос, проілюстрував ці слова на своєму прикладі. Він, надзвичайним чином, знав про свою насильницької смерті в Єрусалимі, але проте, Він не зробив нічого для того, щоб уникнути загибелі, а пішов у Єрусалим, тому що цього вимагали умови порятунку, для вічного життя інших, і послуху Богові Отцеві. І Його вчинок повинен розцінюватися як акт мученицького самопожертви, але ні в якому разі не як самогубство. (Якщо ж діяти за визначенням Бічемпа і Чайлдресс, даному на початку розділу "Визначення самогубства", то акт самопожертви Христа можна розцінювати як самогубство. Це ще раз вказує на неспроможність описового підходу і даного ними визначення). Тепер порівняємо вищевикладену біблійну точку зору на самогубство з отриманим визначенням самогубства.

Біблійне богослов'я

Визначення

1. Визначає самогубство як гріх

1. Сам термін "самогубство" у визначення несе значення аморального вчинку і обмовляючиється, як аморальний вчинок.

2. Для визначення вчинку як самогубства потрібні докази навмисності дії і осудності.

1. "Якщо людина навмисно і мимоволі викликає власну смерть"

Для визначення самогубства потрібно факт навмисності.

3. Акт саморуйнування не засуджується як самогубство, якщо здійснений:

1. "Акт самогубства є таким, крім тих випадків коли це діяння:

3.1 в умовах неминучої смерті

3.1 відбувається з примусу

3.2 з метою порятунку життя інших

3.2 є самопожертвою в ім'я порятунку життя інших людей. "

3.3 з метою послуху Богові.

3.3 чи вірності Богові

Отже, всі основні пункти даного визначення витримують критику з боку біблійного богослов'я у ставленні до самогубства і точно відображають біблійний погляд на цю проблему. Біблією засуджується навмисне вбивство, але виправдовується самопожертву в ім'я порятунку життя інших, а також і не засуджується дію саморуйнування в умовах неминучої смерті. Ми визначили самогубство як аморальний вчинок, відокремивши його від акту самопожертви і саморуйнування в умовах неминучої смерті. Таким чином ми з'ясували, що ж є самогубством з позиції християнської етики, торкнувшись теми моральності суїциду.

Тепер перейдемо до більш докладного ознайомлення з сучасними поглядами на питання моральності самогубства, знання яких буде корисно християнським лідерам у роботі з людьми схильними до суїцидальної мисленню і при зустрічі з їх захисниками.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 | 7 | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав