Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Внутрішні підрозділи кожного із розділів

Читайте также:
  1. Б) людині та внутрішнім чинникам її дій
  2. Внутрішні морські води.
  3. Внутрішній контроль поєднує в собі бухгалтерський та адміністративний (операційний) контроль.
  4. Внутрішня звітність підрозділів.
  5. Г) зовнішні і внутрішні органи контролю.
  6. Д. Ліхачов про внутрішній світ художнього твору.
  7. Діяльність окремих підрозділів та служб аеропорту
  8. Дозвільна система як напрям адміністративної діяльності органів внутрішніх справ
  9. Завдання 3. Поставте дієслова в другій і третій особі однини і множини теперішнього часу дійсного способу. Визначте дієвідміну кожного слова.

Філософський практикум

Завдання: розгляньте вступні промови одного з найвідоміших професорів Києво-Могилянської академії Г. Кониського до власних курсів з різних філософських дисциплін. Зважаючи на те, що в цій Академії філософія вперше в українській культури відокремилася у самостійну сферу духовної діяльності людини, визначте її тогочасну структуру за такою моделлю:

Філософія

       
   


Основні види філософії

       
   


Основні розділи філософського знання

           
   
   
 


Внутрішні підрозділи кожного із розділів

Дайте визначення кожному з внесених у схему розділів і підрозділів філософії та порівняйте їх із сучасним підходом до структури філософського знання. Для цього складіть таку таблицю:

Назва розділу чи підрозділу Визначення Що вивчає Який сучасний відповідник має — чи в якості розділу філософського знання, чи в якості самостійної наукової дисципліни (вкажіть)
       

 


 

[ФІЛОСОФІЯ]

ВСТУП

1. Філософія, — що стосується назви, — означає любов мудрості, оскільки філософ з грецької — любитель або друг мудрості. Ця назва взята у Піфагора, який перший користувався нею…

А з цієї назви, вважають деякі [автори], треба брати визначення філософії. Вони говорять, що філософія — це любов мудрості, а насправді таке пояснення не робить ніякого відрізнення філософії від якоїсь любові до мудрості; і відчужену від неї властивість душі ставить замість неї; бо філософія знаходить собі місце не у волі, в якій вміщена любов, а в інтелекті.

2. Отже, найкращим є визначення, яке подає Святий Дамаскін у 4-й кн. своєї діалектики з Арістотеля, кн. 10 «Метафізики», розділ 4, а саме таке: «Філософія є пізнанням речей, як вони є». Під назвою речей розуміється все, що може бути пізнане людським інтелектом. А те «як вони є» означає відмінність філософського пізнання, а саме: філософ намагається пізнати будь-яку річ так, щоб він мав пізнані її причини, з чого вона виникла чи постає, з чого складається і для якої мети існує. Речі не інакше одержують своє буття, як через свої причини.

3. Матерія [предмет], про яку говорить філософія, — це всі речі, як вони самі повинні бути причинами свого буття, або, якщо волієш сказати, є самі причини речей, бо займатись філософією означає не що інше, як досліджувати причини речей.

4. Загально і добре філософія поділяється на раціональну, моральну і натуральну.

Раціональна — це та, яка вчить керувати діями розуму; моральна — яка встановлює дії волі, тобто звичаї; натуральна — та, яка розглядає всі інші речі, які є в природі, і вона дуже обширна. Вона знову ділиться трояко: на фізику, математику і метафізику. Фізика розглядає тілесну природу. Математика говорить про її величину. Метафізика відноситься до духів, позбавлених матерії, до небесних сутностей, до самого Бога, наскільки їй можна; і вона досліджує найвищі роди речей, які хоч і знаходяться в тілах, однак властиві й безтілесним і, самі собою розглянуті інтелектом, не мають в собі нічого матеріального. Цей поділ добрий, як і достатній, бо охоплює своїм розглядом усі речі. і не залишає нічого, як буде видно тому, хто досліджує.

Крім того, треба знати, що з тих видів так поділеної філософії одні називаються теоретичними, або спекулятивними, які розглядають не що інше, як чисте пізнання речей, — такими є всі натуральні; а інші — практичними, або активними, які вчать щось правильно робити, — такими є раціональна і моральна [філософія].

5. А у викладі їх будемо дотримуватись того переліку, який, здається, більше полегшує навчання, а саме: перший трактат поставимо про діалектику, або логіку, яка є воротами до інших, проте так, щоб слідувати традиційній звичці філософів, подамо спершу вступ до логіки, тоді скажемо про метафізику, тому що об’єкт метафізики набагато загальніший від фізичного, а порядок навчання вимагає, щоб виклад ішов від більш загального до більш конкретного. Після цього викладемо фізику і тоді настанови етики.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 | 7 | 8 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав