Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Заказники

Читайте также:
  1. Заказники
  2. Особо охраняемые природные территории (заповедники, заказники, памятники природы)

Заказники є однією з найбільш розповсюджених в Україні категорій заповідних об’єктів і мають суттєве значення в мережі її ПЗФ.

Заказниками оголошуються природні території (акваторії) з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів. Вони виконують функції збереження та відтворення природних комплексів, видів чи природних ресурсів, підтримання загального екологічного балансу. Залежно від своєї природоохоронної, екологічної, наукової й іншої цінності заказники можуть бути загальнодержавного чи місцевого значення.

Тип заказників Призначення заказників
ландшафтні призначені для збереження чи відновлення особливо цінних природних комплексів (природних ландшафтів)
лісові призначені для збереження чи відновлення особливо цінних типових та унікальних для України та окремих її регіонів лісових насаджень, що мають природоохоронну, наукову або прикладну цінність
ботанічні призначені для збереження і відновлення чисельності цінних у науковому, господарському і культурному відношенні, а також рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення видів рослин і їх угруповань
загальнозоологічні призначені для збереження і відновлення чисельності цінних у науковому, господарському і культурному відношенні, а також рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення видів тварин, (підвидів, популяцій)
орнітологічні призначені для збереження і відновлення цінних у науковому, господарському і культурному відношенні, а також рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення видів птахів, (підвидів, популяцій), створення сприятливих умов для птахів під час гніздування, линяння та зимівлі, міграцій
ентомологічні призначені для збереження і відновлення цінних у науковому, господарському і культурному відношенні, а також рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення видів комах
іхтіологічні призначені для збереження і відновлення цінних у науковому і господарському відношенні, а також рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення видів риб, (підвидів, популяцій) в місцях їх нересту, нагулу та зимівлі
гідрологічні призначені для збереження і відновлення цінних водних об’єктів і природних комплексів (болотних, озерних, річкових, морських)
загальногеологічні призначені для збереження цінних об’єктів і комплексів неживої природи (геологічних відслонень, виходів кристалічних порід, родовищ мінералів і інших корисних копалин, примітних форм рельєфу і пов’язаних з ним елементів ландшафту)
палеонтологічні призначені для збереження місць знахідок і скупчень решток або скам’янілих зразків викопної флори і фауни, що мають особливе наукове значення
карстово-спелеологічні призначені для збереження цінних у науковому та рекреаційному відношенні печер, поверхневих карстово-спелеологічних утворень печерних видів флори і фауни

 

 

Контрольні запитання та завдання:

1. Яка класифікація територій та об’єктів ПЗФ прийнята в Україні?

2. За яким принципом території та об’єкти ПЗФ відносяться до певних категорій?

3. Назвіть основні характерні риси та відмінності окремих категорій ПЗФ.

4. У чому полягає функціональне зонування території національних природних парків та біосферних заповідників?

5. Пам’ятки природи

6. Заповідні урочища

7. Ботанічні сади

8. Дендрологічні парки

9. Зоологічні парки

10. Парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва

11. Регіональні ландшафтні парки

 

Література

1. Заповідна справа в Україні: Навчальний посібник. / За загальною редакцією М.Д. Гродзинського, М.П. Стеценка. – К.: 2003. - 306 с.

2. Заповідна справа. Практикум. Мудрак О.В., Кравчук Г.І., Єлісавенко Ю.А., Дзюмак М.А. – Вінниця: ВНАУ, 2011. – 96 с.

3. Ковальчук А.А. Заповідна справа: науково-довідкове видання. Ужгород: підприємство „Ліра”, 2002. – 312 с.

4. Міждержавні природно-заповідні території. / Під загальною ред. Т.Л.Андрієнко. - Міжвідомча комплексна лабораторія наукових основ заповідної справи НАН України та Мінекобезпеки України. Київ, 1998. - 132 с.

5. Андрієнко Т.Л., Онищенко В.А., Клєстов М.Л., Прядко О.І., Арап Р.Я. Система категорій природно-заповідного фонду України та питання її оптимізації (під ред. д.б.н. проф. Т.Л. Андрієнко). – К.: Фітосоціоцентр, 2001. – 60 с.

 


1.4 Критерії та умови створення заповідних об’єктів та територій

[2] c. 14-19

План

1. Мета створення заповідних об’єктів

2. Мета розбудови екомережі

3. Критерії відбору ключових територій екомережі

1. Заповідання – один з методів охорони природних і культурно-історичних цінностей, що полягає у виключенні їх зі сфери господарської діяльності, забороні або суттєвому обмеженні їх використання з метою збереження цих цінностей сьогодення і майбутніх поколінь. В основу критеріїв і принципів відбору заповідних територій та визначення їх розмірів покладено біологічні, природоохоронні, наукові, рекреаційні, освітні, культурні та естетичні чинники.

Метою створення заповідних об’єктів є збереження цінних у науковому і господарському відношенні ділянок природи, де можна зберегти для майбутніх поколінь унікальних представників рослинного та тваринного світу.

В основу організації заповідних об’єктів покладено:

1. Території, найменше змінені господарською діяльністю людини.

2. Природні ландшафти, що включають цінні і рідкісні види рослин і тварин.

3. Еталони природи (поняття "еталон природи" ввів у науку В.В. Докучаєв).

4. Території, що забезпечують охорону і збереження природи, її самовідновлення, саморегуляцію, самозбереження, самовдосконалення тощо.

5. Заповідається те, чому загрожує зникнення.

6. Заповідні території бажано мати в кожному фізико-географічному, геоботанічному та лісотипологічному районі України.

Проте, сьогодні процес заповідання потрібно проводити не лише на окремо взяти розрізнених територіях, а заповідання території має бути комплексне (мережене або нерозрізнене). Ця ідея може бути реалізована шляхом створення густої мережі заповідних об’єктів та територій (екомережі).

2. Метою розбудови екомережі є створення комплексної багатофункціональної природної системи. Ідея екомережі охоплює практично майже усі сфери відносин людини і довкілля, пріоритетними з яких є:

1. Відтворення і збереження територіальної й функціональної цілісності екосистем.

2. Збереження біорізноманіття, а також ландшафтів всеєвропейського, національного і регіонального значення.

3. Посилення захисту природного раритетного різноманіття від існуючих і потенційних негативних чинників.

4. Забезпечення обміну генетичною речовиною, розселення і міграції видів, а також збереження міграційних шляхів.

5. Розширення і збагачення еволюційного простору для реліктових, ендемічних і зникаючих видів.

6. Збільшення і підтримка екологічної місткості рослинних угруповань, екосистем і ландшафтів, підвищення їх продуктивності, стабілізація екологічного гомеостазу на національному, регіональному та локальному рівнях, поліпшення стану навколишнього середовища, захист життєво важливих екологічних процесів, екосистем і ландшафтів.

7. Ренатуралізація особливо цінних деградованих екотопів і різноманіття – просторових елементів екомережі.

8. Створення об’єднаної мережі заповідних територій різного рангу і призначення, як елемента Європейської екомережі. Збільшення площі існуючого заповідного фонду, поліпшення охорони й упорядкування категорій заповідності згідно з всеєвропейськими пріоритетами.

9. Поліпшення соціальних і економічних умов населення й сприяння переходу до новітніх економічних невиснажливих технологій господарювання.

10. Збереження історичної та культурної спадщини і самобутніх технологій господарювання.

11. Створення натурної моделі і полігонів для відпрацювання біологічних, екологічних, технологічних та соціальних елементів збалансованого розвитку.

Раціональне використання окремих елементів і ділянок екомережі для розвитку туризму, освіти, традиційного господарювання тощо.

12. Підвищення рівня виховання, освіти та інформованості населення щодо значення й охорони біорізноманіття, підтримки екологічної рівноваги в регіоні та її ролі в забезпеченні збалансованого розвитку.

13. Посилення відповідальності місцевих органів влади та населення за збереження навколишнього природного середовища.

З мети створення екомережі випливають наступні загальні принципи та показники її побудови: цілісності – обов’язковий елемент континентальної екомережі; емерджентності; єдності – територіальної, видової, функціональної; комплементарності – біорізноманіття, функцій, середовища існування і територій; різноманіття – форм охорони; репрезентативності; відновлення – втрачених природних цінностей; відповідності – природі біогеографічних територій України; ієрархічності – побудови екомережі із елементів різного рангу; підпорядкованості – структурних форм і функцій охорони біорізноманіття, шляхів міграції та поширення видів; традиційних форм господарювання, підтримки екологічного гомеостазу; максимальності – включення існуючої заповідної мережі в екомережу в тій мірі, в якій тільки це можливо; поліфункціональності – включення в екомережу нарівні з природними екосистемами напівприродних, деградованих, що заслуговують відновлення, а також територій традиційного рільництва, рибальства, полювання тощо; надійності – стабільній і довготривалій протидії негативним чинникам. З метою стабілізації просторової структури екосистем і ландшафтів, особливо тих, що зазнали значного антропогенного навантаження доречним є створення екологічних мереж різних рівнів, починаючи від локального і закінчуючи міжнародним.

3. Критерії відбору ключових територій екомережі:

1. Біоекологічні критерії: природності – екосистеми та біота території знаходяться у природному або майже природному (мало порушеному) стані; видової різноманітності – територія відзначається високим рівнем багатства та різноманітності флори та фауни (вище середнього рівня для регіону в цілому); ценотичної різноманітності – територія відзначається високим рівнем (вище середнього для регіону) багатства та різноманітності рослинний угруповань; унікальності та рідкісності біоти – територія відзначається високою концентрацією ендемічних, реліктових та рідкісних видів і рослинних угруповань; репрезентативності – біота території репрезентативна для відповідного біогеографічного регіону.

2. Ландшафтні критерії: природності – ландшафти території зберегли свій вигляд у природному або близькому до цього стані; унікальності – на території наявні унікальні природні ландшафти; ландшафтної різноманітності – на території трапляється значна кількість різних і контрастних видів ландшафтів або природних територіальних комплексів; репрезентативності – ландшафтна структура території є типовою для даного регіону; культурного значення - ландшафти території перетворені людиною і мають значну історико-культурну цінність.

3. Територіальні критерії: достатність площі - площа території достатня для виявлення її біоекологічпого, функціонального, ландшафтного, істерико-культурного значення в масштабі регіону; територіальної цілісності - в межах ключової території, цінні у біоекологічному або ландшафтному відношеннях ділянки представлені суцільним масивом, або у такому масиві є незначні за площею вікна антропогенно-змінених ділянок, або цінні ділянки розміщені неподалік одна від одної і просторово пов'язані у локальну екомережу.

Література

1. Заповідна справа в Україні: Навчальний посібник. / За загальною редакцією М.Д. Гродзинського, М.П. Стеценка. – К.: 2003. - 306 с.

2. Заповідна справа. Практикум. Мудрак О.В., Кравчук Г.І., Єлісавенко Ю.А., Дзюмак М.А. – Вінниця: ВНАУ, 2011. – 96 с.


Тема 1.5. Ранги та категорії заповідних територій

[2] c. 27-33

План

1. Історія розвитку концепції рангів.

2. Сучасний стан справ.

3. Проблеми рангової класифікації.

1. У біологічній систематиці ранг (= таксономічна категорія) - рівень в ієрархічно організованій системі живих організмів (наприклад, клас, загін, сімейство).

Незважаючи на ряд проблем з використанням рангів, вони продовжують застосовуватися, оскільки саме на ранговом принципі засновані правила утворення назв груп (таксонів) живих організмів, зафіксовані в номенклатурних кодексах.

Історія

Концепція рангів у систематики сходить до кінця XVII століття, коли з'явилися перші системи з різнойменними ієрархічно супідрядними категоріями. До цього говорили про пологи: вищих (лат. genera summa) і підлеглих (лат. genera subalterna), але не надавали різних імен пологах, розташованим на різних рівнях ієрархії.

Першими авторами, які почали використовувати різні назви для супідрядних груп різних рівнів ієрархії, були французький ботанік П'єр Маньоль (в 1689 році розділив рослини на сімейства і підпорядковані їм пологи), його учень Жозеф Піттон де Турнефор (в 1694 році ввів найбільш складну для його періоду ієрархію з класів, секцій, родів і видів) і німецький ботанік Августус Квірінус Рівінуса (нім. August Quirinus Rivinus) (у його системі 1690 порядки ділилися на роди і види).

Практика так званого систематичного (з використанням різнойменних категорій) розподілу рослин, тварин і мінералів закріпилася до середини XVIII століття, завдяки зусиллям Карла Ліннея та його однодумців.

У своїх основних творах (найбільшу популярність здобула Systema naturae) Лінней розділив всі натурали на три царства: тварин, рослин і мінералів. Кожне царство (regnum) ділилося далі на класи (classes), порядки або загони (ordines), пологи (genera) і види (species). Багато видів були розділені на різновиди (varietates). За цією системою супідрядних рангів закріпилася назва Ліннеївського ієрархії.

Пізніше кількість рангів збільшилася, як за рахунок введення нових основних рангів (з яких найбільш істотними додаваннями стали сімейство, а також тип в зоології та відділ у ботаніці), так і за рахунок створення системи похідних рангів. Назви похідних рангів утворюються від назв основних шляхом додавання до них приставок над- (super -), під - (sub -) і інфра - (infra -) (наприклад, інфраотряд). Приклад ієрархічної супідрядності основного (виділений напівжирним шрифтом) і похідних рангів:Superclassis (надкласс)Classis (клас)Subclassis (підклас)Infraclassis (Інфраклас)Повний список універсально визнаних основних рангів на даний час такий (у порядку убування): domain (домен), regnum (царство), phylum (тип, в зоологічній літературі) або divisio (відділ, в ботанічній літературі), classis (клас), ordo (загін, в російській ботанічній літературі - порядок), familia (сімейство), tribus (триба), genus (рід), species (вид), subspecies (підвид).




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 14 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав