Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

А. С. Макаренко про програму формування особистості

Читайте также:
  1. Cистема вправ для формування іншомовної комунікативної компетенції
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. Quot;Поняття особистості визначає людського індивіда як члена суспільства, узагальнює інтегровані в ньому соціально значимі риси" (І. С.Кон).
  4. V. Формування знань учнів
  5. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  6. Активність - фундаментальна якість особистості.
  7. Активність особистості. Потреби як витоки активності
  8. Алгоритми з повтореннями. Оператори циклу мовою програмування.
  9. Аналіз основних наукових підходів до дослідження гендерних характеристик особистості

Педагогічна спадщина А. С. Макаренка надзвичайно багатогранна. Серед педагогічних ідей, актуальних сьогодні – мета виховання, як програма людської особистості.

Процес виховання А. С. Макаренко розглядав як закономірне суспільне явище. «Виховання, – писав він, – це процес соціальний в найширшому смислі… З усім оточуючим світом дитина входить в різноманітні відношення, кожне з яких незмінно розвивається, переплітається з іншими відношеннями, ускладнюється з фізичним і моральним ростом самої дитини. Ця система визначається цілями виховання… Цілі виховного процесу повинні завжди ясно відчуватись виховною організацією і кожним вихователем окремо. Вони повинні створювати основний фон педагогічної роботи, і без відчуття розгорнутої цілі ніяка виховна діяльність неможлива. Ці цілі і повинні виражатись в проектованих якостях особистості, в картинах характерів і в тих лініях розвитку їх, які конкретно визначаються для кожної конкретної людини».

У колонії ім. М. Горького виховна система включала:

1) Ведення силами колективу постійно прогресуючого прибуткового сільського господарства, повного самообслуговування, роботу у виробничих майстернях, де вихованці набували трудових навичок, спонукались до знань, ставали господарями життя.

2) Навчання в школі, розвиток пізнавальної активності і прагнення одержати спеціальну освіту.

3) Систему самоуправління і велику суспільно корисну роботу в колонії і поза нею, що забезпечувало набуття досвіду суспільних взаємин.

4) Чітку організацію всього життя колективу, що формувало відповідальність, дисциплінованість, культуру праці і побуту, ініціативу, самостійність, волю, витримку, турботу про людей.

5) Різноманітні «дитячі радощі» (ігри, атрибутика, свята, постановки спектаклів і т. д.), що прикрашали життя колективу, робили його культурним, веселим, бадьорим і радісним.

У комуні ім. Ф. Дзержинського продовжувалась вдосконалюватись ця система. Педагогічно доцільно було організоване життя комунарів, центром якого була продуктивна праця на рівні вищих досягнень науково-технічного прогресу. Працювала середня школа, сітка технічних, загальноосвітніх і художніх гуртків, вільна майстерня, клуб, театр, кіно, бібліотека, широко розвинутий спорт, оркестр, 2 першокласних, з науково-технічної точки зору заводи. Красиво і ефективно було організовано побут і самоуправління.

Комуна за 8 років виховала понад 1000 громадян, які характеризувались яскраво вираженою потребою в праці, культурою розумової та фізичної праці, благородством, колективізмом і дружбою, організованістю і діловитістю, дисциплінованістю, цілеспрямованістю, волею і мужністю, творчим ентузіазмом, людською гідністю.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | <== 10 ==> | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав