Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ТА ЙОГО ОХОРОНА

Читайте также:
  1. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  2. Мета і задачі розділу «Охорона праці та безпека
  3. Міжнародна охорона літературної і художньої власності
  4. Міжнародна охорона промислової власності
  5. Основні розділи дисципліни «Охорона праці».
  6. Охорона ґрунтів, надр, вод, тварин, рослин і атмосферного повітря в сільському господарстві.
  7. Охорона навколишнього природного середовища та раціональне використання природних ресурсів
  8. Охорона праці
  9. Охорона праці
  10. Охорона праці користувачів ПК

Лекція №9

Тема: ЗАБРУДНЕННЯ ВОД СВІТОВОГО ОКЕАНУ

ТА ЙОГО ОХОРОНА

1. Поняття про забруднення та основні забруднюючі речовини в океані.

Стосовно водного середовища джерелам забруднення (забруднюва­чем) вважається джерело, яке вносить в океани і моря забруднювальні речовини, мікроорганізми чи тепло. Забруднювальною речовиною нази­вається речовина, яка викликає порушення норми якості води. До джерел забруднення відносять підприємства нафтовидобувної і нафто­переробної промисловості, відходи морського транспорту, промислові та господарсько-побутові стічні води, сільськогосподарське виробницт­во. У морське середовище забруднювальні речовини можуть потрапля­ти водним, підземним та еоловим шляхом.

Нафта і нафтопродукти є найбільш поширеними забруднювальними речовинами у Світовому океані. У наш час в океан щорічно надходить така кількість нафтових вуглеводнів, що становить 0,25 % світового ви­добутку нафти за рік. Найбільші втрати нафти пов'язані з її транспор­туванням з районів видобутку. Аварійні ситуації, зливання за борт тан­керами промивних ібаластних вод - все це зумовлює наявність постій­них полів забруднення на трасах морських шляхів. У зв'язку із швидким розвитком видобутку нафти на шельфі не зменшуються втрати при бурінні та скиданні нафти в резервуари. Значним джерелом забруднення є винесення в океан материкових вод, які містять нафтоп­родукти у відходах промисловості та судноплавства. За сучасними даними, у Світовий океан надходить вже понад 10 млн т нафти і нафтопродуктів.

Надійшовши в морське середовище, нафта спочатку розтікається у вигляді поверхневої плівки, утворюючи нафтові плями - сліки різної потужності. При цьому відбувається випаровування легких фракцій: нафта втрачає до 50 % свого складу, дизельне пальне - до 75 %, дуже ефективно йде усунення бензинових і керосинових фракцій. Близько 5 % розлитої нафти розчиняється у воді. Через кілька днів (до 10) піс­ля розлиття у сліку залишаються важкі фракції з температурою ки­піння вище 370 °С. Паралельно йде сорбція (вибіркове поглинання) вуглеводнів на завислих частинках, емульгування (утворення емуль­сій) нафтових залишків, а в подальшому - ущільнення та осідання в донні відклади.

Сильно забруднені нафтою і нафтопродуктами Ірландське, Північ­не, Середземне, Аравійське, Південнокитайське, Жовте моря, а також Мексиканська, Венесуельська, Біскайська та Перська затоки.

У цілому частка нафти в морі визначається сумою таких процесів: випаровування, емульгування, розчинення, окислення, седиментація та біодеградація (розкладання нафти під дією мікроорганізмів). Спів­відношення між цими процесами вимагає детального вивчення. Само­очищення моря від нафтопродуктів переважно зумовлюється хімічним і мікробіологічним окисненням до простих сполук, інші процеси спри­яють лише видозміненню та перерозподілу нафти із сліку. Хімічне окиснення нафтових компонентів можливе під впливом деяких каталіза­торів (ванадій тощо) та ультрафіолетової радіації. Але швидкість біодеградації суттєво вища. Відомо понад 200 видів морських бактерій і грибів, які з різною швидкістю і вибірковістю утилізують вуглеводні.

Важкі метали (ртуть, свинець, кадмій, цинк, мідь, арсен тощо) - поширені і досить токсичні забруднювальні речовини. Вони широко застосовуються в різних виробництвах, тому промислові стічні води, незважаючи на очисні заходи, містять сполуки важких металів. Пев­на кількість цих сполук надходить в океан через атмосферу.

У світовій практиці застосовується близько 100 тис. препаратів на основі 900 хімічних сполук. Понад 250 тис. т пестицидів надходять щорічно на світовий ринок, близько 1,5 млн т уже ввійшло до складу водних і наземних екосистем водним та еоловим шляхом.

Усі пестициди токсичні і викликають швидке отруєння організ­мів, для яких вони призначені. Пестициди слабко розчиняються у воді, але добре розчиняються в органічних розчинниках і жирових тканинах тварин.

Як виявлено дослідженнями, багато хімічних сполук у морському середовищі проявляють канцерогенні та мутагенні властивості.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 | 5 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав