Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Екологічні проблеми ін­дустріальних міст України.

Читайте также:
  1. Аварійно - рятувальні служби України.
  2. Агальна характеристика конституційного права України.
  3. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ГОСПОДАРСЬКОГО ПРАВА
  4. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
  5. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛІСТИКИ
  6. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА
  7. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  8. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА
  9. Актуальні проблемизлочинів проти здоров’я. Загальна характеристика й види. Здоров’я людини як безпосередній об’єкт посягання.
  10. Актуальність проблеми

Київ. Основними джерелами забруднення атмосферного по­вітря (до 70 %) є автомобільний транспорт. Негативний вплив на стан атмосферного повітря чинить розташований порівняно непо­далік від центральної частини міста аеропорт «Жуляни», що являє собою також джерело підвищеного шумового впливу.

Існую­чі потужності очисних споруд у декілька разів нижчі, ніж потрібно. Приблизно половина міських стічних вод скидаються у водні об'єкти недостатньо очищеними, із них близько 15 % — узагалі без очищен­ня. У металургії та теплоенергетиці для складування відходів використовується до 40 % території підпри­ємства.

Різкий негативний вплив на загальну екологічну обстановку міс­та та прилеглих територій спричинила катастрофа на Чорнобиль­ській АЕС, яка розташована на відстані 80 км від північної околиці міста. Середній радіоактивний фон становить близько 18 мкР/год, забрудненість території Цезієм-137 — від 1 до 3 Кі/км2. Найбільш забруднені північна та північно-східна частини міста.

Певна кількість радіонуклідів у період паводків надходить у Дніпро по правобережному притоку р. Прип'ять, який протікає через чорнобильську зону, що безпосередньо відбивається на при­леглих до Дніпра знижених територіях.

 

Харків. Важливою екологічною проблемою, як, зрештою, і для всіх великих міст, є розміщення побутових і виробничих відходів. Існуючі звалища давно переповнені. Зі збільшенням відстані ви­возу відходів усе частіше відбувається їх викидання з автомобілів у невідведених місцях. Забруднюються узбіччя доріг, береги річок, галявини лісів. Спроба розв'язати проблему утилізації побутових відходів шляхом створення мережі сміттєспалювальних заводів (10-12 у різних частинах міста) виявилася невдалою. Побудова­ний у 1980-х роках експериментальний сміттєспалювальний завод сьогодні нерентабельний, має дуже низьку ефективність утилізації відходів і, незважаючи на наявність повітроочисного обладнання, є джерелом забруднення атмосферного повітря.

Проблема охорони атмосферного повітря є для Харкова також достатньо гострою. У більшості підприємств, зосереджених у кіль­кох промислових зонах міста, відсутні санітарно-захисні зони. Під­приємства розташовуються в безпосередній близькості від житло­вих кварталів.

 

Дніпропетровськ. Над ним постійно нависає смог, що форму­ється викидами двох потужних металургійних, двох трубопрокат­них, коксохімічного, шинного та лакофарбного заводів, а також великих машинобудівних підприємств.

Підприємства Дніпропетровська скидають у р. Дніпро значний об'єм неочищених і недостатньо очищених стічних вод.

Серйозні екологічні проблеми виникають у Дніпропетровську у зв'язку з утилізацією та складуванням відходів металургійного, шинного, коксохімічного та хімічного виробництв. Частина побу­тових відходів утилізується на сміттєспалювальному заводі.

У Дніпропетровську спостерігаються небезпечні геологічні про­цеси, пов'язані з наявністю лесових товщ і розвитком техногенного підтоплення. Особливо ці процеси проявляються на Правобереж­жі. Площа підтоплення становить до 20 % міської території, що створює передумови розвитку просадок у лесових породах та зсу­вів, призводить до деформації та руйнування будівель.

Донецьк. Гострою проблемою міста є водозабезпечення. Розта­шування міста на вододілі басейнів р. Сіверський Донець та Азов­ського моря географічно визначає маловодність цієї території. Ви­добуток вугілля, який проводиться в цьому районі майже два сто­ліття, призвів до водного дефіциту через порушення природного руху підземних вод. Це стало неминучим наслідком масштабного розвитку гірничодобувної промисловості. Під час прокладання шахт або облаштування кар'єрів для видобування корисних копа­лин відбувається перетин підземних водоносних горизонтів. Потік підземних вод спрямовується в утворену порожнину. Порушений гірничою виробкою підземний водоносний горизонт поступово ви­снажується. Як наслідок настає виснаження поверхневого водотоку, гідравлічно пов'язаного з порушеним водоносним горизонтом.

Зі зростанням видобутку вугілля, інтенсивним розвитком під­приємств металургійного, хімічного та машинобудівного комп­лексів проблема водозабезпечення в Донбасі загострювалася все сильніше. Забезпечити водою Донецьк та інші міста й населені пункти Донбасу можливо тільки за рахунок надходження води по каналу Дніпро-Донбас.

У той же час на багатьох підприємствах Донецької агломерації вода використовується вкрай нераціонально. У річки скидається велика кількість неочищених та недостатньо очищених стічних вод, які можна було б багаторазово використовувати в системах оборотного водопостачання.

Особливо актуальною для Донецька є переробка твердих вироб­ничих відходів, яких за двохсотрічну історію промислового розви­тку міста накопичилося сотні мільйонів тонн.

У Донецьку в результаті порушення гідрогеологічного режиму під час вугледобування та просідання поверхні на опрацьованих ділянках під впливом додаткового статичного навантаження від твердих виробничих відходів відбулося підтоплення й часткове за­болочування приблизно 1/3 міської території. Окрім того, на пев­них ділянках спостерігаються провали земної поверхні. Такі про­цеси характерні для міст і селищ усього Донбасу.

 

Запоріжжя. Над ним, як і над Донецьком та Дніпропетров­ськом, постійно нависає темно-фіолетовий серпанок смогу, що фор­мується викидами промислових підприємств, сконцентрованих на порівняно невеликому просторі.

Розвиток Запоріжжя складався таким чином, що великі про­мислові підприємства опинялись у безпосередній близькості від житлової забудови. Багато житлових будинків знаходяться в меж­ах санітарно-захисних зон промпідприємств.

Підприємства Запоріжжя скидають у Дніпро велику кількість неочищених та недостатньо очищених стічних вод. Загальномісь­кі очисні споруди перевантажені. На промислових майданчиках накопичилася велика кількість відходів у вигляді мулу з високою концентрацією токсичних речовин.

Наявність Дніпровського водосховища в межах міста створює для Запоріжжя специфічні екологічні проблеми, пов'язані з під­топленням прилеглих територій. Ці проблеми характерні для всіх міст, розташованих уздовж берегів водосховищ. Підтоплення тери­торії, зумовлене фільтрацією води в прилеглу до водосховища те­риторію, порушує стійкість будівель і споруд, затоплює та руйнує підземні комунікації, може викликати зсувні явища. Наявність на території Запоріжжя лесових товщ потужністю до 20 м сприяє в умовах техногенного підтоплення зсувоутворенню та розвитку просадок земної поверхні до 1,5-2 м.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Й конкурс: Разминка. | Типи ліцензій програмного забезпечення | Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства. | Основні напрямки й форми міжнародного співробітництва | Урбосередовище і здоров’я населення. | Вплив хімічних забруднювачів на здоров’я людини |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав