Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Інші права на чужі речі

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. A]любое имущество, включая деньги, ценные бумаги и имущественные права, если иное не предусмотрено законодательными актами.
  3. A]права и обязанности страхователя переходят к лицу, принявшему это имущество в порядке наследования
  4. E) с момента заключения подозреваемого под стражу до уведомления его об окончании производства следственных действий и разъяснения права ознакомиться с материалами уголовного дела
  5. E) уравнение в правах дворянства и боярства.
  6. II. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения курса «Актуальные проблемы уголовного права».
  7. II. Общие принципы Конвенции о правах ребенка и законодательства Российской Федерации
  8. II. Основные права и обязанности обучающихся
  9. II. Права и обязанности обучающихся.
  10. II. Права и обязанности сторон

 

До речові права вторинного характеру належать: право повного господарського відання, право оперативного управління.

Право повного господарського відання – це право юридичної особи володіти, користуватися, розпоряджатися майном, яке надано їй власником для здійснення підприємницької діяльності.

Слід зазначити, що в деяких законодавчих актах спостерігається тенденція до обмежувального тлумачення цього поняття. Так, згідно зі ст. 37 ЗУ „Про власність” майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання, на основі якого підприємство володіє, користується і розпоряджається вказаним майном, здійснюючи відносно нього будь-які дії, що не суперечать закону і цілям діяльності підприємства. До права повного господарського відання застосовуються правила про право власності, якщо інше не встановлене законодавчими актами України.

Таким чином, поява цієї правової категорії була зумовлена необхідністю розмежування права власності держави і права державного підприємства щодо виділеного йому майна.

ЗУ „Про власність” право повного господарського відання було передбачено лише відносно державної власності.

Однак на практиці виникла проблема визначення правового режиму майна, наданого засновниками в управління господарського товариства тощо.

Оскільки майно не передавалося у власність такого підприємства, а лише надавалося йому для здійснення статутної діяльності, то природно виникло припущення, що воно має належати приватному підприємству, господарському товариству тощо на праві повного господарського відання.

У цьому сенсі більш конструктивну позицію займає Господарський кодекс України, ст. 136 якого передбачає, що право повного господарського відання є речовим правом суб’єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених законом.

При порівнянні визначення права повного господарського відання з визначенням права власності звертає на себе увагу подібність їхнього змісту: як в одному, так і в іншому випадку суб’єкт відповідного права має правоможності володіння, користування і розпорядження (хоч іноді й обмеженого) майном.

Відмінність полягає у характері прав. Право власності є основним, самостійним правом, в той час як право повного господарського відання вторинне і залежить від права власності. Якщо право власності може існувати і без права повного господарського відання, то останнє неможливе без права власності.

Вторинним характером права повного господарського відання зумовлені і такі його обмеження як те, що власник може контролювати використання майна шляхом аудиторських та інших перевірок, отримувати частку прибутку від використання цього майна, ухвалити рішення про ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, в повне господарське відання якої було надане майно тощо.

Право оперативного управління у ст. 137 ГК України визначається як речове право суб’єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених законом, а також власником майна (уповноваженим ним органом).

Як і право повного господарського відання, право оперативного управління є похідним від права власності, і є більш обмеженим порівняно з ним.Але, крім того, воно більш вузьке, ніж право повного господарського відання.

Якщо право повного господарського відання містить усі три правоможності – володіння, користування і розпорядження, то право оперативного управління, звичайно охоплює одночасно лише дві правоможності – володіння і користування або володіння і розпорядження.

У кожному разі особа, в оперативному управлінні якої знаходиться майно, не має права розпоряджатися цим майном на свій розсуд, а може це робити лише в межах, встановлених власником.

Відповідальність за своїми боргами особа, в чиєму оперативному управлінні знаходиться майно, несе лише в межах цього майна. В решті відповідальність субсидіарно несе власник такого майна.

Право оперативного управління у радянському цивільному праві було закріплене раніше, ніж право повного господарського відання і тривалий час було єдиним засобом здійснення права державної власності. Однак з прийняттям ЗУ „Про власність” і появою права повного господарського відання майно на праві оперативного управління, як правило, закріплялося за установами (хоча в деяких випадках на таких засадах майно може належати також підприємствам та організаціям).

Таким чином, фактично стався поділ права повного господарського відання та права оперативного управління також і за суб’єктним складом.

На відміну від ГК, ЦК не передбачає ні права повного господарського відання, ні права оперативного управління.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 12 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Критерии периодизации и этапы развития общества | ЭКОНОМИЧЕСКАЯ БЕЗОПАСНОСТЬ И ЕЕ СОСТОЯНИЕ В РОССИИ | Экономическая безопасность | Право володіння чужим майном |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав