Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Емпіризм і раціоналізм

Читайте также:
  1. Взаємне протистояння емпіризму й раціоналізму і його подолання в філософії Нового часу.
  2. Критичний раціоналізм К. Поппера
  3. Раціоналізм і ірраціоналізм
  4. Раціоналізм Р. Декарта
  5. СЕРЕДНЬОВІЧНА ФІЛОСОФІЯ ЯК СИНТЕЗ ХРИСТИЯНСЬКОГО ОДКРОВЕННЯ І АНТИЧНОГО РАЦІОНАЛІЗМУ

Бурхливий розвиток науки в XVII в. зробило однією з ключових філософських проблем питання про можливість пізнання навколишньої дійсності. При рішенні цього питання філософи Нового часу розділилися на два основні напрями: емпіризм і раціоналізм. Емпіризм як течія в гносеології, пов'язана з досягненнями природних наук, зароджується в Італії і Нідерландах, але остаточне оформлення одержує в Англії. Раціоналізм, пов'язаний головним чином з розвитком математики, зародився ще в Стародавній Греції у філософських системах Сократа і Платона. Проте остаточно він оформився як самостійна течія в гносеології тільки в XVII в.

Представники емпіризму, будучи прихильниками експериментально-досвідчених наук і спираючись більше на конкретні досягнення тодішньої фізики, хімії, ботаніки, зоології, що знаходилися в основному на стадії збирання і узагальнення досить обмеженого матеріалу, зводили в ранг загального філософського методу індуктивний метод. Вони вважали, що знання походить з плотського досвіду, безпосереднього спостереження і експерименту. Істини загальні і необхідні походять тільки з досвіду, а не з інтелекту.

Яскравим представником емпіризму був англійський філософ Ф. Бекон (1561--1626). Для реформи науки і розвитку природознавства необхідно, на думку Бекона, навчитися правильному мисленню. Це, у свою чергу, вимагає очищення розуму від помилок, виступаючих перешкодою на шляху пізнання природи. Бекон виділяє чотири роди помилок, які він називає ідолами або примарами:

1) ідоли роду, обгрунтовані «в самій природі людини, племені або в самому роді людей, бо помилково стверджувати, що відчуттів людини є міра речей»;

2) ідоли печери є «помилки окремої людини», обумовлені «малим світом», «печерою» індивіда;

3) ідоли площі виникають з взаємного спілкування людей;

4) ідоли театру, які вселилися в душі людей з різних догматів філософії, а також з початків і аксіом наук.

Загальний сенс вчення про ідоли визначається його виховною функцією. Проте перелік ідолів ще не дає гарантії руху до істини. Такою гарантією є ретельно розроблене вчення про метод.

Бекон не тільки заклав основи матеріалістичного розуміння природи, але і дав обгрунтування індуктивному методу як руху думки від приватного до загального. Проблему вибору дійсного методу і її рішення Бекон висловлює алегоричним способом.

На його думку, існують три основні шляхи пізнання -- павука, мурашки і бджоли. «Шлях павука» є спробою виведення істин з самої свідомості при щонайповнішій зневазі до фактів. «Шлях мурашки» -- це вузький шлях, представники якого збирають розрізнені факти, але не уміють їх узагальнювати. Істинним є «шлях бджоли», який сполучає в собі достоїнства названих «шляхів» і вільний від недоліків кожного з них. Таким чином, єдність плотського досвіду і роздумів може бути вірним керівником на дорозі до істини.

Бекон вважав, що метод «бджоли» допомагає виявити матеріальні причини і забезпечує вивчення самої матерії і законів її дії. Матерія многокачественна, їй властиві різні форми руху: коливання, опір, інерція, прагнення, напруга, життєвий дух, мука і т.д. Ці форми були фактично характеристиками механічної форми руху матерії, яка у той час була якнайповніші вивчена.

Люди, на думку Бекона, можуть бути панам і господарями природи. Проте ступінь панування людини над природою залежить від рівня розвитку його знань. Звідси витікає, що «знання і могутність людини співпадають». Бекону належить знаменитий афоризм: «Знання -- сила», в якому виражена практична спрямованість науки.

Представники раціоналізму, будучи також творцями нової математики і теоретичного природознавства, звеличили і абсолютизували логічне мислення з його дедуктивно-математичним методом. Вони прагнули зробити його загальним методом філософського і наукового дослідження. Джерело загальності і необхідності математичних істин виводилося з самого розуму: а) або з понять, природжених розуму (Р. Декарт), би) або з природжених інтелектуальних потенцій (Р. В. Лейбніц). Таким чином, обидва ці напрями абсолютизували одну із сторін пізнавального процесу.

Родоначальником раціоналізму Нового часу був Рене Декарт (1596--1650). Цей французький філософ, математик і природодослідник, більш інших відповідальний за ідеї і методи, що відокремлюють епоху Нового часу від Середньовіччя.

Двома основними шляхами, що ведуть до пізнання світу, є, по Декарту, інтуїція і дедукція. Під інтуїцією він розуміє поняття ясного і уважного розуму настільки просте і очевидне, що воно не залишає ніякого сумніву в тому, що ми мислимо. Прообразом такої інтуїції є аксіоми геометрії. Виходячи з інтуїтивно-достовірних основоположень, слід рухатися по ступенях дедукції, тобто просуватися від загальних положень до приватних.

Розробляючи раціоналізм, Декарт вважав, що в акті пізнання розум людини не потребує плотських речей, оскільки істинність знань знаходиться в самому розумі, в уявленнях, що осягаються розумом, і поняттях. Для виправдання вчення про розум як головне і єдине джерело знань, Декарт був вимушений визнати, що нематеріальна, тобто духовна субстанція має в собі спочатку природжені ідеї. До ним він відносить ідею бога, ідею духовної субстанції, ідею матеріальної субстанції, ідею чисел і фігур, ідеї різних геометричних фігур і т.д. Правда, природжені ідеї -- це ще не готові істини, а припущення розуму. Тому в пізнанні головна роль належить розуму, а не відчуттям. Розум же може досягти дійсного знання, якщо виходитиме з достовірного, дедуктивного методу. При цьому Декарт вважав, що за допомогою дедуктивного методу можна логічно вивести всі знання про світ.

Вважаючи розум джерелом пізнання і критерієм його істинності, Декарт прагнув розробити один, універсальний метод для всіх наук, виходячи з наявності в людській думці «природжений ідей», до яких він відносив більшість підстав математики і логіки. Погляд Декарта на природу був чисто механістичним: Всесвіт, на його думку, є величезний механізм, первинний імпульс до розвитку і існування якого дає Бог, а подальший розвиток залежить від творчої сили матерії.

Метод наукового пізнання Декарта називається раціоналістичним або аналітичним, він вимагає розчленовування об'єкту мислення на елементарні частини і рухи розуму від простого до складного.

Матеріалізм учення Декарта поглибив і розвинув нідерландський філософ Б. Спіноза (1632--1677). Він відкидав уявлення про мислення як про особливу субстанцію, яка існує сама по собі і виявляється через себе саму. Спіноза вважав, що існує єдина субстанція, що знаходиться поза свідомістю, є причиною самої себе і що не потребує ніяких інших причинах. Необхідність причин і наслідків, згідно законам єдиної субстанції -- ось єдиний принцип світового порядку. Основні властивості цієї субстанції, по Спінозі, протяжність і мислення. Будь-яка матерія, від дерева до людини, може мислити! Мислення -- це самосвідомість природи. Звідси витікає, що зв'язок і порядок речей ті ж, що і зв'язок і порядок ідей. Справжні правила мислення -- це вірно пізнані закони миру. У своєму визначенні природи як єдиної субстанції, вічне буття якої витікає з її суті, Спіноза суперечив ідеї Бога, як її творця «з нічого».




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Семінар № 6. Свідомість як філософська проблема | Семінар № 7. Сутність та структура пізнавального процесу | Раціоналізм і ірраціоналізм | Висновок |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав