Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Висновок

Читайте также:
  1. Висновок
  2. Висновок
  3. Висновок
  4. Висновок
  5. ВИСНОВОК
  6. Висновок
  7. Висновок
  8. Висновок
  9. Висновок

Господарський комплекс області – індустріально-аграрний. У промисловості зайнято більше третини працюючих. На обласний центр – Дніпропетровськ припадає 30 % загальнорегіонального обсягу промислової продукції. Промисловий комплекс – поліфункціональний: 66,7 % обсягу реалізованої продукції припадає на обробну промисловість (у тому числі на металургію та оброблення металу – 44,4 %, машинобудування – 6,3 %, харчову – 6,2 %, хімічну і нафтохімічну – 5,2 % та ін.), добувну – 21,1 % (у тому числі видобування неенергетичних матеріалів – 18,2 %, енергетичних – 2,9 %), виробництво та розподілення електроенергії, газу і води – 12,2 %. В усьому обсязі реалізованої продукції значну частку – 85,1 % складає сировинна продукція, тоді як частка інших груп товарів, які свідчать про технологічну здатність продукувати готовий до споживання продукт, є незначною – всього 14,9 %. Звідси формується структура потреби господарського комплексу регіону у професійному та кваліфікаційному складі зайнятого населення.

Сільське господарство має сприятливі агрокліматичні умови для свого розвитку. Сільськогосподарські угіддя займають 54,2 % території області, значна частина розорана. На одного мешканця у середньому припадає 0,71 га орних земель, тоді як в Україні – 0,63 га. Основними напрямами є вирощування зернових, соняшника, цукрового буряка, м‘ясо-молочне тваринництво та свинарство. Сільське господарство високопродуктивне: на одного працюючого виробляється у 1,5 рази більше продукції, ніж у середньому по Україні.

Загалом Дніпропетровщина за основними показниками економічного розвитку займає провідні місця в Україні: перше місце за валовою продукцією сільського господарства, видобутком марганцевої (100 % від загального обсягу в країні), залізної руди (82,3 %), виробництвом стальних труб (73,5 %), друге місце після Донецької області за обсягом промислової продукції (15,7 %) та експортом товарів. Також в області виробляється 57 % феросплавів, 37 % прокату, 34 % чавуну, 32 % сталі, 26 % коксу від загальнодержавного обсягу. На область припадає майже 12 % вимог банків за кредитами, наданими в економіку України, із яких більшість – довгострокові.

Дніпропетровська область знаходиться на третьому місці в Україні після м. Києва та Донецької області за абсолютною величиною та середнім показником на одного мешканця валової доданої вартості. А темпи зростання в економіці регіону є вищі, ніж у середньому в країні.

 

Список використаної літератури:

1. Під час підготовки матеріалів використані розробки та дані інституту

проблем природокористування та екології Національної академії наук

України;

2. Л.І. Зеленська, О.Є.Афанасьєв. Географія рідного краю. Дніпропетровщина:

Навчальний посібник для 9 кл. загальноосвітніх шкіл. – Дніпропетровськ:

ВАТ “ Дніпрокнига ”, 2006. – 247 с.;

3. Офіційний сайт Дніпропетровської обласної адмінстрації;

4. Офіційний сайт Дніпропетровськоїобласноїради;

5. Головне управління статистики у Дніпропетровськійобласті.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Сущность протекционизма во внешнеторговой политике | Положительные и отрицательные качества политики протекционизма | Социально-экономическое и внешнеполитическое положение России в 1850-е гг. | Таможенный тариф 1857 г. | Начало политики протекционизма в России | В России ХIХ в. | Политика протекционизма в России во второй половине XIX века |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав