Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Роль медичної сестри в лікувальному процесі.

Читайте также:
  1. I. Осуществление сестринского ухода при заболеваниях органов дыхания
  2. VIII. Осуществление сестринского ухода при общих проблемах
  3. Б) больница сестринского ухода
  4. Біобезпека медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.
  5. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  6. Історія розвитку медсестринської справи в Україні (організація шпиталів у Запорізькій Січі, догляд за хворими і пораненими в монастирях).
  7. МДК 02.01 Сестринский уход при различных заболеваниях и состояниях (Сестринская помощь при нарушениях здоровья)
  8. МДК 02.01 Сестринский уход при различных заболеваниях и состояниях (Сестринская помощь при нарушениях здоровья)
  9. Медсестринство в педіатрії
  10. Медсестринська етика та деонтологія.

- Догляд за пацієнтами як лікувальний чинник.

- Права та обов’язки медичної сестри.

Догляд за хворими (гіпурія) – це комплекс заходів, спрямованих на створення сприятливих умов успіш­ного лікування хворих, а також полегшення їх стану і задово­лення основних фізіологічних потреб організму.

Заходи:

- створення гігієнічного оточення навколо хворого;

- виконання призначень лікаря;

- проведення різноманітних лікувальних процедур;

- надання допомоги під час їжі, при фізіологічних відправленнях;

- профілактика ускладнень;

- проведення діагностичних маніпуляцій;

- спостереження за функціонуванням усіх органів та систем організму;

- надання першої медичної допомоги;

- полегшення страждань хворого, заспокоювання, підбадьорювання, навіювання віри в одужання;

- ведення медичної документації.

Догляд передбачає створення для хворого спокійної моральної атмосфери, сприят­ливих побутових і гігієнічних умов (оптимальна температура, достатні освітлення і провітрювання палат, зручна чиста по­стіль, необхідний мінімум предметів особистої гігієни, сигналізація). Особливості і об'єм заходів догляду залежать від за­гального стану хворого, характеру і ступеню важкості його за­хворювання, від визначеного лікарем режиму. Найважливіші завдання догляду мають бути спрямовані на активацію і під­тримку резервних можливостей його організму в боротьбі з недугою.

Маючи єдину мету — оздоровлення хворого, збереження і зміцнення його здоров'я, догляд і лікування нерозривні між со­бою. Вони є невід'ємною суттю загального лікувального процесу, взаємно пов'язаними і взаємодоповнюючими його ланками.

Принципи догляду: безпека, конфіденційна повага (підтримка почуття гідності), спілкування, незалежність, забезпечення інфекційної безпеки.

Завдання медсестри: підтримання здоров’я, попередження захворювань, забезпечення максимальної незалежності людини.

Напрямки догляду:

1. Самообслуговування.

2. Патронажне обслуговування.

3. Професійне обслуговування та догляд.

Права та обов’язки медичних сестер регламентуються посадовими інструкціями.

Професійні порушення медичних працівників.

На всіх етапах свого розвитку суспільство висуває до лікаря та молодших медичних працівників (медичних сестер, фельдшерів, акушерок та ін.) високі вимоги, які передбачають недопущення в їх діяльності професійних помилок, особливо тих, що призводять до тяжких втрат здоров’я або навіть до передчасної смерті.

Причини професійних злочинів: безвідповідальність, самовпевненість, відсутність професіоналізму, несумлінність, зазнайство, фальшиве самолюбство, замовчування своїх упу­щень в роботі. Медичний працівник повинен бути готовим чесно визнати свої помилки та по-діловому вислухати критику колег за недоліки в ро­боті, але обговорення помилок, як правило, слід проводити без при­сутності пацієнта з метою попередження їх в подальшій роботі. Від­критий, науковий аналіз причин професійних помилок і недоліків у роботі — невід’ємна умова руху вперед, найважливіший засіб майс­терності медичних працівників, виховання в них високого професій­ного обов’язку перед пацієнтами.

Посадові злочини медичної сестри: порушення професійних обов’язків, розкрадання ліків, ненадання допомоги, професійні помилки, ненависне вбивство, розголошення медичної таємниці.

Згідно зі ст. 131 Кримінального кодексу України, неналежне ви­конання медичним, фармацевтичним або іншим працівником своїх професійних обов’язків унаслідок недбалого чи несумлінного став­лення до них, що спричинило зараження особи вірусом імунодефі­циту людини (ВІЛ) чи іншим невиліковним інфекційним захворю­ванням, яке є небезпечним для життя людини, карається обмежен­ням волі на термін до трьох років або позбавленням волі на той самий термін з позбавленням прав обіймати певні посади або зай­матися певною діяльністю на термін до трьох років.

Згідно зі ст. 132 Кримінального кодексу України, розголошення службовою особою лікувального закладу, допоміжним працівником, який самочинно здобув інформацію, або медичним працівником ві­домостей про проведення медичного огляду особи на виявлення зара­ження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфек­ційної хвороби, що є небезпечною для життя людини, або захворювання на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та його результатів, що стали їм відомі у зв’язку з виконанням службових професійних обов’язків, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковува­них мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на тер­мін до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на термін до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років або без такого.

Згідно зі ст. 145 Кримінального кодексу України, умисне розго­лошення лікарської таємниці особою, якій вона стала відома у зв’язку з виконанням професійних чи службових обов’язків, якщо таке діяння спричинило тяжкі наслідки, карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або гро­мадськими роботами на термін до двохсот сорока годин або позбав­ленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльніс­тю на термін до трьох років, або виправними роботами на термін до двох років.

Порушення медичними працівниками можна умовно поділити на три групи порушень: технічні, тактовні і діагностичні.

1. Порушення технічні: випадки, коли під час операцій в порожнинах знайшли сторонні предмети (затискачі, мар­леві серветки), помилкове введення лікарського препарату внаслідок переплутування пацієнтів або лікарського засобу.

2. Порушення тактовні: будь-які нетактовні дії, передусім відносно пацієнта.

1. Порушення діагностичні: помилковий діагноз лікаря, несвоєчасне попередження чи виявлення можли­вого ускладнення, недостатньо правильно вибрана тактика комп­лексу лікувальних заходів тощо.

Причини лікарських помилок можуть бути об’єктивними і суб’єктивними. Об’єктивні помилки частіше всього пов’язані зі змі­ною поглядів на лікування відповідного захворювання.

Ятрогенії – хвороби, патологічні стани, які викликані фаховими діями мед. працівників (необережними висловлюваннями, вчинками).

Егогенія – згубні самовпливи пацієнта у зв’язку з певним станом здоров’я чи хворобою, спричинені помилковими трактуваннями пацієнтом свого стану через неповну або невірну інформацію про його проблеми із здоров’ям та шляхи і можливості їх розв’язання.

Егротогенія – взаємовплив пацієнтів, який може бути позитивним або негативним (під час госпіталізації необхідно враховувати проблему сумісності пацієнтів).




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Сущность, принципы и методы управления | Основные элементы системы управления персоналом | Визначення поняття “медсестринська справа”. | Мистецтво спілкування в медсестринстві. | Навчання в медсестринській справі. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав