Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Еритроцити

Вміст в крові: у чол.-4,5-5* 1012/л; у жін.. – 3,8-4,5*1012/л.

Мають форму двоввігнутого диска, без’ядерні. Утв. в червоному кістковому мозку, руйнуються в печінці та селезінці. Тривалість життя -120 днів.

Функції еритроцитів: дихальна, поживна, захисна, ферментативна, активація згортаючої системи (утв. тромбопластину).

До складу еритроцитів входить гемоглобін (Hb), який є гем протеїдом. Еритроцити мають мембрану, за будовою подібну з іншими плазматичними мембранами клітин, але на відміну від останніх, мембрана еритроцитів слабо проникна для катіонів Na +, K +, глюкози і сечовини, легко пропускаючи при цьому Аніонні НСО3-і СІ-, а також кисень і вуглекіслій газ, иони Н + і ОН-.

21. Гемоглобі́н(Hb) —хромопротеїд; складний залізовмісний білок еритроцитів тварин і людини, здатний оборотно зв'язуватися з киснем, забезпечуючи його перенесення до тканин(міститься в еритрацитах, обумовлює червоний колір).
Гемоглобін скл. з білкової і небілкової частин: білка гемоглобіну і 4 молекул гема. Гем містить атом Fe2+. Вміст Hb у чол.140-160 г/л; у жін. 120-140 г/л. Hb бере участь в транспорті О2 і СО2.
в крові гемоглобін знаходиться в 5 формах, 3 з яких фізіологічні сполуки і 2- патологічні.
Фізіологічні сполуки Hb:
1.Відновлений гемоглобін(Hb)- гемоглобін, що віддав кисень
2. Оксигемоглобін- Hb+ О2(в артеріальній крові), сполука, що легко дисоціює.
3.Карбгемоглобін- Hb+ СО2(у венозній крові), сполука, що легко дисоціює.

патологічні сполуки Hb:

1. Карбоксигемоглобін- Hb+ СО(чадний газ), дуже міцна сполука.
2.Метгемоглобін утв. У разі попадання в організм сильних окиснювачів.
В результаті Fe2+ перетворюется в Fe3+. Накопичення великої кількості такого гемоглобіну робить транспорт О2 неможливим.

 

22. Групи крові. Резус-фактор.
В плазмі крові знаходяться антитіла(α- і β- аглютеніни), а в мембранах еритроцитів вбудовані антигени(аглютиногени А і В).

Аглютиногени- антигени,комплекси білків, ліпідів і вуглеводів, беруть участь в реакції аглютинації. Аглютеніни- антитіла, білки глобулі нової фракції. Реакція аглютинації еритроцитів відбувається в тому випадку, якщо в крові людини зустрічаються однойменні аглютиногени і аглютиніни. В цьому випадку розвивається важке ускладнен ня – гемотрансфузійний шок, що, як правило, призводить до смерті.

У людини є 4 комбінації аглютиногенів і аглютинінів(система АВ0):

І(0) група: аглютиніни αβ; ІІ(А) група: аглютиногени А, аглютинін β;ІІІ(В) група: аглютиногени В, аглютинін α.
ІV(АВ) група: аглютиногени А В.
Еритроцити можуть містити і інші аглютиногени. Серед них – резус-фактор. Резус -приналежність визначается наявністю в мембрані еритроцитів антигенів, що позначаються C, D, E. Розрізняють 2 види резус-приналежності: резус позитивний(Rh+), резус негативний(Rh-).

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Роль гіпоталамо-гіпофізарної системи в регуляції функції ендокриних залоз. | Надниркові залози. Гормони мозкового шару, їх функції. | Характеристика системи травлення | Будова та функції кишечника | Нефрон-структурна та функціональна одиниця нирки. Будова. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав