Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ієрархія рівнів організації

Читайте также:
  1. В обвинувальному акті також містилася вимога визнати злочинними такі групи та організації гітлерівської
  2. В чому суть концепції Дж. Фон Неймана організації обчислювального процесу в ОМ? Які основні пристрої ОМ згідно з концепцією Дж. Фон Неймана?
  3. Визначення виробничої потужності і виробничої програми структурного підрозділу при різних варіантах організації виробництва
  4. Виробнича діяльність підприємства: сутність та форми організації
  5. Виручка (дохід) організації.
  6. Висвітліть особливості організації суспільного дош. вих. у Франції
  7. Внутрішнє і зовнішнє середовище організації
  8. Дитячі і юнацькі громадські організації
  9. Економічні потреби суспільства, їх сутність і класифікація, ієрархія. Безмежність потреб. Закон зростання потреб.
  10. Життєвий цикл організації

Ймовірно, краще всього можна визначити зміст сучасної екології, виходячи з концепції рівнів організації, які складають своєрідний «біологічний спектр».

Угруповання, популяція, організм, орган, клітина і ген - основні рівні організації життя.

Теоретично цей спектр рівнів, як і спектр випромінювання або логарифмічна шкала, може бути продовжений до безкінечності в обидві сторони.

Ієрархія - це «розташування ступінчастим рядом». На кожному ступені, або рівні, в результаті взаємодії з навколишнім фізичним середовищем (енергією та речовиною) виникають характерні функціональні системи.

Ієрархічний підхід дає зручну основу для вивчення складних ситуацій або широких градієнтів. Але і єрархічний поділ на компоненти у багатьох випадках штучний.

Кожен рівень в спектрі біосистем «інтегрований», тобто взаємозалежний з іншими рівнями, тут не можна знайти різких меж або розривів у функціональному сенсі. Їх немає навіть між організмом і популяцією.

Наприклад, організм, ізольований від популяції, не в змозі жити довго, точно так само, як ізольований орган не може тривалий час окремо від організму. Подібним же образом угруповання не може існувати, якщо в ньому не відбувається кругообіг речовин і в нього не надходить енергія зовні.

Той же аргумент можна залучити для спростування невірного уявлення про те, що людська цивілізація може існувати незалежно від світу природи.

 

8.Під системою мають на увазі «впорядковано взаємодіючі і взаємозалежні компоненти, що утворюють єдине ціле».

Системи, що містять живі компоненти (біологічні системи або біосистеми), можна виділяти або вивчати на будь-якому з рівнів, або на будь-якому проміжному рівні, зручному або корисному для дослідження.

Наприклад, системи «господар-паразит» або двохвидова система взаємопов'язаних організмів (скажімо, співжиття гриба і водорості, які утворюють лишайник) є проміжні рівні між популяцією і угрупованням.

Екологія вивчає головним чином ті системи, які розташовані в правій частині цього спектру, тобто системи вище рівня організму.

В екології значення терміна популяція, якій спочатку позначав групу людей, розширене і позначає групи особин будь-якого виду організмів.

Так само угруповання в екологічному сенсі включає всі популяції, що займають дану ділянку. Угруповання і нежива середа функціонують спільно, утворюючи екологічну систему, чи екосистему. Угруповання і екосистеми приблизно відповідають часто вживаним в європейській літературі термінам біоценоз і біогеоценоз (буквально життя і земля, що функціонують разом).

Біом - зручний і широко використовуваний термін, що позначає велику регіональну або субконтинентальну біосистему, що характеризується якимось основним типом рослинності або інший характерною особливістю ландшафту, наприклад біом листяних лісів помірного поясу.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Экологическое образование и воспитание | Охрана природной среды инженером производства. Что входит в его обязанности. | Природные и антропогенные загрязнения окружающей среды. | Факторы наземной среды | Абиотические факторы водной среды | Дать понятие об эффекте суммации. При каком условии соблюдается качество воздуха и воды при эффекте суммации. | Лекція 1. Предмет, завдання та основні поняття екології. Основні поняття системного підходу в екології | Екологія людини та соціальна екологія | Холістичний і мерологічний підходи в екології |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав