Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Теоретико-пізнавальна функція соціології

Читайте также:
  1. Електоральні дослідження в соціології політики.
  2. За особливостями правоздатності та виконуваними функціями, суб'єкти аграрного господарювання поділяються на 3 групи.
  3. Зародження та розвиток соціології в Україні.
  4. Зв'язок соціології праці з науками про працю.
  5. Категорії соціології.
  6. Класичний період розвитку соціології.
  7. Ключові поняття і категорії соціології особистості
  8. Науковий статус, об’єкт і предмет соціології політики.
  9. Об’єкт , предмет та суб’єкт соціології
  10. Об’єкт та предмет пізнання соціології праці.

Соціологія – суспільне явище, а отже, їй притаманні риси суспільства, в якому вона розвивається. Поруч із цим вона впливає на суспільство, змінюючи його. Соціологія залежить від процесів, що відбуваються у суспільстві, а отже, й виконує низку важливих функцій, спрямованих на вивчення та вдосконалення суспільства. В сучасному українському суспільстві можна виділити 3 основні функції соціології(практично-політична, громадянська та теоретико-пізнавальна) Кожна з цих ф-цій має певні завдання(положення), які її конкретизують.
Теоретико-пізнавальна функція полягає у тому, що соціологія накопичує теоретичне знання щодо структури та функціонування суспільства та окремих його елементів.Складовою теоретико-пізнавальн. функції є прогностична функція, що має на меті формувати варіанти подальшого розвитку суспільства завдяки соціологічного аналізу минулого суспільства.Ще однією «підфункцією» теоретико-пізнав. функції можна назвати соціальну критику, яку сучасний америк.соціолог Є.Гідденс вбачає як основну роль соціології у сучасному суспільстві. Соціальна критика являє собою критичний аналіз вже існуючих теорій суспільства та критичну оцінку суспільства і його явищ. З точки зору соціальної критики соціолог має не тільки спостерігати та описувати процеси, що відбуваються у суспільстві, а й бути активним учасником реформування цих процесів.

 

Практично-політична функція соціології

Соціологія значною мірою залежить від суспільствава, від того, що в ньому відбувається, тому суч соціологічне знання виконує важливі ф-ції, які допамагают пізнавати сус-во та удосконалювати його. Можна відокремити 3 осн. ф-ції суч с-гії в Україні: теоретико-пізнавальна, практично-політична та громадянська. Кожна з цих ф-цій має певну специфіку,яка їх конкретизує.Щодо практично-політичної ф-ції,то її реалізація передбачає взаємодію с-гії з органами влади і полягає у сприянні ефективному керівництву соціал. процесами завдяки наданої цим органам соціологічної інформації щодо справжнього становища сус-ва. ППФ реалізується через соціально-інженерну діяльность (соціологіч знання стає перетворювально-практичною діяльністю), важливими елементами якої є соціал проектування (розробка образу майбутнього об*єк) та соціал технології (визначення засобів реалізації образу майбутнього сусп. стану). Сьогодні все більшого пошир набувають можливості технологізування сус-ва та окремої людини.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

S-образная модель роста популяции | Аналіз документів як метод соц.аналізу | Вітчизняна соціологія сьогодні. | Головні персоналії світової соціол думки | Головні персоналії соціологічної думки | Методи соціологічного аналізу | Об’єкт , предмет та суб’єкт соціології | Поняття макро та мікро соціології | Поняття загальносоціологічної теорії. | Професійна етика соціологічної діяльності |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав