Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Родючість грунтів. Бонітування грунтів.

Номер моєї ділянки - 48.

59л- Чорноземи типові середньогумусні.

Чорноземи типові зустрічаються в центральній і східній частині лісостепу на рівних межирічних плато та їх схилах, а також на високих лесових терасах при глибокому заляганні підґрунтових вод. Сформувались під остепнілими луками і лучними степами на лесових породах.Характеризуються високим вмістом гумусу та поживних речовин, неглибоким заляганням карбонатів, близькою до нейтральної (рН =6,0...6,7, в карбонатних рН=6,8...7,0) реакцією ґрунтового розчину, добрими фізичними властивостями. Глибина гумусового горизонту становить 65-120см і більше, запас гумусу в метровому шарі ґрунту – 400-600т/га. Поділяють на мало- (3-5%) і середньогумусні (понад 6%).

Однією з найважливіших проблем бонітування ґрунтів є встановлення еталонних значень оцінних властивостей і виявлення залежності врожайності сільськогосподарських культур від властивостей ґрунтів у різних інтервалах їхніх значень. Для бонітування на кожний природно-сільськогосподарський район необхідно скласти шкалу на 100 - бальній основі. В межах природно-сільськогосподарського району вибирають еталонний ґрунт, стосовно якого розраховують бали бонітету інших ґрунтів за формулою:

Б = (П/Пе)*100, де

Б - бал бонітету;

П - показник властивості ґрунту, для якого визначається бал бонітету (наприклад, вміст гумусу);

Пе - показник властивості ґрунту, прийнятого за еталон.

 

Потрібно розрахувати значення загального бонітету чорноземів типових середньогумусних.

 

Основні особливості ґрунту, клімату й поля оцінюваного об'єкта наведені в таблиці.

 

Згідно вже згаданої таблиці знаходимо значення вагових коефіцієнтів показників бонітування. Далі проводимо оцінку в балах кожного з перерахованих вище показників.

Знаходимо окремо значення бонітету ґрунту, клімату і поля:

 

 

Бал загального бонітету для блоку «ґрунт» дорівнює:

 

Б=(4,3/6) *100 =72 бала

Вартість:

Площа поля =10,16 га

10,16*10 000 =101 600 грн

10,16 * 15 000 =152 400 грн

Середня вартість =(101 600+152 400)/2= 254 000 грн

Вартість в доларах =254 000/8 = 31 750 $

1. Родючість ґрунту – це його здатність забезпечувати рослини необхідною кількістю поживних речовин, води та повітря протягом вегетаційного періоду.

Родючість ґрунту створюється в процесі ґрунтоутворення і безперервно змінюється залежно від напрямку та інтенсивності біохімічних, фізичних і фізико-хімічних процесів, які, в свою чергу, залежать від рослинності, кліматичних умов, агротехніки тощо.

2. Питання родючості ґрунту вперше глибоко висвітлювалось у працях П.А. Костичева, який велику увагу приділяв вмісту в ґрунті органічних речовин та його фізичним властивостям, зокрема структурі. В.Р. Вільямс головною ознакою родючості ґрунту визнавав лише його структуру.

Теорія родючості ґрунту була розроблена Д.М. Прянишниковим. Беручи до уваги структуру та інші фізичні властивості ґрунту, він на об’єктивних наукових основах довів, що головною ознакою, яка характеризує високородючий ґрунт, є здатність забезпечувати рослини поживними речовинами. Основними заходами підвищення родючості, за Д.М. Прянишниковим, є внесення органічних і мінеральних добрив і вирощування на полях бобових рослин. На думку вченого, велике значення для підвищення родючості ґрунту мають бобові культури – багаторічні та однорічні. Щодо бобових, зокрема конюшини, таку ж думку мав і видатний російський вчений К.А. Тімірязєв.

Гедройц К.К., Соколовський О.Н. та інші наголошували, що значну роль у створенні ґрунтової родючості відіграють найбільш дисперсні часточки – ґрунтові колоїди.

3. Слід зазначити, що існує деяка умовність у понятті про родючість ґрунту, оскільки вона залежить і від біологічних особливостей окремих рослин: ґрунт може бути більш родючим для одних і менш родючим для інших рослин. Елементи родючості ґрунту – це земні фактори життя рослин (поживні речовини, вода).

Умови родючості – це фізичні властивості, реакція ґрунту, забур’яненість, враженість хворобами та ушкодженість шкідниками тощо.

Ознаки родючості – величина вмісту доступних рослинам поживних речовин, води, повітря, температурні умови, хімічний склад, фізичні й біологічні властивості ґрунту, а також фітосанітарний стан його.

Ефективна, або культурна, родючість виникає в процесі використання ґрунту.

Природна, або потенційна, родючість створюється в результаті природного ґрунтоутворення і властива ґрунтам, що не обробляються. Є інші класифікації родючості (штучна, відносна, економічна тощо).

Родючість ґрунту залежить від його природних властивостей і впливу людини в процесі сільськогосподарської діяльності. Основний критерій родючості – врожай культур. Родючість ґрунту характеризується вмістом органічних речовин і поживних елементів, товщиною гумусового горизонту, будовою, водно-повітряним режимом, вбирним комплексом, структурою і реакцією ґрунту.

4. У різних областях України, не говорячи про різні країни світу, вміст поживних речовин та інших складових частин у ґрунті різний. Це зумовлює різноманітність ґрунтів.

В Україні поширені чорноземи, піщані, глинисті, каштанові, підзолисті, сірі лісові ґрунти. Найкраще рослини ростуть на чорноземах. Ці ґрунти багаті на органічні речовини, вміст яких може сягати 20 %. Темного забарвлення їм надає гумус, або перегній. Саме він забезпечує високу родючість цих ґрунтів. На вигляд чорноземи грудкувато-зернисті, в них добре проникають вода і повітря. Для підживлення ґрунту також використовують торф. Це суцільна маса, що утворюється на болотах. Складається вона з напіврозкладених рослинних решток, піску та глини.

У складі піщаних ґрунтів, як свідчить їхня назва, переважає пісок. Особливістю піщаних ґрунтів є те, що вода легко проходить через такий ґрунт, тобто не затримується у верхньому його шарі. Через це кореням рослин не вистачає вологи. Гумусу в піщаних ґрунтах значно менше, ніж у чорноземах, тому вони малородючі.

Глинисті ґрунти, навпаки, мають достатній запас поживних речовин. Але зволожена дощем глина зліплює складові ґрунту, від чого він стає щільним. Якщо ця властивість глини корисна у гончарстві (виготовлення глиняного посуду тощо), то ґрунтам вона шкодить. Після дощу глинисті ґрунти, на відміну від піщаних, сохнуть повільно, на них надовго лишаються калюжі, що погіршує надходження до ґрунту повітря. Це утруднює їхній обробіток.

Підзолисті ґрунти за кольором нагадують попіл. Вони мають незначний вміст гумусу (1-3 %), достатньо зволожені.

Сірі лісові ґрунти багатші на поживні речовини, ніж підзолисті.

Каштанові ґрунти назвали так через коричневий колір. Загалом вони здатні забезпечувати рослини поживними речовинами. Але через те, що ці ґрунти розташовані в посушливих районах, без додаткового зволоження (поливу) високих урожаїв зібрати на них не вдається.

Про солончакові ґрунти також говорить їхня назва. В них підвищений вміст солей. Не всім рослинам це до вподоби. Тому на таких ґрунтах рослинність бідніша, ніж на чорноземах.

5. Природна родючість ґрунту. Ґрунт як природно-історичне тіло володіє

визначеною родючістю, яка називається "природною родючістю". Вона є

результатом розвитку ґрунтоутворюючих процесів, які призвели до

утворення даного грунту як природного тіла, до якого не доторкалась рука

людини. Вона притаманна лише цілинним землям. Характеризується

комплексом взаємозв'язаних механічних, фізичних, хімічних,

фізико-хімічних і біологічних властивостей, які обумовлюють

життєдіяльність рослинних організмів. Водночас, рослинність і

мікроорганізми також діють на зміну і напрямок ґрунтових процесів, а,

отже, і на родючість грунту.

Ефективна родючість ґрунту.

З розвитком науково-технічного прогресу і виробничих сил суспільствастворюються умови правильного використання земельних ресурсів іпідвищення природної та економічної родючості грунту. Родючість грунту с такою властивістю, яка здатна до відтворення і вприродних умовах, і при сільськогосподарському використанні грунту.Відтворення родючості може бути розширеним, простим і неповним. Розширене відтворення родючості це поліпшення сукупності властивостей грунту, які впливають на його родючість. Просте - це відсутність помітних змін сукупності властивостей грунту, які впливають на його родючість. Неповне - це погіршення властивостей ґрунту, які впливають на його родючість. Це широко розповсюджене як у світі, так і у нашійкраїні, явище має негативні наслідки в природному й соціально-економічному відношеннях. Зниження родючості ґрунту відбувається за рахунок трьох основних процесів. Перший – антропогена деградація (ерозія, викликана людиною, вторинне засолення, вторинне заболочення). Другий - виснаження грунту (зменшення запасів гумусу, поживних речовин тощо). Третій - стомлення ґрунту (накопичення в ньому різних токсичних елементів, викликаних неправильними сівозмінами, надлишком хімічних засобів тощо). Для підвищення ефективної і природної родючості треба впроваджуватинауково обгрунтовані системи землеробства, що може забезпечитиокультурювання ґрунтів. Окультурювання грунтів - систематичне використання заходів щодопідвищення їх родючості з врахуванням генетичних властивостей, вимогсільськогосподарських культур, тобто формування ґрунтів із більш високимрівнем ефективної й потенційної родючості.

6. явище має негативні наслідки в природному й соціально-економічному відношеннях. Зниження родючості ґрунту відбувається за рахунок трьох основних процесів. Перший - антропо­генна деградація (ерозія, викликана людиною, вторинне засолення, вто­ринне заболочення). Другий - виснаження грунту (зменшення запасів гумусу, поживних речовин тощо). Третій - стомлення ґрунту (накопи­чення в ньому різних токсичних елементів, викликаних неправильними сівозмінами, надлишком хімічних засобів тощо). Сучасні засоби інтенсифікації сільськогосподарського виробництва - хімізація, механізація і технологія вирощування сільськогосподарських культур - мають передбачати не лише економічні цілі. Виробнича діяльність людини в агро-ландшафтах повинна враховувати природні закономірності навколишнього середовища, а розробка систем землеробства і концепція розвитку зернового господарства будуватися на еколого-ландшафтних принципах.

Інтенсифікація землеробства посилює побічні ефекти, порушує екологічну рівновагу. Наукою і практикою нагромаджений значний досвід з економічної оцінки ефективності систем землеробства. Такі критерії економічної оцінки ефективності систем землеробства, як урожайність, собівартість одиниці продукції, прибуток з 1 га посівів, рентабельність виробництва та інші, дозволяють дати соціально-економічну оцінку цим процесам, але не відображають екологічних наслідків функціонування агроекосистеми.

Необхідно впроваджувати тримірну систему оцінки землеробства, у тому числі й розвитку зернового господарства, яка включала б економічні, соціальні та екологічні наслідки суспільного процесу. Це дозволить своєчасно відмовитися від систем землеробства, які орієнтовані лише на врожай і зниження витрат виробництва, і поступово освоювати екологічно обґрунтовані, які забезпечують високий урожай і одночасно запобігають об'єднанню агробіоценозів і культурних ландшафтних комплексів. Екологічна обстановка в Україні, що погіршується, потребує обмежень застосування пестицидів, послідовного переходу до біологічного землеробства. Але в найближчій перспективі передчасно відмовлятися від застосування засобів хімізації, бо це неминуче призведе до зниження рівня виробництва зерна приблизно на 25 - 30%.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Введение | Понятие и признаки сделки | Виды сделок | Условия действительности сделок | ГЛАВА 2. ФОРМА СДЕЛОК И ПОСЛЕДСТВИЯ ЕЕ НЕСОБЛЮДЕНИЯ | Письменная форма сделки и последствия ее несоблюдения | Правовые последствия признания недействительности сделок |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав