Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття власності та права власності.

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. A]любое имущество, включая деньги, ценные бумаги и имущественные права, если иное не предусмотрено законодательными актами.
  3. A]права и обязанности страхователя переходят к лицу, принявшему это имущество в порядке наследования
  4. E) с момента заключения подозреваемого под стражу до уведомления его об окончании производства следственных действий и разъяснения права ознакомиться с материалами уголовного дела
  5. E) уравнение в правах дворянства и боярства.
  6. II. Компетенции обучающегося, формируемые в результате освоения курса «Актуальные проблемы уголовного права».
  7. II. Общие принципы Конвенции о правах ребенка и законодательства Российской Федерации
  8. II. Основные права и обязанности обучающихся
  9. II. Права и обязанности обучающихся.
  10. II. Права и обязанности сторон

Право власності – це право особи на річ (майно), яке вона здійснює за своєю волею, незалежно від волі інших осіб, на свій розсуд, з додержанням вимог закону та моральних засад суспільства.

Власникові належить право володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Право володіння – це право фактичного, фізичного та господарського панування особи над річчю. Є володіння законне, незаконне, добросовісне і недобросовісне. Законне – це таке володіння, яке виникає внаслідок правовідносин, що мають правові підстави. Незаконне володіння таких підстав немає. Добросовісне володіння – це володіння майном, коли набувачі його не знали і не могли знати про незаконність такого володіння. А недобросовісні знали або повинні були знати про таку обставину, але попри це володіють річчю.

Право користування – це право на вилучення з речі її корисних властивостей, привласнення плодів і доходів, які можна отримати від речі.

Право розпоряджання – це право власника визначати юридичну долю речі.

Власник може здійснювати зі своїм майном будь-які дії, що не суперечать закону.

Суб’єктами права власності визнаються Український народ, фізичні та юридичні особи, держава, інші держави, їх юридичні особи, міжнародні організації, територіальні громади.

Підставами набуття права власності вважаються первісні і похідні. Первісними вважаються такі, при яких право власності на річ виникає вперше або незалежно від волі попереднього власника. До похідних належать такі підстави, за яких набуття права власності даної особи засновується на праві попереднього власника. При переході права власності має місце правонаступництво, тому що права на придбану річ є такими ж, як вони були у попереднього власника.

Суб’єктами права приватної власності є окремі фізичні та юридичні особи. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних чи юридичних осіб, не обмежується, проте законом можуть бути встановлені окремі обмеження для певних видів об’єктів (наприклад, зброя, радіоактивні речовини тощо).

Суб’єктами права державної власності є держава в особі ВРУ.

Суб’єктами права комунальної власності є відповідні територіальні громади сіл, селищ, міст і районів у містах. Суб’єктами права колективної власності є трудові колективи державних підприємств, колективи орендарів, колективні підприємства, кооперативи, акціонерні товариства, господарські товариства, господарські об’єднання, професійні спілки, політичні партії та інші громадські об’єднання, релігійні та інші організації, що є юридичними особами.

Спільна власність має місце у випадках, коли з тих чи інших підстав у кількох осіб виникає право власності на одне і те саме майно. Право спільної власності може бути двох видів – часткова спільна власність, коли частки співвласників визначені і сумісна спільна власність, коли частки не визначені.

Іншими речовими правами є права на чуже майно. Їх видами є:

· Право володіння;

· Право користування (сервітуту);

· Право користування земельною ділянкою для с/г потреб (емфітевзис);

· Право забудови земельної ділянки (суперфіцій).

 

Право володіння чужим майном - це фактичне утримання у себе майна особою, яка не є його власником. Така особа може володіти чужим майном на підставі договору з власником або на підставі, встановленій законом. Сервітут може бути встановлений щодо земельної ділянки, природних ресурсів, іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені інакше (наприклад, сервітут може належати власникові чи володільцеві сусідньої ділянки для проходу на свою територію)

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

учебного года | Syllable as a phonetic and phonological unit | Language-specific phonotactics | Summary | Варіант 15. | Варіант 16. | Основні нормативно-правові акти | Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри | Механізм забезпеч. екологічної безпеки в Україні. | Тема 2: Конституційне право України |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав