Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особливості сполучуваності числівників з іменниками.

Читайте также:
  1. XVII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  2. Аграрні відносини, їхній зміст і особливості
  3. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  4. Антикріпосницька боротьба українського селянства, її форми і методи, регіональні особливості
  5. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  6. Визначити особливості підготовки та проведення семінарів і практичних занять соціально-педагогічних дисциплін.
  7. Визначте особливості державного устрою держав Давнього Сходу.
  8. Визначте особливості політико-ідеологічних і культурних процесів у УРСР у перші післявоєнні десятиріччя (1945-1964 рр.).
  9. Визначте особливості процесу входження України до складу СРСР
  10. Визначте особливості суспільно-політичного і національного руху на західноукраїнських землях у складі Польської держави в 1920-ті – 1930-ті роки.

Післячислівники два, три, чотири (а також після складених числівників із цими компонентами) в називному й тотожному з ним знахідному відмінку іменники вживаються у формі називного відмінка множини: два заклади, три професори, чотири колеги, два учні, чотири студенти, два ком’ютери, три асистенти, три екрани, два рази, сорок два вагони, двадцять два учасники; бачу три дискети, два пакети. Форму родового відмінка однини мають іменники, структура основи яких у називному відмінку однини і множини різна, пор.: дівчина – дівчата, громадянин – громадяни, болгарин, болгари; також іменник чоловік. Отже, правильно буде сказати дві дівчини, три громадянина, чотири болгарина.

Залежний від дробового числівника іменник ставиться у родовому відмінку однини: сім восьмих числа, нуль цілих і сім сотих гектара, одна друга площі, дві п’ятих міста, одна третя групи.

Якщо до складу мішаних чисел входять слова половина, третина, чверть, то форма іменника залежить від форми цілого числа: дві з половиною доби (бо дві доби), шість з половиною метрів (бо шість метрів), два з половиною рази (бо два рази).

Числівники півтора, півтори сполучаються з іменником у родовому відмінку однини: півтора місяця, півтора разу, півтори години, півтори доби.

Порядковий числівник у назвах дат уживається у родовому відмінку, якого вимагає родовий відмінок іменника: сьомого лютого, двадцять четвертого серпня.

Запитуючи про час, слід уживати вислови «Котра година?». Для називання часу до 30 хвилин вживають прийменник на, а після 30 хвилин – прийменник за, напр..: «За десять третя», «Пів на восьму». Допускають також вживання конструкцій «чверть на сьому» і «чверть по шостій», «за двадцять сьома» і «двадцять до сьомої».

Визначаючи точно час і відповідаючи на питання «О котрій годині?», вживають прийменник о (об), напр..: засідання відбудеться о п’ятнадцятій (об одинадцятій) годині.

Оформлюючи ділову документацію, слід користуватися такими правилами:

1. Словом відтворюють прості кількісні числівники, що позначають число без вказівки на одиницю виміру або окреслюють часові межі. Наприклад: "Слідство триватиме тричотири місяці"; "Нападників було двоє".

2. Цифрою слід писати складні та складені числівники: 15 гривень, 135 днів. Їх нерідко (особливо у фінансових опе­раціях) дублюють словами і подають відразу після цифри.

3. Складні слова з цифровим позначенням можна писати комбіновано: 3-поверховий, 5-річний. Однак не дозволяється цифрово-знаково-буквений варіант: 5%-й.

4.У цифровому позначенні перевагу надають арабським цифрам, наприклад: 20.04.2007 (дата), 4-го, 10-му, 2-й (у тексті). Деякі порядкові числівники без відмінкових закінчень для розрізняння позначають римськими цифрами: III квартал, II півріччя.

5. Багатозначні цифрові числа розбивають на класи за допомогою пропусків: 591 375 грн. У числах, що позначають номери (марки машин, механізмів), цифри на класи не розбивають. Наприклад: р/р № 1325256873.

6. Окремі види інформації подають у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів: 358 тис. грн, що значно полегшує сприйняття великих чисел.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Найвищий ступінь порівняння | ЗАЙМЕННИК | ДІЄСЛІВНІ ФОРМИ | ПРИЙМЕННИКОВІ КОНСТРУКЦІЇ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав