Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зв'язок БЖД з іншими дисциплінами

Важліве місце в курсі БЖД належить охороні праці, яка являє собою систему, що діє на основі відповідних законодавчих та соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, виконання яких забезпечує безпеку, збереження здоров’я та працездатність людини в процесі праці.

Пітання навколишнього середовища розглядають екологія та соціоекологія - науки про взаємовідношення людства та природного середовища. Раціональне розв’язання екологічних проблем можливе лише за оптимальної взаємодії природи та суспільства, що забезпечує з одного боку подальший розвиток суспільства, а з іншого - збереження та підтримання природи.

Цивільна оборона є складовою частиною загальнодержавних заходів, що здійснюються для захисту населення в умовах надзвичайних ситуацій мирного та воєнного годині.

Ергономіка вивчає людину та її діяльність, що пов’язана з використанням технічних засобів. Основнім об’єктом дослідження ергономіки є система “людина-машина”. Метою ергономіки, як науки є оптимізація системи “людина-машина” з врахуванням природних можливостей та особливостей працюючої людини.

За своїми завданнями і методами близько до ергономіки стоїть інженерна психологія, що вивчає інформаційну взаємодію між людиною і машиною.

Фізіологія праці - наука, що вивчає функціонування людського організму під година трудової діяльності.

Психологія праці - галузь психології, яка розглядає психофізичні аспекти трудової діяльності, взаємозв’язки особистості з умовами, процесом та засобами праці.

Гігієна - галузь медицини, що вивчає вплив розумів життя і праці на здоров’я людини, розробляє заходь для профілактики захворювань, рекомендації щодо забезпечення оптимальних розумів існування, збереження здоров’я та тривалості життя.

Деякі окремі проблеми безпеки можна вирішити в рамках окремої дисципліни. З 2000г. у деяких вузах була введена нова спеціальність "Безпека життєдіяльності в техносфері".

Діяльність людини має громадський характер, тому соціологія і соціальна психологія є складовими науки про БДЖ людини.

Система управління БЖД базується на досягненнях кібернетики, наукової організації праці та виробництва, економічних та інших наук.

Основні завдання БЖД.

1. Ідентифікація небезпек - розпізнавання небезпек із зазначенням їх кількісних характеристик та координат (x, у, z, t).

2. Передбачення прояву небезпек на основі теорії ймовірності та статистичних даних.

3. Досягнення прийнятного рівня проявлення небезпек.

4. Попередження та ліквідація негативних наслідків надзвичайних ситуацій.

5. Розробка та систематизація правив життя та діяльності.

Дані завдання вирішуються в процесі управління БЖД з метою досягнення заданого соціально-прийнятного рівня безпеки на конкретному етапі розвитку людства в системі “людина - навколишнє середовище”, збереження здоров’я і високої працездатності в усіх сферах діяльності (виробничій, побутовій, соціальній).




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Which entertainmentis the best for... ? | Методи визначення ризику. | Вирішення основних завдань з охорони праці досягається виконанням комплексу | Техніка безпеки при експлуатації виробничого обладнання | Методі та засоби контролю за стеном повітряного середовища | Система очищення повітря | Це поняття пов’язане з конкретною освітлювальною установкою | Негативні фактори активної групи | Класифікація надзвичайних ситуацій | Екологія харчових продуктів |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав