Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Техніка безпеки при експлуатації виробничого обладнання

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. Безпека абсолютна та вiдносна, аксiоми небезпеки
  4. в діяльності служби безпеки
  5. Вибір системи виробничого навчання
  6. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  7. Види і призначення переправ, обладнання та утримання переправ
  8. Вимоги безпеки до автоматичних лінй.
  9. Вимоги безпеки до виробничого обладнання
  10. Вимоги до безпеки

Безпека виробничого обладнання - властивість виробничого обладнання відповідати вимогам безпеки праці при виконанні технологічних функцій за розумів, що встановлені нормативно-технічною докумен-тацією.

Безпека при експлуатації виробничого обладнання досягається шляхом використання:

1) засобів механізації;

2) виконання ергономічних вимог;

3) включення вимог безпеки в технічну документацію:

- монтажу;

- транспортування;

- зберігання;

- експлуатації;

- ремонту;

4) дистанційного керування.

 

Людині відомо 7 млн. хімічних речовин. У виробництві і побуті чоловік використовує приблизно 60 тис. речовин. У сучасних умовах на міжнародний ринок поступає від 500 до 1000 нових сумішей активних речовин (паливо, фарбники, отрутохімікати, ліки і т.д.).

Не шкідливих речовин не буває. Буває не шкідлива кількість речовини або час його дії. По словах Парацельса, тільки кількість речовини робить його ліками або отрутою. Якщо в звичайних умовах речовина не проявляє своїх шкідливих для людини властивостей, то воно може їх придбати із зміною умов (температура, тиск) або при великих кількостях. Наприклад, куховарська сіль у великих кількостях або кисень при підвищеному тиску.

Шкідливі речовини - це такі речовини, які, потрапляючи в організм людини, порушують фізіологічні процеси життєдіяльності, викликають захворювання, отруєння, нещасні випадки або загибель.

Шкідливі речовини, залежно від агрегатного стану, можуть бути газоподібними, рідкими або твердими, які, у свою чергу, можуть бути у вигляді пилу або пари. Вони можуть потрапляти в організм через органи дихання, шкіру, слизисті оболонки, органи травлення. Щоб рідка або тверда речовина потрапила в організм, людина повинна зробити якісь свідомі або несвідомі дії. Але такі речовини як гази, пари, пил можуть потрапляти в організм самостійно, без бажання людини через органи дихання. Тому найбільшу небезпеку представляють шкідливі речовини, які можуть знаходитися в повітряному середовищі: гази, пари, пил, особливо мелкодисперсная, - аерозолі.

По характеру дії всі шкідливі речовини розділяють на токсичні і нетоксичні.

Нерідко речовини володіють комбінованою дією і за певних умов їх дія може привести до смертельного результату.

За ступенем небезпечності дії на організм шкідливі та отруйні речовини поділяють на 4 класи:

І клас – надзвичайно небезпечні: більшість інсектицидів, хлор.

ІІ клас – високонебезпечні: кислоти, переважна більшість пестицидів.

ІІІ клас – помірно небезпечні: ванілін, мінеральні масла, синтетичні миючі засоби, тютюн, пив зерновий.

ІV клас – малонебезпечні речовини: аміак, ацетон, бензол, етиловий спирт, пил.

 

Щоб виключити можливість отруєння, виникнення професійних та виробничо-обумовлених захворювань, санітарними нормами передбачені гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони.

 

Існує кількісна і якісна оцінки наявності шкідливої речовини в повітрі. Кількісним показником наявності шкідливої речовини (запилена, загазованість) є концентрація З мг/м3 -масса речовини в одиниці об'єму. Кожна шкідлива речовина впливає індивідуально і залежно від концентрації може викликати різні реакції організму, бути нешкідливим, шкідливим, безпечним, небезпечним.

Під якісною оцінкою розуміють агрегатний стан, клас небезпеки, характер дії на організм людини і навколишнє середовище.

Токсичні або отруйні речовини проявляють свою дію в звичайних умовах і володіють загальнийтоксичною або виборчою дією.

По загальнийтоксичній дії вони діляться на:

- нервово-паралітичні

- загальнийтоксичні

- дратівливі

По виборчій дії шкідливі речовини діляться на:

- серцеві

- нервові

- печінкові

- кров'яні

- легочные

Токсичні речовини зазвичай об'єднують в собі різні дії. Є речовини, які підсилюють токсичну дію інших речовин, тобто володіють ефектом суммации, але є і такі, які ослабляють шкідливу дію інших речовин, тобто є антагоністами або протиотрутою.

По характеру дії на організм всі речовини діляться на:

- А - алергени

- До - канцерогени

- М - мутагени

- Про - гостронаправленої дії

- Ф - фиброгенного дії

Пил – це тонкодисперсні частинки твердої речовини. Аерозоль – це дисперсна система, яку утворюють мікроскопічний і ультрамикроскопическая пил з розміром частинок менше 10 мк.

У нормативних документах встановлені гранично-допустимі концентрації ГДК мг/м3.

У окрему групу виділені речовини (СДЯВ ), що сильно діють, які зберігаються або знаходяться в технологічному устаткуванні закритими герметично, але у разі руйнування, аварії можуть потрапляти в повітря навколишнього середовища і викликати ураження людей, тварин, рослин. Виявлення сучасних СДЯВ за допомогою органів чуття небезпечно, оскільки токсичність деяких з них настільки висока, що спроби визначити їх по запаху або дратівливій дії може привести до серйозної поразки або смерті. Міністерством ЧС розроблений реєстр (список) СДЯВ.

Тепер розглянемо вплив деяких речовин на організм людини.

Важкі метали отримали свою назву завдяки високим значенням атомної маси. Вони здатні накопичуватися в рослинних і тваринних тканинах, надаючи токсичну дію. У невеликих кількостях деякі важкі метали (мідь, цинк, марганець, залізо, кобальт, молібден і ін.) необхідні для життєдіяльності людини. Проте збільшення їх змісту вище норми викликає токсичний ефект і представляє загрозу для здоров'я. Крім того, існує близько 20 металів, що не є необхідними для функціонування організму. Найбільш небезпечні з них - ртуть, свинець, кадмій і миш'як. Ртуть приводить до необоротних змін в нервовій системі аж до летальних результатів.

Дія кадмію на організм приводить до порушення роботи нирок і викликає необоротні зміни в скелеті. Кадмій - один з найнебезпечніших токсикантов середовища. Небезпечний в будь-якій формі - доза 30-40 міліграм може виявитися смертельними.

Свинець. Широко використовується в промисловості. Можливе отруєння свинцем в побуті при вживанні харчових продуктів, що зберігаються в посуді з свинцевою глазур'ю, але все таки основним джерелом забруднення середовища свинцем є автотранспорт (використання этилированного бензину - зміст свинцю перевищує 0,013 г на літр). У автомобільних доріг вміст свинцю в золі хвої досягає 1%. Хоча в цілому поверхневі забруднення свинцю зменшуються дуже швидко на відносно невеликих (до 200 м) відстанях від доріг. Потрапляючи в організм, свинець накопичується в багатьох органах і тканинах. Особливо небезпечна дія свинцю на маленьких дітей, що виявляється в розумовій відсталості і захворюваннях мозку.

Миш'як. Крім гострого отруєння, металевого смаку, що характеризується появою, в роті, блювотою, сильними болями в животі, розвиненою серцево-судинною і нирковою недостатністю можливі судоми і навіть рак легенів.

Окрім важких металів, особливо небезпечними як для людини, так і для навколишнього середовища є діоксин, що отримується з фтор- і хлор- похідних ароматичних вуглеводнів, використовуваних при виробництві бактерицидних препаратів. Сильно токсичні навіть в малих концентраціях. онипроявляются скрізь, де хлор вступає в контакт з якою-небудь органічною сполукою. По можливості слід уникати застосування хлорсо-тримаючих матеріалів в побуті.

Бензапирен - міститься в забрудненому міському повітрі, вихлопних газах, сигаретному димі. Є сильним канцерогеном.

Азбест - канцероген, викликає розвиток раку легенів.

З - впливає на психічні функції, викликає задуху.

Діоксид сірі - викликає захворювання дихальних шляхів, головний біль, кон'юнктивіт.

Нітрати, нітрит - гострі отруєння, порушення обміну речовин, алергію, нервові розлади.

Фреони - окрім руйнування озонового шару, володіють канцерогенною небезпекою. Фреони не реагують в тропосфері ні з якими з'єднаннями, не розчиняються в океанах і лише поволі дифундують у верхні шари атмосфери - в стратосферу. Безперечне одне: існує пряма залежність між місцезнаходженням, величиной озонових дірок і шкірними онкологічними захворюваннями. Вважається, що зменшення товщини озону на 1% приводить до зростання захворювань на 7%.

Атмосферний шлях надходження токсичних речовин в організм людини є таким, що веде, оскільки протягом доби чоловік споживає близько 15-25 кг повітря; 2,5-5 кг води і 1,5-2,5 кг пищи. Так, свинець, що поступає з повітрям, абсорбується кров'ю на 60%, тоді як що поступає з водою - на 10%, а з їжею - на 5%.

 

Для забезпечення високої продуктивності праці, збереження здоров’я, доброго самопочуття людини необхідно контролювати та оптимізувати сукупність параметрів виробничого середовища:

1. Метеорологічні:

Ø температура

Ø вологість

Ø швидкість руху повітря.

2. Світлотехнічні:

Ø освітлення

Ø кольорове забезпечення

Ø інфрачервоне випромінювання

Ø ультрафіолетове випромінювання.

3. Бароакустичні:

Ø атмосферний тиск

Ø звук

Ø шум.

4. Механічні:

Ø прискорення

Ø вібрації.

Комфортні умови створюються при оптимальних значеннях факторів існування, що забезпечують високу працездатність людини і добрі самопочуття.

Відносно комфортні умови забезпечують задану працездатність та збереження здоров'я людини протягом певного годині, але у процесі життєдіяльності можливі неприємні відчуття та функціональні зміни, які не виходять за межі норм.

Дискомфортні умови характеризуються високою напругою компенсаторних систем організму, що знижує працездатність людини і може впливати на її здоров'я протягом тривалого годині.

Екстремальні умови виникають, коли один чи декілька факторів навколишнього середовища досягають рівня, який є межею витримки людини. У екстремальних умовах працездатність значно знижується, можуть виникати функціональні зміни, які виходять за межі норм, але, як правило, не викликають патологічних порушень.

Надекстремальні умови виникають під година надзвичайних ситуаціях і можуть спричинити загибель людей чи викликати в організмі людини патологічні зміни.

 

Оптимальні метеорологічні умови - сукупність параметрів мікроклімату, які за тривалої дії на людину забезпечують збереження нормального функціонального і теплового стану організму без перенапруження механізму його терморегуляції, створюють відчуття теплового комфорту — забезпечують передумови високого рівня працездатності.

 

Допустимі метеорологічні умови — сукупність параметрів мікроклімату, за тривалої та систематичної дії яких виникають відхилення в стані працівника, що швидко нормалізується.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Which entertainmentis the best for... ? | Travelling in Spain | Зв'язок БЖД з іншими дисциплінами | Безпека як категорія | Методи визначення ризику. | Система очищення повітря | Це поняття пов’язане з конкретною освітлювальною установкою | Негативні фактори активної групи | Класифікація надзвичайних ситуацій | Екологія харчових продуктів |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав