Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Професійна поведінка продавця

Читайте также:
  1. Вища нервова діяльність як поведінка І.П. Павлова
  2. ЕТИКА ЗАГАЛЬНА ТА ПРОФЕСІЙНА: І курс
  3. ЕТИКА ЗАГАЛЬНА ТА ПРОФЕСІЙНА: І курс
  4. Етична поведінка
  5. Купівельна поведінка організації – споживачів, основні фактори, що на неї впливають
  6. Мова професійного спілкування як функціональний різновид української літературної мови. Професійна мовнокомунікативна компетенція
  7. Нерувати ідеї та стратегічно мислити; професійна (управлінська) компетентність; фізичне
  8. Поведінка біля залізничної колії
  9. ПОВЕДІНКА ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ЗАНЯТЬ.
  10. Професійна етика

Місце продавця в системі відносин «товар - покупець»

Мотиви трудової діяльності. Ради чого людина трудиться? Перш за все, щоб забезпечити собі засоби існування. Але матеріальна зацікавленість - не єдиний і зовсім не найголовніший чинник, що визначає вибір професії або місце роботи. Відомо безліч випадків, коли людина з якихось міркувань переходила за своєю ініціативою на нижче оплачувану роботу. Важливе значення має безпосередній інтерес до процесу праці. Не менш істотно для людини і те, як оцінюють його діяльність оточуючі (або як йому це уявляється). Іншими словами, важливим для успішної трудової діяльності, є суспільний престиж професії.

Матеріальна зацікавленість, інтерес до процесу праці й усвідомленість її суспільної значущості є головними мотивами трудової діяльності. У кожної людини вони представлені, як правило, всі три означені мотиви, однак співставлення між ними може мати істотні відмінності. Від того, які з них переважають, залежить ставлення людини до своїх обов'язків, до колег, до підприємства, у якому він працює.

Вищенаведене повною мірою належить і до працівників торгівлі. Співставлення між мотивами праці наочно відбивається в тих завданнях, які продавець сам ставить перед собою в роботі. Вони складніші і змістовніші, у тому разі якщо виразніший інтерес продавця до своєї справи, а відтак і більшою мірою усвідомлене для нього суспільне значення його праці. У свою чергу, ускладнення прийнятих на себе завдань надає роботі продавця цікавості і різноманітності, дозволяє застосувати елементи творчості і дає змогу повніше відчувати значущість власної праці.

Ось ланцюг практичних завдань, поставлених перед продавцем, що постійно об'єктивно ускладнюються і позначаються на зростанні його професійної майстерності:

1. Виконати на прохання покупця прості дії: відповісти на нескладне питання,
показати товар, відміряти, зважити, упакувати його і т. д.

2. Проявити елементарну активність; за власною ініціативою вступити в бесіду,
запропонувати товар, продемонструвати, допомогти вибрати і т. д.

3. Допомогти покупцю здолати сумніви і вагання і відважитися на покупку.

4. Прагнути завоювати стійку прихильність покупців. Обслуговуючи одного
покупця, піклуватися про те, яке враження, справляють його дії на інших
відвідувачів магазину. У будь-якій ситуації залишатися витриманим і
спокійним, безконфліктним.

5. Виконувати і перевиконувати план і одночасно турбуватися про асортимент і
якість товарів, пам'ятаючи при цьому, що торгівля, з одного боку, забезпечує
розподіл матеріальних благ серед населення, з іншого боку, сприяє зростанню
економіки держави.

6. Служити джерелом (або захисником) радості і гарного настрою людей.
Поважати і любити людей (не усіх загалом, а кожного окремо) незалежно від
їх поведінки і зворотних почуттів.

7. Урешті-решт досягати стійкого задоволення від роботи, відчувати
свій успіх, суспільне значення власної праці. Не зупинятися на досягнутому,
добиватися постійного професійного зростання.

Бесіди з продавцями показують, що багато зо із них достатньо чітко і повно формулюють свої основні завдання, не відкидаючи навіть найскладніших. Разом з тим на практиці більшість продавців поки що обмежуються пасивним обслуговуванням покупців (перше завдання) і лише деякою мірою проявляють активність в межах другого завдання.

Отже, недостатньо лише знати свої завдання, права і обов'язки, а слід сприйняти їх як службову необхідність, прагнути до виконати. Потрібна внутрішня настанова, націленість на досягнення якнайкращих результатів в своїй роботі, в оволодінні мистецтвом торгувати. Виникнути така настанова може лише в результаті ототожнення

 

людини з роллю продавця. А воно можливе лише тоді коли не лише власні успіхи, але і всі прогалини будуть рефлексовані і впливатимуть на його самореалізацію. Досягти подібного ставлення до роботи можна лише при завзятості і наполегливості в оволодінні обраною професією.

Основним засобом виконання завдань, поставлених перед продавцем, є професійна поведінка.

Сутність професійної поведінки продавця стає зрозумілим, якщо порівняти її як зміст із формою. А саме з робочим спецодягом продавця. Як і робоча форма, професійна поведінка покликана насамперед вирізнити продавця, зробити його помітним і одночасно схожим на інших продавців, а окрім того, забезпечити всім їм прихильність і симпатії покупців і тим самим успіху в роботі. Але спецодяг не лише форма. Вона має ще і захисний сенс: зберігає власний одяг продавця. Так само і професійна поведінка має слугувати своєрідним захисним елементом між продавцем і покупцем, а в скрутних умовах масового спілкування допомагати працівнику торгівлі добиватися якнайкращих успіхів в праці при найменшій нервовій напрузі.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Применяемых при выполнении работы (рекомендуется свести в таблицу) | Безопасность технологического процесса и оборудования | Гражданская оборона | Предупреждение ЧС | Меры безопасности при обслуживании подстанции промышленного предприятия. | Расчетно-аналитическая часть | Уміння дивитися на справу і на себе очима покупця | Ухвалення покупця таким, який він є | Усі дії до покупця продавець повинен будувати тактовно, виходячи з позицій і інтересів покупця | Продавець повинен бути ерудований |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав